• Home
  • /
  • ETF
  • /
  • Beste Gaming ETF [2023]

Wat zijn de beste Gaming ETFs? De gaming industrie staat op zijn zachts gezegd in de lift. Van jong tot oud wordt een steeds groter deel van de vrije tijd besteed aan games op de Playstation, PC of XBOX. En deze sector wordt alleen nog maar groter.

Wist jij ook dat het mogelijk is om te investeren in deze groeiende sector? Er zijn verschillende ETFs die het mogelijk maken om te beleggen in allerlei bedrijven die iets te maken hebben met games. Kan dat interessant zijn voor beleggers? Om jou daar wegwijs in maken, geven we in dit artikel de top 3 beste gaming ETFs. 

Stappenplan om Gaming ETF's te kopen.

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. VanEck VideoGaming & eSports UCITS ETF

Rendement:
11,5%

2. Global X Video Games & eSports UCITS ETF

Rendement:
12,9%

3. Fischer Sports Betting & iGaming

Rendement:
-4,55

Het rendement dat je hierboven ziet is gebaseerd op het geannualiseerde rendement dat wordt berekend door de analysewebsite Morningstar. Dit rendement is berekend over de langst mogelijke periode. Hoe langer een ETF actief is op de beurs, hoe betrouwbaarder dit percentage is. Wij kiezen altijd het geannualiseerde rendement dat over de langste periode wordt berekend.


Waarom beleggen in gaming ETFs?

De beeldvorming rondom gamen is in de laatste jaren nogal veranderd. Het gezellig spelen van Ganzenbord met de familie in de jaren '50 is vervangen door het racen met Mario Kart in de 'jaren 90 op de Super Nintendo. Dit beeld is niet meer te vergelijken met hoe de gaming wereld er nu uit ziet.

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een gaming console tot zijn beschikking en wordt gaming gezien als de meest voorkomende manier van vrijetijdsbesteding onder jongeren.

Maar er is nog meer gaande. Daar waar gaming vroeger een manier van ontspannen was, is er tegenwoordig serieus geld in te verdienen. Door de opkomst van Twitch, sponsordeals en groeide prijzenpotten voor toernooien zijn er steeds meer mensen die hun brood verdienen met gaming. 

En dat heeft gevolgen voor beleggers. De enorme toename van vraag naar games gaat gepaard met een grote toename aan aanbod van games. Met andere woorden: er zijn meer bedrijven die investeren in gaming. 

Consoles, game stoelen, sponsordeals, online diensten, nieuwe spellen: noem het maar op. Het zijn allemaal sectoren binnen de game wereld die de afgelopen jaren enorm zijn gegroeid. En daarmee is het aandeel van gaming op de wereldmarkt ook toegenomen.

Juist daar ligt de kans voor beleggers om in te springen. Giganten als NVIDIA zijn volop meegegaan in de ontwikkelingen rondom gaming en zijn daarmee als aandeel flink gegroeid. En deze ontwikkeling is niet uniek voor NVIDIA. Onlangs is bijvoorbeeld het bedrijf Activision Blizzard overgenomen door Microsoft voor een astronomisch bedrag van €68 biljoen. Om dit bedrag in perspectief te plaatsen: dit bedrag is net zo hoog als het BNP van heel Bulgarije. 

Kortom, de game wereld is bezig met een enorme opmars. De verwachtingen zijn dat deze opmars voorlopig nog niet zijn piek heeft bereikt. Daarom is het voor beleggers interessant om te investeren in alle ontwikkelingen die de komende jaren nog gaan komen. 


Waar moet je op letten bij Tech ETF's?

Voordat we uitleggen waarom we gekozen hebben voor deze top 3 gaming ETFs, is het van belang dat we uitleggen waar we op hebben gelet. Rondom gaming zijn er anno 2023 nog niet veel ETFs, maar juist dan is het belangrijk om kritisch te onderzoeken of de ETFs een interessante belegging kunnen zijn. 

Het is immers belangrijk om te weten in wat voor soort bedrijven het ETF beleggingen heeft. Zoals we eerder hebben gezegd bestaat de game wereld uit verschillende sectoren. Je kunt jezelf hier vragen stellen over waar je in wilt beleggen. Wil je beleggen in de bedrijven die games maken, of wil je beleggen in producenten van bijvoorbeeld chips, zoals NVIDIA? 

