• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Aandelen
  • /
  • Beste Groene Aandelen: De top 10 beste Groene Investeringen in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Wat zijn de beste groene investeringen aandelen? De wereld moet groener worden, en gelukkig gaan steeds meer bedrijven mee in deze trend. Groen beleggen in duurzame energiebronnen, of simpelweg bedrijven die CO2-neutraal te werk gaan komen daarom steeds vaker voor.

Aangezien er een wereldwijde vraag is naar verduurzaming, liggen er voor beleggers veel kansen in groen beleggen. Ook als je zelf geen groene vingers hebt, kan je zo alsnog je steentje bijdragen.

Wij onderzochten voor dit artikel de beste groene en duurzame aandelen, zodat elke beginnende beleggers vandaag nog een eerste stap zou kunnen zetten in het duurzaam beleggen. Ben jij benieuwd naar de beste groene aandelen? Lees dan verder!

#

Naam

Afkorting

ISIN

Beurs

Risicolabel

1

Colgate-Palmolive

CL

US1941621039

NSY

A

2

BASF SE

BAS

DE000BASF111

XET

A

3

ST Microelectronics

STM

NL0000226223

EPA

A

4

CRH Plc.

CRH

US12626K2033

NSY

A

5

Walgreens Boots Alliance Inc.

WBA

US9314271084

Nasdaq

A

6

Alstom

ALO

FR0010220475

EPA

B

7

Owens Corning

OC

US6907421019

NSY

A

8

Unibail - Rodamco - Westfield SE

URW

FR0013326246

Euronext

B

9

Signify NV

LIGHT

NL0011821392

Euronext

B

10

Storebrand ASA

STB

NO0003053605

OSL

B

  • Swipe naar rechts om de hele tabel te zien

Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke groene aandelen het best presteren, onderzochten we de marktkapitalisatie van de aandelen, het rendement van de laatste jaren en het risico. De risicolabels lopen van A tot en met D, waarbij A het minst risicovol is, en D het meest risicovol. 


Waar moet je op letten bij het kopen van de beste groene aandelen?

Bij het woord 'groene aandelen' wordt al gauw gedacht aan zaken als zonne-energie, elektrische voertuigen of een duurzame energiebron. Toch zijn groene beleggingen niet altijd verbonden het produceren van schone energie.

Zo zijn er ook 'doodgewone bedrijven' die simpelweg ervoor zorgen dat hun bedrijfsvoering schoon is. Deze bedrijven gebruiken bijvoorbeeld schone energie om hun uitstoot te compenseren, investeren in groene waterstof, installeren zonnepanelen of verkiezen duurzame brandstoffen boven fossiele brandstoffen.

Je kunt dus ook duurzaam beleggen in bedrijven die niet direct verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van duurzame energie, maar wel op hun manier hun steentje bijdragen. De beste duurzame aandelen kunnen dus aandelen zijn die je niet verwacht.

Wij hebben de beste duurzame aandelen op verschillende kenmerken beoordeeld. Dit zijn de sector, het rendement, het risico en de ESG-score. Grof gezegd zijn de beste duurzame aandelen, de aandelen die goed scoren op deze criteria. Wil jij meer weten over hoe deze vier kenmerken de beoordeling beïnvloeden? Klik dan op de knoppen hieronder. Bekijk in ieder geval even de knop 'ESG-score', want deze is heel belangrijk voor onze beoordeling.

Sector

Een groene belegging hoeft niet altijd in duurzame energie te investeren. De laatste jaren is er een trend gaande waarin groene beleggingen fossiele brandstoffen links laten liggen voor hun bedrijfsvoering, en in plaats daarvan duurzame energie gebruiken. Dit zou echter ook de grootste producent van een bepaald product kunnen zijn.

Toch is de ene groene belegging wel overduidelijk 'groener' dan de andere. En dat hangt samen met de sector. Zo is de sector van 'duurzame energie' vanzelfsprekend groener dan 'fossiele brandstoffen'.

Tegelijkertijd is het niet altijd even makkelijk om sector A als 'groen' te bestempelen en sector B als 'niet-groen'. Zo vind je bijvoorbeeld groene beleggingen in de sector 'brandstoffen, en niet-groene beleggingen in de sector 'zonne-energie'.

De eerste stap in het groen beleggen is dus om te onderzoeken wat deze beleggingen nu eigenlijk groene beleggingen maakt. Wat zegt het bedrijf zelf over hoe zij bijvoorbeeld schone energie gebruiken? Duurzaam beleggen is het beleggen in een bedrijf dat op de lange termijn haar duurzame karakter laat schijnen, dus een onderzoek naar de langetermijnvisie op het gebied van groene energie is bij dit soort bedrijven geen slechte stap. 

Rendement

Bij elke belegging is het rendement interessant, en zo ook in de wereld van groen beleggen. Een hoger rendement kan je namelijk zien als een betere investering. En dat hoger rendement is afhankelijk van verschillende factoren.

