Top 5 beste ETFs [2021]

By Onno

mei 4, 2021


Wat is het beste ETF? Startende beleggers zullen al snel ontdekken dat er een enorme hoeveelheid ETF's zijn waaruit je zou kunnen kiezen. Om zoveel mogelijk uit jouw vermogen te halen is het daarom belangrijk om ETF's te kiezen die goed passen in jouw portfolio.

Met die enorme hoeveelheid ETF's lijk je door de bomen het bos niet meer te zien. Gelukkig zijn er stappen die jij kunt zetten om die keuze makkelijker te maken. In dit artikel maken we met behulp van die stappen een top 5 beste ETF s!

Beste ETF's kopen stappenplan:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Waar moet je op letten bij het kopen van ETF's?

Waar hebben we op gelet in het maken van de top 5 ETF's? ETF's staan bekend om haar lage kosten en haar brede aanbod. Ze bestaan uit heel veel verschillende aandelen, verspreid over verschillende sectoren.

Het is belangrijk om na te denken over verschillende factoren die invloed hebben op ETF's. Daarom geven we je hier de factoren waar we op hebben gelet in het samenstellen van de top 5:

Waar hebben we op gelet?
 • Type ETF. Een ETF dat investeert in een klein aantal aandelen in startende markten (Emerging Markets) is risicovoller dan een ETF dat investeert in een groot aantal aandelen verspreid over de wereld. Je hebt twee typen ETF's: aandelen en obligaties. Elk van deze types richt zich op bedrijven in een bepaald deel van de wereld, of juist een wereldwijd ETF.
 • Sector. Een ETF investeert in een bepaalde sector. Dit kan heel breed zijn, zoals wereldwijde aandelen in grote bedrijven, of heel specifiek, zoals de mijnbouw.
 • Kosten. Gemiddeld liggen de kosten rond de 0.2% per jaar.
 • Grootte ETF. Grofweg is er een onderverdeling van Small-Caps, Mid-Caps en Large-Caps. Hoe groter de 'cap', hoe meer geld er is geïnvesteerd in deze ETF. Hoe groter het ETF, hoe veiliger het ETF.
 • ESG-score. Dit is de Environmental Sustainability & Environmental score. Dit is grofweg de duurzaamheid van de beleggingen. We hebben onlangs een artikel geschreven over wat ESG is. Deze ESG-score loopt van 0 tot 50. Hoe lager de score, hoe duurzamer de belegging. Het gemiddelde ESG ligt zo rond de 23. Alle beleggingen die wij belichten scoren lager, en dus beter, dan deze gemiddelde ESG.
 • Rendement van de afgelopen 5 jaar.

Wat zijn de beste ETF's? De top 5 beste opties!

We hebben ETF's vergeleken op de bovenstaande factoren. Wil jij weten hoe je dat kunt doen? We hebben een artikel geschreven over de DEGIRO Kernselectie, waarin we je precies uitleggen hoe jij een ETF kunt analyseren.

Hoe koop je gratis ETF's uit de Kernselectie bij DEGIRO?

 • 1. Maak een account aan bij DEGIRO. 
 • 2. Geld storten: Je kunt gemakkelijk geld storten via iDEAL. 
 • 3. Kies bij producten op ETF's: Bekijk het plaatje hieronder.
 • 4. Klik op Tracker (Gratis): Dit zijn de ETF's waar je geen transactiekosten voor betaalt!

Alle ETF's die wij in onze lijst opnemen zitten in de DEGIRO Kernselectie, waardoor je voor deze ETF's geen transactiekosten betaalt. De volgende 5 ETF's sprongen er bij ons uit:

1. Vanguard FTSE All World Eur (VWRL)


ISIN: IE00B3RBWM25 .

Type ETF: Large-Cap Aandelen Wereldwijd.

Sector: Technologie, financiële dienstverlening, cyclische consumptiegoederen, gezondheidszorg, communicatiedienst.

Landen: Verenigde Staten (55%), West Europa - Euro (8,5%), Azië - Emerging (8%), Japan (7%)

Kosten: 0.22%

Grootte ETF: 10.742 duizend $

ESG-score: 23,20

Rendement 5 jaar: 13,14%.

