Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wat zijn de beste duurzame aandelen? Het wordt steeds belangrijker om met jouw beleggingen na te denken over de toekomst van het bedrijf. En duurzaamheid is daar een belangrijke factor bij! 

Maar welke duurzame aandelen zijn dan een interessante investering? Dat is de vraag die in dit artikel wordt beantwoord. We geven je hier namelijk een top 5 beste duurzame aandelen en leggen ook exact uit waarom deze aandelen juist in 2023 interessant kunnen zijn.

Kortom, in dit artikel leer jij hoe je jouw portfolio kunt uitbreiden met duurzame aandelen. Ben jij geïnteresseerd in de beste duurzame aandelen in 2023? Lees dan verder! 

Stappenplan om duurzame aandelen te kopen.

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Top 5 beste duurzame aandelen

1. Owens Corning

Rendement 2021:
+43,80%

2. Agilent Technologies

Rendement 2021:
-34,90%

3. Healthpeak Properties

Rendement 2021:
+9,00%

4. Texas Instruments

Rendement 2021:
+47,40%

5. CBRE Group

Rendement 2021: 
+8,20%


Waarom beleggen in duurzame aandelen?

De hoeveelheid aandelen is tegenwoordig enorm groot. Je kunt namelijk beleggen in aandelen die overal ter wereld worden aangeboden. Dit heeft als voordeel dat je veel keuze hebt, maar kan ook betekenen dat je door de boven het bos niet meer ziet.

En daar komt nog iets bij. Steeds meer en meer komen beleggers er namelijk achter dat het belangrijk is om te beleggen in aandelen die op de lange termijn goed zullen presteren. Met andere woorden: duurzame aandelen. Een duurzaam aandeel is namelijk een aandeel dat op de lange termijn 

Een groot voordeel voor beleggers die anno 2023 starten met beleggen in duurzame aandelen, is dat die duurzaamheid heel nauwkeurig in kaart wordt gebracht met behulp van een ESG-score. Dit is een score die van 0 tot 50 loopt en waarmee een bedrijf dat aandelen uitgeeft wordt beoordeeld op verschillende criteria. Hoe lager de ESG-score, hoe duurzamer het bedrijf.

Om een lang verhaal kort te maken wordt er gekeken naar het milieubewustzijn van het bedrijf, de duurzaamheid van het bedrijf en de mate waarin werknemers goed worden behandeld. Gemiddeld scoren bedrijven op de beurs zo rond de 20/25 op het gebied van ESG, maar niet de aandelen in onze lijst.

Nee, nee, in onze lijst hebben wij duurzame aandelen gevonden die allemaal lager dan 17 score. Om dat even te vergelijken met een energielabel kan je gerust stellen dat onze aandelen in deze top 5 een energielabel A++ genieten.


Waar moet je op letten bij duurzame aandelen?

Voordat we daadwerkelijk uitleggen hoe wij onze top 5 hebben samengesteld, is het van belang om eerst te onderzoeken waar je nu op moet letten bij het beleggen in aandelen. En daarom hebben we hier een korte lijst samengesteld met factoren die van belang zijn bij het beleggen in aandelen. 

Het is namelijk wel belangrijk om van tevoren research te doen naar het aandeel waarin jij wilt beleggen. En die stap heb jij gelukkig al gezet, want je bent dit artikel aan het lezen!

Laten we maar direct van start gaan. Hieronder volgen vier factoren waarop wij de aandelen in onze top 5 beste duurzame aandelen hebben beoordeeld!

Sector

Met een belegging in een aandeel beleg je in een bepaalde sector. Met een Tesla-aandeel beleg je bijvoorbeeld in elektrische auto's, terwijl je bij Shell belegt in alle werkzaamheden rondom olie. 

En de sector maakt voor een investering veel uit. Het is namelijk verstandig om te beleggen in bedrijven waar jij een beetje verstand en affiniteit van hebt. Zo is het best vreemd om te beleggen in een aandeel waar jij bijvoorbeeld totaal niet achter staat.

