• Home
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Beste Farmaceutische Aandelen: De top 10 beste Farmaceutische Producten in 2023!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 08/03/2023

Wat zijn de beste farmaceutische aandelen om te kopen? Van een paracetamol voor de kater tot medicatie in het ziekenhuis na een operatie: de farmaceutische industrie dringt door in het leven van ons allemaal. Je komt het liefst zo min mogelijk in aanmerking met farmaceutische industrie - laten we eerlijk zijn - maar dit is helaas niet mogelijk.

Maar hoe zit het nu precies met aandelen van farmaceutische bedrijven? In de laatste jaren zijn de 'big-pharmabedrijven' ontzettend gegroeid. Met name in de Verenigde Staten ontwikkelden farmaceutische bedrijven en biofarmaceutische bedrijven steeds meer medicijnen en vaccinaties. Denk maar aan Corona.

Daarnaast gaat er ontzettend veel geld om in deze wereld. Zo kost het op de markt brengen van een nieuw medicijn zo tussen de €1.3 en €2.8 miljard, over een periode van zo'n 10 jaar. En juist de noodzaak voor nieuwe medicijnen is interessant voor beleggers. De zorg is nooit klaar namelijk.

Voor dit artikel analyseerden wij de beste farmaceutische aandelen om te kopen. Zo kan jij aan het einde van dit artikel analyseren welk farmaceutisch bedrijf voor jouw portfolio interessant zou kunnen zijn. Benieuwd? Lees dan verder!

 • Swipe naar rechts om de hele tabel te zien

Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke farmaceutische aandelen het best presteren, onderzochten we de marktkapitalisatie van de aandelen, het rendement van de laatste jaren en het risico. De risicolabels lopen van A tot en met D, waarbij A het minst risicovol is, en D het meest risicovol. 


Waar moet je op letten bij het kopen van de beste farmaceutische aandelen?

Hoe ontdek je nu de best presterende farmaceutische aandelen? Het analyseren van een aandeel gaat niet altijd volgens een vast stappenplan. Zo kan de ene belegger bijvoorbeeld de jaarcijfers van een bedrijf heel anders lezen dan de andere belegger.

Daar komt nog eens bij dat aandelen best complex zijn om te analyseren. Dit geldt nog zwaarder voor farmaceutische aandelen, omdat de grootste bedrijven ontzettend veel verschillende onderdelen met zich meebrengen.

Met een aandeel in de farmaceutische industrie investeer je namelijk niet alleen in 1 bepaald medicijn, maar in een heel systeem van onderzoek, ontwikkeling en distributie van niet 1, maar meerdere medicijnen of medische hulpmiddelen. En wat als nu 1 van deze onderdelen ergens spaak loopt? Zal de koers van het aandeel dan meteen kelderen?

Als belegger ben je natuurlijk op zoek naar een hapklaar antwoord. Wat zijn de beste farmaceutische aandelen? Oke, dan beleg ik nu €5.000 in nummer 1. Hoewel dit mooi klinkt, is dit niet een verstandige strategie. Je kunt namelijk op de lange termijn meer rendement behalen door onderstaande onderdelen te analyseren. Bij het analyseren van een aandeel kijken wij namelijk naar de sector, het rendement, het risico en de ESG-score van een aandeel. Druk op de knoppen hieronder om hier meer over te lezen. 

Sector

Laten we beginnen met de sector. De farmaceutische industrie is breed. Voordat een medicijn wordt gebruikt door het brede publiek, is er zo'n 10 jaar verstreken. In die 10 jaar gebeurt van alles: universitair onderzoek, investeringen, klinische onderzoeken en testperiodes. En dat voor talloze medicijnen tegelijk.

Niet elk bedrijf doorloopt deze cyclus van begin tot eind. Verschillende farmaceutische aandelen richten zich namelijk op een bepaalde farmaceutisch gebied. Zo kan een bedrijf zich richten op nieuwe medicijnen tegen zeldzame ziekten of auto-immuunziekten, terwijl andere bedrijven zich richten op produceren van medicijnen die al jaren bestaan.

