• Home
  • /
  • Aandelen
  • /
  • Beste groeiaandelen – Onze top 8! [2023]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wat zijn de beste groeiaandelen? Beleggers over de hele wereld zijn al jaren op zoek naar de beste groeiaandelen om in te investeren. Dat is ook niet vreemd, want een groeiaandeel dat is aangekocht op het juiste moment kan in de toekomst heel veel rendement opleveren.

Echter is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het zoeken naar de beste groeiaandelen is ingewikkeld en afhankelijk van meerdere factoren. Toch kan zijn er wel degelijk manieren om te ontdekken welke groeiaandelen interessant voor jouw portfolio zouden kunnen zijn.

Daarom hebben wij in dit artikel een top 8 samengesteld met de beste groeiaandelen van 2023. Daarnaast geven we een aantal tips om zelf te onderzoeken welke groeiaandelen voor jou interessant zouden kunnen zijn. Kortom, wil jij weten welke groeiaandelen jouw portfolio kunnen versterken? Lees dan verder!

Stappenplan om groeiaandelen te kopen

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. Agilent Technologies

Rendement 2021:
+36,09%

2. Nvidia

Rendement 2021:
+127,04%

3. Meta

Rendement 2021:
+23,13%

4. Alibaba

Rendement 2021:
-48,09%

5. Apple

Rendement 2021: 
+33,82%

6. Alphabet

Rendement 2021: 
+65,30%

7. ASML

Rendement 2021: 
+78,60%

8. KPN

Rendement 2021: 
+9,64%


Waarom investeren in groeiaandelen?

Het belangrijkste doel van beleggen in aandelen is om op de lange termijn veel rendement op te bouwen. Het beleggen in groeiaandelen past perfect binnen deze doelstelling, want het idee achter groeiaandelen is dat zij op de lange termijn nog meer waard zullen worden.

En op dat idee is het investeren in groeiaandelen gebouwd. Zo beleggen aandeelbeleggers liever in een groeiaandeel dan in heel stabiele aandelen, omdat groeiaandelen in potentie meer opleveren op de lange termijn. Maar, het vinden en investeren in groeiaandelen steekt iets ingewikkelder in elkaar. 

Groeiaandelen zijn in veel gevallen namelijk aandelen die in de schijnwerpers staan. Door deze populariteit wordt er veel gehandeld in dit soort aandelen. Het gevolg hiervan kan zijn dat de koers van het aandeel nogal veel fluctueert. Probeer jij maar eens een groep met honderd man in synchroon te laten marcheren, dat is niet eenvoudig!

In essentie gebeurt dat ook met groeiaandelen. Veel mensen die handelen in een aandeel betekent dat de koers onvoorspelbaarder wordt. Tegelijkertijd betekent dit dat de potentiële winst van groeiaandelen heel hoog ligt! 


Waar moet je op letten bij groeiaandelen?

Voordat we beginnen met het beargumenteren van onze top 8 met groeiaandelen, leggen we hier eerst even uit op basis waarvan wij onze lijst hebben samengesteld. Bij het beleggen is het namelijk in alle gevallen belangrijk dat je kritisch onderzoek uitvoert.

En dat kritische onderzoek begint bij het analyseren van verschillende onderdelen van een aandeel. Om jou hier een handje bij te helpen hebben wij vier factoren gekozen op basis waarvan wij de aandelen in onze lijst hebben geselecteerd. Klik hieronder om die factoren te lezen!

Sector

Met een belegging in een aandeel beleg je in een bepaalde sector. Met een Tesla-aandeel beleg je bijvoorbeeld in elektrische auto's, terwijl je bij Shell belegt in alle werkzaamheden rondom olie. 

En de sector maakt voor een belegging veel uit. Het is namelijk verstandig om te beleggen in bedrijven waar jij een beetje verstand en affiniteit van hebt. Zo is het best vreemd om te beleggen in een aandeel waar jij bijvoorbeeld totaal niet achter staat.

Sommige sectoren zijn wat veiliger dan andere sectoren. Gezondheidszorg zal bijvoorbeeld over vijftig jaar nog steeds een relevante branche zijn, terwijl de oliebranche wellicht tegen die tijd wel vervangen kan zijn door duurzame alternatieven. Kortom, een korte blik op de sector waarin een aandeel actief is vertelt jou al heel veel over het aandeel! 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het aandeel beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een aandeel komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. 

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het aandeel heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald aandeel kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het aandeel stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het aandeel dan een aandeel waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG-score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een aandeel kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde aandeel aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in aandelen op deze beurzen vaak wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een aandeel aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.


Wat zijn de beste groeiaandelen?

Dan volgt nu onze top 8 met de beste groeiaandelen van 2023! Bij elk aandeel beschrijven wij de vier factoren zoals we ze hierboven hebben toegelicht en leggen we uit waarom elk groeiaandeel nu interessant zou kunnen zijn!

