• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is de Beste E-reader? Dit zijn de 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024
Kobo Clara 2E

Kobo Clara 2E

De beste e-reader van dit moment is de Kobo Clara 2E e-reader. Deze e-reader is bij ons het beste uit de test gekomen vanwege de compactheid, de capaciteit om wel 15.000 e-books op de e-reader te houden en de mogelijkheid om luisterboeken te beluisteren.

Ook biedt de Kobo Clara 2E een blauwlichtfilter, zodat je ook voor het slapen gaan een e-book kunt lezen. Hiermee is deze e-reader ideaal voor op vakantie, voor thuis of voor onderweg. En dat alles voor een relatief goedkope prijs.

Kortom, deze e-reader is een must-have voor boekenfanaten die e-books willen lezen of beluisteren waar en wanneer je maar wil. Benieuwd naar de beste prijs? Druk dan op de knop hieronder!

Wat is de beste e-reader? 

Sinds de opkomst van e-readers is het lezen van boeken goedkoper en eenvoudiger geworden dan ooit. Geen boekenkasten vol, maar een klein device met daarin duizenden boeken. Zo kan je e-books lezen waar je maar bent, en wanneer je maar wilt. Ideaal!

Maar wat is nu de beste e-reader voor jou? E-readers vind je in ale hoeken en gaten van het internet, waarbij elke e-reader weer net wat andere voor- en nadelen heeft. Verschillende batterijduren, mogelijkheden, groottes van schermen of lichtfilters: je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer.

Daarom onderzochten wij voor dit artikel de beste e-readers van dit moment. Uit onze test hebben wij een lijst met de beste e-readers voor je op een rij gezet. Zo ontdek je direct welke e-reader het beste bij jou past. Meer weten? Lees dan hieronder verder!


Top 5 Beste E-readers

Kobo Clara 2E

Best Geteste E-Reader
1. Kobo Clara 2E

Denver EBO-626

Goedkoopste E-Reader
2. Denver EBO-626

Kobo Nia

Beste E-Reader met Wifi
3. Kobo Nia

Kobo Libra 2

Beste Waterdichte E-Reader
4. Kobo Libra 2

Storytel Reader

Beste Nederlandse E-Reader
5. Storytel Reader

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke e-readers het beste is hebben we meer dan 10 e-readers vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een e-reader?

Wat maakt nu de ene e-reader beter dan de andere e-reader? Om te onderzoeken welke e-reader beter is dan de rest, hebben wij gekeken naar verschillende kenmerken van e-readers.

Door deze verschillende kenmerken met elkaar te vergelijken, ontdekten wij al snel dat er verschillen zitten in de verschillende e-readers. Daarnaast is het overduidelijk dat e-readers toch echt een bepaald type lezer aanspreken.

Zo heb je e-readers die zowel e-books als luisterboeken accepteren. Dit is perfect voor lezers die af en toe ook gewoon willen luisteren naar een verhaal naar keuze. Dit is wel een beetje duurder, dus daarom niet meteen geschikt voor lezers die een absolute budget e-reader willen.

Daarnaast zijn er e-books met een gigantische opslagruimte, tot wel 15.000 e-books, of e-readers met een wat kleinere opslagruimte. Voor beide e-readers is wel wat te zeggen, maar ze zijn niet allebei geschikt voor hetzelfde type lezer.

Een e-reader kopen is daarmee nog helemaal niet zo eenvoudig. Om te laten zien hoe wij dan toch tot deze top 5 zijn gekomen, hebben wij hieronder voor jou vier kenmerken waar wij op lette in het samenstellen van deze lijst. Wil je meer weten over deze kenmerken? Druk dan op de knoppen hieronder!

Gebruiksgemak

We beginnen met gebruiksgemak. E-readers waarbij het downloaden van films simpel verloopt, de online boekenwinkel een eenvoudige koppeling hebben met de e-reader en waarbij het lezen van een boek natuurlijk aanvoelt, zijn e-readers met een fijn gebruiksgemak.

Hoe simpeler, hoe beter. De meeste e-readers scoren redelijk hetzelfde op het gebruiksgemak, omdat e-readers steeds toegankelijker worden gemaakt door de fabrikanten.

