• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is de Beste Hondenverzekering? De Top 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024
Petplan logo

Petplan

De beste hondenverzekering van dit moment is Petplan. De hondenverzekering van Petplan is als beste beoordeeld vanwege de grote hoeveelheid pakketten en aanvullende mogelijkheden, waardoor je vrijwel alle onverwachte kosten goed kunt opvangen. Daarnaast is de maximale dekking van Petplan met 80% en een bedrag tot € 5.000 per jaar hoog. In onze ogen is de uitgebreide dierenverzekering van Petplan daarom op dit moment het meest aantrekkelijk. 

De hond is de beste vriend van de mens. Daar is weinig twijfel over mogelijk. Toch komt het geregeld voor dat baasjes nogal schrikken van de rekening die je van een dierenarts krijgt na een kort bezoekje met jouw trouwe viervoeter.

Dat is balen, maar wel te voorkomen. Met een goede hondenverzekering kan je dit schrikmoment namelijk voor zijn.

Maar welke hondenverzekering is nu het best? Er zijn immers talloze verzekeraars die talloze hondenverzekeringen aanbieden.

Omdat wij gek zijn op honden en vinden dat je financiën op orde moeten zijn, hebben wij onderzoek gedaan naar de beste hondenverzekering. Zo weet jij aan het einde van dit artikel welke hondenverzekering het beste past bij jouw viervoeter.

Benieuwd naar de beste hondenverzekering van dit moment? Lees dan verder! 


Top 5 Beste Hondenverzekering

Petplan logo

Best Geteste Kattenverzekering
1. Petplan

InShared Logo

Beste Verzekering tot € 2500
2. InShared

OHRA Logo

Beste Basic Hondenverzekering
3. OHRA

Petsecur logo

Goedkoopste Hondenverzekering
4. PetSecur

HEMA Logo

Beste Verzekering Dagelijks Opzegbaar
5. HEMA

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke hondenverzekering het beste is hebben we meer dan 10 verzekeraars vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een hondenverzekering?

Het kiezen van een geschikte hondenverzekering is niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende verzekeraars die verschillende pakketten met aanvullende dekkingen aanbieden.

Daarnaast zit er veel verschil in de verschillende pakketten. De ene hondenverzekering dekt het gebit, terwijl de andere dit niet doet.

Om een geschikte verzekering voor je hond te vinden, hebben wij allerlei verzekeraars voor je vergeleken. We keken naar het aanbod van verschillende pakketten, de basis- en aanvullende dekking die je kunt afsluiten en de kosten daarvan.

Op basis van een aantal criteria maakten wij vervolgens een top 5 lijst met de beste hondenverzekeringen van dit moment.

Wil jij weten hoe we dat precies hebben gedaan? Druk dan op de knoppen hieronder! 

Type pakket

Allereerst keken we naar de verschillende pakketten die worden aangeboden door hondenverzekeraars.

Er zijn verschillende verzekeringen waar net weer even andere regels aan vast kleven. De meeste verzekeraars bieden hierbij verschillende pakketten aan, waarbij het goedkoopste pakket een dekking tot een bepaald bedrag per jaar hanteert, terwijl het duurste pakket een veel hoger bedrag per jaar hanteert.

Een stelregel hierbij is dat de goedkoopste hondenverzekering maximaal een bedrag tot zo'n €2500 per jaar vergoed, terwijl de duurste hondenverzekering een bedrag van maximaal €6000 per jaar vergoed.

Je kunt je voorstellen dat een duurder pakket een duurdere maandelijkse premie met zich meebrengt. Daar staat dan weer tegenover dat je met een duurder pakket een hoger bedrag jaar kunt declareren aan zorgkosten.

Welke pakket voor jou geschikt is, verschilt per persoon. Jouw persoonlijke wensen bepalen of je voor een goedkoop of juist een duurder pakket moet gaan.

In onze vergelijking keken we naar de keuzemogelijkheden. Hoe meer keuzemogelijkheden binnen de pakketten, hoe beter de hondenverzekering. 