Daarnaast zijn er allerlei factoren die van belang zijn in het beoordelen van elk ETF. Hiermee ontdekken we simpelweg waarin je belegt. Daarnaast krijgen we meer inzicht in de financiën van de belegging: wat is het rendement, hoe groot is het ETF en wat zijn de kosten?

Wij hebben daarom vier onderdelen waarop we ETFs beoordelen, die wij hieronder nader toelichten Wil jij weten waar we op hebben gelet in onze top 3 beste gaming ETF's? Lees dan verder! 

Grootte ETF

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In grote lijnen kan je stellen dat een ETF waar een grotere hoeveelheid geld in is geïnvesteerd een veiligere belegging is dan een ETF waar wat minder geld in is geïnvesteerd.

Een ETF waar veel geld in is geïnvesteerd is namelijk te bestempelen als een betrouwbaar ETF. Immers, er zijn talloze beleggers jou voor geweest in het beleggen hierin. Daarnaast is het zo dat de koers meer liquide dan ETFs met een doorgaans kleine grootte.

Dit heeft als voordeel dat het ETF sneller in waarde stijgt dan ETFs waarvan de grootte lager is. Bij een 'klein' ETF is de kans daarom groter dat de prijs van het ETF stagneert, terwijl de prijs van een 'groot' ETF in dezelfde periode meer kan stijgen. 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het ETF beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een ETF komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. Als alle 879 bedrijven in het ETF in een jaar stijgen in waarde, dan is de kans groot dat de koers van het ETF meestijgt.

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het ETF heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald ETF kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG Score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een ETF kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde ETF aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in ETFs op deze beurzen wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een ETF aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.


Wat zijn de beste gaming ETFs?

Dan volgt nu onze top 3 van de beste gaming ETF's. Je hebt aan het begin van dit artikel de top 3 al kunnen bekijken, maar in dit onderdeel leggen we je precies uit hoe we aan die top 3 zijn gekomen!

1. VanEck VideoGaming & eSports UCITS ETF


Kosten

0,55%

Grootte ETF

$762 miljoen

Rendement

107,2%

ESG Score

18

Beurs

Xetra Duitsland

ISIN-code

IE00BYWQWR46

Op de nummer 1 in onze top 3 staat dit VideoGaming & eSports ETF van VanEck. Dit ETF zit als enige van onze top 3 gaming ETFs in de DEGIRO Kernselectie. Dit ETF van VanEck is een van de voorlopers op de gaming ETF markt.

Met dit ETF beleg je zowel in studio's die games produceren als bedrijven die gamen mogelijk maken. Zo kom je in dit ETF namen tegen als Nintendo, Tencent en Activision Blizzard (nu Microsoft), maar ook producenten als NVIDIA. De bedrijven waarin dit ETF belegt zitten voornamelijk in de Verenigde Staten en Europa. 

En dan de technische zaken. Dit ETF hanteert lopende kosten van 0,55%. Dit is in vergelijking met heel populaire ETFs, zoals de S&P500, relatief hoog. Dit komt doordat de gaming industrie een opkomende markt is. Tegelijkertijd betekent dit dat het ETF veel potentie heeft om de komende jaren nog te groeien.

Het ETF heeft een grootte ter waarde van $762. Dit is een gunstige waarde, waarmee kan worden geconcludeerd dat het ETF een redelijk veilige investering is. Dit blijkt ook, want sinds de beursgang in 2019 heeft VanEck een rendement anno 2023 van zo'n 107% gerealiseerd.

Nu is explosiviteit van het rendement voor beleggers niet interessant, want deze explosiviteit kan ook in jouw nadeel werken. Daarom zijn we meer geïnteresseerd in stabiliteit van de koers. In het geval van VanEck is de koers redelijk stabiel en laat het fluctuaties zien die te verwachten zijn bij een jong ETF als deze. 

