• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • ETF
  • /
  • Wat zijn de beste duurzame energie ETF’s? Top 5 beste opties van 2024!

Wat zijn de beste duurzame energie ETF's?

Megazonneparken in de Sahara, warmtepompen in nieuwbouwhuizen, schaalvergroting in de windmolenparken en ga zo maar door. Met duurzame energie ETF's wordt er flink geïnvesteerd in alternatieven voor fossiele brandstoffen. 

Maar hoe zit het met de ETF's zelf? Kunnen duurzame energie ETF's die concurrentiestrijd wel aan?

Dit zijn vragen die in dit artikel worden beantwoord. Zo ontdek jij hier onze top 5 duurzame energie ETF's, die een toekomstbestendige investering kunnen zijn in elk portfolio!

Stappenplan om duurzame energie ETF's te kopen.

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. iShares Global Clean Energy UCITS

Rendement:
11,5%

2. Lyxor MSCI New Energy ESG Filtered Dist

Rendement:
12,9%

3. Invesco Global Clean Energy UCITS ETF

Rendement:
-4,55

4. Invesco Global Clean Energy UCITS ETF

Rendement:
-9,9%

5. Solar Energy UCITS ETF

Rendement:
-9,9%

Het rendement dat je hierboven ziet is gebaseerd op het geannualiseerde rendement dat wordt berekend door de analysewebsite Morningstar. Dit rendement is berekend over de langst mogelijke periode. Hoe langer een ETF actief is op de beurs, hoe betrouwbaarder dit percentage is. Wij kiezen altijd het geannualiseerde rendement dat over de langste periode wordt berekend.


Waarom beleggen in duurzame energie ETFs?

Beleggen in energie is iets wat al sinds jaar en dag wordt gedaan. Zo heb je ongetwijfeld weleens gehoord dat jouw oom, tante of buren weleens hebben belegd in de olie van Shell. Wellicht vond je dit overdreven en irritant, maar ze hadden wel een punt. Fossiele energie, zoals olie en gas, is nog steeds nodig om de wereldeconomie draaiende te houden.

Maar er komt in de nabije toekomst een kantelpunt aan. De bodem van de fossiele brandstofput is in zicht en er is snel behoefte aan goede alternatieven. En deze alternatieven komen steeds vaker aan het licht. 

Nu is het belangrijk om te vermelden dat ETF beleggers over het algemeen een lange termijn visie hebben op investeren. Ze zijn niet op zoek naar een snelle manier om geld te verdienen, maar beleggen consistent een klein bedrag in een ETF over een lange periode.

Hierom is het belangrijk dat jouw belegging toekomstbestendig is. Zullen de bedrijven in het ETF over 10 jaar nog steeds een grote rol op de markt hebben? Geloof jij erin dat het ETF over 20 jaar nog steeds interessant is? 

Als we vanuit die bril kijken naar duurzame energie ETFs, kan er maar één conclusie worden getrokken: duurzame energie heeft toekomst. De ontwikkelingen gaan soms sneller dan jij denkt. Denk maar eens aan de hoeveelheid elektrische Tesla's die op de Nederlandse wegen rijden, dat was een aantal jaren geleden nog ondenkbaar. 

Het is interessant om te benoemen dat de meeste duurzame energie ETF's nog redelijk jong zijn. Dat is niet gek, want de meeste ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen.

Een voordeel hiervan is dat de koers vaak laag staat, waardoor de investeringen een laag instappunt heeft. Met andere woorden: uitverkoop. Een nadeel hiervan is dat het best denkbaar is dat de koers van ETF's de komende jaren nog best weleens zou kunnen fluctueren. 


Waar moet je op letten bij Tech ETF's?

Voordat we uitleggen waarom we gekozen hebben voor deze top 5 duurzame energie ETF's, is het van belang dat we uitleggen waar we op hebben gelet. Er zijn namelijk talloze ETF's met een focus op energie in allerlei verschillende landen op allerlei verschillende beurzen.

De kans bestaat dus dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom letten wij op een aantal zaken die zorgen voor orde in de chaos. Hiermee ontdekken we simpelweg waarin je belegt. Daarnaast krijgen we meer inzicht in de financiële kant van de medaille: wat was het rendement, hoe groot is het ETF en wat zijn de kosten?

