• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • ETF
  • /
  • Wat zijn de beste cyber security ETF’s? De Top 5 beste opties van 2024!

Wat zijn de beste cyber security ETFs? Cyber security is thema dat steeds meer in de actualiteit komt. Tegenwoordig doen we alles online: shoppen, series kijken, de reisroute uitstippelen, beleggen en ga zo maar door. Toch hoor je af en toe dat bedrijven worden gehackt. Is het allemaal wel zo veilig?

Voor beleggers voor wie dit thema aan hun hart gaat is er goed nieuws: er zijn ETFs die zich specifiek richten op het verbeteren van de cyber security. Ben jij geïnteresseerd beleggen in cyber security bedrijven met een grote spreiding, een stevig rendement en lage kosten? In dit artikel geven we je een top 5 van de beste cyber security ETFs! 

Stappenplan om cyber security ETF's te kopen.

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. L&G Cyber Security UCITS ETF

Rendement:
24.7%

2. iShares Digital Security UCITS ETF USD Acc

Rendement:
101.6%

3. iShares Digital Security UCITS ETF USD Dist

Rendement:
102.9%

4. Rize Cybersecurity and Data Privacy UCITS ETF

Rendement:
21.3%

5. WisdomTree Cybersecurity UCITS ETF USD Acc

Rendement:
53.5%

Het rendement dat je hierboven ziet is gebaseerd op het geannualiseerde rendement dat wordt berekend door de analysewebsite Morningstar. Dit rendement is berekend over de langst mogelijke periode. Hoe langer een ETF actief is op de beurs, hoe betrouwbaarder dit percentage is. Wij kiezen altijd het geannualiseerde rendement dat over de langste periode wordt berekend.


Waar moet je op letten bij cyber security ETF's?

De eerste halte in onze lijst met beste cyber security ETFs: de selectie. Een ETF kun je het best zien als een mandje met allerlei verschillende aandelen die een bepaalde index volgen. Om je een beeld te geven: alle ETFs in onze top 5 investeren in zo'n 870 verschillende bedrijven die zich op de een of andere manier bezighouden met cyber security.

ETFs zijn een interessante keuze voor beleggers om in te investeren vanwege haar lage kosten en haar grote spreiding. Zo hanteren de ETFs in onze top 5 kosten van zo rond de 0.4%. Dit is in contrast met bijvoorbeeld beleggingsfondsen, die al gauw tussen de 0.8% en 1.5% kunnen hanteren. 

Maar alleen de kosten vertellen niet het hele verhaal. Daarom hebben we onze Sherlock Holmes pet opgezet en samen met onze trouwe Watson, beleggingswebsite Morningstar.nl, eens even gezocht naar de beste cyber security ETFs. Waar hebben we dan precies op gelet? Hieronder staat een kort overzicht:

Grootte ETF

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In grote lijnen kun je stellen dat een ETF waar een grotere hoeveelheid geld in is geïnvesteerd een veiligere belegging is dan een ETF waar wat minder geld in is geïnvesteerd.

Een ETF waar veel geld in is geïnvesteerd is namelijk te bestempelen als een betrouwbaar ETF. Immers, er zijn talloze beleggers jou voor geweest in het beleggen hierin. Daarnaast is het zo dat de koers meer liquide dan ETFs met een doorgaans kleine grootte.

Dit heeft als voordeel dat het ETF sneller in waarde stijgt dan ETFs waarvan de grootte lager is. Bij een 'klein' ETF is de kans daarom groter dat de prijs van het ETF stagneert, terwijl de prijs van een 'groot' ETF in dezelfde periode meer kan stijgen. 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het ETF beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een ETF komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. Als alle 879 bedrijven in het ETF in een jaar stijgen in waarde, dan is de kans groot dat de koers van het ETF meestijgt.

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het ETF heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald ETF kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG Score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een ETF kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde ETF aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in ETFs op deze beurzen wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een ETF aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.

