• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is de Beste Kattenverzekering? De Top 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024
Petplan logo

Petplan

De beste kattenverzekering van dit moment is Petplan. Petplan vergoedt alle ongevallen tot zo'n 80%, waarbij je met verschillende pakketten een maximaal bedrag tussen de € 2.000 en € 5.000 per jaar kan laten verzekeren. Met een premie die varieert tussen de € 14 en € 40 per maand, is Petplan prima geprijsd. Bij Petplan kan je dus terecht voor alle verzekeringen om jouw kat zo goed mogelijk te beschermen en jouw kosten zo laag mogelijk te houden. 

Wat is de beste kattenverzekering? Ben jij onlangs geschrokken van de rekening die je kreeg van de dierenarts voor een ingreep bij jouw kat? Dan ben je lang niet de enige.

Veel Nederlanders komen erachter dat een bezoekje aan de dierenarts voor jouw huistijger nogal flink in de kosten kan lopen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om die kosten te beperken, waaronder het afsluiten van een kattenverzekering. Met een kattenverzekering kan je de kosten namelijk voor een deel declareren.

Maar wat is nu de beste kattenverzekering? In dit artikel onderzochten wij de grootste verzekeraars en kan jij de beste kattenverzekering van dit moment vinden.

Benieuwd naar het resultaat? Lees dan dit artikel over de beste kattenverzekering in Nederland!


Top 5 Beste Kattenverzekering

Petplan logo

Best Geteste Kattenverzekering
1. Petplan

Aegon logo

Beste Verzekering tot € 2.500
2. Aegon

HEMA Logo

Beste Basic Kattenverzekering
3. HEMA

Petsecur logo

Goedkoopste Kattenverzekering
4. PetSecur

OHRA Logo

Beste Verzekering tot € 6.000
5. OHRA

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke kattenverzekering het beste is hebben we meer dan 10 verzekeraars vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een kattenverzekering?

Net als bij een zorgverzekering zijn er verschillende zaken waarop je moet letten bij het afsluiten van een kattenverzekering.

Er schuilen namelijk grote verschillen in de aanbieders van kattenverzekeringen. Verschillende verzekeraars bieden verschillende premies aan, verschillen in hun maximale vergoeding of dekken sommige medische kosten niet, terwijl de concurrent dat type medische kosten wel dekt.

Kortom, het is belangrijk om kritisch de verschillende aanbieders te vergelijken voordat een kattenverzekering afsluiten wordt gedaan.

Wij hebben op 4 verschillende criteria gelet om te vergelijken welke kattenverzekering op dit moment het beste is. Ben jij benieuwd waar wij op hebben gelet om een goede kattenverzekering te onderscheiden van een matige kattenverzekering? Lees dan hieronder verder!

Pakketten

Een kattenverzekering kost gemiddeld zo tussen de €10 en €40 per maand. Dit verschil heeft bijvoorbeeld te maken met het ras en de leeftijd van jouw kat, maar heeft ook grotendeels te maken met het pakket dat je uitkiest.

Bij kattenverzekeringen is het zo dat een pakket bepaalt hoeveel geld jij maximaal mag declareren. Een basispakket kan bijvoorbeeld een dekking van maximaal €2000 per jaar betekenen, terwijl een uitgebreid pakket een dekking kan hebben tot wel €6000 per jaar.

De ene verzekeraar biedt veel verschillende pakketten aan, terwijl de andere verzekeraar maar een enkel pakket aanbiedt.

Daarom is het belangrijk om te onderzoeken welk pakket geschikt is voor jou kat. 

Dekking

Een verzekering voor je kat bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Dit wordt ook wel de dekking genoemd.

Zo wordt bij de ene verzekeraar het gebit van je kat verzekerd, terwijl dit bij een andere verzekeraar niet geldt.

De dekking van de kattenverzekering verschilt per verzekeraar. Deze basisdekking kan je vinden op de website van de verzekeraar.

Daar bovenop heb je aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten. Dit zijn bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen voor crematies, oncologie of fysiotherapie. Dit verschilt weer per verzekeraar.

Bij alle kattenverzekeringen is het zo dat bestaande aandoeningen niet worden verzekerd. Je kunt dus niet een kattenverzekering afsluiten terwijl je weet dat jouw kat al ziek is.

Bovendien is het vaak niet mogelijk om oudere katten te verzekeren. Meestal is het mogelijk om een kat te verzekeren tot de leeftijd van 7 jaar, maar soms loopt dit op tot wel 11 jaar.

