• Home
  • /
  • Aandelen
  • /
  • Beste Elektrische Voertuigen Aandelen: De top 10 beste EV-aandelen in 2023!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 01/03/2023

De auto-industrie is aan het veranderen. Steeds vaker zien we elektrische voertuigen in de straten rijden, schieten elektrische laadpalen uit de grond en maken traditionele autofabrikanten de overstap naar elektrische modellen.

Door deze veranderingen in de autowereld ontstaan er ook kansen op de beurs. Er zijn namelijk meerdere aandelen die zich specialiseren in elektrische voertuigen. Maar niet alle traditionele autofabrikanten gaan mee met deze ontwikkelingen. Hoe weet je welke elektrische voertuigen aandelen nu interessant zijn?

Gelukkig hebben wij al wat voorwerk verricht. In dit artikel onderzochten we namelijk aandelen in de auto-industrie en stelden we een top 10 op met de beste elektrische auto aandelen. Benieuwd? Lees dan verder!

#

Naam

Afkorting

ISIN

Beurs

Risicolabel

1

Tesla

TSLA

US88160R1014

Nasdaq

C

2

Li Auto Inc.

LI

US50202M1027

Nasdaq

D

3

Rivian Automotive Inc. 

RIVN

US76954A1034

Nasdaq

D

4

Lucid Group Inc.

LCID

US5494981039

Nasdaq

D

5

NIO Inc.

NIO

US62914V1061

NSY

D

6

Xpeng Inc. - Class A

9868

KYG982AW1003

Hong Kong

D

7

Xpeng Inc.

XPEV

US98422D1054

NSY

D

8

Fisker Inc.

FSR

US33813J1060

NSY

D

9

Nikola Corp.

NKLA

US6541101050

Nasdaq

D

10

Proterra Inc.

PTRA

US74374T1097

Nasdaq

D

  • Swipe naar rechts om de hele tabel te zien

Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke elektrische voertuigen aandelen het best presteren, onderzochten we de marktkapitalisatie van de aandelen, het rendement van de laatste jaren en het risico. De risicolabels lopen van A tot en met D, waarbij A het minst risicovol is, en D het meest risicovol. 


Waar moet je op letten bij het kopen van de beste elektrische voertuigen aandelen?

De auto-industrie is een wereldwijde markt waarin in de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd werd in de productie en transport van auto's. Met de opkomst van elektrische voertuigen ontstaan er kansen, doordat er opeens nieuwe auto's op de markt komen. Tegelijkertijd zijn er veel uitdagingen, want het bouwen van een elektrisch voertuig vergt aardig wat flexibiliteit van traditionele fabrikanten.

Fabrieken herinrichten, het gebruiken van nieuwe materialen en de noodzaak om overal laadpalen te plaatsen: de revolutie in de auto-industrie heeft nogal wat voeten in de aarde.

En zo ook in de aandelenwereld. Analisten verwachten een groei van aandelen die elektrische voertuigen produceren, maar ook dat er bedrijven zullen afvallen in de race. Hoe weet je nu welk aandeel de komende jaren goed gepositioneerd zullen zijn en de financiële situatie onder controle zal houden? Wij gebruiken hier een aantal criteria voor, die wij hieronder voor je toelichten. Druk op de knoppen om hierover meer te lezen.

Sector

Laten we starten met de sector. De sector van elektrische auto's is grotendeels afkomstig van bedrijven die al in de auto-industrie zaten. Het grote verschil is dat sommige fabrikanten momenteel bereid zijn om enorme investeringen te maken in de richting van elektrische modellen, terwijl andere fabrikanten terughoudend blijven.

De elektrische auto's komen momenteel voor het grootste gedeelte uit de Verenigde Staten en China. De Tesla Model Y is hierbij een van de eerste elektrische auto's, die in het straatbeeld verscheen. Ook de Chinese fabrikant draagt veel bij aan de revolutie, want zij hebben de meeste verkochte voertuigen ter wereld.

En dan de aandelen. Het is voor het kopen van auto-aandelen belangrijk om goed zicht te hebben op wat het bedrijf nu precies doet. Zo richten sommige aandelen zich op elektrische auto-onderdelen, zoals lithium ionbatterijen, terwijl andere auto-aandelen zich volledig richten op het fabriceren van personenauto's.

Voordat een aandeel dat zich richt op de verkoop van elektrische auto's, zal het een grote naam moeten hebben om wereldwijde autoverkopen te realiseren. Een bedrijf als Tesla heeft dat inmiddels bereikt, maar niet elk bedrijf is Tesla. Met andere woorden: een aandeel dat zich richt op de verkoop van personenauto's is risicovoller dan een bedrijf dat zich richt op het verkopen van auto-onderdelen aan andere partijen.

