• Home
  • /
  • Aandelen
  • /
  • Wat zijn de beste duurzame energie aandelen? Top 10 lijst! [2023]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wat zijn de beste duurzame energie aandelen? Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker om met jouw beleggingen na te denken over de toekomst van een bedrijf. En duurzaamheid is daarbij heel belangrijk, want een duurzaam aandeel heeft direct een goed toekomstperspectief!

Maar welke duurzame energie aandelen zijn ook een interessante investering? We hebben in dit artikel over beleggen, dus het is belangrijk om stil te staan bij het succes van investeringen in duurzame energie aandelen. En daarom hebben wij een top 10 met de beste duurzame energie aandelen in 2023 opgesteld!

Kortom, in dit artikel leer jij hoe je jouw portfolio kunt uitbreiden met duurzame energie aandelen. Ben jij geïnteresseerd in de top 10 beste duurzame energie aandelen in 2023? Lees dan verder! 

Stappenplan om duurzame energie aandelen te kopen.

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. NextEra Energy

Rendement 2021:
+21,01%

2. Siemens Gamesa

Rendement 2021:
-36,02%

3. EDP Renewables

Rendement 2021:
-0,90%

4. Broofield Renewable Partners

Rendement 2021:
-17,79%

5. Vestas Wind Systems

Rendement 2021: 
-30,59%

6. First Solar

Rendement 2021: 
-11,89%

7. Ormat Technologies

Rendement 2021: 
-18,39%

8. VERBUND

Rendement 2021: 
+41,59%

9. Renewable Energy Group

Rendement 2021: 
-40,07%

10. ALBIOMA

Rendement 2021: 
-27,06%


Waarom investeren in duurzame energie aandelen?

Waarom is het beleggen in duurzame energie aandelen interessant? Voordat we die vraag echt kunnen beantwoorden moeten we het hebben over aandelen. Tegenwoordig is de hoeveelheid aandelen enorm groot. Dat komt doordat het steeds makkelijker is om te beleggen in aandelen op beurzen over de hele wereld. 

Het kan daarom zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het van belang om goed te onderzoeken met wat voor soort aandeel je nu eigenlijk te maken hebt als je belegt in aandelen. En in dit artikel hebben we eens onderzocht welke duurzame energie aandelen er nu eigenlijk zijn!

Duurzaamheid in combinatie met energiewinning is namelijk essentieel voor de toekomst. De manier waarop onze huidige maatschappij omgaat met fossiele brandstoffen zal namelijk op den duur niet meer te houden zijn, dus moeten we op zoek naar alternatieven.

En die alternatieven worden gevonden door meerdere bedrijven op de beurs. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van waterstof als energiebron, elektrische auto's of windmolenparken. Al de bedrijven in onze top 10 richten zich op de één of andere manier op het ontwikkelen van duurzame energie. 

Boven alles zijn deze aandelen interessant, omdat dit in de toekomst veel impact zal kunnen hebben op de economieën over de hele wereld. En zo'n toekomstgerichte investering zal altijd interessant blijven. 


Waar moet je op letten bij duurzame energie aandelen?

Oke, we hebben het nu gehad over waarom duurzame energie aandelen voor de toekomst een interessante investering kunnen zijn. Maar dan zijn we er nog niet helemaal. Het is en blijft namelijk een artikel over beleggen, en vereist een andere kijk op zaken.

Met het beleggen in duurzame energie aandelen beleg je immers in een bedrijf. En een bedrijf heeft als doel om winst te maken. Daarom moeten we als belegger altijd onderzoeken welke bedrijven nu de zaken goed genoeg op orde hebben, zodat zij over een aantal jaren hun duurzame energie toepassingen over de hele wereld kunnen verspreiden.

Om jou daarbij een beetje te helpen hebben wij vier criteria opgesteld waarop wij de aandelen hebben beoordeeld. Zo krijg je iets meer inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende aandelen! 

Sector

Met een belegging in een aandeel beleg je in een bepaalde sector. Met een Tesla-aandeel beleg je bijvoorbeeld in elektrische auto's, terwijl je bij Shell belegt in alle werkzaamheden rondom olie. 