Energie ETF's bestaan in alle soorten en maten. In onze top 5 zijn we op zoek gegaan naar duurzame energie ETF's, die een steentje bijdragen aan de wereld van morgen. Het is daarmee logisch dat traditionele oliebedrijven, zoals Shell of Exxon, in onze top 5 niet voorkomen. 

Al met al staan hieronder vier factoren waarop we ETF's vergelijken. Daarna geven we per ETF een korte samenvatting van het profiel. Wil jij weten waar we op hebben gelet in onze top 5 beste duurzame energie ETF's? Lees dan verder! 

Grootte ETF

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In grote lijnen kan je stellen dat een ETF waar een grotere hoeveelheid geld in is geïnvesteerd een veiligere belegging is dan een ETF waar wat minder geld in is geïnvesteerd.

Een ETF waar veel geld in is geïnvesteerd is namelijk te bestempelen als een betrouwbaar ETF. Immers, er zijn talloze beleggers jou voor geweest in het beleggen hierin. Daarnaast is het zo dat de koers meer liquide dan ETFs met een doorgaans kleine grootte.

Dit heeft als voordeel dat het ETF sneller in waarde stijgt dan ETFs waarvan de grootte lager is. Bij een 'klein' ETF is de kans daarom groter dat de prijs van het ETF stagneert, terwijl de prijs van een 'groot' ETF in dezelfde periode meer kan stijgen. 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het ETF beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een ETF komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. Als alle 879 bedrijven in het ETF in een jaar stijgen in waarde, dan is de kans groot dat de koers van het ETF meestijgt.

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het ETF heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald ETF kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG Score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een ETF kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde ETF aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in ETFs op deze beurzen wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een ETF aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.


Wat zijn de beste duurzame energie ETF's?

Dan volgt nu onze top 5 van de beste duurzame energie ETF's. Je hebt aan het begin van dit artikel de top 5 al kunnen bekijken, maar in dit onderdeel leggen we je precies uit hoe we aan die top 5 zijn gekomen!

1. iShares Global Clean Energy UCITS


Kosten

0,65%

Grootte ETF

$5.074 miljoen

Rendement

11,5%

ESG Score

13

Beurs

Xetra Duitsland

ISIN-code

IE00B1XNHC34

Op de nummer 1 in onze top 5 staat dit Global Clean Energy ETF van iShares. Allereerst staat dit ETF in de DEGIRO Kernselectie, waardoor je voor dit ETF geen transactiekosten hoef te betalen. Dit is voor beleggers gunstig, omdat je zo het meeste rendement overhoudt. 

Voor dit ETF worden 0,65% lopende kosten in rekening gebracht, wat voor energie ETF's niet een gek percentage is. In vergelijking met andere type ETF's is dit aan de hoge kant. 

Het ETF is met $5.074 miljoen het grootste ETF uit onze lijst, waarmee het als een relatief veilige investering gezien kan worden. Dat is ook niet gek, want het ETF bestaat al sinds 2016. En dit heeft zich in de afgelopen jaren uitbetaald, want het rendement van dit ETF is het hoogst van onze top 5.

Ook is het noemenswaardig dat de ESG-score van dit ETF het laagst, en daarmee het beste is. Met dit ETF beleg je bijvoorbeeld in windenergie via Vestas Wind Systems, zonne-energie via SolarEdge Technologies of Consolidated Edison Inc, een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de gas- en elektriciteitslevering van heel New York.

Met dit ETF beleg je wereldwijd op de markt van duurzame energie. In onze ogen is dit een stevig ETF om jouw porfolio mee uit te bouwen als jij geïnteresseerd bent in het beleggen in duurzame energie.  

2. Lyxor MSCI New Energy ESG Filtered (dist)


Kosten

0,60%

Grootte ETF

$1.203 miljoen

Rendement

12,9%

ESG Score

22

Beurs

Euronext Parijs

ISIN-code

FR0010524777

Op nummer twee staat wederom een ETF dat aan te schaffen is via de DEGIRO Kernselectie. Dit Clean Energy UCITS ETF van L&G lijkt in veel opzichten op onze nummer 1 en staat daarmee verdiend op de tweede plaats.

L&G Clean Energy brengt een percentage van 0,60% in rekening, wat een lager percentage is dan de nummer 1. Het ETF is met $1.203 miljoen kleiner dan het ETF op onze nummer 1. Desondanks is het een ETF met een aanzienlijke grootte. 