1. Agilent Technologies


Sector

analyseapparatuur- en software

Rendement 2021

36,09%

ESG-score

6

Beurs

NSY

ISIN-code

US00846U1016

We starten deze lijst met de winnaar van onze top 8: Agilent Technologies. Dit Amerikaanse bedrijf richt zich al sinds 2000 op het ontwikkelen van allerlei analyseapparatuur- en software rondom verschillende sectoren. Zo richten zij zich op sectoren als de farmaceutische markt, voeding, duurzaamheid of chemicaliën. Wist je bijvoorbeeld dat zij apparatuur ontwikkelen om houdbaarheidsdata van eten vast te stellen?

De voornaamste reden dat Agilent Technologies bestempeld kan worden als een groeiaandeel is vanwege het feit dat zij sinds de beursgang in 1997 jaar na jaar weer winst hebben weten te boeken. Tegelijkertijd laat de koers van Agilent Technologies over de lange termijn - met wat pieken en dalen - een stijgende lijn zien. 

Daarnaast is de ESG-score van 6 noemenswaardig. Dit is veruit de beste ESG-score die wij in al onze jaren van analyses zijn tegengekomen. Met andere woorden: dit bedrijf is buitengewoon toekomstbestendig. Het rendement in 2021 van 36,09% is daarbij ook niet verkeerd. Sterker nog, dat is een fantastisch rendement.

Kortom, met een belegging in Agilent Technologies beleg je in alle apparatuur en software rondom dagelijkse dingen waar de 'gewone burger' geen weet van heeft. En daarmee is het een zeer interessant groeiaandeel, dat je kunt opzoeken via de ISIN-code US00846U1016. 

2. Nvidia


Sector

Technologie

Rendement 2021

127,04%

ESG-score

1122

Beurs

NDQ

ISIN-code

US67066G1040

Op plaats twee in onze top 8 staat het welbekende Nvidia. Iedereen die thuis wel eens in is voor een avondje gamen, of wellicht kinderen heeft die maar al te graag een nieuwe videokaart van Nvidia wil hebben, kent dit bedrijf ongetwijfeld. Maar het Amerikaanse Nvidia gaat een stuk verder dan alleen die videokaarten, want praktisch alle computers zijn op de één of andere manier wel verbonden aan Nvidia. 

Nvidia komt van ver. Sinds de beursgang in 1999 tot 2016 schommelde de prijs van een Nvidia aandeel consequent rond de €3 per stuk. Maar toen de populariteit van gamen in een korte periode snel toenam, kwam de koers van Nvidia in een stroomversnelling terecht. Zo steeg de koers van €5 per stuk in 2016 naar €333 per stuk in 2021. 

Niet verkeerd, toch? Nu bestaat het gevaar dat de koers met zo'n explosieve groei alleen bestaat uit 'opgeblazen lucht', maar de winst van Nvidia was in dezelfde periode hartstikke hoog. Dat betekent dat de winst daadwerkelijk meegroeide met de koers, en dat maakt de investering een stuk veiliger.

Al met al is Nvidia zo'n grote speler in de computermarkt dat deze niet is weg te denken uit deze branche, waardoor de kans heel groot is dat Nvidia in de komende jaren alleen nog maar groter zal worden. En daarmee is het met recht te bestempelen als een groeiaandeel. 

3. Meta Platforms


Sector

Technologie

Rendement 2021

23,13%

ESG-score

34

Beurs

NDQ

ISIN-code

US30303M1027

Voor onze nummer 3 blijven we in de Verenigde Staten, en wel in de vorm van Meta Platforms. Je hebt ongetwijfeld gehoord van dit bedrijf van Mark Zuckerburg en zijn visie om de Metaverse naar een hoger niveau te tillen. Wat dacht je van boodschappen doen met een 3D-bril op, waarna die boodschappen bij jou worden afgeleverd?

Niets is te gek voor Meta Platforms. Maar dat gaat niet helemaal zonder horten en stoten. Meta Platforms komt geregeld in het nieuws door omstreden praktijken rondom persoonsgegevens. En dat blijkt ook duidelijk uit de koers, want in de koers van Meta zie je heel duidelijk bepaalde dips zitten. 

Maar de dips lijken voor Meta altijd worden opgevolgd door even sterke pieken. Sinds de beursgang in 2013 is de koers van Meta alleen nog maar gestegen, waarbij sinds 2022 pas een eerste écht stevige dip is geconstateerd. Tegelijkertijd heeft Meta wel winst gemaakt in diezelfde periode - en niet zo'n beetje ook.