En de sector maakt voor een investering veel uit. Het is namelijk verstandig om te beleggen in bedrijven waar jij een beetje verstand en affiniteit van hebt. Zo is het best vreemd om te beleggen in een aandeel waar jij bijvoorbeeld totaal niet achter staat.

Sommige sectoren zijn wat veiliger dan andere sectoren. Gezondheidszorg zal bijvoorbeeld over vijftig jaar nog steeds een relevante branche zijn, terwijl de oliebranche wellicht tegen die tijd wel vervangen kan zijn door duurzame alternatieven. Kortom, een korte blik op de sector waarin een aandeel actief is vertelt jou al heel veel over het aandeel! 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het aandeel beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een aandeel komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. 

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het aandeel heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald aandeel kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG-score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een aandeel kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde aandeel aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in aandelen op deze beurzen vaak wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een aandeel aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.


Wat zijn de beste duurzame energie aandelen?

Dan volgt nu onze top 10 van de beste duurzame energie aandelen! Je hebt aan het begin van dit artikel de top 10 al kunnen bekijken, maar in dit onderdeel leggen we je precies uit hoe we aan deze top 10 zijn gekomen!

1. NextEra Energy


Sector

Zonne- en windenergie

Rendement 2021

21,01%

ESG-score

11

Beurs

NSY

ISIN-code

US65339F1012

We trappen deze lijst direct af met onze nummer 1 in deze top 10  met beste duurzame aandelen, NextEra Energy. En dit is dan ook direct een van de grootste spelers uit onze top 10, want het Amerikaanse NextEra Energy is de grootste producent van alle producten rondom zonne- en windenergie. 

Al sinds 1990 timmert dit bedrijf aan de weg en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. In 2021 was het rendement 21,01%, en dat is in deze opkomende sector uitstekend. Ook heeft dit bedrijf een ESG-score van 11, waaruit blijkt dat het management team van dit bedrijf zeer stabiel is. 

Met een investering in dit aandeel op de New York Stock Exchange via de unieke ISIN-code US65339F1012 beleg je dus in een gigant op het gebied van deze duurzame energie sector. Meer weten over de koersontwikkelingen? Bekijk de knop hieronder. 

2. Siemens Gamesa


Sector

Windenergie

Rendement 2021

-36,02%

ESG-score

15

Beurs

MAD

ISIN-code

ES0143416115

Van de Amerikaanse nummer 1 producent van windturbines gaan we nu naar de nummer 2 producent ter wereld - en ook de nummer 2 in onze lijst - Siemens Gamesa. Dit Spaans-Duitse bedrijf is al sinds 2000 actief in deze branche en is sindsdien uitgegroeid tot een gigant. 

Al sinds de jaren '70 flirtte het Spaanse Gamesa met windenergie en zag daar wel toekomst in. Ze hadden alleen nog een partner in crime nodig, en die vonden ze in het Duitse Siemens. Sinds deze fusie is het bedrijf enorm snel gegroeid.

Het rendement van 2021 is interessant, want het liet een daling van 36,02% zien. Nu zal je misschien denken dat het gek is dat een bedrijf waarvan de koers zakte in deze lijst staan. Een daling in de koers is toch slecht? Nou, dat is niet helemaal waar. Want, aandelen fluctueren vaak als gevolg doordat beleggers simpelweg het aandeel heel veel kopen en verkopen.

Dat betekent niet dat het bedrijf het heel slecht doet. Sinds 2016 is Siemens Gemesa namelijk winstgevend. Maar, in 2020 was er voor het eerst een jaar met verlies. Echter is dat verlies in 2021 alweer gehalveerd. Met andere woorden: een lage koers betekent niet altijd direct dat het een 'slechte' investering is. Sterker nog, je kunt beargumenteren dat het aandeel juist in de uitverkoop staat!

