• Home
  • /
  • Aandelen
  • /
  • De Beste Dividend aandelen van 2023: Dit moet je weten

Wat zijn de beste dividend aandelen? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen op de redactie van Thinkrich. Om die reden besloten we een uitgebreid artikel te schrijven waarin we antwoord geven op deze vraag.

Zelf beleggen we al een aantal jaar in dividend aandelen. Beleggen in dividend aandelen is een beleggingsstrategie waarbij je op een passieve manier inkomen kunt verdienen.

Met deze strategie investeer je namelijk alleen in bedrijven die hun winst uitkeren aan de aandeelhouders. Deze winstuitkering wordt ook wel dividend genoemd.

Ben jij ook geïnteresseerd in dividend aandelen en vraag je je af welke dividend aandelen in Nederland momenteel de beste keuzes zijn? Lees dan gauw verder!

Wat zijn dividendaandelen?

Laten we beginnen bij het begin: wat zijn dividendaandelen precies? Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die hun winst verdelen onder de aandeelhouders

Wanneer een bedrijf een deel van zijn winst uitkeert aan de aandeelhouders wordt dit dividend genoemd. Vaak wordt dividend jaarlijks, per kwartaal of in sommige gevallen zelfs maandelijks uitgekeerd aan aandeelhouders.

Lang niet alle aandelen keren echter op een structurele wijze dividend uit. De meeste bedrijven keren sporadisch wat dividend uit wanneer zijn bijvoorbeeld een super goed jaar achter de rug hebben.

Wanneer aandelen wel constant dividend uitkeren dan noemen we dit dividendaandelen. Als jij dus investeert in dividendaandelen ben je er van verzekerd dat het bedrijf structureel dividend uitkeert.

Beleggen in aandelen brengt verschillende voordelen met zich mee wanneer je echte belegt in dividend aandelen zie je hier ook op jaarlijks basis dividendrendement van terug.

Welke soorten dividend zijn er?

Een bedrijf kan op verschillende manieren dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Hieronder bespreken we kort de twee verschillende mogelijkheden:

Stockdividend

Een bedrijf kan er voor kiezen om een deel van de winst uit te keren in de vorm van aandelen. Dit noemt men ook wel stockdividend.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je 2000 aandelen bezit van een bedrijf die momenteel 20 euro per aandeel waard zijn. Dit zou betekenen dat je op dat moment €20.000 euro aan aandeelwaarde bezit. Als het bedrijf vervolgens een dividendpercentage van 10% (is heel hoog dus puur voor dit voorbeeld) betekent dit dat je €2000,- aan stockdividend hebt. Dit zou betekenen dat je met een koers van €20 per aandeel in totaal 100 nieuwe aandelen ontvangt.

Cashdividend

De populairste vorm onder veel beleggers is cashdividend. Deze vorm van dividenduitkering komt het vaakste voor en houdt in dat het bedrijf een deel van de winst uit betaalt in de vorm van cash / geld.

Hieronder nogmaals een rekenvoorbeeld:

Stel je bijvoorbeeld voor dat je 2000 aandelen bezit van een bedrijf die momenteel 20 euro per aandeel waard zijn. Dit zou betekenen dat je op dat moment €20.000 euro aan aandeelwaarde bezit. Als het bedrijf vervolgens een dividendpercentage van 10% (is heel hoog dus puur voor dit voorbeeld) betekent dit dat je €2000,- aan cashdividend hebt. Dit zou een zeer hoog dividendrendement zijn.

Waarom keert een bedrijf dividend uit?

Misschien vraag je jezelf nu af 'waarom keert een bedrijf dividend eigenlijk uit?'. Voor een bedrijf kan het uitkeren van dividend verschillende voordelen met zich mee brengen.

De belangrijkste hebben we hieronder even op een rijtje gezet: 

1. Angst voorkomen

Een bedrijf heeft er belang bij als het zoveel mogelijk aandeelhouders heeft. Wanneer veel aandeelhouders besluiten hun aandelen te verkopen kan dit vervelende gevolgen hebben voor een bedrijf.

Om die reden keren veel bedrijven dividend uit zodat aandeelhouders tevreden blijven en dat er geen angst ontstaat onder de aandeelhouders. Als een bedrijf consequent hetzelfde dividendpercentage uitkeert dan wekt dit veel vertrouwen op onder de aandeelhouders.

Als dit bedrag echter steeds anders is dan kan dit voor angst en verkopen onder de aandeelhouders zorgen. 