Als laatste is de ESG score met 18 uitstekend. Dit wil zeggen dat VanEck met dit ETF belegt in bedrijven die hun zaakjes op orde hebben. Al met al staat dit ETF op nummer 1 vanwege de grote invloed in de game wereld, het redelijk stabiele rendement en de uitstekende ESG-score. De kosten zijn redelijk hoog, maar voor investeringen in een ETF met zo'n grote rol in de game wereld is dat in onze ogen het waard. 

2. Global X Video Games & eSports UCITS ETF


Kosten

0,55%

Grootte ETF

Onbekend

Rendement

69,4%

ESG Score

19

Beurs

Xetra Duitsland

ISIN-code

IE00BLR6Q544

Op nummer twee in onze top 3 staat het Global X Video Games & eSports ETF. Dit ETF staat niet in de DEGIRO Kernselectie. Net als onze nummer 1 beleg je met dit ETF in zowel studio's die games ontwikkelen als producenten van technologieën rondom gaming. 

Zo zijn er namen als Take Two, NVIDIA en EA waarin dit ETF belegt. Daarnaast wordt er bij dit ETF meer dan onze nummer 1 belegt in de Japanse markt, met bijvoorbeeld bedrijven als Konami. Al met al wordt er zo'n 25% van het ETF belegt in de Japanse markt, 25% in de Verenigde Staten en de rest in Europa. Hiermee is dit ETF van Global X gediversifieerder  dan onze nummer 1. 

Door Global X wordt 0,55% aan kosten gerekend. Ook zit dit ETF niet in de DEGIRO Kernselectie, waaruit volgt dat het een relatief dure belegging is. Tegelijkertijd laat de koers van Global X veel fluctuatie zien.

De grootte van dit ETF is onbekend. De grootste reden hiervoor is dat het ETF dat in 2021 is gestart anno 20223nog zo jong is dat hier nog geen gegevens over zijn. Dit maakt een belegging in dit bedrijf natuurlijk wel risicovoller dan bijvoorbeeld een investering in het eSports ETF van VanEck.

De ESG-score van dit ETF is uitstekend. Dat is ook niet gek, want het ETF belegt in bedrijven die een enorm hoge status genieten in de game wereld. Kortom, dit ETF is een gediversifieerder ETF dan onze nummer 1, maar is volatieler. Tegelijkertijd zijn de kosten vergelijkbaar, is het rendement prima en is de ESG-score uitstekend. 

3. HanETF Fischer Sports Betting & iGaming


Kosten

0,69%

Grootte ETF

$2,82 miljoen

Rendement

-27,2%

ESG Score

26

Beurs

Xetra Duitsland

ISIN-code

IE00BNTVVW33

Op de derde plaats staat een ETF van HanETF, dat niet tot de DEGIRO Kernselectie behoort. Dit ETF van Fischer is interessant, want het rendement dat wij hebben gevonden is negatief. Een negatief rendement, dat betekent toch verlies? Waarom staat hij dan in onze top 3?

Het korte antwoord daarop is dat dit ETF met een beursgang in 2021 nog jong is, waardoor de koers meer fluctueert. Daarnaast is het zo dat ETFs waarvan de koers laag niet per definitie betekent dat het ETF belegt in bedrijven die verlies maken. Het zegt namelijk veel meer over de mate waarin er wordt belegd door particulieren in dit ETF.

En dat is niet de enige manier waarop dit ETF een vreemde eend in de bijt is. Het ETF belegt namelijk voornamelijk in een sector van gaming waar je niet direct aan zou denken. Met bedrijven als Flutter Entertainment, Entain en Churchill Downs beleg je door te investeren in dit ETF van HanETF namelijk in bedrijven rondom online casino's en het wedden op eSports.  

Met een belegging in dit ETF van HanETF beleg je tegen kosten van 0,69%. Dit is een hoger percentage dan onze nummer 1 en 2. De grootte van het ETF is met $2,82 miljoen te beschrijven als klein. Het jonge ETF heeft sinds de beursgang nog niet zoveel investeringen ontvangen. 

Het rendement is anno 2023 negatief. Dat kan je op twee manieren interpreteren. Je kunt concluderen dat het ETF 'kansloos' is, want het laat nu al verlies zien. Je zou het ook kunnen zien als een kans, want de koersprijs staat op het moment laag. De laatste benadering is in onze ogen in de meeste gevallen de verstandige benadering.

