• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • ETF
 • /
 • Wat zijn de beste duurzame ETF’s? De Top 5 beste opties van 2024!

Wat zijn de beste duurzame ETF's? Steeds meer beleggers zien het belang in van het beleggen in ETF's die op een milieuvriendelijke wijze investeren in een betere wereld. Gelukkig zijn er talloze ETF's die meegaan in deze ontwikkeling door duurzame ETF's op de markt te brengen.

In dit artikel geven we je een top 5 met interessante, duurzame ETF's. Met deze lijst krijg jij handvatten om een divers portfolio samen te stellen, om zo het meeste uit jouw vermogen te krijgen.

Stappenplan om duurzame ETF's te kopen.

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF EUR (Acc)

Rendement:
11,92%

2. iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR (Acc)

Rendement:
21,20%

3. Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETF

Rendement:
15,76%

4. VanEck Sustainable World Equal Weights ETF

Rendement:
13,13%

5. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)

Rendement:
10,97%


Waar moet je op letten bij duurzame ETF's?

Een ETF bestaat uit een groot pakket beleggingen die een bepaalde index volgen. Op het moment dat een ETF bestaat uit beleggingen die zich bezighouden met milieubewust handelen, kun je spreken van een duurzaam ETF. Deze duurzaamheid wordt gemeten met behulp van een ESG-score. In een onlangs geschreven artikel kun je lezen wat een ESG-score is, waarin we je uitleggen hoe de ESG-score wordt bepaald.

Duurzame ETF's komen steeds vaker voor en kan je herkennen aan woorden als 'SRI' (Social Responsibility Index), 'ESG' (Environment, Sustainability en Governance) of 'Clean'. Toch zijn er verschillen in de ETF's die van betekenis kunnen zijn voor jouw portfolio. Om jou te helpen in het duurzaam beleggen hebben we daarom een top 5 samengesteld met daarin 5 ETF's die duurzaam zijn. En die top 5 hebben we samengesteld door te kijken naar de volgende criteria: 

Waar hebben we op gelet?
 • Beurs. De Euronext Amsterdam is goedkoper voor Nederlandse beleggers dan beurzen elders. 
 • Kosten. De lopende kosten zijn verrekend in de aan- en verkoopprijs en liggen in onze top 5 tussen de 0.18% en 0.65%. 
 • ESG-score. Een score tussen de 0 en 50 die een waardering geeft aan het milieu (E), duurzaamheid (S) en bestuur (G). Hoe lager de score, hoe milieuvriendelijker de belegging. De ETF's in onze top-5 variëren tussen een score van 17.1 en 26. 
 • Regio: Duurzame ETF's richten zich met hun investeringen in een bepaalde regio in de wereld.
 • Kernselectie: Bij DEGIRO heb je een kernselectie met ETFs waarvoor je geen transactiekosten betaald.
 • Focus: Duurzame beleggingen hebben een bepaalde focus, zoals energiewinning of technologie. 
 • Rendement van de afgelopen 10 jaar.

Wat zijn de beste duurzame ETF's?

We hebben ETF's vergeleken op de bovenstaande factoren. Wil jij weten hoe je dat kunt doen? We hebben een artikel geschreven over de DEGIRO Kernselectie, waarin we je precies uitleggen hoe jij een ETF kunt analyseren.

Hoe koop je gratis vastgoed ETF's uit de Kernselectie bij DEGIRO?

 • 1. Maak een account aan bij DEGIRO. 
 • 2. Geld storten: Je kunt gemakkelijk geld storten via iDEAL. 
 • 3. Kies bij producten op ETF's: Bekijk het plaatje hieronder.
 • 4. Klik op Tracker (Gratis): Dit zijn de ETF's waar je geen transactiekosten voor betaalt!

Van onze selectie zit 1 ETF in de DEGIRO Kernselectie, waardoor je voor dit ETF geen transactiekosten betaalt. Op basis van de eerdergenoemde factoren kwamen we tot de volgende top 5:  

1. iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF EUR Acc


ISIN-code: IE00B52VJ197

Beurs: Euronext Amsterdam

Kosten: 0.20%

ESG-score: 17,06

Regio: Europa

Kernselectie: Nee

Focus: Europese gezondheidszorg en financiële dienstverlening

Rendement: 11.92%

Het beste duurzame ETF uit onze lijst is dit door iShares gerunde ETF. Het ETF staat bovenaan in onze lijst om verschillende redenen. Allereerst is het zo dat er door dit ETF wordt geïnvesteerd in duurzame bedrijven die het verschil maken. Zo beleg je via dit ETF mede in Deense Novo Nordisk, dat op wereldwijde schaal insulinespuiten voor diabetespatiënten betaalbaar heeft gemaakt.