2. Belonen van vertrouwen

 Door structureel dividend aan de aandeelhouders uit te keren beloon je de aandeelhouders voor hun participatie in het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat bedrijven een betere band opbouwen met hun aandeelhouders waardoor de kans kleiner is dat ze iets gaan verkopen. 

3. Geen andere interessante opties

Als een bedrijf geen nieuwe projecten of zaken op kan zetten dan is het dividend uitkeren onder de aandeelhouders eigenlijk altijd de beste keuze. Door dividend uit te keren wordt de band met de aandeelhouders versterkt wat voor de lange termijn veel voordelen met zich mee brengt.

Wanneer keert een bedrijf dividend uit?

Bedrijven keren dus dividend uit aan de aandeelhouders maar wanneer doen ze dit eigenlijk? Vaak is het zo dat de meest 'volwassen' bedrijven het meest consequent zijn met het uitkeren van dividend. Deze bedrijven keren vaak maandelijks, per kwartaal of jaarlijks dividend uit.

Bij bedrijven die nog veel groeipotentie hebben zie je dat de dividenduitkering vaak wat willekeuriger is. Er wordt nog geen constant dividend uitgekeerd omdat er nog veel groei te behalen is. Winst wordt in het bedrijf gestopt inplaats van dat het uitgekeerd wordt. Het uitkeren van dividend kan een bedrijf doen middels verschillende strategieën. Hieronder vind je de belangrijkste:

Interimdividend

Bij interim-dividend wordt 1 keer per jaar dividend uitgekeerd. Hierbij wordt gekeken naar het resultaat over het gehele boekjaar. Aan het eind van een jaar kan worden vastgesteld hoeveel dividend er moet worden uitbetaald. Bedrijven kunnen ook beslissen om elk halfjaar of per kwartaal dividend uit te keren.

Variabele dividend uitkering

Een bedrijf kan ook een variabel beleid hanteren. Hierbij wordt niet consequent gekeken naar het uitkeringsbeleid. Het nadeel van een bedrijf dat deze strategie hanteert? Je kunt nooit op voorhand zeggen wanneer dividend uitgekeerd zal worden.

Percentage van de winst

Als laatste kan een bedrijf ervoor kiezen om een vast percentage van de winst uit te keren. Bij deze strategie weet je als aandeelhouder altijd wat je kunt verwachten. Dit is wel zo handig.

Beste broker voor dividend aandelen

Overweeg jij om te gaan investeren in dividendaandelen? Dan is het natuurlijk zaak dat je een goede broker uitkiest. Wij beleggen eigenlijk altijd bij vaste brokers. 

Hieronder vind je onze 3 favoriete brokers voor het handelen in dividendaandelen. De onderstaande brokers zijn het beste voor het aandelen kopen.

DEGIRO

DEGIRO is op het moment onze favoriete broker. Deze Nederlandse broker staat bekend als een van de goedkoopste brokers van 2023. Op het moment beleggen er zo'n 450.000 Nederlanders via DEGIRO.

Je maakt via onderstaande knop snel en gemakkelijk een account aan waarbij je binnen 5 minuten kunt beginnen met beleggen. Je kunt met dit platform losse aandelen of beleggen in ETF's.

ETORO

Naast DEGIRO is eToro een goede broker om hoog dividend aandelen te kopen. Het voordeel van dit platform is dat je als beginnende belegger snel en gemakkelijk kunt beginnen met het handelen in aandelen. Je kunt je zowel via de website als de app registreren. De minimale inleg van Etoro is 170 euro. 

Hieronder vind je ene overzicht van de kosten bij alle grote brokers waar aandelen kunt kopen.

Overzicht kosten brokers

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

Wat zijn de beste dividendaandelen?

Nu je alles weet over dividendaandelen is het tijd om over te gaan naar de leukste sectie van dit artikel (vinden wij)! We gaan namelijk antwoord geven op de vraag: 'Wat zijn de beste dividendaandelen van 2023?'.

We hebben in deze lijst onderscheid gemaakt tussen Nederlandse dividendaandelen en Internationale dividendaandelen.

Beste Nederlandse dividendaandelen

In Nederland zijn er verschillende interessante opties voor het beleggen in in dividendaandelen. Zo zijn er een aantal bedrijven die hoge dividenden uitkeren. Door de COVID-19 crisis zie je echter wel dat er veel bedrijven zijn hun dividend uitkering verlaagd hebben.