Lang verhaal kort: je hebt verschillende dekkingen, waarbij je als eigenaar veel invloed hebt op wat je wel of niet wil laten verzekeren. 

Eigen risico

Een kat verzekeren gaat gepaard met een eigen bijdrage. Het is echter zo dat er verschil zit in hoe deze eigen bijdrage wordt berekend.

Soms is het zo dat je per declaratie een eigen bijdrage betaalt. Veel vaker is het zo dat een verzekering voor je kat een bepaald percentage van de rekening op zich neemt.

Dit kan bijvoorbeeld 80% van de medisch noodzakelijke kosten zijn. In dat geval is de overige 20% technisch gezien 'eigen bijdrage'.

Soms kan je instellen dat je een eigen bijdrage zelf wil opvangen. Je kunt bijvoorbeeld een eigen bijdrage van €250 instellen, wat betekent dat alle kosten voor je kat tot €250 uit je eigen portemonnee worden betaald. Het voordeel hiervan is dat je maandelijkse premie lager wordt.

Hier heb je dus te maken met een interessante afweging, want je kunt je premie verlagen door een hogere eigen bijdrage in te stellen. Tegelijkertijd kan een hogere premie betekenen dat je geen eigen bijdrage hoeft te betalen.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te berekenen hoeveel je per maand kwijt kunt aan een verzekering, en dit goed te vergelijken met de gemiddelde kosten van een dierenartsbezoek.


Wat is de beste kattenverzekering van Nederland?

Wat is nu de beste verzekering voor je kat? Is dat de goedkoopste kattenverzekering, of juist een verzekering met de meest uitgebreide dekking?

Voordat je een kattenverzekering afsluit, is het goed om te beseffen dat niet elke kattenverzekering hetzelfde dekt. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een inschatting te maken van de ongevallen die jouw kat zou kunnen maken en medische kosten daarvoor.

Zo zijn er sommige kattenrassen die doorgaans een hoger risico hebben op het krijgen van bepaalde ziektes.

Al met al is het belangrijk om goed te onderzoeken wat jij denkt nodig te hebben. Wat wij in ieder geval voor jou hebben gedaan, is om elke populaire dierenverzekering van dit moment met elkaar te vergelijken.

Ben jij benieuwd naar onze top 5 van beste kattenverzekeringen van dit moment? Ontdek hieronder de beste kattenverzekeringen van dit moment! 


1. Petplan

Petplan logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

We trappen deze lijst af met de verzekering voor je kat die in onze ogen de beste kattenverzekering is van dit moment: Petplan.

Petplan heeft een aantal kenmerken die deze dierenverzekering beter maakt dan de rest.

Bij Petplan heb je drie basispaketten: Petplan Basis, het pakket dat een bedrag tot € 3.000 per jaar vergoed, Petplan Plus, dat een bedrag tot € 4.000 per jaar vergoed en Petplan Totaal, dat een bedrag tot € 5.000 per jaar vergoed.

Bij vrijwel alle gevallen is het zo dat je 80% van de onkosten vergoed krijgt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor alternatieve therapieën of ongevallen verzekering.

Daarnaast is er een groot aanbod aan aanvullende dekkingen. Zo kan je aanvullende dekking afsluiten voor sterilisaties en crematies, crematies, werelddekking in het geval dat je bijvoorbeeld verhuisd naar het buitenland, of chemo- en radiotherapie.

Bij Petplan kan je een eigen risico tot € 250 instellen, waarbij een hoger eigen risico de kosten van jouw maandelijkse premie naar beneden drukt.

Bovendien is de Petplan kattenverzekering de enige verzekering die het toestaat om een verzekering af te sluiten voor katten die maximaal 11 jaar oud zijn. Daarmee is het een ideale verzekeraar voor een oudere kat verzekeren.

De goedkoopste kattenverzekering bij Petplan is zo'n € 14 per maand, maar je kunt deze zelf laten oplopen tot € 40 in het geval dat je een aanvullende verzekering afsluit via verschillende aanvullende dekkingen.

Kortom, Petplan vergoedt ontzettend veel en biedt veel flexibiliteit, zodat iedere kat goed verzekerd de straat op kan. 

Voordelen Petplan

 • Meeste mogelijkheden voor een persoonlijk pakket
 • Verzekering tot de leeftijd van 11 jaar mogelijk, waarmee het de oudste katten kunnen zijn

Nadelen Petplan

 • Geen

2. Aegon

Aegon logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

De nummer twee op onze lijst is een bekende in de wereld van zorgverzekeringen: Aegon. Aegon biedt een zeer degelijke kattenverzekering aan die je het beste als 'basic' kunt beschrijven.