De farmaceutische sector is dus lang niet zo eenvoudig te beschrijven. Grofweg worden er in de farmaceutische sector twee onderdelen onderscheiden: een farmaceutisch bedrijf en een biofarmeceutisch bedrijf. Hieronder leggen we uit wat dit voor beleggers nu betekent.

Farmaceutisch bedrijf
Farmeceutische bedrijven hebben als doel om jaarlijkse inkomsten genereren. Bestaande medicijnen worden geproduceerd en gedistribueerd. Dit zijn medische consumptiegoederen die al breed worden geaccepteerd door de algemene geneeskunde. Dit worden ook wel 'generieke geneesmiddelen' genoemd. In de farmaceutische wereld zijn dit de bedrijven die het meest 'zakelijk' zijn, want zij kijken naar de farmaceutische industrie door een bril van winst en verlies.

Biofarmaceutisch bedrijf
Een biofarmaceutisch bedrijf heeft als doel om nieuwe ontwikkelingen vorm te geven. Het bio-farmaceutische bedrijf richt zich op ernstige ziekten en ontwikkelt een farmaceutisch product dat nog niet momenteel verhandeld wordt.

Deze bedrijven hebben vaak sterke connecties met de universiteiten en voeren klinische onderzoeken uit. Het bedrijf geeft jaarlijks miljarden dollars uit aan het financieren van onderzoek, met als doel om de farmaceutische voorraden zo goed mogelijk te maken. Dit type bedrijf heeft meer te maken met risico's dan een regulier farmaceutisch bedrijf, omdat er een grote kans bestaat dat een bepaald medicijn, waarin flink werd geïnvesteerd, flopt. 

Rendement

Het rendement is voor elk aandeel een belangrijk onderwerp. Met name de koers is hierbij interessant. Kort gezegd kan je stellen dat de koers hoog staat op het moment dat veel beleggers beleggen in het aandeel. De vraag is groot, dus stijgt de prijs. Op het moment dat men het aandeel massaal verkoopt, daalt de koers. Dan is het aanbod hoog, en de vraag laag.

En nu de belegger. In het ideale scenario beleg je als de koers laag staat, en verkoop je als de koers hoog staat. Helaas is dat niet altijd even makkelijk om te realiseren. Kijk maar eens naar de koers van een aandeel op dit moment en vergelijk dit met de koers van een jaar geleden. Zal de koers gaan stijgen, of juist gaan dalen?

Hoewel het voorspellen van de koers vrijwel onmogelijk is, zegt het algemene beeld van de koers wel veel. Als de koers stabiel blijft, betekent dit dat beleggers redelijk stabiel investeren in dit aandeel. Een prima investering dus. Zie je veel fluctuatie in de koers? Dan blijkt dat beleggers het niet helemaal weten. Risico dus. 

ESG-score

Het laatste onderdeel is de ESG-score. De ESG-score is een score die wordt toegekend aan farmaceutische bedrijven, waarbij er wordt gekeken naar het Environment, Sustainability en de Governance van een bedrijf. Kort gezegd wordt er gekeken naar de wijze waarop het bedrijf financiële resultaten heeft behaald. Wordt er geïnverteerd in duurzaamheid? Wordt er goed voor het personeel gezorgd? Kloppen de cijfers?

Een farmaceutisch bedrijf met een goede ESG-score is niet direct een goede investering. Soms zijn er bedrijven die zaken op orde hebben, maar nog steeds door afwijkende afspraken onderuit kunnen gaan. Ook de grootste fabrikant kan fouten maken.

Daarom kan de ESG-score het best worden gezien als een score die de kans op succes vergroot. Aandelen met een goede ESG-score hebben hun zaken op orde en zorgen goed voor hun persoon, waardoor de kans groot is dat ze op de lange termijn stabiel blijven.

Natuurlijk kan een ESG-score door de jaren heen veranderen. Gelukkig is kans is klein dat de ESG-score in een korte tijd enorm schommelt. 