Rendement

Het rendement is voor elke belegging belangrijk, omdat het wat zegt over de staat van aandeel. Een koers van een auto-aandeel dat een snelle groei laat zien, lijkt op het eerste gezicht een goede investering. Toch betekent zo'n snelle stijging niet meteen dat het aandeel op de lange termijn succesvol is. De koers kan namelijk ook een snelle stijging laten zien op het moment dat er ineens heel veel verschillende mensen beleggen in dit aandeel.

Daarom is het zaak om goed op te letten bij het rendement. De belangrijkste reden dat veel beleggers weinig rendement behalen, is omdat zij aandelen te vroeg of vanuit emotie verkopen.

Auto-aandelen hebben geen stabiele koers. Het is een markt waarin de jaarlijkse omzet niet stabiel is, maar juist afhankelijk is van verkopen. Als een bedrijf een miljoen voertuigen per jaar verkoopt, zal dat een ander verhaal zijn, maar dit is helaas niet de realiteit.

ESG-score

Met name het risico van het aandeel is de belangrijkste reden om wel of niet te beleggen in auto-aandelen. Zeker als we bedenken dat de elektrische mobiliteit nogal in de kinderschoenen staat.

In het geval van elektrische voertuigen hebben we te maken met een typisch geval van 'de lange adem hebben'. Hernieuwbare energie is opkomend, en ziet bijvoorbeeld in de Amerikaanse markt veel succes met de Tesla Roadster. Maar zelfs dit voertuig is nog niet het betaalbare model dat elke Amerikaan in zijn of haar tuin heeft staan.

Het risico van de technologie rondom elektrische voertuigen ligt aan de hoge kant op de korte termijn. Tegelijkertijd is de kans groot dat op de lange termijn hier meer groei in is te zien.

ESG-Score

Oordeel

D

Slecht

C

Gemiddeld

B

Goed

A

Uitzonderlijk goed

Risico

De ESG-score is een beoordeling van een bedrijf dat aandelen uitgeeft, waarbij wordt gekeken naar Environment, Sustainability en Governance. In het kort is dit een beoordeling van hoe het bedrijf omgaat met de omgeving, het personeel en de financiën.

De ESG-score is in de sector van elektrische voertuigen vaak laag. Zo zijn ze doorgaans niet milieuvriendelijk en zijn er nog talloze investeringen nodig om het bedrijf op de lange termijn duurzaam te laten functioneren.

Tegelijkertijd zegt een hoge ESG-score in deze niche heel veel. Kennelijk lukt het deze bedrijven wel om hun steentje bij te dragen, terwijl concurrenten dat laten afweten. Op de lange termijn kan dit een van de beste investeringen zijn dus.


Waarom beleggen in elektrische voertuigen aandelen?

Wat zijn de grote voordelen van het beleggen in ev-aandelen? We hebben ontdekt dat de markt enorm aan het groeien is, maar dat er wel degelijk winnaars en verliezers zijn. Heeft het dan nog wel zin om te beleggen in deze opkomende markt?

Er zijn twee manieren om de hele ontwikkeling van elektrische auto's te kunnen bekijken. Allereerst bekijken we deze ontwikkelingen vanuit de ogen van nieuwkomers.

Dit zijn bedrijven die een graantje mee willen pikken in deze wereld, fabriceren elektrische auto's, leveren onderdelen of bouwen elektrische laadpalen. Deze bedrijven zijn nieuw in de branche en hopen over tien jaar een miljoen euro winst te maken. De kans is groot dat deze bedrijven het niet gaan redden.

Als we het hebben over beleggen, hebben we het over grote bedrijven die zich aan hun betalingsverplichtingen aan aandeelhouders moeten houden. Het bovenstaande bedrijfsplan zal simpelweg worden weggeconcurreerd door doorgewinterde autofabrikanten.

En dat is meteen de tweede groep. Al bestaande autofabrikanten maken inmiddels de omslag naar het bouwen van een elektrisch model in plaats van hun benzine- of dieselmodellen. In dit soort bedrijven ligt enorm veel potentie.

Deze bedrijven hebben de infrastructuur en de middelen, maar hebben het investeren in die technische revolutie nog uitgesteld. Op het moment dat deze bedrijven de omslag maken, is de kans groot dat beleggers meeliften met deze ontwikkelingen. De vraag naar elektrische voertuigen zal stijgen, terwijl alleen deze grote bedrijven de producten kunnen leveren.