Dekking

Daarnaast keken we naar de dekking. Medische kosten zijn vaak onverwachte kosten, waarbij je niet altijd van tevoren weet wanneer deze medische kosten gemaakt gaan worden.

Daarom is de beste keuze voor een hondenverzekering vaak een brede dekking, waarbij er in het geval dat je hond plotseling ziek wordt, in ieder geval een goede dekking is.

Tegelijkertijd kan je niet altijd dit soort kosten voorspellen. Iedere verzekeraar gaat hier net even anders mee om, want de dekking verschilt per verzekeraar.

Bij vrijwel alle verzekeraars is er een optie tot verschillende aanvullende dekkingen, waardoor je de kans vergroot dat de kwaaltjes van jouw hond in ieder geval verzekerd worden. Daar staat natuurlijk tegenover dat de kosten van een brede dekking vaak hoger liggen.

Ook hier geldt dat het belangrijk is om bij jezelf te bedenken welke maandelijkse premie jij nog kunt betalen. Je hond verzekeren is niet gratis, maar er zit wel degeijk een verschil tussen je hond verzekeren voor €10 per maand en je hond verzekeren voor €40 per maand.

Eigen bijdrage

Als laatste is de eigen bijdrage van belang. In de meeste gevallen is het zo dat een hondenverzekering een structuur heeft waarbij er tot een bepaald percentage wordt vergoed.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat onverwachte kosten voor jouw hond tot 80% wordt vergoed. De overige 20% betaal je dan zelf.

Bij verzekeringen voor honden en katten geldt daarnaast nog eens dat je een eigen bijdrage kunt instellen. Dit kan bijvoorbeeld €200 per jaar zijn.

Dit betekent dat alle kosten tot een bedrag van €200 voor jou zijn, en dat voor alles daarboven de verzekering geldt.

Voor alles boven die €200 geldt dan weer - vanuit ons voorbeeld in ieder geval - dat 80% van de kosten worden vergoed door de verzekeraar, en dat je zelf de overige 20% betaalt.

Je hond verzekeren is dus zeker niet gratis en 100% dekking komt nauwelijks voor.

Ook is het belangrijk om te bedenken dat je de maandelijkse premie die je betaalt naar beneden kunt drukken door een hogere eigen bijdrage in te stellen. Andersom wordt jouw maandelijkse premie hoger als je een eigen bijdrage van €0 instelt.

Kortom, de hoogte van je eigen bijdrage bepaalt hoeveel maandelijkse premie jij betaalt. 


Wat is de beste hondenverzekering van Nederland?

Wat is nu de beste hondenverzekering van dit moment? Bij het hondenverzekering vergelijken onderzochten wij de grootste hondenverzekeraars van dit moment op basis van de bovenstaande criteria.

Een hondenverzekering vergelijken is niet even eenvoudig en eenduidig, omdat er toch veel persoonlijke wensen zijn die doorslaggevend kunnen zijn in het bepalen of een hondenverzekering geschikt is of juist niet.

Daarom keken we voornamelijk naar de keuzemogelijkheden. Hoe flexibel is de hondenverzekering? Welke opties zijn er? Kan je zelf kiezen waar jouw hond de beste zorg krijgt?

Voordat je een verzekering voor je hond afsluit, kan je in onze top 5 ontdekken welke hondenverzekering er bovenuit springt. Meer weten over de beste hondenverzekering? Lees dan hieronder verder!


1. Petplan

Petplan logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

We trappen deze lijst af met de beste hondenverzekering op dit moment: Petplan. Dat deze hondenverzekering er bovenuit springt, heeft met name te maken met het feit dat er veel keuzemogelijkheden zijn in het pakket dat je kunt samenstellen.

Met andere woorden: in het geval dat je hond ziek wordt en er medische kosten worden gemaakt, is de kans het grootst dat je bij Petplan goed bent verzekerd.

Bij Petplan kan je alleen je hond verzekeren voordat hij 7 jaar oud is. Oudere honden zijn gevoeliger voor ziekten, dus heeft Petplan een maximumleeftijd van 7 jaar opgesteld. Als de verzekering is afgesloten voordat hij of zij 7 jaar oud is, is de verzekering natuurlijk levenslang.