Andere namen: FTSE All World UCITS, vwrl, Vanguard FTSE All World, FTSE All World UCITS, FTSE All World UCITS.

Dit ETF van Vanguard is een van de populairste ETF's (exchange traded) wereldwijd en wordt verhandeld op de Amsterdamse Euronext. Dit ETF wordt in de volksmond VWRL genoemd. Het voordeel van dit ETF is dat je geen keuzestress meer hebt op de aandelenmarkt.

Anno 2021 investeer je met dit ETF in 3.375 bedrijven uit 47 landen. De verdeling landen is gunstig, aangezien het grootste deel wordt belegd in Amerikaanse bedrijven. Daarnaast zijn de kosten met 0.22% laag, zodat het een interessante lange termijn investering is.

Door te beleggen in dit Vanguard FTSE All World ETF zorg je direct voor spreiding in jouw portfolio. Deze spreiding is terug te zien in de hoeveelheid landen en de hoeveelheid verschillende sectoren. Dit FTSE All World UCITS is geschikt voor mensen die direct een breed portfolio willen hebben. 

2. Vanguard S&P500 UCITS ETF Eur (S P 500)


ISIN: IE00B3XXRP09.

Type ETF: Aandelen VS Large-Cap Gemengd.

Sector: Technologie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, cyclische consumptiegoederen, communicatiediensten.

Landen: Verenigde Staten (99%)

Kosten: 0.07%

Grootte ETF: 31.761 duizend $

ESG-score: 22,01

Rendement 5 jaar: 16,12%.

Dit ETF wordt al jaren gezien als een van de beste ETF's. Dit ETF streeft ernaar lage kosten en de simpele formule aan te bieden aan beginnende beleggers voor de lange termijn. Dit ETF volgt de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Punt. Beleggen in ETFs wordt bij de Vanguard S P 500 heel makkelijk gemaakt.

Het grootste voordeel van dit ETF is dat de kosten extreem laag zijn met 0.07% en dat deze wordt verhandeld op de Nederlandse Euronext beurs. Hierdoor hoef je niet de valutakosten te betalen die je normaal gesproken wel hebt als je zou beleggen op de Amerikaanse beurzen. 

3. VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF Eur


ISIN: NL0009690221.

Type ETF: Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd.

Sector: Financiële dienstverlening, gezondheidszorg, industrie, technologie, cyclische consumptiegoederen

Landen: Verenigde Staten (39%), West Europa - Euro (21%), Japan (14%), Verenigd Koninkrijk (8%), West Europa - Niet-euro (8%)

Kosten: 0.20%

Grootte ETF: 286 duizend $

ESG-score: 22,16

Rendement 5 jaar: 11,71%.

Andere namen: World UCITS ETF, All World UCITS ETF

Met dit ETF investeer je in zo'n 8.604 verschillende aandelen die wereldwijd zijn verspreid. Het fonds is kleiner dan de vwrl, maar je belegt met deze index wel in meer aandelen. Het ETF komt van Nederlandse bodem en blijft in haar rendement niet achter op de Vanguard FTSE All World UCITS.

Dit is een interessant ETF voor beleggers die een wereldwijde belegging wel zien zitten, maar niet per sé in het allergrootste ETF willen beleggen voor de lange termijn. 

4. VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF Eur


Type ETF: Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd.

Sector: Technologie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, cyclische consumptiegoederen, industrie.

Landen: Verenigde Staten (66%), West Europa - Euro (10%), Japan (7%), West Europa - Niet-euro (5%), Verenigd Koninkrijk (5%).

Kosten: 0.20%

Grootte ETF: 37.220 duizend $

ESG-score: 22,21.

Rendement 5 jaar: 11,71%.

Andere namen: World UCITS ETF, All World UCITS ETF

De iShares Core MSCI World UCITS wordt ook wel gezien als hét alternatief voor de vwrl en is te verhandelen op de Nederlandse Euronext. Dit ETF volgt net als de vwrl de iShares MSCI World Index. De MSCI World Index volgt dus grofweg de wereldmarkt als het gaat om beleggingen. Het interessante van deze All World UCITS ETF is dat 

Waarom DEGIRO? Lees het in onze review!

