• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is de Beste Dierenverzekering? De Top 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024
Petplan logo

Petplan

De best geteste dierenverzekering van dit moment is de dierenverzekering van Petplan. Met een dierenverzekering van Petplan verzeker je jouw hond, kat, konijn of papegaai tegen alle gevaren die je je maar kunt bedenken. Via verschillende pakketten heb je zelf controle over de hoogte van de premie, of je wel of geen eigen risico wil afdragen en aanvullende dekkingen. Petplan is bovendien een van de goedkopere dierenverzekeringen. Kortom, met Petplan is in onze ogen een uitstekende verzekeraar voor huisdieren. 

De beste vriend van een mens is zonder twijfel een huisdier. Of het nu een hond, kat, papegaai of konijn is, met een huisdier wordt je huis net even een stukje gezelliger.

Tegelijkertijd zijn huisdieren niet goedkoop. Denk maar aan voer, speeltjes of het inbouwen van een kattenluikje in je achterdeur: een harige viervoeter snoept onbewust geld bij je weg.

Maar er is nog een probleem dat nogal in de kosten kan lopen: een dierenverzekering. Een goede dierenverzekering bespaart je een hoop ellende in het geval dat jouw huisdier onverwachts een bezoek aan de dierenarts moet brengen. En wat is dan de beste dierenverzekering?

Wees gerust! Wij onderzochten de beste dierenverzekeringen van dit moment. Om jou een hoop zoekwerk te bespreken geven wij daarom hier de top 5 beste dierenverzekeringen van dit moment.


Top 5 Beste Dierenverzekeringen

Petplan logo

Best Geteste Dierenverzekering
1. Petplan

Aegon logo

Beste Verzekering voor Hond of Kat
2. Aegon

Petsecur logo

Goedkoopste Dierenverzekering
3. PetSecur

HEMA Logo

Beste Dierenverzekering Dagelijks Opzegbaar
4. HEMA

OHRA Logo

Beste Basic Dierenverzekering
5. OHRA

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke dierenverzekering het beste is hebben we meer dan 10 verzekeraars vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een dierenverzekering?

Hoe ontdek je nu wat de beste dierenverzekering is? Er zijn immers talloze verzekeraars die niet even een andere verzekering aanbieden.

De beste dierenverzekering voor jou verschilt per persoonlijke situatie. Jouw buurman heeft wellicht een andere dierenverzekering nodig dan jij. Daarom kijken wij altijd naar een aantal kenmerken van dierenverzekeringen.

Hieronder lichten wij toe welke kenmerken van allerlei dierenverzekeringen wij hebben geanalyseerd. Ben jij benieuwd hoe wij ontdekken wat de beste dierenverzekering is? Lees dan verder.

Pakketten

Laten we beginnen met de pakketten. Veel verzekeraars bieden verschillende gradaties aan in hun verzekering. Zo dekt in de meeste gevallen het 'basispakket' een bedrag tot €2000 per jaar, terwijl het mest uitgebreide pakket al een bedrag tot €5000 per jaar kan dekken.

Hierbij is het logischerwijs zo dat het meest uitgebreide pakket duurder is dan het goedkopere pakket.

Bovendien heb je vaak te maken met aanvullende dekkingen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een doorlopende reisverzekering of aanvullende dekking voor sterilisaties en castraties van huisdieren.

Het is voor het vinden van de beste dierenverzekering goed om na te denken over de kosten die jij verwacht te gaan maken. Kan je een onverwachts financieel risico van zo'n €2000 op zich wel betalen? Dan kan je een wat goedkoper pakket nemen. Lukt dit niet? Dan zal je een duurder pakket moeten nemen.

Diersoort

Niet elke diersoort wordt onder dezelfde verzekering gedekt. Zo maakt het in de wereld van dierenverzekeringen toch echt uit of je een hond of kat verzekert. Dit komt doordat de medische kosten per diersoort enorm kunnen verschillen.

Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat het onder narcose brengen van een cavia gemakkelijker is dan van een paard. En makkelijker betekent natuurlijk ook direct goedkoper.