Hieronder vind je een overzicht van hoog dividend aandelen in Nederland.

1. ABN AMRO - 8.7% Dividend


ABN Amro is onder veel beleggers een populair aandeel van hun portfolio. Met een dividenduitkering van maar liefst 8.7% is er geen enkel bedrijf dat meer dividend uitkeert dan de ABN Amro.

Het bedrijf heeft aangegeven maar liefst 50% van de winst uit te keren aan aandeelhouders. De ABN Amro heeft een sterke marktpositie in Nederland en heeft aangegeven in de komende jaren meer focus te willen leggen op vermogensbeheer in vooral Noordwest-Europa.

De hoge uitbetalingsratio en dividend zorgen ervoor dat de ABN Amro het hoogste dividend uitkeert in de AEX-index.

2.Aegon - 7,6% dividend


Op nummer twee van deze lijst vinden we de bekende Nederlandse verzekeraar Aegon. Dit dividendaandeel is ontzettend populair vanwege het hoge dividend (7,6%) en de lage waardering. Nadeel van dit dividendaandeel is echter dat er weinig mogelijkheden tot groei zijn. De dividend uitkering is echter wel hoger dan bij concurrenten in de verzekeringsmarkt.

3. ING - 6,3% Dividend


Naast de ABN Amro is ook ING een grote speler in de AEX met een dividendrendement van maar liefst 6,3%. ING lijkt kwa beleid veel op ABN Amro en keert maar liefst 56% van de winst uit. De rest van de winst wordt in het bedrijf geïnvesteerd waardoor er veel ruimte is voor groei. Het voordeel van ING ten opzichte van ABN Amro is dat zij meer groeimogelijkheden hebben buiten de Nederland. Zo liggen er nog kansen in Europa maar ook in andere continenten zoals Australië.

4. Randstad - 6,3% Dividend


Randstad is een uitzendbureau dat ooit begonnen is in Nederland. Dit bedrijf is de afgelopen jaren goed gegroeid en zijn tegenwoordig wereldwijd actief. Randstad keert momenteel 6,3% dividend uit aan zijn aandeelhouders.

Hiermee is het bedrijf goed voor een 4e plek in deze lijst met hoge dividendaandelen van de AEX. Randstad bevindt zich in een groeiende markt, door de krapper wordende arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar partijen als Randstad. Daarnaast heeft Randstad een goede balans, enige minpuntje is dat de schulden oplopen.

5. Shell - 6,2% Dividend


Royal Dutch Shell is waarschijnlijk het bekendste Nederlandse dividendaandeel op het moment. Shell betaalt 6,2% dividend uit en heeft een totale marktwaarde van 240 miljard dollar. Hiermee is het bedrijf het hoogst gewaarde bedrijf op de AEX. Shell, Unilever en ASML zijn op het moment de bedrijven die de grootste weging hebben in de AEX

Beste Internationale dividendaandelen

Naast de Nederlandse dividendaandelen zijn er uiteraard ook verschillende interessante internationale dividend aandelen. Deze hoog dividend aandelen kunnen interessant zijn voor je portfolio.

Hierbij hebben we vooral gekeken naar Amerikaanse Dividend aandelen.

1. Microsoft - 1,03% Dividend


De kans is groot dat je dit artikel leest op een Microsoft apparaat. Het aandeel van Microsoft heeft een dividend uitkering van 1,03%.

De balans van Microsoft is ontzettend goed en het is een aandeel dat de komende jaren nog flink kan groeien. De winst per aandeel steeg de afgelopen jaren ook aanzienlijk.

De waardering van 33 keer de winst van Microsoft is niet goedkoop echter betekent het wel dat deze waardering nog kan groeien. Bovendien kunnen aandeelhouders nog dividend verhogingen verwachten.

2. KKR - 1,53% Dividend


Deze lijst van hoog dividend aandelen is niet compleet zonder KKR. KKR is een private equity partij en deze partij groeit ontzettend hard.

KKR heeft in vergelijking met andere private equity partijen een ontzettend sterk eigen vermogen. Bovendien is dit aandeel niet heel duur en daarom wat ons betreft een van de beste Amerikaanse hoog dividend aandelen van dit moment.

Het dividendpercentage van deze aandelen is momenteel 1,53%. Dit is een prima dividendrendement voor vele investeerders.

Een aandeel KKR is dus zeker een optie in je portfolio.