5. iShares EM Markets EU


ISIN: IE00B0M63177.

Type ETF: Aandelen Emerging Markets.

Sector: Technologie, financiële dienstverlening, cyclische consumptiegoederen, communicatiediensten, grondstoffen.

Landen: Azië - Emerging (52%), Azië - Ontwikkeld (28%), Latijns-Amerika (7%), Midden-Oosten (5%), Europa - Emerging (4%)

Kosten: 0.18%

Grootte ETF: 4.204 duizend $

ESG-score: 26.45.

Rendement 5 jaar: 11,44%.

Dit ETF streeft ernaar de consument kennis te laten maken met de Aziatische beleggersmarkt. In tegenstelling tot de eerdere genoemde MSCI World Index / World UCITS ETF beleggingen, is de iShares Emerging Markets volledig gericht op goede, nieuwe markten. Dit is uiteraard risicovoller op de lange termijn.

Top 5 ETFs:

- Vanguard VWRL FTSE All World ETF

- Vanguard S&P500 ETF 

- VanEck Vectors Global Equal Weights UCITS ETF

- iShares MSCI UCITS All World ETF

- iShares EM Emerging Markets ETF

Lees tip:

Wat is de S&P 500 Index? Alles wat je moet weten!


Extra tips

Helaas vielen deze ETF's net buiten de boot als het gaat om de beste ETF's. Maar toch konden we je deze drie ETF's niet onthouden, want ze kunnen een hartstikke interessante positie innemen in jouw portfolio.

VanEck Vectors VideoGaming&eSports UCITS ETF USD A


ISIN: IE00BYWQWR46.

Zie jij toekomst in eSports? Dan is dit ETF interessant! Er wordt in dit ETF volledig geïnvesteerd in technologische ontwikkelingen en bedrijven die verbonden zijn aan de grote opkomst van eSports, zoals Twitch. 

Vanguard USD Bond EUR


ISIN: IE00BZ163M45.

Obligaties zijn een veilig investering. Gaat het goed met de economie? Dan zijn obligaties relatief goedkoop. Gaat het slechter met de economie? Dan stijgt de waarde van obligaties over het algemeen. Dit kun je dus inzetten als een manier om te zorgen voor balans in jouw portfolio. En in dit geval beleg je in obligaties van de Amerikaanse Dollar.

iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR


ISIN: IE00B3DKXQ41.

Het zusje van de bovenstaande obligatie, waarbij je investeert in de Euro. Beiden zijn interessant voor beleggers om voor balans in het portfolio te zorgen!


In welke ETF's moet ik beleggen?

Wat is nu het beste ETF? Dat is een uitstekende vraag. Je moet je allereerst afvragen wat het beste ETF nu eigenlijk voor jou betekent. Het is namelijk zo dat elke ETF weer net een andere focus heeft. Over het algemeen kun je stellen dat ETFs een veilige investering zijn, aangezien de kosten laag zijn, de spreiding hoog en dat er geen tussenpersonen bij betrokken zijn.

Neem bijvoorbeeld de FTSE All World Index. Dit is een index die de wereldeconomie nabootst. De index is dus eigenlijk de wereldmarkt, en wordt gerepresenteerd als een grafiek. De FTSE is een index die gevestigd is in London. De vwrl probeert de index te volgen, wat je terug kunt zien in de naam: Vanguard FTSE All World.

ESG

Dit is niet de enige index die er bestaat. De MSCI World UCITS trackers wordt door ETF's ook vaak gebruikt als index om te volgen. De iShares All World UCITS ETF (iShares MSCI) is hier een voorbeeld van.

Dat er een bepaalde index wordt gevolgd verklaard de naam van een ETF: Exchange Traded Funds. Exchange Traded betekent namelijk dat de index (of 'exchange') wordt verhandeld ('traded').