Sommige sectoren zijn wat veiliger dan andere sectoren. Gezondheidszorg zal bijvoorbeeld over vijftig jaar nog steeds een relevante branche zijn, terwijl de oliebranche wellicht tegen die tijd wel vervangen kan zijn door duurzame alternatieven. Kortom, een korte blik op de sector waarin een aandeel actief is vertelt jou al heel veel over het aandeel! 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het aandeel beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een aandeel komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. 

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het aandeel heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald aandeel kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG-score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een aandeel kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde aandeel aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in aandelen op deze beurzen vaak wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een aandeel aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.


Wat zijn de beste duurzame aandelen?

Dan volgt nu onze top 5 van de beste duurzame aandelen! Je hebt aan het begin van dit artikel de top 5 al kunnen bekijken, maar in dit onderdeel leggen we je precies uit hoe we aan deze top 5 zijn gekomen!

1. Owens Corning


Sector

Isolatie, dakbedekking en glasvezel

Rendement 2021

43,8%

ESG-score

8

Beurs

NDQ

ISIN-code

US6907421019

We trappen deze lijst direct af met onze nummer 1 in deze top 5 met beste duurzame aandelen, Owens Corning. Dit aandeel ken je waarschijnlijk wel. Dit bedrijf is namelijk wereldwijd de grootste producent van glasvezel. De kans is daarom groot dat jouw snelle mede mogelijk werd gemaakt door Owens Corning. 

Maar Owens Corning heeft nog meer werkzaamheden. Zo handelen zij ook dakbedekking en isolatie - essentiële elementen van de bouw van huizen. En dat brengt ons direct bij de reden dat Owens Corning zo'n duurzaam bedrijf is. Hun sector is namelijk het perfecte voorbeeld van manieren om de maatschappij te verduurzamen. 

Energieprijzen te hoog? Laten we de huizen isoleren en de dakbedekking verbeteren. En dat heeft in de afgelopen jaren voor Owens Corning veel succes opgeleverd. In 2021 noteerden zij bijvoorbeeld een winst van 43,8%. Maar, de koers heeft wel aardig wat fluctuatie laten zien. 

De ESG-score van 8 (!) van Owens Corning spant de kroon. In de jaren dat wij artikels hebben geschreven over allerlei aandelen, ETF's en fondsen zijn wij nog nooit zo'n goede ESG-score tegengekomen. En dat zegt veel over wat voor soort mensen aan het roer staan bij Owens Corning. 

Het aandeel van Owens Corning is te koop op de Amerikaanse Nasdaq via de ISIN-code US6907421019. 

2. Agilent Technologies


Sector

Medisch apparatuur en modems

Rendement 2021

34,9%

ESG-score

11

Beurs

NSYE

ISIN-code

US00846U1016

We naderen de nummer 1 van onze lijst, maar niet voordat we Agilent Technologies op plaats 2 behandelen. Een investering in Agilent Technologies is een investering in de productie van alles rondom analyseapparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische apparatuur in laboratoria, apparatuur om voedingswaarden in eten te analyseren, software en ga zo maar door.

Dit bedrijf, dat is opgericht in de jaren 90, is uitgegroeid tot een van de grotere aanbieders van medische apparatuur en instrumenten in de Amerikaanse medische wereld. Dat is ook niet gek, want dit aandeel is al sinds 1996 aan te kopen op de beurs.

Het rendement van Agilent Technologies van in 2021 is met 34,9% uitzonderlijk goed. We hebben je al eerder gewaarschuwd dat een explosieve groei niet per sé betekent dat het aandeel interessant is, want dat maakt de investering een stuk risicovoller. In het geval Agilent Technologies klopt dit deels, want de koers heeft zich in de jaren daarvoor heel stabiel ontwikkeld. Met andere woorden: dit is een stevige speler op de markt.

Het zal je niet verrassen, maar de ESG-score van Agilent Technologies kruipt met een score van 11 steeds dichter naar de duurzaamste investering op. Zeker vanwege het feit dat dit bedrijf actief is in een branche die de komende jaren nog wel actief zal zijn, is het geruststellend dat zij ook nog eens een ESG-score van 11 hebben.