Hoewel het ETF zich richt op Europa kent het ETF wel een natuurlijke spreiding in sectoren, waaronder de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening, consumptiegoederen en technologie. Het grootste deel wordt belegd in West-Europa. Dividend wordt binnen door de duurzame bedrijven herbelegd in het ETF.

Niet geheel onbelangrijk zijn de kosten, die bij dit ETF op 0.20% liggen. Dit is relatief laag voor een ETF. De lage kosten zijn immers voor alle beleggers van belang. Als laatste is het zo dat dit ETF de allerlaagste ESG-score heeft uit alle duurzame ETF's uit onze lijst. Daaruit kan je concluderen dat dit een uitstekend voorbeeld van duurzaam beleggen is.

2. iShares MSCI World SRI UCITS ETF EUR Acc


ISIN-code: IE00BYX2JD69

Beurs: Xetra (Duitsland)

Kosten: 0.20%

ESG-score: 19,1

Regio: Wereldwijd (global)

Kernselectie: Ja

Focus: Technologie en financiële dienstverlening

Rendement: 21,2% (ETF bestaat nog minder dan 3 jaar)

Dit duurzame ETF richt zich op de hele wereld en staat op de tweede plaats. Het staat in onze lijst van de beste duurzame ETF hoog, omdat de kosten met 0.20% laag zijn en de ESG-score respectabel is. Dit UCITS ETF belegt in bedrijven in de Verenigde Staten (60%), West-Europa (21%), Japan (7%), Canada(5%) en nog een aantal andere bedrijven.

In tegenstelling tot onze nummer 1 duurzame ETF's wordt er met dit ETF meer belegd in traditionele bedrijven die steeds meer bezig zijn met milieuvriendelijkheid, zoals Microsoft. Met dit duurzame ETF beleg je dus niet per se in schone energie. Wel is met dit UCITS ETF duurzaam beleggen mogelijk met een hoog rendement en terecht een duurzaam UCITS ETF.

3. Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETF


ISIN-code: LU1792117779

Beurs: Xetra (Duitsland) 

Kosten: 0.18%

ESG-score: 19,48

Regio: Wereldwijd (global)

Kernselectie: ja

Focus: Technologie en financiële dienstverlening

Rendement: 15,76% (ETF bestaat nog minder dan 3 jaar)

Op de derde plaats staat een duurzaam ETF van Lyxor met de laagste kosten binnen onze criteria. De duurzame impact van de bedrijven uit zich in beleggingen in bedrijven in met name de technologiesector. Wederom wordt er door dit ETF niet direct belegd in schone energie, maar wel in bedrijven die steeds meer bezig zijn met duurzaam beleggen.

Doordat de kosten laag zijn en het ETF in de DEGIRO kernselectie zit, is het voor beleggers interessant om duurzaam beleggen tot stand te brengen. Met dit duurzame ETF beleg je in bedrijven in de Verenigde Staten (60%), West-Europa (15%), Japan (7%) en andere landen in mindere mate. Deze index betaalt in tegenstelling tot de eerder genoemde duurzame ETF's dividend uit aan haar klanten.

4. VanEck Sustainable World Equal Weights ETF


ISIN-code: NL0010408704

Beurs: Euronext Amsterdam

Kosten: 0.30%

ESG-score: 20,2

Regio: Wereldwijd (global)

Kernselectie: Ja

Focus: Financiële dienstverlening en gezondheidszorg

Rendement: 13,13%

Op een gedegen vierde plaats staat in onze lijst met beste duurzame ETF's staat een index ETF van VanEck van Nederlandse bodem. Aandelen in dit ETF maakt jou indirect eigenaar van bedrijven die beleggen in gezondheidszorg en financiële dienstverlening.

Interessant genoeg heeft dit ETF het minste aandeel in bedrijven in de Verenigde Staten (40%). Vervolgens is het zo dat dit duurzame ETF een flinke bijdrage levert aan verduurzaming van de gezondheidszorg door te beleggen in bedrijven als Novo Nordisk, Danaher Corporations en Intuitive Surgical Incorporated.