De beste keuze voor een dierenverzekering afsluiten hangt daarom af van de diersoort en of de verzekeraar jouw huisdier wel in hun aanbod heeft zitten. 

Eigen bijdrage

Net als bij een reguliere zorgverzekering, heb je bij dierenverzekeringen te maken met een eigen risico.

Je kan ervoor kiezen om €0 eigen bijdrage af te sluiten, maar dan is het logisch dat de maandelijkse premie stijgt. Andersom is het dus zo dat de maandelijkse premie daalt in het geval dat je wel kiest voor een eigen bijdrage.

De beste dierenverzekering is wederom een keuze die afhangt van jouw persoonlijke situatie. Kan je een eigen risico van €250 dragen? Dan is het wellicht slimmer om wel te kiezen voor een eigen bijdrage, want de premie blijft dan een beetje lager. 

Type afschrijving

Het laatste kenmerk is het type afschrijving. Een huisdierenverzekering is in principe een maandelijkse incasso. Echter is het zo dat veel verzekeraars een korting geven in het geval dat je kiest voor een jaarlijkse afschrijving.

Omdat het in sommige gevallen zo is dat de maandelijkse kosten behoorlijk oplopen, kan een jaarlijkse afschrijving jou aardig wat kosten besparen.

De afweging is natuurlijk wel of deze kosten wel door jou te dragen zijn. Lukt dit? Dan is het zeker interessant. Zijn deze hoge kosten toch even te fors? Dan is een maandelijkse afschrijving logisch. 


Wat is de beste dierenverzekering  van Nederland?

Wat is nu de beste dierenverzekering in Nederland van dit moment? Hieronder geven we jou de top 5 beste dierenverzekeringen.

Deze top 5 hebben we samengesteld door verschillende verzekeringen van verschillende verzekeraars onder de loep te nemen en te analyseren op basis van de kenmerken die wij hierboven noemden.

Benieuwd naar een goede dierenverzekering? Bekijk hieronder onze top 5!


1. Petplan

Petplan logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

We trappen de top 5 af met Petplan. Petplan is in onze ogen de beste dierenverzekering van 2024. Bij deze dierenverzekering kan je terecht voor de beste zorg voor honden, katten, konijnen en papegaaien.

Bij Petplan is het zo dat je de dierenverzekering op veel verschillende manieren kunt personaliseren. In principe hebben ze 3 verschillende hoofdpakketten: Basispakket, Pluspakket of Totaalpakket, waarbij de maximale vergoeding neerkomt op €3.000, € 4.000 of € 5.000 per jaar.

Bovendien zijn er veel verschillende aanvullende dekkingen, zoals reuma-gerelateerde klachten of castratievergoedingen.

Kortom, door bij Petplan een dierenverzekering af te sluiten, voorkom je dat je wordt verrast door hoge kosten- en dat is precies wat je zoekt. 

Voordelen Petplan

 • Meeste diersoorten verzekerd
 • Sterke personalisatie van verzekeringspakketten mogelijk
 • Mogelijkheid tot €0 eigen risico

Nadelen Petplan

 • Geen

2. Aegon

Aegon logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

Op zoek naar de beste kattenverzekering of hondenverzekering? Dan ben je bij Aegon aan het juist adres. Deze betrouwbare verzekeringsmaatschappij is namelijk een uitstekende verzekeraar voor jouw hond of kat.

In onze ogen biedt Aegon de beste hondenverzekering en kattenverzekering aan, vanwege de lage premie. Daar moet echter wel bij worden gezegd dat er niet heel veel aanvullende dekkingen mogelijk zijn bij Aegon.

Daarmee is Aegon dus de beste hondenverzekering vanwege de eenvoud. Het verzekeren van je huisdier past binnen het straatje van Aegon in het geval dat je een basispakket aan vergoeding wil afsluiten en je je eigen dierenarts wil uitkiezen.

Voordelen Aegon

 • Scherpe tarieven voor honden en katten
 • Grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland 

Nadelen Aegon

 • Weinig aanvullende dekkingen mogelijk

3. PetSecur

Petsecur logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

We vervolgen onze lijst met beste dierenverzekering met PetSecur, de goedkoopste dierenverzekering in het rijtje.