Met een ISIN-code van US00846U1016 zal jij zelf kunnen ontdekken bij jouw broker hoe dit aandeel zich op de New York Stock Exchange heeft ontwikkeld door de jaren heen. 

3. Healthpeak Properties


Sector

Medisch vastgoed

Rendement 2021

9,00%

ESG-score

12

Beurs

NSYE

ISIN-code

US42250P1030

Op onze nummer 3 staat wederom een vastgoedaanbieder uit de Verenigde Staten. Deze keer is hebben we te maken met een kleinere speler dan onze nummer vijf, want Healthpeak Properties is nog niet zo lang actief op de Amerikaanse beurs. 

Healthpeak Properties richt zich op de medische vastgoedmarkt. Hier moet je bijvoorbeeld denken aan aanleunwoningen voor senioren, ziekenhuizen of laboratoria. Deze panden in de Verenigde Staten namelijk niet van de staat, maar behoort tot de publieke markt. Met andere woorden: kansen!

En die kans heeft Healthpeak Properties aangegrepen. In 2021 hebben zij een rendement van 9,00% behaald, wat voor een vastgoedbedrijf uitstekend is. Omdat het aandeel pas sinds eind 2019 te koop is op de markt, heeft de koers de afgelopen jaren veel gefluctueerd. Dit is niet gek, want een aandeel heeft altijd een aantal jaren nodig voordat er een écht stabiele koers ontstaat.

De ESG-score van Healthpeak Properties is beter dan die van CBRE Group. Je zit met een ESG-score echt in de top van duurzame bedrijven - zeker terwijl we weten dat het aandeel verhandelbaar is op de New York Stock Exchange. Ben jij benieuwd naar de koers van Healthpeak Properties? Bekijk het aandeel dan zelf bij jouw broker via de ISIN-code US42250P1030. 

4. Texas Instruments


Sector

elektronica

Rendement 2021

47,40%

ESG-score

15

Beurs

NDQ

ISIN-code

US8825081040

Op onze nummer vier staat het Amerikaanse elektronicabedrijf Texas Instruments. Zij produceren alles rondom elektronica: mobiele telefoonchips, digitale camera's, modems, maar ook bijvoorbeeld rekenmachines. Wellicht heb jij jouw wiskunde-examen wel gehaald met dank aan Texas Instruments!

Texas Instruments is al sinds 2000 actief op de Amerikaanse Nasdaq - dé beurs rondom technologie. En met een rendement van 47,40% in 2021 is Texas Instruments een flinke speler op de markt. Als we kijken naar de koers van de jaren daarvoor is sinds 2009 de koers van Texas Instruments nogal geëxplodeerd.

Die explosie heeft voor- en nadelen, want een populair aandeel is niet altijd even gunstig voor langetermijnbeleggers. Tegelijkertijd valt er wel aardig wat winst te behalen bij dit Amerikaanse bedrijf.

De ESG-score is voor een technologiebedrijf uitstekend. Even voor jouw beeldvorming: Apple heeft een ESG-score van 30 en Samsung van 24. Met andere woorden beleg je bij Texas Instruments in een aandeel dat een stukken duurzamer te werk gaat dan deze tech-giganten. En met de ISIN-code US8825081040 kan je zelf ontdekken hoe dit aandeel de afgelopen jaren heeft gepresteerd! 

5. CBRE Group


Sector

Amerikaans Vastgoed

Rendement 2021

8,20%

ESG-score

16

Beurs

NYSE

ISIN-code

US12504L1098

Op plaats vijf van onze top 5 staat het Amerikaanse aandeel van CBRE Group. Deze vastgoedmagnaat is gevestigd in Los Angeles, maar komt oorspronkelijk uit het Engelse Londen. Al in 1773 was dit bedrijf namelijk actief in de vastgoedmarkt, waarbij het karakter van het bedrijf is verschoven van het opkopen en verhuren van panden in de jaren 1700, naar een meer adviserende rol anno 2023.