Er is 1 groot probleem in dit hele verhaal. De kosten van elektrische auto's zijn simpelweg te hoog om het grote publiek te laten meeliften op de ontwikkelingen. Op het moment dat dit wel gebeurt, zal de belegger hier absoluut van meeprofiteren.

Beleggen in aandelen bij banken is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

  • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
  • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
  • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Waar kan je het beste elektrische voertuigen aandelen kopen?

Het beleggen in elektrische voertuigen aandelen is gemakkelijker dan je zou verwachten. De meeste aandelen zijn simpelweg te koop bij alle brokers en banken. Het is wel goed om te beseffen dat meeste aandelen in de branche van ev's in de Verenigde Staten te vinden zijn.

Om succesvol te beleggen in ev-aandelen, is het zaak om de kosten zo laag te houden. Dat kan jij zelf als belegger doen door goed na te denken over welke broker jij omarmt. Zo zijn er brokers die overduidelijk gericht zijn op het verkopen van aandelen in plaats van bijvoorbeeld ETF's of obligaties, wat je kunt zien aan het feit dat transactiekosten voor aandelen laag zijn.

Daarbij is het ook zo dat sommige brokers minder transactiekosten in rekening brengen voor Amerikaanse aandelen. In het geval van aandelen elektrische voertuigen, is dit aantrekkelijk, omdat de meeste bedrijven op de Amerikaanse beurs zitten.

Om jou wegwijs te helpen hierin hebben wij een aantal grote Nederlandse partijen geanalyseerd in ons artikel over de beste broker. Hieronder zetten we voor jou de belangrijkste zaken op een rijtje:

Brokers


Onze favoriet

DEGIRO Logo


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Gratis €100 transactiekosten

Geen

Betekent dit dat jouw bank of broker dan niet goed genoeg is? Nee. Je prettig voelen bij een bepaalde broker om wat voor reden dan ook is ook belangrijk. Bedenk wel dat je op de lange termijn kosten kunt besparen door bij een goedkopere broker te beleggen.


Beste elektrische voertuigen conclusie

En dat was 'm alweer! In dit artikel hebben we voor jou de beste elektrische voertuigen op een rijtje gezet. Vanuit onze analyse is gebleken dat dit type aandelen interessant zou kunnen zijn op de lange termijn, maar dat het op het moment nog een relatief risicovolle investering is.

Het is in de meeste gevallen nog niet helemaal duidelijk op welke manier een bepaald aandeel wil instappen in de markt van elektrische voertuigen. Op het moment dat je je echt toespitst op het verkopen van elektrische personenauto's, heb je als bedrijf nog een lange weg voor de boeg. Bekijk maar eens al die autodealers in Nederland die overladen staan met nieuwe en tweedehands auto's. Hoe kom je daar tussen?

Als belegger moeten we echter een andere bril opzetten. Als belegger heb je toch vaker een langetermijnvisie, en dan krijgt het hele verhaal een andere kleur. Elektrische voertuigen hebben namelijk op lange termijn enorm veel potentie. En zo ook de aandelen.

Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de kans groot is dat de markt in de komende jaren nogal zal worden opgeschud. Nieuwe concurrenten, een veranderend landschap en politieke beslissingen kunnen bedrijven maken of kraken. Daarnaast is het de vraag in hoeverre traditionele bedrijven zullen gaan meebewegen in de richting van nieuwe elektrische voertuigen.


Veelgestelde vragen

Wat zijn EV-aandelen?

EV-aandelen zijn aandelen van bedrijven die op de een of andere manier investeren in elektrische voertuigen. Dit kan zijn door zelf elektrische voertuigen te fabriceren en verkopen, of door auto-onderdelen aan te leveren aan andere bedrijven. Als laatste zijn er ev-aandelen van traditionele fabrikanten die inmiddels de overstap maken naar het fabriceren van elektrische voertuigen.


Is elektrisch rijden nog rendabel?

Elektrisch rijden wordt steeds meer rendabel, maar is nog steeds duur. Op de lange termijn is de kans groot dat deze hoge prijzen zullen gaan zakken, waardoor het ook voor minder verdienende Nederlandse betaalbaarder wordt om elektrisch te rijden. Aandelen in elektrische voertuigen zullen hiervan profiteren.


Wat zijn de beste ev-aandelen?

In ons artikel over de beste elektrische voertuigen aandelen vind je een lijst met de 10 beste elektrische voertuigen aandelen

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>