Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wat zijn de beste DeFI coins van 2023? Het is een vraag die we geregeld in onze inbox krijgen en dus besloten we hier een uitgebreid artikel over te schrijven.

DeFi coins zijn hot momenteel en bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een aantal Decentralized Finance coins in hun portfolio zitten.

Zelfs websites als Coinmarket Cap hebben tegenwoordig helemaal aparte lijsten gemaakt waar alleen DeFi projecten in gelist worden. Dit zegt natuurlijk wel wat over de populariteit van deze munten.

Maar hoe kies je nu de beste Defi coin voor jouw portfolio? Waar moet je op letten bij het kopen van DeFi coins en welke DeFi coin is het beste? In dit artikel gaan we je proberen antwoord te geven op al deze vragen. Ook geven we je onze 5 favoriete DeFi projecten dit moment.

ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!

Wat zijn DeFi Coins?

DeFi is een Engelse afkorting die staat voor 'Decentralized Finance'. DeFi coins zijn alle cryptomunten die zich bezighouden met financiële oplossing op een gedecentraliseerde manier.

Wie al wat langer actief is in de wereld van crypto weet dat decentralisatie een van de belangrijkste eigenschappen is van cryptocurrency. Bijna elke crypto coin is namelijk opgebouwd op een decentrale manier.

Voor vele cryptocurrencies is het de doelstelling om financiële dienstverlening decentraal te maken. Concreet houdt dit in dat de macht over een bepaald project niet langer bij 1 partij komt te liggen. Derde partijen zoals banken en overheden zullen op deze manier geen vinger meer in de pap hebben. Alle informatie wordt verspreid over alle gebruikers van het project en is geen macht die dit kan manipuleren.

Goed om te vermelden overigens: wanneer we spreken over DeFi coins hebben we het alleen over coins die zich bezig houden met financiële oplossingen voor hun klanten (op een gedecentraliseerde manier).

Waar moet je op letten bij het kopen van een DeFi coin?

Goed, je weet nu wat een DeFi coin en is en waarschijnlijk heb je wel interesse in het investeren in DeFi coins. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je in dit soort coins stapt?

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een overzicht samengesteld met belangrijke criteria die je in je achterhoofd moet houden voor je in een bepaalde DeFi project investeert. Door deze factoren in je achterhoofd te houden weet je zeker dat je niet in een verkeerd / slecht DeFi project investeert.

Het team achter het DeFi project

Bij het kopen van de beste cryptomunten kijken wij altijd naar het team dat achter het bepaalde project zit.

Je bent zo sterk als je zwakste schakel en dat geldt natuurlijk ook voor de crypto wereld. Doe goed onderzoek naar het team achter een bepaalde cryptomunt.

Wat voor mensen zitten er achter een project? Wat is hun achtergrond? Welke visie hebben ze? 

Daarnaast kun je ook onderzoek doen naar hun gedrag op social media. Zijn ze actief op Social Media? Wat voor informatie delen ze etc?

Marktkapitalisatie

Bij het kopen van een DeFi coin is het goed om altijd even te kijken naar de totale marktkapitalisatie. Dit houdt eigenlijk in hoeveel cryptomunten er in omloop zijn. Bovendien geeft dit de totale waarde van de aandelen weer.

Doelstellingen van de cryptocurrency

Wat is eigenlijk de doelstelling van het DeFi project waar je wellicht geld in wilt gaan investeren? Het klinkt misschien een beetje voor de hand liggend maar toch is het goed om hier even in te duiken.

Voor wij in wat dan ook investeren kijken we altijd even naar de doelstelling van het project. Hiermee weten we gelijk of we hier in geloven.

Denken we dat de doelstelling niet realistisch of onhaalbaar is? Ook dan trekken we onze conclusies.

Geloof je echt in de doelstelling? Ga er dan voor!

Praktische oplossingen

Uiteindelijk koop je een coin omdat je geloofd in hun product of wat ze willen bereiken. Om deze reden is het ontzettend belangrijk om te kijken naar de praktische functies van een project of coin.

Helemaal bij DeFi coins is het goed om af en toe een stapje terug te doen en te bedenken: wat is de toegevoegde waarde van deze coin nu eigenlijk? Is het project bijvoorbeeld gericht op waardeopslag of zorgt het ervoor dat betalingen makkelijker verlopen?

Dit zijn natuurlijk maar voorbeelden echter is het wel goed om altijd even terug te gaan naar de basis en goed na te denken over het project en wat ze uiteindelijk beloven.

Wat zijn de beste DeFi coins van 2023?

De DeFI markt is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid en de verwachting is dat dit ook nog wel even zo door zal gaan.

Toch kan het nog steeds interessant zijn om te investeren in een DeFi project. Er zijn namelijk tientallen DeFi coins die nog ontzettend veel groeipotentie hebben. Je bent dus nog zeker niet te laat.

Maar welke Defi Coin is nu het beste en wat is de beste DeFi coin van 2023? Hieronder geven we antwoord op deze vragen en hebben we een top 5 samengesteld van de DeFi coins waar wij de meeste potentie in zien.