3. EDP Renewables


Sector

Recycling en windmolens

Rendement 2021

-0,90%

ESG-score

18

Beurs

MAD

ISIN-code

ES0127797019

Op onze nummer 3 staat wederom een Spaans aandeel onde de naam van EDP Renewables, of EDP Renováveis voor de Spanjaarden onder ons. En met dit aandeel investeer je in de een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de recycling van allerlei soorten afval in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. 

Daarnaast beleg je met dit aandeel voor een kleiner deel in windmolens, want EDP bezig windmolens in onder andere Brazilië, Canada, Mexico, Spanje en Portugal. 

Dit aandeel valt op vanwege de hoge winstpercentages die zij de afgelopen jaren steeds meer hebben laten oplopen. Een rendement in 2021 van -0,90%, maar een extreem hoge winst in datzelfde jaar is daarom de realiteit van EDP Renewables. 

Kortom, met dit aandeel beleg je in één van de meest prominente aanbieders van recycling, die wereldwijd actief zijn. Met een ESG-score van 18 beleg je in ieder geval in een stevige speler. 

4. Brookfield Renewable


Sector

Duurzame energiewinning

Rendement 2021

-17,79%

ESG-score

25

Beurs

NSY

ISIN-code

CA11284V1058

Op onze nummer vier staat het Canadeze bedrijf Brookfield Renewables. Dit bedrijf biedt een totaalpakket aan duurzame energiewinning aan, waarbij je moet denken aan waterkrachtcentrales, windmolenparken, zonneparken en verschillende opslagfaciliteiten voor de opgewekte elektra.

In tegenstelling tot de rest is Brookfield Renewables nog niet zo heel lang actief op de beurs, want zij zijn pas in 2020 toegetreden tot de Amerikaanse New York Stock Exchange. Toch hebben zij in een korte tijd al aardige groei weten te behalen, waarbij 2021 helaas een jaar was waarin de koers 17,79% zakte. Echter hebben zij in datzelfde jaar wel winst weten te behalen.

De ESG-score is met 25 iets slechter dan de bovengenoemde aandelen. Het aandeel is te vergrijgen via de New York Stock Exchange via de unieke ISIN-code CA11284V1058.

5. Vestas Wind Systems


Sector

productie windturbines

Rendement 2021

-30,59%

ESG-score

16

Beurs

DKK

ISIN-code

DK0061539921

Op plaats vijf van onze top 5 staat het Deense Vestas Wind Systems. Deense aandelen zijn in de beleggingswereld niet altijd even vanzelfsprekend, maar op het gebied van duurzame energie weten zij wel degelijk waar ze mee bezig zijn. Het bedrijf richt zich met name op de productie van windturbines.

En sinds 2013 is Vestas wereldwijd de grootste producent van die windturbines, waarbij zij windturbines hebben geleverd aan meer dan 80 landen. Hoewel Vestas al sinds de jaren 1880 actief was in het onderzoeken van alternatieve energiebronnen, zijn zij pas in 2021 tot de beurs toe getreden. 

Sinds de beursgang in 2021 heeft het aandeel veel fluctuatie laten zien in de koers. Dat is niet heel gek, want relatief nieuwe bedrijven laten vaak fluctuatie zien in de beginperiode. Al met al heeft dit geresulteerd tot een rendement van -30,59% in 2021. 

6. First Solar


Sector

Zonne-energie

Rendement 2021

-11,89%

ESG-score

21

Beurs

NSY

ISIN-code

US3364331070

Op plaats zes van onze top 10 staat het Amerikaanse aandeel van First Solar. Het zal je niet verrassen, maar met dit aandeel investeer je alles rondom zonnepanelen. En dat is niet heel gek, want het bedrijf dat achter First Solar schuilgaat is afkomstig uit het zonovergoten Arizona. Zulke hitte kan je maar net zo goed gebruiken, en dat is precies wat First Solar heeft gedaan.

In 2011 werd First Solar bekroond tot één van snelst groeiende bedrijven van de Verenigde Staten en was in zowel 2012 als 2013 's werelds grootste aanbieder van zonnepanelen.  Kortom, we hebben met dit aandeel te maken met een grote speler in de wereld van zonne-energie.