Meta is een groeiaandeel, omdat er nog veel potentie is voor Meta om nóg groter te worden. Als de Metaverse daadwerkelijk een realiteit wordt, heb je hier een aandeel in handen dat al vanaf dag één hier aan de weg timmerde. En dat maakt het wel een interessant aandeel. 

4. Alibaba


Sector

e-commerce

Rendement 2021

-48,09%

ESG-score

34

Beurs

NDQ

ISIN-code

US01609W1027

Voor onze nummer 4 verlaten wij de Verenigde Staten en richten we onze pijlen op het Chineze Alibaba. Deze e-commerce magnaat is verantwoordelijk voor een wereldwijde toename in allerlei Chineze producten over de hele wereld. Zo ben jij ongetwijfeld in aanraking gekomen met 'Made in China' en de kans is groot dat Alibaba hier een rol in heeft gespeeld.

Net als Meta is Alibaba een bedrijf dat niet zonder zijn schandalen gepaard ging. In de afgelopen jaren is veel naar buiten gekomen over onethische werkomstandigheden en het onjuist omgaan met persoonsgegevens. En dat is ook duidelijk te zien in de koers, want die is na 2021 flink gedaald.

Toch is Alibaba een bedrijf dat jaar na jaar steeds meer winst weet te boeken. Laat dat even bezinken. Een gigantisch bedrijf als Alibaba, met duizenden werknemers, blijft nóg meer winst boeken. En dat is voor de ogen van een belegger een interessant gegeven.

Mocht jij nog meer toekomst zien in e-commerce en het businessmodel van Alibaba, dan kan dit aandeel een interessante investering zijn. Tegelijkertijd is het van belang om te beleggen in aandelen waar jij écht achter staat. 

5. Apple


Sector

Technologie

Rendement 2021

33,82%

ESG-score

32

Beurs

NDQ

ISIN-code

US0378331005

Op plaats vijf van onze top 5 staat een bedrijf uit de Amerikaanse 'big five tech' waar je niet snel omheen kunt. Je kunt Apple kennen van de iPods, iPads, iMacs, iPhones of simpelweg van de zwarte koltruien van Steve Jobs. Apple heeft in een korte tijd de hele wereld overgenomen, en ze zijn voorlopig niet weg te denken uit het wereldbeeld.

Net als Meta komt ook Apple van ver. Nog veel verder zelfs. De beursgang in 1985 ging gepaard met een prijs voor een Apple-aandeel van €0,06 (!) per aandeel, en dat bleef een lange tijd rond die prijs schommelen. Het duurde tot 2005 voordat een Apple-aandeel meer dan €1 per stuk waard werd.

Vanaf 2007 ontstond er een geleidelijke groei, waarbij het aandeel in de periode van 2007 en 2020 steeds een stukje meer waard werd. En toen ging het los. De koer steeg explosief snel, waarbij het aandeel een plafond van €182 per stuk aanraakte in 2020. 

Net als de andere aandelen in deze lijst met groeiaandelen werd de winst van Apple elk jaar weer opgevolgd door nog meer winst. Vanwege dit feit kan je Apple zeer goed bestempelen als een groeiaandeel. Wanneer deze groei zal worden gestopt? Niemand zal het weten. 

6. Alphabet


Sector

Technologie

Rendement 2021

65,30%

ESG-score

32

Beurs

NDQ

ISIN-code

US02079K3059

Op plaats 6 blijven we bij de 'big five tech', maar brengen we nu een bezoekje aan Google. Nouja, Google, de naam die op de beurs wordt gebruikt is na een herstructurering veranderd in Alphabet. En Alphabet is het derde grootse bedrijf ter wereld.

Eigenlijk is Alphabet sinds de beursgang in 2014 al een sterke speler op de markt. Het aandeel is bijvoorbeeld altijd al duur geweest. Daar waar Apple een aandeel had dat je onder de €1 per stuk kon aanschaffen, was de prijs van een Alphabet-aandeel op zijn laagst al €497 per stuk. 

Dit aandeel was nooit weggelegd voor kleine beleggers, en dat is eigenlijk alleen nog maar erger geworden. We hebben het bij de andere aandelen al gehad over groei, maar Alphabet spant de kroon. Zo heeft Alphabet alle groeirecords gebroken en bleef de winst telkens maar meer groeien.

En dat maakt het met recht een groeiaandeel waar je u tegen zegt. Maar, het is een investering die is weggelegd voor alle beleggers. Tenzij je bereid bent om zo'n €2.500 per aandeel neer te leggen natuurlijk. 

7. ASML


Sector

Computerchips

Rendement 2021

78,60%

ESG-score

10

Beurs

EAM

ISIN-code

NL0010273215

Onze lijst met groeiaandelen kan niet worden afgemaakt zonder een Nederlands aandeel in de schijnwerpers te plaatsen. En daaruit is de keuze al heel snel gevallen op ASML. ASML is een producent van computerchips die bijvoorbeeld worden gebruikt in beeldschermen.