Aegon heeft geen verschillende pakketten, maar een basispakket waarbij er maximaal tot € 2.500 per jaar wordt vergoed. Hierbij is het mogelijk om zelf te bepalen bij welke dierenarts je de behandeling laat uitvoeren.

Je kunt bij Aegon ook een aanvullende verzekering afsluiten voor werelddekking of voor crematies. Dit is in vergelijking met de rest een minder groot aanbod aan aanvullende verzekeringen.

Bij Aegon kan je een kat tot 6 jaar verzekeren. Sluit je de verzekering af als de kat 4 jaar is, kan je hem natuurlijk wel levenslang behouden. Het is wel van belang dat je er dus vroeg bij bent, want als jouw kat ouder dan 6 jaar is, kan je geen katten verzekering meer afsluiten.

De dekking bij Aegon bedraagt zo'n 75% van de gemaakt kosten. Dit is iets minder dan Petplan. De overige 25% zijn dus voor jouw eigen rekening.

Aegon is dus te typeren als een kattenverzekering met een vrij basic model, maar daar staat tegenover dat de kosten laag zijn. De kattenverzekering is zeker te typeren als een goedkope kattenverzekering.

Zo betaal je minimaal € 10,50 per maand, waarbij je een hogere premie kunt verwachten in het geval dat je een kattenras verzekert dat meer risico's heeft op ziektes, wat aan de oudere kant is of dat je aanvullende verzekeringen afsluit.

Al met al is Aegon een prima verzekeraar met een zeer degelijke dierenverzekering voor katten. 

Voordelen Aegon

 • Dekking van 75% voor een all-in pakket
 • Lage kosten

Nadelen Aegon

 • Minder aanvullende dekking mogelijk

3. HEMA

HEMA Logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

En dan de nummer 3 in onze top 5: HEMA. Dat HEMA naast HEMA-worsten ook een dierenverzekering verkoopt, was voor ons een verrassing. Gek genoeg is HEMA een hartstikke degelijke kattenverzekering.

HEMA heeft net als Aegon maar 1 basispakket, waarbij je tot 85% vergoed kunt krijgen. Hierbij is het zo dat je per declaratie een stukje eigen risico van € 45 betaalt. In het geval dat je 10 keer in een jaar dierenartskosten declareert, betaal je dus € 450 aan eigen risico.

Bij HEMA wordt er een bedrag tot maximaal € 3.000 per jaar verzekerd. In vergelijking met de rest komt dit dus ongeveer overeen met het basispakket van andere partijen.

Ook bij HEMA kan je aanvullende verzekeringen afsluiten. Hieronder vallen de opties van een reisverzekering, fysiotherapie, gebit, oncologie en crematie. Je betaalt hier uiteraard extra voor.

Het grote voordeel van een kattenverzekering bij de HEMA is dat je deze dagelijks kunt opzeggen. Je zit dus niet vast aan een bepaalde maandelijkse termijn waarbinnen je moet afzeggen.

De verzekering bij HEMA begint bij zo´n € 10 per maand en loopt op afhankelijk van het ras kat dat je verzekert, de leeftijd van de kat en eventuele aanvullende verzekeringen. Voor deze extra dekking voor specialistische zorg betaal je natuurlijk meer.

Net als AEGON is de katten verzekering van HEMA het beste te typeren als een basic kattenverzekering, die de basis medische zorg goed genoeg verzekert. Een degelijke, prima kattenverzekering dus. 

Voordelen HEMA

 • Dagelijks opzegbaar
 • Met een dekking tot 85% in sommige gevallen de beste dekking

Nadelen HEMA

 • Eigen risico van €45 wordt per declaratie in rekening gebracht

4. PetSecur

Petsecur logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

We vervolgen deze top 5 beste kattenverzekeringen met PetSecur.

PetSecur is een verzekeraar met de hoogste maximale vergoeding. Bij PetSecur kan je een hoger maximaal verzekerd bedrag afspreken dan bij de concurrent. Het bedrag loopt namelijk op tot wel € 6.000 per jaar.

Ook PetSecur is verdeeld in verschillende pakketten. Zo heb je PetSecur Basis, tot een bedrag van € 3.250 per jaar, PetSecur Standaard, tot een bedrag van € 4.000 per jaar en PetSecur Extra, tot een bedrag van € 6.000 per maand.

Logischerwijs is de premie van PetSecur Basic hoger dan PetSecur Extra.