Het rendement van 2021 is met -11,89% verliesgevend. Maar, in hetzelfde jaar werd er een winst van meer dan 2,4 miljard dollar behaald. Dat is interessant, want de koers was in de zelfde periode verliesgevend. Echter is dit niet heel schrikbarend - sterker nog, dit betekent dat de koers in de komende jaren waarschijnlijk nog wel zal gaan stijgen.

7. Ormat Technologies


Sector

Geothermica

Rendement 2021

-18,39%

ESG-score

23

Beurs

NSY

ISIN-code

US6866881021

Voor het aandeel op plaats 7 blijven wij in de Verenigde Staten met Ormat Technologies. Johnny Cash heeft ooit een nummer geschreven dat 'Shot a man in Reno' heette, en toevalligerwijs komt Ormat Technologies uit Reno. Of deze twee zaken een verband hebben, zullen we nooit weten.

Met een investering in Ormat Technologies beleg je in alternatieve energiewinning in de vorm van geothermische energie. Met andere woorden gebruikt Ormat Thechnologies de warmte in de aarde om energie op te wekken. En daar zijn ze ijzersterk in.

Sinds de beursgang in 1998 is door Ormat Technologies alleen maar winst gemaakt. En dat uit zich - in tegenstelling tot andere aandelen in de lijst - wel in de koers. We zien namelijk een enorme groei van de koers sinds 2004. Dat het rendement in 2021 verliesmakend was met -18,39% is daarom eerder een uitzondering dan een regel.

Een belegging in Ormat Technologies is een interessante investering voor beleggers die wel toekomst zien in het gebruik van geothermica in de energietransitie die eraan zal gaan komen. Je kunt dit aandeel kopen voor de New York Stock Exchange met de unieke ISIN-code US6866881021. 

8. VERBUND


Sector

Oostenrijkse elektranet

Rendement 2021

+41,59%

ESG-score

13

Beurs

XET

ISIN-code

AT0000746409 

Voor het aandeel op plaats 8 verplaatsen wij ons naar het Oostenrijkse Wenen, waar we kennismaken met VERBUND. VERBUND is in Oostenrijk verantwoordelijk voor de levering van elektriciteit, en is daar de grootste producent van Oostenrijk. 

Dit bedrijf is voor 51% in handen van de Oostenrijkse regering en is sinds 1998 aan te kopen op de Europese beurzen. Het interessante van VERBUND is dat dit bedrijf sinds de oprichting nog geen één jaar heeft gehad zonder winst. Tegelijkertijd heeft de koers zich wel fluctuerend ontwikkeld. Dat mocht de pret echter niet drukken, want het rendement in 2021 is fantastisch.

Met een belegging in VERBUND investeer je dus eigenlijk in het Oostenrijkse elektriciteitsnet. Met een ESG-score van 23 is dit een aandeel wat niet heel goed scoort, want we hebben ook aandelen die een score van 11 hebben in deze lijst. Je kunt het aandeel bekijken via de ISIN-code AT0000746409.

9. Renewable Energy Corp 


Sector

Zonnecellen

Rendement 2021

-40,07%

ESG-score

16

Beurs

NDQ

ISIN-code

US75972A3014

We naderen het einde van onze top 10, waarbij we op nummer 9 het aandeel van Renewable Energy Group hebben geplaatst. En voor dit ETF pakken we onze Amerikaanse koffers in en vertrekken we naar het hoofdkantoor in Sinagpore waar de productie van zonnecellen van Renewable Energy Corp plaatsvindt. 

Renewable Energy Corp is een bedrijf dat oorspronkelijk werd gesticht in Noorwegen. De noordelijke landen staan al jaren vooraan in de ontwikkeling van duurzame energie, en dat hebben zij in de laatste jaren gedeeld met de rest van de wereld. 

Het bedrijf is geen marktleider op het gebied van zonnecellen. Wat het aandeel echter aantrekkelijk maakt is het feit dat ze al sinds 2018 onafgebroken winst hebben weten te behalen in deze competitieve branche en dat de zonnecellen van Renewable Energy Corp over de hele wereld worden verspreid.