Een groot deel van het gebruiksgemak zit ook verscholen in de e-inktechnologie. Met een e-ink scherm wordt eigenlijk bedoeld dat elke pixel zwart of wit is. Dit zorgt voor het leesbaar maken van de letters in een e-ink scherm.

Toch is het ene e-ink scherm geavanceerder en beter dan de andere. Dit zien we ook wel terug in een hoge resolutie. Met name Kobo e-readers ondersteunen een hoge resolutie door die e-ink technologie.

Nu is het zo dat bijna alle e-readers momenteel op dezelfde manier e-ink toepassen, waardoor er weinig zichtbaar verschil zit. Echter is voor de experts onder ons wel degelijk een verschil te zien in hoe e-ink wordt toegepast. Hoe beter de e-ink, hoe hoger deze scoort in onze lijst.

Ondersteuning documenttypes

Een tweede onderdeel dat verschil kan maken in welke e-reader beter is dan een andere, zit verscholen in de ondersteuning van documenttypes.

Het is tegenwoordig zo dat veel e-books verbonden zijn aan een bepaald bedrijf dat e-books levert. Bij een gemiddelde e-reader kun je het documenttype dat wordt aangeleverd simpel openen, maar soms zijn er bedrijven waarbij er een documenttype wordt aangeleverd dat jouw e-reader niet kan lezen.

Niet elke e-reader ondersteunt zo elk documenttype.

Het zou zonde zijn als je hier te laat achterkomt.

Een goede e-reader is daarom een e-reader die meerdere documenttypes kan lezen. Dit is niet alleen beperkt tot e-books, maar ook luisterboeken. Voordat je een e-reader aanschaft, is het dus van belang dat je onderzoekt of deze e-reader past bij het documenttype dat jij van plan bent om te gaan lezen op jouw e-reader.

De meest voorkomende bestandstypen voor e-reader zijn tegenwoordig .epub, .pdf, Apple Books of Kindle Books. Daarnaast zijn er verouderde bestandstypen, zoals .mobi, .rt of .odt.

Je kunt gauw ontdekken of jouw beoogde e-reader deze bestandstypen kan openen door dit te Googlen.

Grootte

De grootte van een e-reader is op twee verschillende manieren belangrijk voor het kiezen tussen de beste e-readers.

Allereerst speelt de opslagcapaciteit van de e-reader een rol. Zo kan een e-reader met een opslagcapaciteit van 16 gb tot zo'n 15.000 e-books, maar dit varieert sterk met hoe groot jouw boeken zijn.

Voor luisterboeken is dit een ander verhaal, want een luisterboek is al gauw zo'n 250 mb per stuk, dus een e-reader met 16 gb kan zo'n 64 luisterboeken tegelijk aan. Daarna zal je toch echt oude boeken moeten gaan verwijderen. De meeste e-readers variëren zo tussen de 4gb en 16 gb opslagruimte.

De tweede manier waarop de grootte van belang is, schuilt in de fysieke grootte van de e-reader. Hoe groot is het scherm? Hoe makkelijk is het lezen van de letters? Hoe zwaar is de e-reader?

Deze vragen bepalen of je kiest voor een compacte e-reader, of juist een grote e-reader. De beste e-readers zijn daarom niet per se de meest compacte of juist de grootste e-reader, maar de e-readers die het beste passen bij wat jij prettig vindt.

Het is belangrijk om van tevoren op te zoeken of je een groot scherm hebt, of juist een klein scherm met scherp beeld. Een groot scherm kan voor de een doorslaggevend zijn, terwijl het voor de andere juist een reden is om de e-reader niet te kopen.

Extra mogelijkheden

En dan sluiten we af met de extra mogelijkheden. E-readers hebben soms functionaliteiten die ze net even wat interessanter maken dan de concurrentie.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er een snelle adapter meegeleverd wordt, dat de interne opslagruimte groter is dan de rest of dat de e-readers beschikken over een heel simpel systeem om een e-book te downloaden.