Het rendement is anno 2024 met ongeveer 12,9% prima. De koers fluctueert enigszins. Daarnaast is de ESG score met 22 onder het gemiddelde van ETF's. Dat betekent dat de investering toekomstbestendiger is dan gemiddelde ETF's laten zien. 

Met een belegging in dit ETF van L&G investeer je in bedrijven als Albemarle, Schneider Electric, Enphase Energy of SolarEdge Technologies. Het ETF investeert in bedrijven over de hele wereld en vertoont daarmee een grote spreiding. 

Vanwege de grootte van dit ETF, het feit dat de beleggingen verspreid zijn over de hele wereld en de degelijke ESG-score kan dit een interessant ETF zijn om in te beleggen. Dit ETF staat bij ons op de tweede plaats, omdat het ETF op nummer 1 op alle gebieden nét iets beter presteert. 

3. L&G Global Clean Energy UCITS


Kosten

0,49%

Grootte ETF

$126 miljoen

Rendement

-4,55%

ESG Score

25

Beurs

Xetra Duitsland

ISIN-code

IE00BK5BCH80

Op de derde plaats staat een ETF van L&G, dat niet tot de DEGIRO Kernselectie behoort. En onze top 5 wordt vanaf nu interessant. Je zult je namelijk afvragen waarom er ETF's tussen staan met een negatief rendement. Dat is toch helemaal niet slim?

Het korte antwoord daarop is dat de ETF's die volgen nog relatief jong zijn, waardoor de koers wat meer fluctueert. Daarnaast is het zo dat ETF's waarvan de koers laag niet per definitie betekent dat het ETF belegt in bedrijven die verlies maken.

De koers van een ETF is namelijk iets anders dan de economische stand van zaken van de bedrijven zelf. Om een voorbeeld te geven: dit ETF van L&G belegt onder andere in Tesla, en Tesla heeft in 2021 en 2024 fantastische jaren achter de rug.

Met een belegging in dit ETF van L&G beleg je tegen kosten van 0,49%. Dit is een lager percentage dan onze nummer 1 en 2. De grootte van het ETF valt met $126 miljoen tegen. Het ETF is jong en daarmee nog niet zo heel grot. De ESG-score van dit ETF is met 25 gemiddeld.

Met dit ETF beleg je in duurzame energie via b edrijven als Aker Solutions, Fuji Electronic of Falck Renewables. Dit ETF zit meer dan de rest uit onze top 5 in landen als Japan, Azië en West-Europa. Dit is een unieke positie, omdat de meeste ETF's zich richten op de Verenigde Staten.

Al met al is dit ETF interessant voor beleggers die wel toekomst zien in de West-Europese en Aziatische duurzame energie markt. Vanwege de lagere kosten zou dit een ETF kunnen zijn dat de komende jaren nog veel groei zal laten zien. 

4. Invesco Global Clean Energy UCITS ETF


Kosten

0,60%

Grootte ETF

$40 miljoen

Rendement

-9,97%

ESG Score

27

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

IE00BLRB0242

Op nummer vier staat wederom een ETF dat niet tot de DEGIRO Kernselectie behoort. Dit ETF van Invesco is opgenomen in onze top 5, omdat dit ETF een vreemde eend in de bijt is. Dit ETF probeert namelijk niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar investeert in bedrijven die verduurzaming willen bereiken door alledaagse oplossingen te bieden. 

Een greep van voorbeelden beslaat bijvoorbeeld automatische dimlichten in lampen en beeldschermen voor kantoren of het investeren in elektrische auto's en bussen. 

Met een kostenpercentage van 0,60% is dit ETF vergelijkbaar met onze nummers 1 en 2. De ESG score is niet zo goed, want een score van 27 is boven het gemiddelde (en daarmee slechter). Als laatste is noemenswaardig dat dit ETF jong is en daarmee niet groot. 

Toch staat dit ETF in onze top 5. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit ETF investeert in bedrijven die bezig zijn met alledaagse oplossingen en daarmee een andere kijk heeft op duurzame energie dan de andere ETF's. Dit ETF zou interessant kunnen zijn voor beleggers die deze nieuwe kijk omarmen. 

Voor een veiligere investering zullen de andere ETF's wellicht interessanter zijn. 

Waarom DEGIRO? Lees het in onze review!