Er is niet een vaste regel. Helaas. Een bedrijf dat op papier een fantastische groene belegging is, kan in het afgelopen jaar een slecht rendement behaald. De jaarlijkse groei kan bijvoorbeeld tegen worden gewerkt door wetgeving van de overheid. Dat is simpelweg niet te voorspellen.

Toch kan je, voordat je investeert in een duurzame aandelen, de koers van de afgelopen jaren bekijken. Is de koers enigszins stabiel? Duurzaam beleggen is naast het 'groene karakter' ook het beleggen in stabiele koersen, want we zijn op zoek naar aandelen die op de lange termijn qua winstgevendheid ook duurzaam zijn.

In het geval van duurzaam beleggen zijn we dus op zoek naar rendementen die niet uitzonderlijk positief of negatief zijn, maar stabiel. Hoe stabieler de koers, hoe groter de kans is dat duurzaam beleggen op de lange termijn succesvol is. 

ESG-score

De ESG-score is een score waarin wordt beoordeeld hoe 'groen' een bedrijf is. Deze score kijkt naar de factoren Environment, Sustainability en Governance van een bedrijf. Voor een beginnende belegger: heeft dit bedrijf de duurzaamheid op orde?

Bedrijven die investeren in schone energie, bijdragen aan windenergie door een deel te investeren in windparken of überhaupt bijdragen aan het milieu, zullen een betere ESG-score krijgen. Als een bedrijf verwacht dat de prijzen voor energie in de komende jaren zal toenemen, kunnen dit soort bedrijven bijvoorbeeld elektriciteit opvangen via een investering in zonnepannelen.

Zoals eerder gezegd, heeft niet elk bedrijf met elektriciteit via zonnepanelen automatisch een goede ESG-score. De ESG-score kijkt naar meer dan een enkele investering in schone elektriciteit. 'Duurzaamheid' en 'groen' betekent ook dat het bedrijf op de lange termijn blijft bestaan, flexibel is en goed voor haar personeel zorgt.

Het zal je daarom wellicht opvallen dat de aandelen in onze top 10 niet alleen maar energie-aandelen zijn, maar ook bedrijven met simpelweg een fantastische ESG-score. Want juist die bedrijven zijn net zo belangrijk in de wereld van groene beleggingen. 

ESG Risicolabel

Oordeel

D

Slecht

C

Gemiddeld

B

Goed

A

Uitzonderlijk goed

Risico

Duurzaam beleggen is op de korte termijn risicovoller dan investeringen in andere sectoren. Energie aandelen zijn in de meeste gevallen bezig met revolutionaire ideeën, en die ideeën hebben tijd nodig om zich uit te betalen. Tegelijkertijd is wetgeving van de overheid van grote invloed op dit soort duurzame aandelen.

Groen beleggen is op de lange termijn echter een stuk veiliger. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een fantastisch alternatief in periodes van steeds maar hogere gasprijzen. Het enige probleem, is dat zonne-energie nog niet voor iedereen toegankelijk is.

Maar bedrijven die duurzaam beleggen mogelijk maken, vechten elke dag om dit toch toegankelijk te maken. Met andere woorden: groen beleggen heeft op de lange termijn een enorme potentie tot groei.

Groen beleggen is toch een beetje in het diepe springen en te beleggen in aandelen waarvan we op dit moment nog helemaal weten waar ze gaan belanden. 


Waarom beleggen in groene aandelen?

Nederland loopt in vergelijking met andere landen achter in de wereld van groene beleggingen. In de Noord-Amerika zijn bedrijven als Nextera Energy, Brookfield Renewable Partners of Canadian Solar al jaren bezig met het inspelen op klimaatverandering. Ook het Deense Vestas Wind Systems bouwt al jaren windparken - ook de Nederlandse regering heeft hier aandelen in.

Dat betekent niet dat Nextera Energy met hun 'renewable energy', de enige weg is. Dat de trend rondom schone energie nog maar weinig voeten aan wal krijgt in Europa betekent eigenlijk vooral dat er ontzettend veel kansen liggen in de wereld van 'renewable energy' en 'groen beleggen'.

Groen beleggen brengt een aantal stevige voordelen met zich mee. Het wordt bijvoorbeeld door de Nederlandse regering actief gestimuleerd. Zo kan je beleggen in een groenfonds, een fonds waarin het milieu een belangrijke rol speelt, met belastingvoordeel. Zo'n groenfonds bestaat op haar beurt weer uit allerlei groene aandelen.