Daarnaast is het aantrekkelijk als e-readers bijvoorbeeld wi-fi hebben, zodat je op wi-fi e-boeken kunt downloaden. Of bijvoorbeeld als de e-reader een lichtfilter heeft, zodat je een e-book voor het slapen gaan kunt lezen zonder dat het blauwe licht je weer klaarwakker maakt.

Kortom: met de extra mogelijkheden keken we naar alles wat de e-readers beter maakt dan de concurrentie.


Wat is de beste e-reader van Nederland?

Wat is nu de beste e-reader van dit moment? Hieronder volgt ons onderzoek, waarbij we de 5 beste e-readers op een rijtje hebben gezet.

Natuurlijk is het zo dat niet elke e-reader voor elke lezer geschikt is. Heb jij geen enkele behoefte om een luisterboek te luisteren? Dan is een e-reader waarbij je ook luisterboeken kunt beluisteren niet echt een goede optie voor jou.

Daarom hebben we gekeken naar e-readers die op een bepaald vlak beter zijn dan de rest. De ene e-reader is het goedkoopst, de andere e-reader is het makkelijkst in gebruik of wellicht heel wat anders.

Bekijk hieronder welke e-reader in onze ogen de beste e-readers zijn van dit moment!


1. Kobo Clara 2E

Kobo Clara 2E
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

Je kent de maker van deze e-reader vast en zeker: Kobo. De Kobo e-readers zijn stuk voor stuk stevige e-readers die voorlopen in alle ontwikkelingen, maar de Kobo Clara 2E stijgt hier nog even een stukje bovenuit.

Met de Kobo Clara 2E kan je gemakkelijk tot wel 15.000 e-books op jouw e-reader downloaden en leest het fijn weg. De Clara 2E heeft een haarscherp scherm en een lange batterijduur. Daarnaast is deze E-reader goed vanwege het feit dat het volledig is geproduceerd met gerecycled materiaal.

Wat verder opvalt, is dat de Clara 2E compact en licht is. Dit maakt de Clara 2E tot een device dat je gemakkelijk meeneemt naar waar je maar wilt.

In vergelijking met andere e-readers, is het downloaden van een e-book via de Kobo store makkelijk. De digitale boeken via deze Kobo store hebben daarnaast een gigantisch aanbod. Natuurlijk is het ook mogelijk om via andere partijen een e-books te downloaden en de lezen op de Clara 2E.

Verder heeft de Clara 2E een lichtfilter, waardoor je ook voor het slapengaan prima een e-book kunt lezen. Ook is het mogelijk om luisterboeken te beluisteren via de Clara 2E. Kortom, een uitstekende e-reader met talloze functionaliteiten.

Voordelen Kobo Clara 2E

  • Tot wel 15.000 e-books en 64 luisterboeken tegelijk
  • Scherp beeld, dat vanwege het lichtfilter ook 's avonds nog goed is te lezen
  • Gemakkelijk downloaden van nieuwe (luister)boeken
  • Compacte e-reader

Nadelen Kobo Clara 2E

  • Geen

2. Denver EBO-626 

Denver EBO-626
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

Op de tweede plaats in onze lijst staat de goedkoopste e-reader, de Denver EBO-626. Dit is een goede e-reader vanwege de prijs en de prima mogelijkheden.

Zo kan je bij de Denver EBO-626 tot 32gb aan opslag upgraden, zodat je wel 30.000 boeken tegelijk kunt opslaan. Daarnaast heeft de EBO-626 een groot scherm in vergelijking met andere e-readers.

De koppeling van de EBO-626 met bijvoorbeeld de Google Play Store is prima, maar verloopt stroever dan bij de Kobo E-readers.

Het grote nadeel van de EBO-626 is dat er geen schermverlichting is. Dat betekent dat het moeilijk lezen is in bijvoorbeeld direct zonlicht of 's avonds laat. Hoewel geen schermverlichting een gigantisch nadeel lijkt, hoeft dat niet zo te zijn.

De EBO-626 is namelijk prima leesbaar in alle ruimtes. Daarnaast is dit een van de weinige e-readers met fysieke knoppen, zodat het bladeren naar een nieuwe pagina een stuk sneller verloopt dan de alternatieven met een touchscreen.