5. Solar Energy UCITS ETF


Kosten

0.69%

Grootte ETF

$7 miljoen

Rendement

-9,98%

ESG Score

28

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

IE008MFNWC33

En dan de hekkensluiter van onze top 5 duurzame energie ETF's. Wederom staat dit ETF niet in DEGIRO Kernselectie. In tegenstelling tot de andere ETF's in onze lijst, heeft dit ETF een heel duidelijke niche: zonne-energie. Of het nu gaat om de productie van zonnepanelen, het installeren van zonnepanelen of alle innovaties rondom zonnepanelen, met dit ETF investeer je erin. 

Dit Solar Energy ETF brengt 0,69% kosten in rekening en is daarmee de duurste van onze lijst. Daarnaast, en dit moet worden benoemd, is het ETF met $7 miljoen het allerkleinste ETF uit onze lijst. Als laatste is het rendement, net als onze nummer 4, negatief.

Toch is het noemenswaardig dat zonne-energie veel potentie heeft. Zo werd er weleens gedacht dat een mega zonnepark in de Sahara de hele wereld van energie zou kunnen voorzien. Waar wachten we dus nog op? 

Als belegging is het een verhaal iets genuanceerder. De kosten zijn relatief hoog, de ESG-score is relatief slecht en de koers fluctueert veel. Een investering in dit ETF is dus alleen interessant voor beleggers die écht ervan overtuigd zijn dat zonne-energie de energiebron van de toekomst wordt. 


Hoe beleg je in duurzame energie ETFs?

En dat brengt ons bij de laatste stap: het kopen van een duurzame energie ETF. Dit kan bij verschillende partijen. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in ETF's, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Vervolgens gaat het proces redelijk gemakkelijk. Bij DEGIRO, maar ook bij andere brokers, kan jij gemakkelijk zoeken naar elk aandeel, fonds of ETF dat jij wil aanschaffen. In dit artikel zijn we geïnteresseerd in ETF's, dus selecteren we in de navigatiebalk 'Trackers (ETF's). Dit is in het plaatje hieronder te zien: 

Tracker DEGIRO

In dit scherm kan je hierna simpelweg op onderzoek gaan, want je krijgt een lijst te zien met alle ETF's die er beschikbaar zijn. Ben je op zoek naar een specifiek ETF? Dat kan!

Je kunt dit doen door de unieke ISIN-code in te vullen van het ETF. Elke belegging heeft zo'n unieke ISIN-code. Je kunt dit ook doen door simpelweg een zoekterm in te vullen. In het plaatje hieronder hebben we dit bijvoorbeeld gedaan met de zoekterm 'tech', maar dit kan ook met een term als 'clean energy'. 

Beleggen DEGIRO

En dan rest ons maar één ding: kopen! Dit is pas mogelijk op het moment dat er genoeg geld op jouw beleggingsaccount staat. In het plaatje hieronder geven we als voorbeeld het Vanguard S&P500 ETF. Dit ETF kost op het moment van kopen €78,31 euro, dus dat bedrag zal minimaal op jouw rekening moeten staan voordat je kunt beleggen hierin.

Op het moment dat jij een market order invoert, de hoeveelheid participaties die jij wilt kopen hebt ingevoerd en op 'koop' drukt, heb jij een ETF gekocht. Let wel op: dit werkt alleen op het moment dat de beurzen open zijn. Doe je het buiten de beurstijden? Dan wordt het kopen uitgesteld tot de volgende ochtend. 

Beleggen DEGIRO

Wat zijn de risico's van beleggen in duurzame energie ETF's?

Of je nu belegt bij een bank, een beheerde belegger of een broker: het risico blijft gelijk. Dit komt namelijk doordat bij al die financiële aanbieders wordt geïnvesteerd hetzelfde ETF, maar dat dit wordt gedaan via verschillende beurzen. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome. 

Het risico bestaat uit verschillende factoren. Zo speelt onder andere het rendement, de grootte van het ETF of de regio mee. Hoe groter de waarde van het ETF, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de niche, hoe veiliger de investering. In dit geval zitten we dus veilig, want duurzame energie aandelen zijn van nature duurzaam.

Energie bedrijven hebben anno 2024 een interessante en veranderende rol ingenomen in de maatschappije en dat zal de komende tijd ook wel zo blijven. Daarbij is het interessant dat energie ETF's steeds duurzamer proberen te zijn. En juist daarin zit het toekomstperspectief. Weet je dan direct welk ETF het beste is? Nee. Het kan altijd zo zijn dat twee ETF's die investeren in hetzelfde vakgebied toch een verschillend rendement vertonen.

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETFs die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>