ASML is qua koers eigenlijk vergelijkbaar met Meta. Het aandeel van ASML was in 1996 beschikbaar voor een prijs van €2 per stuk, maar steeg heel gestaat tot 2018 naar een prijs van €180 per stuk. Elk jaar steeg de koers weer een klein beetje meer, simpelweg vanwege het feit dat het bedrijf steeds groter werd. 

Na 2018 explodeerde de koers en konden we daadwerkelijk spreken van een groeiaandeel. De koers steeg zo in een periode van drie jaar van €180 per stuk in 2018 naar €770 per stuk in 2021. En het zal je niet verbazen, maar ook de winst van het bedrijf steeg zeer snel in deze periode.

Al met al is ASML een bedrijf dat computerchips voor over de hele wereld produceert en hierin een kartrekker is voor de rest van de branche. En daarin is ASML een zeer stevig groeiaandeel in de Nederlandse AEX.

8. Heineken


Sector

Bieren

Rendement 2021

9,64%

ESG-score

10

Beurs

EAM

ISIN-code

NL0000009165

En dat brengt ons bij de laatste plaats in onze top 8 met beste groeiaandelen. Ook hier belanden we weer in Nederland, en wel in onze hoofdstad, Amsterdam. Middenin Amsterdam vinden we namelijk hét bedrijf dat verbonden is met deze stad, namelijk Heineken.

Heineken is een bedrijf dat al sinds 1987 bier brouwt voor Nederland en omstreken, en daarin merkte dat ze er steeds beter in werden. Zo goed, dat ze steeds meer hun pijlen richtten op het buitenland, waarbij ze verschillende buitenlandse merken hebben overgenomen.

In een korte periode werd de invloed van Heineken wereldwijd steeds groter. En dat is ook in de koers zichtbaar, want na 1990 werd er een enigszins schommelde stijgende lijn ingezet. De koers steeg van €4,74 per stuk in 1990 naar een bedrag van €104,95 per stuk in 2020. 

Kortom, Heineken is een bedrijf dat niet bang is om een nog grotere rol in de wereld in te nemen als het gaat om bierbrouwen. Met deze hoge, maar schommelende koers, kan het wel degelijk worden beschreven als een interessant groeiaandeel. 


Hoe beleg je in groeiaandelen?

En dat was 'm! We zijn aanbeland bij het einde van deze top 8 met groeiaandelen. De volgende stap is het daadwerkelijk beleggen in deze aandelen. Dit kan bij verschillende partijen. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in aandelen, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Maar, je kunt bij allerlei andere partijen net zo goed beleggen in aandelen. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen bij eToro of bij Mexem - beide partijen waarbij je in precies hetzelfde aandeel belegt als bij DEGIRO. Het is ook mogelijk om te beleggen via jouw bank, maar dit gaat veelal gepaard met hogere transactiekosten dan bij een broker. 

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen

Bij alle brokers gaat het kopen en verkopen van aandelen op eenzelfde manier. Je kunt in het algemeen zoeken op een bepaalde beurs, zoals de Amerikaanse NASDAQ. Daar zal je al heel snel een lijst te zien krijgen met alle aandelen die jij kunt aanschaffen op die bepaalde beurs.

Ook kan je aandelen zoeken met behulp van een unieke ISIN-code, die wij telkens hebben gegeven in de top 8. Zo weet je zonder twijfel dat je het juiste aandeel te pakken hebt en kan je direct starten met het beleggen in dat aandeel.  


Wat zijn de risico's van beleggen in aandelen?

Het risico van beleggen is altijd gelijk, of je nu belegt bij een broker of bij een bank. Je koopt namelijk via beide partijen precies hetzelfde product, maar dan net even via een andere partij. 

Het beleggingsrisico bestaat uit een aantal factoren. Hierbij moet je onder andere denken aan het rendement, de sector waarin het bedrijf werkzaam is of de regio mee.

De aandelen die vertegenwoordigd zijn in onze top 8 zijn over het algemeen aandelen die groot zijn. Er zitten immers geen lokale visboeren tussen. Deze aandelen staan daarom stevig en zullen niet zo snel omvallen. Hiermee is een investering hierin meteen een stuk veiliger dan bijvoorbeeld een investering in een heel klein aandeel. 

Nu is het zo dat aandelen van nature redelijk risicovol zijn. Je wedt immers jouw geld op één paard. De kans bestaat dat Apple binnenkort een misstap begaat, waardoor de koers opeens in kan storten. En dat is zonde voor jouw vermogen. Daarom is het soms veel verstandiger om te beleggen in heel veel verschillende soorten aandelen, zodat je jouw kansen spreidt.

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de aandelen die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>