Bij Petplan heb je drie verschillende pakketten, waarbij het goedkoopste pakket, Petplan Basis, een dekking tot € 3.000 per jaar heeft, het middelste pakket, Petplan Plus, een dekking tot € 4.000 per jaar heeft en het duurste pakket, Petplan Totaal, een dekking tot € 5.000 per jaar heeft.

Het goedkoopste pakket kost zo'n € 14 per maand, terwijl het duurste pakket zo'n € 20 per maand kost. Daarnaast wordt de dekking van verschillende medische kosten steeds hoger. Bij het duurste pakket geldt een dekking van zo'n 80%, terwijl je bij het goedkoopste pakket soms 50% gedekt krijgt.

De kosten van een hondenverzekering bij Petplan beginnen zo rond de € 14 per maand en kan je zelf opvoeren naar wel € 40 per maand. Dit kan je bijvoorbeeld doen door aanvullende dekkingen af te sluiten, zoals sterilisatie en castratie, crematie, werelddekking en chemo- en radiotherapie.

Al met al is Petplan een stevige verzekeraar, waarbij je via het basispakket en de aanvullende verzekering jouw zieke hond kunt laten verzekeren met een maximale vergoeding van € 6.000 per jaar.

Voordelen Petplan

 • Breed aanbod aan verschillende verzekeringsmogelijkheden
 • Scherpe tarieven voor een dekking tot 80%

Nadelen Petplan

 • Geen

2. InShared

InShared Logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

De nummer twee in onze lijst is InShared, een partij die een basic hondenverzekering aanbiedt met een vergoeding van 80%.

Bij InShared heb je geen verschillende pakketten, maar kan je jouw eigen hondenverzekering laten vaststellen op een maximale vergoeding van € 3.000, € 4.000 of € 6.000 per jaar. Eigenlijk hetzelfde als pakketten, maar dan onder een andere naam.

Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen mogelijk, zoals extra dekking voor fysiotherapie, gebits, chemo- en radiotherapie of extra onderzoek.

In vergelijking met de rest van de partijen, biedt InShared de meeste mogelijkheden aan om je dierenverzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen.

Bovendien is de eigen bijdrage altijd 20% - ook voor alle aanvullende dekkingen.

Bij deze dierenverzekering liggen de kosten wel hoger. Omdat deze verzekering het beste aansluit bij alle wensen, betaal je daar een prijs voor. Zo kunnen de maandelijkse kosten zo makkelijk oplopen tot zo'n € 50 per maand.

Voordelen InShared

 • InShared keert geld uit aan alle klanten in het geval dat er in een verzekeringsjaar weinig wordt gedeclareerd 
 • Vaste vergoeding van 80%

Nadelen InShared

 • Redelijk hoge kosten

3. OHRA

OHRA Logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

We vervolgen de lijst met OHRA. De OHRA-dierenverzekering bestaat uit drie pakketten: OHRA Basis, OHRA Plus en OHRA Top.

In tegenstelling tot andere verzekeringen voor je hond, is het bij deze verzekeraar zo dat een duurder pakket automatisch een bredere dekking heeft.

Zo betaal je bij andere partijen aanvullend voor bijvoorbeeld gebitverzekering, maar bij OHRA wordt bij het duurste pakket, OHRA Top, een hoger bedrag gedekt voor gebitskosten, terwijl het goedkoopste pakket, OHRA Basis, een lager bedrag wordt gedekt voor gebitskosten.

Het voordeel hiervan is dat je dus eigenlijk altijd kunt profiteren aanvullende dekkingen. Het nadeel hiervan is dat je automatisch aanvullende dekkingen afsluit, ook als je deze aanvullende dekking niet voor jouw hond nodig hebt.

De verschillende pakketten vergoeden een maximumbedrag van € 3.000, € 4.000 en € 6.000 per jaar. Hierbij geldt voor alle pakketten een eigen bijdrage van 20%, en dus een verzekering van 80%. Voor sommige aanvullende dekkingen, zoals gebitskosten, ligt het percentage lager.