En dan weer terug naar de hoofdvraag: wat zijn de beste ETF's? Om daar antwoord op te geven is het belangrijk om te kijken naar hoe jij jouw portfolio wilt opbouwen. En daarvoor geven we een kort stappenplan:


1. Budget

Beleggen levert het meest op als je structureel inlegt. Zo bescherm je jezelf tegen de gevaren van de marktwerking. Als je namelijk inlegt in tijden van slechtere markt en in tijden van betere markt zorg je onder de streep ervoor dat je gemiddeld prima hebt ingelegd. Met een inleg van 100 euro per maand kun je al een goed rendement opbouwen, mits jouw inleg structureel is en je de beleggingen aanraakt.

Wil jij in een keer een groot bedrag inleggen? Dat kan, maar dan ben je afhankelijker van de zmarkt op dat moment. Let op: beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt! 

2. Manier van beleggen

Er zijn verschillende aanbieders van ETF's. ETF's zijn niets anders dan aandelen, dus er zijn verschillende banken en brokers die ETF's aanbieden. Wij adviseren zelf DEGIRO, aangezien je hier zonder transactiekosten ETF's kunt aanschaffen die in de kernselectie zitten. 

3. Kosten

Succesvol beleggen betekent dat je de kosten laag houdt. Bij ETF's worden er lopende kosten in rekening gebracht. Dit is een jaarlijks percentage dat je afdraagt over de hoogte van de huidige waarde van jouw portfolio. Stel: er geldt een % lopende kosten van 0.45% en de waarde van jouw portfolio bedraagt aan het eind van het jaar 1000 euro, dan betaal jij 0.0045 * 1000 = 4,50 euro aan lopende kosten in dat jaar.

Zoals altijd geldt: houdt de kosten laag. Over het algemeen is het heel goed mogelijk om te beleggen in ETF's door de kosten onder de 0.4% te houden. Hoe hoger de kosten, hoe minder rendement je eraan overhoudt. Dit % kosten is bijvoorbeeld al een stuk lager dan de gemiddelde lopende kosten bij fondsen, wat zo rond de 1% ligt. 

4. Spreiding

Zie beleggen als het investeren in jouw toekomst. Het is verstandig om jouw vermogen te spreiden. Een enkel aandeel in een bedrijf is risicovol, want het bedrijf zou in theorie failliet kunnen gaan. Door te beleggen in ETF's zorg je voor de beste spreiding, want je investeert in veel verschillende aandelen.

Maar je kunt binnen de ETF's ook nog zorgen voor spreiding door verschillende gebieden te 'dekken'. Je kunt namelijk prima verschillende ETF's plaatsen in jouw portfolio. Zo kun je de All World UCITS ETF van Vanguard gebruiken om de wereld te dekken, de S&P500 voor de Amerikaanse markt en de Emerging Markets voor de Aziatische markt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 1 Vanguard FTSE All World ETF kunt kopen.

Ken je de 70/30-regel? Dit betekent 70% ETF's en 30% obligaties. Zo heb je een verspreid portfolio over de hele wereld en een goede balans tussen beleggingen tussen hoog risico en laag risico. 


Rendement en risico van ETF's

Of je nu belegt bij een bank, een broker of beheerd beleggen: beleggen brengt risico's met zich mee. De beginnende belegger moet beseffen dat beleggen in ETFs risicovol kan zijn. Het risico van een ETFs zit in verschillende factoren verstopt.

We hebben het al even kort gehad over de ESG-Score, waarmee je kunt bepalen of een fonds duurzaam is. Met behulp van deze score kun je een grove toekomstbestendige inschatting maken van de risico's. Je kunt je inleg verliezen, maar die kans is vrij laag.

Daarnaast spelen er andere factoren mee met het rendement, zoals de grootte van het fonds of de sector. Hoe groter het fonds, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de sector, hoe veiliger de investering. Beleggen brengt risico's met zich mee, maar dat risico kun je wel beïnvloeden. Je inleg verliezen komt daardoor nauwelijks voor.

Het rendement van ETFs heeft alles te maken met de prestaties van de bedrijven waarin de beleggingsfondsen investeren. Over het algemeen kun je stellen dat als het goed gaat met de economie, het goed zal gaan met je ETFs. Met behulp van spreiding over verschillende landen en sectoren vergroot je de kans dat jij veel rendement behaalt. 

Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten

Onno

Over de schrijver

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>

LET OPTijdelijk handel je de eerste €1000 gratis bij Bitvavo!