Al met al koop je de EBO-626 voor de lage prijs. Er zijn alternatieve e-readers die beter zijn, dat mag duidelijk zijn, maar voor een basic e-reader ben je bij Denver aan het juiste adres.

Voordelen Denver EBO-626

  • Fysieke knoppen, waardoor het navigeren binnen de e-reader sneller is dan bij de rest.
  • Goedkoopste e-reader

Nadelen Denver EBO-626

  • Geen schermverlichting, waardoor het lezen in het donker moeilijk is

3. Kobo Nia e-reader

Kobo Nia
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

Op plaats drie staat wederom een Kobo e-reader, en deze keer de Kobo Nia. De Kobo Nia is in onze lijst de beste e-reader met wifi. Via de Kobo Nia kan je namelijk boeken downloaden op alle plekken waar je toegang hebt tot wifi. En dat is toch wel een heel sterk voordeel.

De Nia e-reader is net als de andere e-readers van Kobo uitstekend in gebruiksgemak, aanbod en functionaliteiten. Denk aan een luxe leeservaring, lichtfilters om vermoeide ogen te beschermen en de mogelijkheid om te lezen in fel zonlicht.

Met name de e-ink technologie zorgt ervoor dat je met een hoge resolutie direct boeken kunt lezen.

Wat deze e-reader mee heeft, is dat Kobo het makkelijk maakt om boeken te downloaden en te lezen via de Kobo Store.

Kortom, een zeer fijn model met wifi, wat het een aantrekkelijke e-reader maakt.

Voordelen Kobo Nia

  • Mogelijkheid om boeken te downloaden met wifi

Nadelen Kobo Nia

  • Geen

4. Kobo Libra 2

Kobo Libra 2
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

En dan de Kobo Libra 2. Het interessante van de Libra 2, is dat deze e-reader waterdicht is. Dit is de opvolger van de Libra H2o, de eerste Kobo e-reader die volledig waterdicht was.

De formule werd geperfectioneerd en het eindproduct is de Libra 2. De libra 2 heeft een prettig formaat, past schermverlichting automatisch aan op basis van je omgevingslicht en is veruit de meest geavanceerde Kobo e-reader.

De Kobo Libra 2 is vanwege deze redenen populair, maar ook duur. De Kobo Libra 2 is de duurste e-reader in onze lijst, maar wel de e-reader met veruit de meeste functionaliteiten.

Voor een luxe leeservaring kan je dus het aankomen met de Kobo Libra 2.

Voordelen Kobo Libra 2

  • E-reader waterdicht, waardoor je hem ook in het zwembad kunt gebruiken
  • Veruit de meeste functionaliteiten

Nadelen Kobo Libra 2

  • De prijs ligt aan de hoge kant

5. Storytel Reader

Storytel Reader
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

We besluiten deze lijst met de Storytel e-reader. Deze e-reader is door het bedrijf Storytel op de markt gebracht, nadat zij merkten dat hun boeken wel heel vaak werden gedownload.

De Storytel Reader heeft als voordeel dat je via de Storytel App je (luister)boeken kunt streamen of gemakkelijk kunt downloaden. Hiermee kan je dus altijd jouw Storytelverhalen beluisteren of lezen waar je maar wilt.

Daarnaast is het dus zo dat je in essentie goedkoper uit bent bij Storytel dan bij andere partijen, omdat je de boeken niet zelf hoeft te kopen. De boeken zitten namelijk in jouw Storytelabonnement inbegrepen.

Kortom, deze reader is interessant voor iedereen die een Storytelabonnement heeft.

Voordelen Storytel Reader

  • Uistekende koppeling met Storytel

Nadelen Storytel Reader

  • Minder aanbod dan de concurrentie

Hoe zit het met luisterboeken en e-readers?

Bij vrijwel alle readers is het mogelijk om ook luisterboeken te downloaden. Dit werkt in wezen hetzelfde als het downloaden van reguliere boeken, alleen is het zo dat de prijs vaak hoger ligt, je een koptelefoon nodig hebt om deze te beluisteren en dat je minder luisterboeken kunt downloaden op jouw e-reader.