Een goede dekking van een dierenverzekering is belangrijk, maar laten we eerlijk zijn, een goedkope dierenverzekering is toch echt interessanter dan een heel dure dierenverzekering.

PetSecur biedt dekking aan voor een hond of kat, en is binnen deze categorie de goedkoopste dierenverzekering. Net als bij de meeste dierenverzekeringen heeft PetSecur verschillende pakketten, waarbij je ook weer aanvullende dekking kunt afsluiten.

Met een starttarief van zo'n € 10 per maand voor honden en zo'n € 8 per maand voor katten, is PetSecur ontzettend interessant voor het geld besparen.

Voordelen PetSecur

 • Scherpste premies in Nederland

Nadelen PetSecur

 • Weinig aanvullende dekkingen mogelijk

4. HEMA

HEMA Logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

De volgende verzekeraar in het dierenverzekering vergelijken is de dierenverzekering van HEMA. Dat de HEMA ook dierenverzekeringen aanbieden, was voor ons een grote verrassing.

Bij HEMA heb je drie opties: een algemene dierenverzekering, hondenverzekering of kattenverzekering.

In alle gevallen heb je in principe alleen een basispakket, die je kunt aanvullen met fysiotherapie, tandarts of chemo/radiotherapie. Bovendien is het zo dat je bij de HEMA de verzekering dagelijks kunt opzeggen.

De HEMA dierenverzekering dekt de basiszaken voor huisdieren, maar zal geen scherpe vergoeding bieden voor specialistische zorg als dat niet is meeverzekerd.

Al met al is HEMA toch een prima partij om een verzekering bij af te sluiten.

Voordelen HEMA

 • Dagelijks opzegbare dierenverzekering

Nadelen HEMA

 • De prijs van de premies liggen aan de hoge kant

5. OHRA

OHRA Logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

We besluiten de lijst met beste dierenverzekeringen met OHRA. OHRA is een doorgewinterde zorgverzekeraar die dekking aanbiedt voor honden of katten.

Bij OHRA heb je drie verschillende pakketten, namelijk het basispakket, het pluspakket en het toppakket. Natuurlijk is het toppakket duurder dan het basispakket, maar zal de premie qua kosten weer verschillen.

Het grote nadeel van een dierenverzekering bij OHRA is dat je alleen een verzekering kunt afsluiten voordat je huisdier 7 jaar is geworden. Daarna zal OHRA jouw aanvraag niet meer goedkeuren.

Tegelijkertijd is OHRA een verzekeraar waarbij je precies kunt aangeven wat je wel of niet gedekt wil hebben. Daarmee is het een verzekeraar die goed kan aansluiten bij wat jij nodig hebt voor jouw huisdier. 

Voordelen OHRA

 • Overzichtelijk aanbod
 • Scherpe tarieven

Nadelen OHRA

 • Afsluiten dierenverzekering alleen mogelijk tot de leeftijd van 7 jaar

Beste dierenverzekering vergelijking: conclusie

Dat brengt ons alweer bij het einde van dit artikel over de beste dierenverzekering. Wij onderzochten allerlei verzekeraars op de kwaliteit van hun dekking, waarbij we al gauw ontdekte dat een hogere dekking toch echt verschilt per partij.

De dekking van Petplan is hierbij veruit het best, omdat deze huisdierenverzekering meerdere huisdieren dekt, terwijl de andere partijen vaak alleen op honden of katten zijn gericht.

Een huisdierenverzekering met een goede dekking is essentieel, maar de kosten hiervan zijn vaak even belangrijk. De premie is bij PetSecur het laagst, waarbij een dure operatie opeens niet zo heel diep in de kosten loopt.

Boven alles is het belangrijk om goed te beseffen dat de beste dierenverzekering afhangt van jouw persoonlijke situatie. Zo zijn er bijvoorbeeld sommige hondenrassen die een verhoogd risico hebben op bijvoorbeeld heupproblemen. In zo'n geval is het slim om een verzekeraar te zoeken die juist deze symptomen goed dekt.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>