Door deze factoren per ETF op een rijtje te zetten hebben we onze top 5 cyber security ETFs opgesteld. In onze ogen zijn dit interessante ETFs om in te beleggen, omdat zij voldoen aan de eisen die wij van tevoren hebben gesteld. 


Hoe beleg je in cyber security ETFs?

Door deze factoren per ETF op een rijtje te zetten hebben we onze top 5 cyber security ETFs opgesteld. In onze ogen zijn dit interessante ETFs om in te beleggen, omdat zij voldoen aan de eisen die wij van tevoren hebben gesteld. 

Hoe koop je gratis cybersecurity ETF's uit de Kernselectie bij DEGIRO?

  • 1. Maak een account aan bij DEGIRO. 
  • 2. Geld storten: Je kunt gemakkelijk geld storten via iDEAL. 
  • 3. Kies bij producten op ETF's: Bekijk het plaatje hieronder.
  • 4. Klik op Tracker (Gratis): Dit zijn de ETF's waar je geen transactiekosten voor betaalt!

Wat zijn de beste Cyber Security ETFs?

En dan het volgende onderdeel van deze Top 5 beste cyber security ETF's: de top 5. We hebben hierboven al een spoiler gegeven van onze top 5, maar hieronder nemen we de tijd om dit toe te lichten en te analyseren.

Alle factoren waar we op hebben gelet nemen we onder de loep en beschrijven we, waardoor jij zelf een oordeel kan vellen over deze top 5. Misschien vind jij lage kosten belangrijker dan de grootte van een fonds. Dan ontstaat er net even een andere top 5 dan degen die we hier hebben gegeven. 

1. L&G Cyber Security UCITS ETF


Kosten

0.69%

Grootte ETF

$3.266 miljoen

Rendement

24.6%

ESG Score

20

Beurs

Nederlandse AEX

ISIN-code

IE00BYPLS672

Het beste cyber security ETF in onze top 5 is het ETF van L&G. Dit ETF is volgens ons de beste vanwege het feit dat het in onze top 5 het grootste ETF is. En dit ETF zit als enige in de DEGIRO Kernselectie! Hieruit blijkt dat het een veilige investering is. Daarnaast is dit ETF de enige die op de Amsterdamse AEX aan te kopen is. Daardoor is het voor Nederlandse beleggers de meest voordele belegging.

De ESG score is niet het laagst, en is dus niet het beste uit onze top 5. Daarnaast zijn de kosten 0.69%. En die kosten zijn ook het hoogst uit onze top 5. Zoals we eerder hebben uitgelegd, betekenen de kosten niet alles. Wat veel beter een indicatie is, is de stabiliteit. En bekijk maar eens hieronder: dit aandeel is heel stabiel. 

2. iShares Digital Security UCITS ETF USD Acc


Kosten

0.40%

Grootte ETF

$1.748 miljoen

Rendement

101.6%

ESG Score

19

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

IE00BG0J4C88

Dit cyber security ETF van iShares staat bij ons op de tweede plaats. Dit ETF is kleiner dan onze nummer 1, maar heeft een lagere ESG score en lagere kosten. Hier valt dus de afweging te maken voor beleggers wat je belangrijker vindt: kosten of ETF grootte. 

De koers van dit ETF is iets minder stabiel dan onze nummer 1. Wat wel interessant is, is dat dit ETF dividend herbelegd. Dit betekent dat jouw vermogen op de lange termijn steeds groter en groter wordt. Immers: het dividend wordt teruggestort in het ETF. Bekijk hieronder de koersontwikkeling van de afgelopen jaren: 

3. iShares Digital Security UCITS ETF USD Dist


Kosten

0.40%

Grootte ETF

$1.748 miljoen

Rendement

101.6%

ESG Score

19

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

IE00BG0J4841

Op de derde plaats staat het zuster ETF van onze nummer 2 van iShares. Dit ETF is ook van iShares en lijkt enorm op het ETF hierboven. Er zijn twee wezenlijke verschillen.