ESG Risicolabel

Oordeel

D

Slecht

C

Gemiddeld

B

Goed

A

Uitzonderlijk goed

Risico

En dan de risico. Farmaceutische bedrijven, en dus farmaceutische aandelen, zijn risicovol. Dit komt grotendeels door het feit dat er een hoge concurrentie heerst in deze wereld. Bedrijven proberen namelijk continu om hun farmaceutische producten beter te laten lijken dan de farmaceutische producten van de concurrentie.

Daar komt bij dat farmaceutische bedrijven afhankelijk zijn van nationale wetgeving. Zo kunnen internationale regels in deze specifieke markt roet in het eten gooien van de producten van farmaceutische bedrijven. Nieuwe producten worden immers om de haverklap afgekeurd. Een grote groep particuliere beleggers verliest geld op deze manier.

Als belegger kan je dit risico beperken, door te beleggen in farmaceutische bedrijven die een breed aanbod heeft. Zo kan een kink in de kabel worden gecompenseerd door winsten op een ander gebied. 


Waarom beleggen in farmaceutische aandelen?

Er zijn meerdere interessante farmaceutische aandelen. Dit zijn aandelen die goede geneesmiddelen produceren en waarvan de totale omzet in de afgelopen jaren is gestegen. De farmaceutische sector blijkt echt ook wel duidelijke nadelen te hebben.

Zoals we eerder al uitlegden, is een farmaceutisch bedrijf over het algemeen risicovol. De farmaceutische bedrijven zijn wat risicovoller dan biofarmaceutische bedrijven, maar beide sectoren kennen duidelijke risico's.

Waarom dan toch beleggen in farmaceutische aandelen? Het belangrijkste argument hiervoor is het feit dat de farmaceutische industrie een van de belangrijkste bouwstenen vormen van het menselijke welzijn. Zo wordt de mens gemiddeld steeds ouder en worden ziektes als HIV of de pokken simpelweg uitgeroeid.

En vanuit dat perspectief kan je zeggen dat de medische wereld nog lang niet klaar is. We hebben nog steeds genoeg ziektes die uit te roeien zijn. Kanker bijvoorbeeld. Er worden al jaren nieuwe kankerbehandelingen ontwikkeld - en daar liggen nog steeds meer kansen.

Ook is het interessant om te benoemen dat de meeste Westerse landen veel te maken hebben met een toenemende vergrijzing. Dit biedt beleggers mooie vooruitzichten, omdat deze doelgroep in de komende jaren meer medicatie nodig zullen hebben. Het klinkt bot, maar is wel degelijk de realiteit.

Het wel of niet beleggen in farmaceutische aandelen is dus een kwestie van de voordelen afwegen tegen de nadelen. Welke argumenten vind jij doorslaggevend? Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje. 

In de Verenigde Staten wordt al jaren geïnvesteerd in vastgoed via zogenoemde Real Estate Investment Trusts. Dit zijn vastgoedfondsen waarin veel bedrijven die in onze top 10 met beste vastgoedaandelen zijn opgenomen.

Meerdere vastgoedfondsen hebben deze methodiek overgenomen, omdat het een groot probleem oplost in de vastgoedwereld: geld. Je hebt immers geld nodig om de grote investeringen te maken, die voor vastgoed nodig zijn.

Voordelen farmaceutische aandelen

 • De farmaceutische industrie is essentieel voor het verbeteren van de kwaliteit van leven. 
 • Medicijnen zijn continu in ontwikkeling, waardoor op de lange termijn steeds meer mogelijkheden tot groei ontstaan. 
 • Medicijnen worden over het algemeen beter en makkelijker te verkrijgen - ook in het buitenland - waardoor farmaceutische aandelen in de toekomst nog meer kunnen groeien.
 • In de komende jaren zal de vergrijzing toenemen, waardoor de vraag naar wereldwijde geneesmiddelen nog meer zal toenemen.

Nadelen farmaceutische aandelen

 • Farmaceutische bedrijven waren in de afgelopen jaren niet transparant over de geldstromen binnen het bedrijf.
 • Veel farmaceutische producten worden ontwikkeld en verspreid voor een te hoge prijs, omdat farmaceutische bedrijven hier voornamelijk winst mee willen maken.