Bovenop deze pakketten kan je bij PetSecur aanvullende verzekeringen afsluiten, waaronder voor het gebit, castratie en sterilisatie, crematie en preventieve zorg. Ook sommige alternatieve therapieën vallen onder deze preventieve zorg.

De dierenverzekering van PetSecur biedt veel mogelijkheden om het pakket te personaliseren door de verschillende types aanvullende verzekering, waardoor je eigenlijk alle soorten zorg wel kunt laten verzekeren.

Bij PetSecur verzeker je je kat vanaf zo'n € 13,50 tot zo'n € 21 per maand, waarbij je het kunt laten oplopen tot boven de € 30 door verschillende aanvullende dekkingen. 

Voordelen PetSecur

 • Dekking tot wel € 6.000 per jaar
 • Scherpe tarieven

Nadelen PetSecur

 • Geen

5. OHRA

OHRA Logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

De hekkensluiter van deze top 5 met beste kattenverzekeringen is OHRA. Ook OHRA is een bekende naam in de wereld van zorgverzekeringen, dus dat zij zich hebben uitgebreid naar de wereld van kattenverzekeringen, is niet heel vreemd.

Net als bij Petsecur en Petplan kan je bij OHRA drie pakketten afsluiten: OHRA Basis voor maximaal € 3.000 per jaar, OHRA Plus voor maximaal € 4.000 per jaar en OHRA Top voor € 6.000 per jaar.

In tegenstelling tot de rest is het bij OHRA een stuk duidelijker hoe duur elk pakket nu eigenlijk is. Zo kost OHRA basis minimaal € 12,77 per maand, OHRA Plus minimaal € 14,04 per maand en OHRA Top € 18,85 per maand.

Het is opvallend dat de aanvullende verzekering bij OHRA goedkoper is dan de rest. Je kan namelijk een aanvullende dekking afsluiten voor vaccinaties en gebit, castraties en sterilisaties, reisverzekering en crematie voor maximaal € 16.

De eigen bijdrage bedraagt bij OHRA 20% van de gemaakte kosten plus een bedrag van € 30 per verzekeringsjaar. Dit bedrag komt dus bovenop de maandelijkse premie.

OHRA heeft qua dekking eigenlijk alle opties die je nodig hebt, inclusief alternatieve therapieën, waarbij je het verzekerd bedrag zelf kunt laten oplopen tot maximaal € 6.000 per jaar.

Al met al is Ohra een degelijke verzekeraar, waarbij de kosten iets hoger liggen dan de concurrent. 

Voordelen OHRA

 • Overzichtelijk aanbod
 • Dekking tot wel € 6.000 per jaar

Nadelen OHRA

 • Afsluiten kattenverzekering alleen mogelijk tot de leeftijd van 7 jaar

Beste kattenverzekering vergelijking: conclusie

Zo zijn we alweer aanbeland bij de conclusie van dit artikel over de beste kattenverzekering op dit moment. In deze top 5 hebben we een aantal grote partijen in de wereld van kattenverzekeringen eens onder de loep genomen.

We zijn tot de conclusie gekomen dat er een grote hoeveelheid combinaties aan pakketten, dekkingen en aanvullende verzekeringen mogelijk zijn.

Je kat verzekeren is zo wat ingewikkelder dan je van tevoren zou verwachten. Tegelijkertijd zijn er veel mogelijkheden rondom het samenstellen van een pakket dat past bij jouw wensen.

Het is aan te raden om goed te onderzoeken wat voor kosten jij bereid bent om te betalen voor een kattenverzekering en dat te vergelijken met de verwachte kosten van medisch noodzakelijke kosten.

Al met al hebben we in deze top 5 beargumenteerd waarom wij denken dat Petplan de beste verzekeraar is op dit moment, maar ook de andere 4 partijen zijn prima partijen om een kattenverzekering bij af te sluiten.


Veelgestelde vragen

Welke verzekering is het beste voor katten?
Uit ons onderzoek naar de beste kattenverzekering is naar voren gekomen dat Petplan momenteel de beste kattenverzekering is. 


Welke broker is het best voor een beginner?
De beste huisdierenverzekering op dit moment is Petplan.


Is het slim om je kat te verzekeren?
Ja, het is slim om je kat zo snel mogelijk te verzekeren, omdat katten vanaf 6 jaar vanwege de leeftijd bij de meeste verzekeraars niet meer te verzekeren zijn.


Wat kost een kattenverzekering per maand?
Een kattenverzekering kost gemiddeld € 10 per maand, maar kan je zelf door middel van aanvullende verzekeringen laten oplopen tot wel € 45 per maand.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>