Dit ETF scoort goed in onze criteria en is in onze ogen een uitstekende keuze, aangezien met deze index wordt belegd in duurzame bedrijven met een goede ESG-score en een prima rendement. Het enige minpuntje is dat de kosten met 0.30% iets hoger zijn dan vergelijkbare ETF's. Toch is dit een goed alternatief, aangezien met dit ETF wél op de Euronext wordt belegd, waardoor de kosten weer naar beneden worden gedrukt.

Waarom DEGIRO? Lees het in onze review!

5. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist)


ISIN-code: IE00B1XNHC34

Beurs: Xetra (Duitsland)

Kosten: 0.65%

ESG-score: 25.99

Regio: Wereldwijd (global)

Kernselectie: Ja

Focus: Groene energie

Rendement: 10.97%

Op de laatste plaats staat dit duurzame ETF dat volledig in het teken staat van schone energie. Met deze index wordt voornamelijk belegd in bedrijven in de Verenigde Staten (38%) en West-Europa (38%). Hierbij moet je denken aan bedrijven die beleggen in duurzame windmolens, gasbedrijven en duurzame alternatieve energiebronnen.

De criteria die wij hanteren om duurzaam beleggen te beoordelen geven een verdeeld beeld voor dit duurzame ETF. Aan de ene kun je met dit ETF beleggen in schone energie bij duurzame bedrijven, zodat je indirect impact maakt op het milieu. Aan de andere kant is het zo dat je via aandelen in deze index met 0.65% kosten de meeste kosten betaalt uit onze lijst. Daarnaast gaat het beleggen in deze ETF via de Duitse Xetra, waar je als Nederlander voor betaalt.

Beleggen is het maken van keuzes. Met deze duurzame ETF's is het namelijk zo dat je kunt beleggen in duurzame ETF's, maar dat dit beleggen wel duurder kan zijn dan bijvoorbeeld het beleggen in reguliere ETF's als de S&P500. Toch is duurzaam beleggen in bijvoorbeeld SRI index ETF's een interessante manier om diversiteit aan te brengen in het beleggen. Door te beleggen in diverse aandelen, breng je het risico van beleggen tot een minimum. 


Hoe werkt beleggen in duurzame ETF's?

Duurzaam beleggen in ETF's is relatief simpel uit te leggen. Allereerst is het zo dat een ETF door beleggers kan worden aangekocht op de beurs via een broker. Dit ETF heeft een bepaalde prijs, die wordt bepaald door de marktwerking op die beursdag. Zo kan de prijs van een ETF op maandag goedkoper zijn dan de prijs van hetzelfde ETF op dinsdag.

Vervolgens kun je dat ETF aanschaffen tegen een bepaalde prijs, waarna het in jouw portfolio zit. Je hebt dan 1 keer een aandeel in dat ETF tot jouw bezit. Op het moment dat de marktwerking ervoor zorgt dat de prijs van dat ETF stijgt, zou jij bij het verkopen van jouw aandeel in dat ETF winst hebben gemaakt. De prijs van het ETF is namelijk gegroeid ten opzichte van de prijs waarop jij het hebt aangekocht.

Als laatste is het zo dat ETF's regelmatig dividend uitkeren. Dit dividend wordt uitbetaald, wat je kunt herkennen aan 'DIST', of herbelegd in hetzelfde ETF, wat je kunt herkennen aan 'ACC'. Dit tezamen met de veranderingen van de koers zorgt ervoor dat beleggers geld verdienen met behulp van het duurzaam beleggen in ETF's.

ETF's zijn duurzaam op het moment dat zij een lage ESG-score hebben. Gemiddeld behalen ETF's een score van rond de 25. De ETF's in onze top 5 behalen - met uitzondering van 1 - een score die daar onder ligt. Zo kun je als belegger herkennen dat dit ETF duurzaamheid hoog in het vaandel heeft.

Duurzame ETF's

Duurzaam beleggen betekent niet per definitie dat het ETF enkel investeert in bijvoorbeeld groene energie. Duurzaamheid wordt namelijk in de brede zin van de betekenis gebruikt. Duurzaam kan ook betekenen dat medewerkers een eerlijk pensioen aangeboden krijgen, dat afval wordt gescheiden of dat uitstoot wordt gecompenseerd met het planten van bomen.