Hoe werkt de farmaceutische industrie?

Laten we het even kort hebben over hoe de beste farma-aandelen nu eigenlijk ongeveer aan hun winst komen. Er gebeurt namelijk iets interessants in de hele wereld van farmaceutische industrie, waarbij aan de ene kant vanuit de regering belastinggeld wordt geïnvesteerd aan de andere kant winst wordt gemaakt door een privaat bedrijf.

Dit begint vaak bij universitair onderzoek naar geneesmiddelen. Via complexe instrumenten proberen onderzoekers geneesmiddelen te onderzoeken. Deze specialistische zorg voor medicijnen wordt gefinancierd door belastingbetalers.

Vervolgens investeren bedrijven in veelbelovende ontwikkelingen. Deze bedrijven zijn niet helemaal privaat, want er geldt een medefinanciering van het rijk. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven als de BOM en de NOM, provinciale instanties die bepaalde investeringen maken.

En dan komt de farmaceut kijken. Een farmaceutisch bedrijf koopt een patent op een veelbelovend medicijn op, en daarmee wordt het publieke geld 'terugverdiend'.

Beleggen in aandelen bij banken gaat ten koste van jouw rendement. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Vervolgens begint de farmaceut met de verkoop van het medicijn. Ze produceren en distribueren de medicijnen, waarbij het medicijn belandt bij de belastingbetaler tegen een vaak te hoge prijs.

In deze cyclus wordt dus belastinggeld betaald om biologisch onderzoek uit te voeren, maar wordt het medicijn dat met dat belastinggeld is ontwikkeld terugverkocht aan de burger tegen een prijs die veel hoger ligt.

Daarmee kan je in vergelijking met andere beleggingen toch echt wel vraagtekens plaatsen bij de ethische keuzes die worden gemaakt door farmaceutische bedrijven.

Geldt dit probleem voor elk farmaceutisch bedrijf? Nee. Er zijn bedrijven die goed nadenken over de ethiek achter de farmaceutische industrie. Wel zijn dit vaak bedrijven die zich richten op generieke geneesmiddelen, zoals wereldwijde vaccins. 


Waar kan je het beste farmaceutische aandelen kopen?

Mocht je hebben besloten te willen beleggen in farmaceutische aandelen, is het belangrijk om na te denken over waar je dat nu precies doet. In de meeste gevallen kan dit gewoon bij een bank of broker.

Toch is het zo dat de kosten van het beleggen per partij. De ene partij rekent hogere transactiekosten dan de andere, terwijl je hetzelfde aandeel koopt. Op de lange termijn kan je dit dus aardig wat rendement kosten.

Brokers zijn goedkoper dan banken als het gaat om het beleggen in aandelen. Zo simpel is het. Het betekent niet dat het beleggen bij een broker noodzakelijk is om rendement te behalen. Nee, ook bij een bank kan je hetzelfde rendement behalen, want de koers zal bij elke partij op dezelfde manier bewegen. Toch houd je bij een broker meer geld over om te beleggen.

Daar komt nog eens bij dat het aanbod bij een broker vaak groter is dan bij een bank. Zo kan je in het geval van de beste farmaceutische aandelen bij een broker terecht voor alle aandelen, terwijl een bank vaak maar een selectie aanbiedt.

Om jou hierbij te helpen, hebben wij in ons artikel onderzocht wat de beste broker van dit moment is. Daarin kun jij lezen welke broker passend is voor jou en het beleggen in aandelen.

Brokers


Onze favoriet

DEGIRO Logo


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Gratis €100 transactiekosten

Geen


Beste farmaceutische aandelen conclusie

Zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel over de beste farmaceutische aandelen. In dit artikel hebben we verschillende onderdelen van de farmaceutische industrie onderzocht en hebben we gekeken naar interessante aandelen.

Allereerst zagen we dat er twee verschillende typen farma-aandelen zijn: de farmaceutische bedrijven en de biofarmaceutische bedrijven. Beide typen hebben verschillende voor- en nadelen.