3. Pepsico - 2,64% Dividend


Pepsico ken je waarschijnlijk ook wel. Ook bij Pepsico kun je terecht voor hoog dividend aandelen. Pepsico is bekend van het merk Pepsi maar heeft ook allerlei soort snack's (Lays en Dorito's bijvoorbeeld).

Het dividendrendement van Pepsico bedraagt momenteel zo'n 2,64%. Ook zien we dat de snacks van Pepsico steeds verder stijgen en populairder worden. Hierdoor zit er dus nog genoeg ruimte voor groei in het aandeel.

beste dividend aandelen

Geld verdienen met hoog dividend aandelen

Inmiddels weet je al wat meer over dividendaandelen maar kun je nou geld verdienen aan dividendaandelen?

Om te beginnen met het kopen van dividendaandelen zul je allereerst de beste broker moeten kiezen. Vanuit daar kun je eigenlijk binnen no-time beginnen met het kopen van dividendaandelen.

Het is natuurlijk wel belang dat je de juiste dividendaandelen koopt. Onze voorkeur gaat ten alle tijden uit naar bedrijven die zich bevinden in sectoren die al een gevestigde naam hebben en al jaren actief zijn.

Denk hierbij aan banken, olie- en energiebedrijven, vastgoed of media bedrijven. Dit zijn vaak grote bedrijven die al jaren actief en stabiel zijn. Bovendien keren deze bedrijven vaak constant dividend uit.

Als jij je eigen vermogen wilt vergroten is het ook aan te raden om te kiezen voor zogenaamde hoog dividendaandelen.

Bij hoog dividendaandelen ben je - zoals de naam al doet vermoeden- verzekerd van een hoge dividend uitkering. Door dat het bedrijf zo'n hoog dividend uitkeert kan het bedrijf echter wel minder groeien waardoor de aandelen in de toekomst niet heel snel zullen stijgen. Je kunt er ook voor kiezen om vooral groei dividendaandelen te kopen.

Deze aandelen keren vaak een lager percentage uit maar hebben hierdoor wel meer geld om weer in het bedrijf te stoppen. Dit bedrijf kan op de lange termijn dus nog best veel groeien waardoor je aandeel meer waard wordt.

Wat zijn de risico's van dividend aandelen?

In de wereld van beleggen geldt: zonder risico geen rendement. Uiteraard brengt het beleggen in dividend aandelen ook risico's met zich mee. Een bedrijf kan namelijk ten alle tijden beslissen geen dividend uit te keren. Dit is eigenlijk het grootste risico wat je kunt lopen.

We zouden je willen adviseren om altijd goed onderzoek te doen voor je aandelen besluit te kopen van een bepaald bedrijf.

Kies daarnaast bij voorkeur voor bedrijven die in een gevestigde sector actief zijn. Heb je besloten dividendaandelen te kopen?

Kies voor bedrijven die groot en stabiel zijn. Bij deze bedrijven heb je de meeste kans dat je gegarandeerd dividend uitgekeerd krijgt.

Daarnaast is het verstandig om altijd goed onderzoek te doen voor je bepaalde aandelen koopt. Hiermee verklein je de kans dat je verlies lijdt. Beleggen brengt ten alle tijden risico's met zich mee en je kunt je inzet verliezen. Beleg daarom altijd met geld dat je kunt missen.

Denk je dat jij er klaar voor bent? Start nu bij DEGIRO. Wil je eerst weten waarom dit de beste plek is om te beginnen met beleggen? Bekijk dan onze DEGIRO review.


Veelgestelde vragen

Zijn Dividendaandelen veilig?
Dividendaandelen zijn veilig mits je goed onderzoek doet en in goede bedrijven investeert. In deze handleiding leggen we je alles uit over het investeren in dividendaandelen.

Welke aandelen betalen Dividend?
Er zijn verschillende Nederlandse en Internationale dividendaandelen. Denk hierbij aan ABN Amro, Aegon, ING, Randstad en ASR. Bekijk hier alle hoogdividend aandelen.

Hoeveel dividendrendement is normaal?
Het dividendrendement dat uitgekeerd wordt door een bedrijf is enorm verschillend. Dit kan tussen 1% en 10 % zitten. Klik hier voor alle dividendrendementen

Waar dividend aandelen kopen?
Dividend aandelen zijn bij verschillende online brokers te koop. Zelf kopen wij onze aandelen vaak bij DEGIRO of Etoro. Klik hier om de beste aandelen brokers te vergelijken.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>