Zo heeft een luisterboek al gauw een grootte van 250mb per boek, dus je kunt berekenen dat je met een reader van 16gb zo'n 64 luisterboeken gedownload kunt hebben. Bij een reader van 4gb is dit al 24.

Combineer je daar ook nog eens reguliere boeken bij, houd je steeds minder ruimte over op jouw reader. De simpele oplossing is om dan al geluisterde boeken te verwijderen, maar zeg nu eerlijk - wie luistert er nu maar 1 boek tegelijk?

Daarom is het aan te raden voor luisteraars van luisterboeken om toch te investeren in een reader die een grotere opslag hebben. Tip: Lees ook ons artikel over de beste luisterboeken


Beste e-reader vergelijking: conclusie

En dat brengt ons alweer bij het einde van dit artikel over de beste e-readers van dit moment! We hebben gezien dat er talloze e-readers zijn, waarbij elk device weer bepaalde voor- en nadelen heeft.

Kobo is met stip de meest populaire reader van dit moment, omdat zij een groot aanbod hebben aan (luister)boeken, waarbij het kopen van de boeken heel gemakkelijk verloopt.

Daarnaast is het aantal functionaliteiten bij Kobo ronduit beter dan bij de rest van de readers.

Dat betekent niet dat je direct een Kobo reader moet kopen. Ook de Denver en Storytel readers hebben namelijk aanzienlijke voordelen ten opzichte van de Kobo readers.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de goedkoopste reader of de reader die een naadloze aansluiting heeft met Storytel, de app die jij toch al gebruikt om luisterboeken te luisteren?

Ook hebben we in deze top 5 ontdekt dat je op verschillende manieren kunt beargumenteren waarom een reader het beste is. Zo is de best geteste reader in onze lijst de Kobo Clara 2E, omdat hij compact is met alle functionaliteiten die nodig zijn voor een fijne leeservaring.

Tegelijkertijd is de Kobo Libra 2 veruit de beste e-reader, maar hebben we hem niet op nummer 1 geplaatst vanwege de hoge kosten. Een dure reader is voor sommige lezers een no-go, dus dat zal een groot verschil maken in de beoordeling van de reader.

Daarom is het een goed idee om zelf te speuren naar de verschillende kenmerken van de readers. Het is belangrijk om de grootte van de readers met elkaar te vergelijken. Wat voor ons een compacte reader is - en daarmee toegankelijk - is wellicht voor jou veel te klein.

Daarnaast speelt de prijs natuurlijk een belangrijke rol. De prijzen van de readers kunnen van maand tot maand nog wel eens verschillen, bijvoorbeeld door bepaalde kortingsacties.

Al met al hebben we een lijst gegeven met daarin interessante e-readers, waarbij er talloze voor- en nadelen te vinden zijn. Veel leesplezier!

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik de juiste e-reader?

Je kiest de juiste e-reader door goed te onderzoeken welke functionaliteiten jij zoekt. Zo zijn er e-readers waarbij je geen luisterboeken kunt afspelen, terwijl andere dit wel kunnen. In ons overzicht met de beste e-readers vind je een top 5 met goede e-readers op dit moment.


Wat is het verschil tussen Kobo en Kobo plus?

Het aanbod aan e-books en luisterboeken is bij Kobo Plus groter dan bij Kobo. Kobo Plus is net als Kobo een abonnement dat de gebruiker afsluit, maar bij Kobo Plus zal de gebruiker meer e-books en luisterboeken kunnen selecteren. Kobo Plus heeft in Nederland het grootste aanbod aan e-books.


Wat is een goede goedkope e-reader?

Uit onze test bleek dat Denver EBO-620 de goedkoopste e-reader van dit moment is. Daarnaast is deze e-reader van goede kwaliteit.


Welke is de beste Kobo e-Reader?

Uit onze test bleek dat de Kobo Clara 2E de beste e-reader is van dit moment. Deze e-reader is compact en biedt ruimte voor zo'n 15.000 e-books. Daarnaast kan je bij deze e-reader ook audioboeken luisteren. Als laatste is de prijs in vergelijking met de rest zeer schappelijk.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>