Hoe minder bedrijven doen aan ESG-criteria, hoe hoger hun score. Alle bedrijven in een ETF tezamen vormen de ESG-score die jij als belegger te zien krijgt op het moment dat je een bepaald ETF opzoekt. Dit betekent dat het dus in theorie zo zou kunnen zijn dat bedrijven in een ETF heel erg verschillen in hun ESG-score, maar dat er gemiddeld relatief laag wordt gescoord.

Duurzame ETF's kun je dus herkennen aan een lage ESG-score, maar ook door zelf onderzoek te doen naar de verschillende bedrijven waarin wordt belegd door het ETF. Zo kun je bepalen of duurzaam beleggen iets voor jou is door te onderzoeken of de bedrijven waarin wordt belegd ethisch verantwoord handelen. 

Belangrijke termen

 • ETF: staat voor Exchange Traded Fund. Dit betekent dat de beurs (Exchange) een bepaalde index (Traded Fund) volgt.
 • UCITS: staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Regelgeving van UCITS maakt het voor beleggingsaanbieders mogelijk om regelgeving van 1 lidstaat van de EU te hanteren in het beleggen in de hele EU. Zo kunnen Nederlandse ETFs beleggen in vastgoed in Duitsland, waarbij Nederlandse regelgeving wordt gehanteerd.
 • (DIST): dit kenmerk wordt gebruikt om te laten zien dat dividend uitgekeerd wordt door het ETF. 

Hoe beleg je in duurzame ETFs?

Op het moment dat jij een beleggingsaccount hebt bij een bepaalde aanbieder van aandelen, kun jij beginnen met beleggen door geld te investeren in aandelen van duurzame ETFs. De term 'aandelen' staat hier dus gelijk aan de term 'ETF'. Je koopt als belegger immers aandelen in een bepaalde ETF. Wij raden DEGIRO aan om te beleggen in ETF's, omdat de transactiekosten daar het laagst zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Op het moment dat jij genoeg geld hebt op jouw beleggersrekening om een bepaald ETF te kopen, kun jij een aandeel kopen. Jij bezit op dat moment een aandeel, en dus een ETF. Dat ETF heeft een bepaalde waarde, en die waarde verandert op dagelijkse basis. Over het algemeen kun je stellen dat een aandeel in waarde stijgt op het moment dat het goed gaat met de economie, aangezien meer mensen dan investeren in aandelen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de waarde van het aandeel daalt, waardoor je 'in het rood staat'. Een belangrijke stelregel hierbij is dat winst en verlies te allen tijde fictief is. Je hebt pas geld verloren als je het aandeel verkoopt. Dit is de essentie van beleggen op de markt.

Dividend wordt door het ETF uitgekeerd op basis van de hoeveelheid aandelen die jij in jouw bezit hebt. Dit onderdeel van beleggen is passief, en je hoeft er niets voor te doen. 


Wat zijn de risico's van beleggen in vastgoed ETF's?

Of je nu belegt bij een bank, een broker of een beheerde belegger: het risico blijft gelijk. Dit komt namelijk doordat bij al die financiële aanbieders wordt geïnvesteerd hetzelfde ETF, maar dat dit wordt gedaan via verschillende beurzen. Het risico van een ETF zit in verschillende onderdelen verschuild. In onze top 5 hebben we ETF's betrokken die een lage ESG-score hebben, waardoor je zou kunnen stellen dat deze beleggingen toekomstbestendig zijn. 

Daarnaast spelen er andere factoren mee met het rendement, zoals de grootte van het ETF of de regio. Hoe groter het fonds, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de regio, hoe veiliger de investering. Weet je dan direct welk ETF het beste is? Nee. Het kan altijd zo zijn dat twee ETF's die investeren in dezelfde regio toch een verschillend rendement vertonen.

Duurzame ETF's

Het rendement van een duurzaam index ETF heeft alles te maken met de toekomstbestendigheid van de belegging. Over het algemeen kun je stellen dat als het goed gaat met de economie, het goed zal gaan met je ETF's. Deze inschatting wordt door verschillende indexen vertaald naar een breder beeld van een bepaalde regio met betrekking tot de economie. Met behulp van spreiding over verschillende landen vergroot je de kans dat jij veel rendement behaalt en beperk je de kans op verlies. De ETF's in onze top 5 zijn allemaal breed verspreid.

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETF die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>