Het rendement in 2021 is slecht. Daarnaast is het rendement sinds 2020 qua schommeling van de koers in de stroomversnelling geraakt, want de koers laat al jaren veel fluctuatie zien. Dit maakt deze investering een risicovollere belegging. 

10. ALBIOMA


Sector

Biomassa en zonnecellen

Rendement 2021

-27,06%

ESG-score

22

Beurs

FRA

ISIN-code

FR0000060402

En dan de hekkensluiter van onze top 10 van meest duurzame energie aandelen. Voor plaats nummer 10 kloppen wij aan bij het Franse ALBIOMA, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de verwerking van biomassa en zonnecellen. Het bedrijf is voornamelijk werkzaam binnen Frankrijk en de Franse overzeese kolonies.

ALBIOMA is sinds 2005 actief op de beurs, waarbij het in een korte periode steeg van zo'n €10 per aandeel naar €640 per aandeel. Ja, je leest het goed, een groei van 6.300%! Echter blijft de zon niet altijd schijnen, want na 2006 zakte de koers naar een lage €9 per aandeel, en eigenlijk is dat tot 2023 niet heel veel veranderd.

Met andere woorden: ALBIOMA is een aandeel dat al jaren zeer stabiel is en waarbij de fluctuatie nogal meevalt. Ook heeft het bedrijf in de afgelopen jaren keer op keer weer winst weten te behalen. Dat maakt een investering in een ALBIOMA aandeel een interessante belegging. 


Hoe beleg je in duurzame energie aandelen?

En dat was 'm! We zijn aanbeland bij het einde van dit artikel met onze top 10 beste duurzame energie aandelen. De volgende stap het daadwerkelijk aankopen van aandelen. Anno 2023 kan dit op heel veel verschillende plekken. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in ETF's, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Maar, beleggen kan tegenwoordig overal. Je kunt zelfs een aandeel aankopen bij jouw bank door simpelweg een beleggingsrekening te openen. Wel moet je hierbij bedenken dat het beleggen bij een bank vaak duurder is dan bij een broker. Om op de lange termijn meer rendement over te houden is het daarom interessanter om te beleggen bij een broker. 

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen

Het interessante van beleggen is dat er meerdere wegen leiden naar Rome. Zo kan je een aandeel van NextEra Energy kopen op de New York Stock Exchange, maar of je dit nu doet via een broker als DEGIRO of via jouw bank, je koopt hetzelfde aandeel. Met andere woorden: het is belangrijk om te proberen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Beleggen is een handeling die eigenlijk op alle platformen hetzelfde verloopt. Zo kan je duurzame energie aandelen simpelweg vinden door onder ETF's te zoeken naar woorden als 'renewable' of 'energy'. Of je kunt de unieke ISIN-codes invullen die wij hebben toegevoegd in onze top 5. 


Wat zijn de risico's van beleggen in ETFs?

Of je nu belegt bij een bank, een beheerde belegger of een broker: het risico blijft gelijk. Er leiden meerdere wegen naar Rome, en dat geldt ook zeker bij ETF's. Je kunt elke ETF simpelweg kopen bij allerlei verschillende partijen, maar dan net even via een andere route. 

De risico's van van beleggen bestaat uit een aantal onderdelen. Een van die onderdelen is de grootte van een aandeel Hoe groter het ETF, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de sectoren waarin wordt belegd, hoe veiliger de investering. Dat zit in dit artikel dus wel goed! 

De ETF's die aanwezig zijn in onze top 10 zijn over het algemeen ETF's die groot zijn met een spreiding in het aantal landen waarin deze ETF's aanwezig zijn. Deze ETF's zijn een stevige investering in jouw portfolio, omdat de ETF's van nature toekomstbestendige investeringen zijn.

Dan moeten we het nog even hebben over de manier waarop je belegt. Zo zijn onze gekozen ETF's op zichzelf staand in principe al een prima investering, maar kan nog meer spreiding ervoor zorgen dat jouw portfolio nog veiliger wordt. Met andere woorden, het zou nog interessanter zijn om te beleggen in meerdere ETF's in meerdere sectoren. 

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETF's die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>