Bij dit ETF ligt dat net even anders. Je kunt je namelijk afvragen of dit ETF belegt in bedrijven die toekomst hebben. De gokmarkt en online casino's komen steeds meer in opspraak, waaruit kan worden geconcludeerd dat deze markt de komende jaren meer gecontroleerd zal gaan worden. Een belegging in een ETF is een lange termijn investering, dus een investering in deze markt is in onze ogen niet verstandig.  

Dat betekent natuurlijk niet dat dit ook voor jou hoeft te gelden. Met dit ETF is het namelijk als één van de weinige manieren mogelijk om te beleggen in deze markt, wat het een unieke positie geeft. Men waagde in de Middeleeuwen al een gokje, dus waarom zou dat de komende jaren gaan afnemen? 


Hoe beleg je in duurzame energie ETFs?

En dat brengt ons bij de laatste stap: het kopen van een duurzame energie ETF. Dit kan bij verschillende partijen. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in ETFs, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Vervolgens gaat het proces redelijk gemakkelijk. Bij DEGIRO, maar ook bij andere brokers, kan jij gemakkelijk zoeken naar elk aandeel, fonds of ETF dat jij wil aanschaffen. In dit artikel zijn we geïnteresseerd in ETF's, dus selecteren we in de navigatiebalk 'Trackers (ETF's). Dit is in het plaatje hieronder te zien: 

Tracker DEGIRO

In dit scherm kan je hierna simpelweg op onderzoek gaan, want je krijgt een lijst te zien met alle ETF's die er beschikbaar zijn. Ben je op zoek naar een specifiek ETF? Dat kan!

Je kunt dit doen door de unieke ISIN-code in te vullen van het ETF. Elke belegging heeft zo'n unieke ISIN-code. Je kunt dit ook doen door simpelweg een zoekterm in te vullen. In het plaatje hieronder hebben we dit bijvoorbeeld gedaan met de zoekterm 'tech', maar dit kan ook met een term als 'gaming' of 'game'. 

Beleggen DEGIRO

En dan rest ons maar één ding: kopen! Dit is pas mogelijk op het moment dat er genoeg geld op jouw beleggingsaccount staat. In het plaatje hieronder geven we als voorbeeld het Vanguard S&P500 ETF. Dit ETF kost op het moment van kopen €78,31 euro, dus dat bedrag zal minimaal op jouw rekening moeten staan voordat je kunt beleggen hierin.

Op het moment dat jij een market order invoert, de hoeveelheid participaties die jij wilt kopen hebt ingevoerd en op 'koop' drukt, heb jij een ETF gekocht. Let wel op: dit werkt alleen op het moment dat de beurzen open zijn. Doe je het buiten de beurstijden? Dan wordt het kopen uitgesteld tot de volgende ochtend. 

Beleggen DEGIRO

Wat zijn de risico's van beleggen in gaming ETFs?

Of je nu belegt bij een bank, een beheerde belegger of een broker: het risico blijft gelijk. Dit komt namelijk doordat bij al die financiële aanbieders wordt geïnvesteerd hetzelfde ETF, maar dat dit wordt gedaan via verschillende beurzen. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome. 

Het risico bestaat uit verschillende factoren. Zo speelt onder andere het rendement, de grootte van het ETF of de regio mee. Hoe groter het ETF, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de niche, hoe veiliger de investering. Bij gaming ETFs zitten we in dat opzicht wel veilig, want gaming zal de komende jaren nog wel in trek blijven. 

Gaming ETFs vertegenwoordigen een ontwikkeling die een explosieve groei heeft doorgemaakt. Van Mario Party op zolder naar League of Legends in voetbalstadions: de groei moet niet worden onderschat. Deze groei zal in de komen jaren alleen nog maar meer worden doorgezet. 

Aan de consumentenvraag naar gaming zal het dus niet liggen. Dit geeft daarom een positief toekomstperspectief van ETFs die investeren in gaming, waarmee het risico hiervan laag is. 

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETFs die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>