P.S. We hebben bij elke defi crypto een link gezet waar je deze munt kunt kopen. Deze links verwijzen in de meeste gevallen naar Bitvavo. De reden hiervoor is dat deze het grootste aanbod heeft maar ook omdat je hier veruit het goedkoopst uit bent. Lees hier meer over in onze Bitvavo ervaringen en profiteer nu van je 1000 euro gratis promotie!  

1. UniSwap


Als eerste hebben we Uniswap. Met een cap van iets meer dan $14 miljard op het moment van schrijven is dit de grootste DeFI cryptomunt. Uniswap is een gedecentraliseerd financieringsprotocol dat wordt gebruikt om cryptocurrencies uit te wisselen. De valuta - genaamd UNI-  kan worden verdiend door liquiditeit te verstrekken aan bepaalde pools. Het doel van deze munt is om uiteindelijk een financiële governance-rol op zich te nemen zodra meer van het aanbod wordt uitgegeven.

De eerste partij UNI-munten kwam uit in september 2020. Ze werden gewaardeerd op ongeveer $ 3,44 bij de lancering. Dingen begonnen te veranderen in het begin van 2021. Terwijl UNI op 30 december werd gewaardeerd op $3,67, schoot het op 6 februari omhoog naar $21,24. Dat is een stijging van meer dan 478% in iets meer dan een maand. Er waren enkele pieken en dalen in de daaropvolgende maanden voordat op 5 mei een hoogtepunt van $42,88 werd bereikt. De prijs is sindsdien wat gedaald, tot $23,06 op 8 september. Dat is echter nog altijd meer dan de waarde aan het einde van 2020.

Voorspellingen voor de korte termijn suggereren dat UNI nog verder kan dalen. Long Forecast suggereert dat het $ 0,032 zal bereiken tegen het einde van mei 2022, terwijl Wallet Investor optimistischer is en zegt dat het tot $ 61,453 kan komen. Long Forecast's verste voorspelling is $0.027 in oktober 2025, hoewel Wallet Investor suggereert dat het $174.75 zal bereiken in vijf jaar tijd.

2. Chainlink


Op nummer twee van deze lijst hebben Chainlink (LINK) gezet. Wie ons al wat langer volgt weet dat wij enorm veel potentie in deze cryptocurrency zien. Chainlink is een DeFi token die draait op het Ethereum blockchain netwerk.

Wat maakt Chainlink zo uniek? Chainlink maakt het mogelijk om smart contracts te kunnen verbinden met informatie van buiten de blockchain wereld. Concreet houdt dit in dat je Smart Contracts in een keer voor heel veel praktische dingen kunt gebruiken dankzij Chainlink.

Stel dat je bijvoorbeeld een uren registratie van je bedrijf wilt koppelen aan een Smart Contract dan zou dit zonder Chainlink nooit mogelijk zijn. Met Chainlink wordt dit echter wel mogelijk. Hiermee wordt de toepassing van een Smart Contract in een keer veel interessanter.

Hieronder vind je een overzicht van de Chainlink koers. Ook kun je direct Chainlink kopen via Ideal door op de button te klikken.

3. 0X (ZRX)


Op nummer 3 van deze lijst met beste DeFi cryptomunten vinden we 0x ofwel ZRX. Ook 0x is een open-source protocol dat gebouwd is op het Ethereum blockchain netwerk. Van alle DeFi munten uit deze lijst is ZRX de oudste, deze munt werd namelijk al in 2016 opgericht.

Wat dat betreft kun je dus zeker stellen dat 0x een grondlegger is. Het doel van 0x is om de manier waarop Ethereum werkt te optimaliseren.

Zo wil 0x onder andere de kostbaarheid, traagheid en liqiditeit van het Ethereum netwerk aanpakken. 0x heeft sinds een tijdje ook een eigen token: ZRX. ZRX zorgt ervoor dat handelskosten betaalt kunnen worden eigenaars.

4. Loopring (LRC)


Op nummer 4 van deze lijst hebben we Loopring (LRC) gezet. Net als de meeste andere cryptomunten uit deze lijst is Loopring ook op het Ethereum blockchain netwerk gebaseerd.

Wanneer we kijken naar de doelstelling van Loopring dan valt er een ding op: Loopring wil zowel gedecentraliseerde als gecentraliseerde exchanges toestemming geven om te handelen via hun netwerk. Loopring biedt namelijk een oplossing om zowel gedecentraliseerde als gecentraliseerde systemen te koppelen. Dit hebben ze mogelijk gemaakt door het zogenaamde 'ring-matching' systeem. 

5. Aave (AAVE)


We sluiten deze top 5 beste DeFi coins af met Aave (AAVE). Ook dit is waarschijnlijk een van de meest bekende DeFi projecten van het moment. Net als de andere projecten uit deze lijst maakt dit platform gebruik van de blockchain van Ethereum en de ERC-20 token.

Momenteel wordt deze gebruikt als zogenaamde 'governance token' wat inhoudt dat gebruikers kunnen stemmen over de toekomst van het platform. 

Hiermee is het dus een enorm decentraal project aangezien elke gebruiker zelf kan stemmen over wat er in de toekomst moet gaan gebeuren. Het Aave platform maakt het voor gebruikers mogelijk om geld uit te kunnen lenen aan andere gebruikers.

Ook kunnen gebruikers geld lenen van andere gebruikers. Dit alles wordt geregeld via Smart Contracts waardoor gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over terugbetalingen etc.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>