Naast het belastingvoordeel van een groenfonds, brengt het beleggen in bijvoorbeeld schone energie nog meer voordelen met zich mee. We zetten de belangrijkste hier even voor je op een rij:

Voordelen groene aandelen

  • Wereldwijd ontvangen energiebedrijven gigantische bedragen vanuit de regering om de energietransitie op gang te helpen, zoals een investering van $ 369 miljard in 2023 vanuit de Amerikaanse Regering 
  • Groen beleggen heeft op de lange termijn een grote groeipotentie
  • Groen beleggen heeft nu nog te maken met lage koersen, waardoor er op de lange termijn hogere winsten behaald kunnen worden
  • Bedrijven met een goede ESG-score, en dus 'groene bedrijven', zijn op de lange termijn stabielere bedrijven dan bedrijven met een slechte ESG-score
  • Groene beleggingen zijn minder afhankelijk van de prijs van fossiele brandstoffen en daardoor stabieler

Natuurlijk zit er een risicovol randje aan het groen beleggen. Zo zijn er bedrijven als First Solar, die een geïnstalleerde capaciteit van 182 MW per jaar, produceerde tot voor kort zonnepanelen met netto verlies. De technologie is nog in beweging, maar langzaamaan verdienen deze zonnepanelen zich terug.

En zo'n patroon is natuurlijk niet ondenkbaar in andere sectoren. Verduurzaming begint bij het beleggen, maar is een verhaal van de lange adem. Stel je maar eens voor dat een autogarage dat al jaren benzineauto's fabriceert, opeens elektrische voertuigen zal gaan produceren. Dat vergt natuurlijk veel verandering in 1 keer. Maar, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Beleggen in aandelen bij banken is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

  • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
  • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
  • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Waar kan je het beste groene aandelen kopen?

Groen beleggen kan je doen door te beleggen in een fonds, ETF of in losse aandelen. Gelukkig is het groen beleggen mogelijk bij bijna alle grote brokers en banken. Veel van deze partijen bieden het beleggen in dit soort aandelen aan.

Wel is het belangrijk dat je bij jouw bank of broker kunt zien hoe hoog de ESG-score is. Dit is namelijk een belangrijke factor in het beoordelen of een aandeel 'groen' is of 'niet-groen'.

Daar komt nog eens bij dat het beleggen in groene aandelen op de lange termijn meer oplevert als de transactiekosten lager zijn. Het aandeel zal bij elke aanbieder even duur zijn, maar toch ben je bij partij A meer geld kwijt aan transactiekosten dan bij partij B.

In ons artikel over de beste broker hebben wij voor jou uitgezocht hoe het precies zit met de kosten bij de grootste Nederlandse partijen. Naast de kosten keken we daarnaast naar het aanbod, gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden van de broker.

Beleg jij al bij een andere broker of een bank? Fantastisch! Vandaag beginnen is altijd beter dan het helemaal niet doen. Bedenk wel dat het soms goedkoper of een eenvoudiger kan. Dat is een persoonlijke ervaring, waarin wij nooit zouden kunnen adviseren. Wel hebben we hieronder voor jou een kort overzicht van de brokers die in onze ogen beter zijn dan de rest: 

Brokers


Onze favoriet

DEGIRO Logo


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Gratis €100 transactiekosten

Geen


Beste groene aandelen conclusie

En dat was alweer het einde van dit artikel over groene beleggingen! De wereld van groen beleggen is interessant, omdat het nog zo in ontwikkeling is. En die ontwikkelingen lijken de juiste richting op te gaan.

Helaas bestaat er geen glazen bol om de toekomst te voorspellen. Hoe het er over twintig jaar voor staat met een groene belegging, is onbekend. Het enige wat we kunnen doen is met een flinke dosis gezond verstand beoordelen wat er zou kunnen gebeuren met dit soort aandelen.

En laten we eerlijk zijn, een groen aandeel zal hoogstwaarschijnlijk beter presteren dan een niet-groen aandeel. Op de korte termijn kan het tegengestelde waar zijn, maar op de lange termijn is de kans toch echt een stuk groter dat een bedrijf met een fantastische ESG-score de tand des tijds doorstaat.

Met andere woorden: de wereld wordt groener, en een groene belegging zal mee gaan in die ontwikkelingen.

Is een groene beleggen dan meteen beter dan een niet-groene belegging? Nee, dat hoeft niet. Het is maar net waar je naar op zoek bent. Een steentje bijdragen aan het milieu kan bijvoorbeeld belangrijker zijn dan snel winst behalen. Dat is maar net hoe jij daar in staat.

In onze ogen is het in ieder geval interessant om een kijkje te nemen in de wereld van de groene beleggingen! 


Veelgestelde vragen

Wat is een groen aandeel?

Een groen aandeel is een aandeel waarvan de ESG-score hoog is. Hieruit blijkt dat het aandeel afkomstig is van een bedrijf dat bezig is met een duurzaam beleid op de lange termijn.


Wat zijn de beste groene aandelen?

In onze lijst met de beste groene aandelen kan je zien welke groene aandelen op het moment interessant zijn.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>