Zo zijn de farmaceutische bedrijven voornamelijk bezig met het maken van winst. Ze kopen patenten op van goede medicijnen en verkopen dit tegen winst. Deze bedrijven zitten voornamelijk in de productie en distributie van medische hulpmiddelen. Deze bedrijven zullen op de lange termijn groeien, omdat de vraag naar medicijnen alsmaar toeneemt. Tegelijkertijd is de ESG-score van dit soort bedrijven veelal lager.

De tweede optie gaat over biofarmaceutische bedrijven. Dit type bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. En dat is een proces van de lange adem. Zo duurt het ontwikkelen van een nieuw medicijn doorgaans zo'n 10 jaar. Vaak hebben biotechbedrijven meerdere medicijnontwikkelingen tegelijkertijd lopen, dus is zal je niet verbazen dat de bedrijfsvoering van dit soort bedrijven complex is.

Het interessante aan deze tweedeling is dat het risico in een andere hoek schuilt. In het geval van de farmaceutische bedrijven, schuilt het risico voornamelijk in het feit dat ze kunnen worden 'gepakt' door wetgeving. Een verandering in de wet, en een bedrijf kan opeens de medicijnen niet meer kwijt tegen hun hoge prijs.

Beleggen in aandelen bij banken gaat ten koste van jouw rendement. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

En die hoge prijs maakt dit soort bedrijven al gauw een doelwit van activisten. Op de lange termijn is kans groot dat deze bedrijven onderuit zullen gaan, omdat het belang van eerlijke zorg steeds duidelijker naar voren komt.

Bij een biotechbedrijf zit het vaak wel goed met de eerlijkheid, en schuilt het risico meer in het feit dat patenten kunnen floppen. Het is nogal zuur als een medicijn in ontwikkeling in jaar 9 opeens onvoldoende blijkt. Daar gaan al je investeringen.

En de belegger dan? Wat is dan de beste optie? Dat is een ingewikkelde vraag. In dit artikel hebben we de beste farmaceutische aandelen voor je op een rijtje gezet. Dit zijn aandelen die op basis van onze factoren prima scoren. Het betekent niet dat onze nummer 1 direct beter is dan onze nummer 10.

Zeker in een sector waarin er veel concurrentie is en de ontwikkelingen verbonden zijn aan veel risico's, is het nog moeilijker om het succes van een bepaald aandeel te voorspellen.

Daarom blijkt het belangrijk om zelf kritisch te blijven kijken naar het aandeel. In onze ogen is de ESG-score hierbij een belangrijke factor, omdat je met de ESG-score een grove inschatting kunt maken van de duurzaamheid van het bedrijf.

Een 'duurzaam' bedrijf is niet per se een bedrijf dat investeert in zonnepanelen, maar 'duurzaam' moet worden gezien als een bedrijf dat op de lange termijn op kwalitatieve wijze kan blijven voortbestaan. Goede producten, goed omgaan met personeel en goed nadenken over de toekomst.

Al met al is het zeker interessant om te beleggen in farmaceutische aandelen, omdat de noodzaak van medicijnen en zorg altijd zal blijven bestaan. Tegelijkertijd schuilen er veel risico's in het beleggen in een aandeel. Je hebt in ieder geval na het lezen van dit artikel genoeg informatie om zelf in te schatten welk farmaceutisch aandeel voor jouw portfolio interessant zou kunnen zijn. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste farmaceutische aandelen?

In ons artikel over de beste farmaceutische aandelen kan je de beste farma-aandelen van dit moment ontdekken. Dit zijn farma-aandelen die interessant kunnen zijn voor jouw portfolio op de lange termijn.


Welke biotech aandelen zijn het best om te kopen?

In onze lijst met de beste farmaceutische aandelen staan ook de beste biotech aandelen om te kopen. Deze biotech-aandelen worden uitgegeven door bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en veel verschillende medicijnen in hun dossier hebben.


Hoe herken je een goed biotech aandeel?

Je herkent een goed biotech aandeel door te kijken naar de sector, het rendement, het risico en de ESG-score.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>