Het rendement van CBRE Group is met 8,20% in 2021 helemaal niet zo slecht. En als we een korte blik werpen op de koershistorie, kunnen we zien dat het bedrijf eigenlijk best stabiel presteert voor een vastgoedbedrijf. Vastgoed is een branche is veel schommeling laat zien, maar CBRE Group heeft deze schommeling enigszins weten te beperken.

De ESG-score is met 16 uitstekend. Tegelijkertijd is deze ESG-score het slechtst van onze top 5. Wie had dat kunnen bedenken: een ESG-score van 16, maar toch als laatste hierop worden beoordeeld!

Het aandeel is al sinds 1996 te koop op de New York Stock Exchange en heeft de unieke ISIN-code US12504L1098. Met behulp van deze ISIN-code kan jij even kijken wat de koers van dit bedrijf de afgelopen jaar gedaan heeft of even onderzoeken in wat voor bedrijf je nu eigenlijk zou beleggen.  


Hoe beleg je in duurzame aandelen?

En dat was 'm! We zijn aanbeland bij het einde van dit artikel met onze top 5 beste duurzame aandelen. De volgende stap is het daadwerkelijk beleggen in deze aandelen. Dit kan bij verschillende partijen. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in ETFs, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Maar, beleggen in aandelen kan bij heel veel verschillende partijen. Voor de gewone huis-tuin-en-keukenbelegger is het zelfs zo dat je bij jouw bank een beleggingsrekening kunt openen om daar in aandelen te beleggen. Echter zijn banken vaak een stuk duurder dan brokers. Daarom is het op de lange termijn verstandiger om te beleggen bij een goedkopere broker.

Bij vrijwel alle brokers gaat het kopen van een aandeel op dezelfde manier. Je kunt in het algemeen zoeken op een bepaalde beurs, zoals de Nederlandse AEX. Daar zal je al heel snel een lijst te zien krijgen met daarin de alle aandelen die jij kunt aanschaffen.

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen

Ook kan je aandelen zoeken met behulp van een unieke ISIN-code. Zo weet je direct dat je het juiste aandeel te pakken hebt en kan je direct starten met het beleggen in dat aandeel.  


Wat zijn de risico's van beleggen in duurzame aandelen?

Het risico van beleggen is bij een bank of een broker even groot. Of je nu een aandeel van Apple via de ING koopt op de Amerikaanse New York Stock Exchange of via DEGIRO een Apple aandeel koopt op de Duitse XETRA: je koopt hetzelfde aandeel, maar in een ander jasje. 

Maar wat zijn die risico's van beleggen dan? Het risico van beleggen zit voor het grootste gedeelte verstopt in de koers. Je kunt namelijk een aandeel kopen voor een prijs die een paar weken later een stuk lager zou kunnen staan. Andersom zou je een aandeel kunnen kopen dat een aantal weken later opeens een stuk hoger staat.

En de koers van aandelen schommelt vaak meer dan bijvoorbeeld bij ETF's. Bij een ETF investeer je namelijk in heel veel verschillende aandelen, terwijl je met een belegging in één aandeel ook daadwerkelijk één aandeel bezit. En als dat aandeel opeens een heel slecht jaar achter de rug heeft, zit jij met de gebakken peren.

Dat wil niet zeggen dat aandelen altijd een slechte investering is. Je kunt namelijk verstandig omgaan met die risico's door bijvoorbeeld meerdere aandelen op verschillende momenten aan te kopen. Zo verspreid jij namelijk jouw kansen. 

Ook moet je wat verder kijken dan je neus lang is. Probeer daarom aandelen met een hype eromheen te verkopen, want bij zulke aandelen ben je vaak al te laat. Om die reden investeren wij daarom in aandelen waarvan de koers stabiel is en waarvan de ESG-score heel laag is. Zo heb je namelijk een aandeel op zak dat toekomstbestendig is, en dat is precies waar we naar op zoek zijn. 

Dat brengt ons bij het einde van dit artikel. Hopelijk heb je in onze top 5 beste duurzame aandelen een aantal nieuwe dingen geleerd over het beleggen in aandelen met een lage ESG-score. 


Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>