De kosten hiervoor liggen zo rond de € 22 voor het goedkoopste pakket, en lopen op tot zo'n € 40 voor het duurste pakket. De verschillen hiertussen hangen af van het hondenras en de leeftijd van jouw hond. 

Voordelen OHRA

 • Dekking tot wel € 6.000 per jaar
 • Met een dekking tot 85% in sommige gevallen de beste dekking

Nadelen OHRA

 • Geen

4. PetSecur

Petsecur logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

De nummer 4 in onze lijst is PetSecur. PetSecur is in onze lijst de goedkoopste dierenverzekering. Bovendien heeft PetSecur de hoogste dekking.

PetSecur biedt drie pakketten aan, waarbij er een maximale vergoeding van € 3.250, € 4.000 of € 6.000 wordt gehanteerd.

Hierbij is het zo dat de dekking oploopt. Het goedkoopste pakket biedt een dekking van 50%, het middelste pakket een dekking van 70% en het duurste pakket een dekking van wel 90%. Deze 90% is de hoogste dekking van alle hondenverzekeringen.

Hier bovenop kan je een aanvullende verzekering afsluiten voor gebit, crematie, castratie en sterilisatie en preventieve zorg.

Je kunt hiernaast een eigen risico vaststellen tussen de € 0 en € 150 per verzekeringsjaar. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie per maand.

De kosten van deze hondenverzekering beginnen bij zo'n € 15 per maand en kunnen oplopen tot zo'n € 40 per maand. Dit hangt uiteraard af van het hondenras. Een Labrador Retriever heeft zo een andere premie dan een Afghaanse Windhond.

Voordelen PetSecur

 • Dekking tot wel € 6.000 per jaar
 • Dekking tot 90% binnen het duurste pakket is de hoogste dekking van alle partijen

Nadelen PetSecur

 • Geen

5. HEMA

HEMA Logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

Dan sluiten we af met HEMA, de enige hondenverzekeraar die geen verschillende pakketten aanbiedt, maar een eenduidig pakket dat voor alle hondenverzekeringen geldt.

De tarieven hiervoor zijn redelijk scherp. Je betaalt zo rond de € 30 per maand, waarbij je het pakket weer kunt aannvullen met aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie, gebit en chemo- en radiotherapie. Het bedrag kan bij HEMA flink oplopen, tot wel € 50 per maand.

Dit pakket geldt voor een bedrag tot € 3.000. Hiermee is de dekking van HEMA dus vergelijkbaar met de maximale dekking van de middelste pakketten van de concurrenten.

Het grote voordeel van een hondenverzekering bij HEMA is dat deze dagelijks opzegbaar is. Je zit bij deze hondenverzekeringen dus niet vast aan een bepaalde looptijd.

HEMA heeft een prima zorgverzekering, maar het is opvallend dat de kosten redelijk hoog liggen in vergelijking met de rest. 

Voordelen HEMA

 • Met een dekking tot 85% hoge dekking
 • Dagelijks opzegbaar

Nadelen HEMA

 • Afsluiten hondenverzekering alleen mogelijk tot de leeftijd van 7 jaar
 • Relatief hoge kosten

Veelgestelde vragen

Wat is de beste verzekering voor honden?

Uit ons onderzoek naar de beste hondenverzekering bleek dat Petplan de beste hondenverzekering is van dit moment.

Heeft een hondenverzekering zin?

Ja. De onverwachte kosten van medische ingrepen bij honden liggen de laatste tijd hoog. Met een hondenverzekering, zoals die van Petplan, kan je deze kosten tot 80% laten dekken door de verzekeraar.

Wat is de beste dierenverzekering?

De beste dierenverzekering van dit moment is Petplan.

Hoeveel kost een hondenverzekering per maand?

Gemiddeld liggen de kosten van een hondenverzekering tussen de € 15 en € 40 per maand, waarbij de kosten afhangen van het ras van jouw hond, de leeftijd van je hond en of je wel of geen aanvullende verzekeringen afsluit. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>