Allereerst is dit ETF iets kleiner dan het ETF op nummer 2. Daarnaast is het zo dat dit ETF haar dividend uitbetaalt. Dit is een kwestie van mening. De ene belegger wil graag dat dividend wordt herbelegd. Zo groeit je vermogen immers op een passieve manier. De andere belegger wil graag dat dividend wordt uitgekeerd. Dit kan je namelijk als een extra zakcentje inzetten. 

Wat is beter? Daar valt niet over te twisten. Misschien dat de koersontwikkelingen hieronder jou over de streep zal trekken:

4. Rize Cybersecurity and Data Privacy UCITS ETF


Kosten

0.45%

Grootte ETF

$138 miljoen

Rendement

21.25%

ESG Score

21

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

IE00BJXRZJ40

Op nummer vier staat bij ons het ETF van Rize. Dit ETF heeft iets hogere kosten dan de ETFs van iShares en een prima rendement. Opvallend is dat de grootte van dit ETF klein is in vergelijking met de eerste 3 ETFs. Daar kun je verschillende conclusies aan verbinden. In onze ogen is dit daarom een minder veilige investering dan de ETFs van L&G en iShares.

Ook is het zo dat dit ETF de slechtste ESG-score heeft van de 5. Waarom dit ETF bij ons op nummer 4 staat is vanwege de redelijk stabiele koers. De koers is namelijk stabieler dan bij de ETFs van iShares. Bekijk de koers hieronder en vergelijk zelf:

Waarom DEGIRO? Lees het in onze review!

5. WisdomTree Cybersecurity UCITS ETF USD Acc


Kosten

0.45%

Grootte ETF

$73 miljoen

Rendement

53.5%

ESG Score

20

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

IE00BLPK3577

Last but not least: het cyber security ETF van WisdomTree. Op basis van onze factoren in het beoordelen van cyber security ETFs is dit het slechtst presterende ETF. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de grootte van dit ETF nog lager is dan die van Rize Cybersecurity. 

Daarnaast is de ESG-score van dit ETF lager dan de ESG-scores van iShares. Als laatste laat de koersgeschiedenis nogal veel fluctuatie zien. In onze ogen zijn dit factoren die dit ETF een minder solide ETF maken dan de rest in deze top 5. Bekijk hieronder de koers van WisdomTree Cybersecurity:


Waarom beleggen in cyber security ETFs?

Op mondiaal niveau is technologie in toenemende mate essentieel voor het functioneren van bedrijven, landen en maatschappijen. Heb jij bijvoorbeeld weleens nagedacht over op hoeveel manieren jij afhankelijk bent van het functioneren van het internet? 

Series, internetbankieren, de routeplanning, e-mails, What's App en ga zo maar door. Een internetstoring heeft flink wat voeten in de aarde en bedrijven zijn volledig afhankelijk van een goed werkend netwerk. Des te meer gevaren die er op de loer liggen. Sterker nog: het veiligstellen van kritieke organisaties is essentieel om onze samenleving te laten functioneren (Rijksoverheid, 2021). Wat als wachtwoorden in de verkeerde handen vallen?

Gelukkig zijn er partijen die zich bewust zijn van de risico's die deze technologische revolutie met zich mee hebben gebracht. En in die partijen kunnen beleggers anno 2024 investeren. Dit zijn bedrijven die zich volledig toespitsten op het revolutioneren van de cybertechnologieën om cyberaanvallen in de kiem te smoren. 

Daarnaast is de belegging in cyber security interessant in de vorm van ETFs, omdat beleggers zo beleggen in meer dan 870 cybersecuritybedrijven in één klap. Zo zorgt elke belegger voor diversificatie in het portfolio, én wordt er een bijdrage geleverd aan een actuele technologische uitdaging.  


Hoe werkt beleggen in cyber security ETFs?

Nu we je onze top 5 hebben gegeven met daarbij een toelichting van onze keuzes, kunnen we over gaan naar het volgende onderdeel. In dit onderdeel geven we je wat extra informatie rondom het beleggen in ETFs, zodat jij met een gevulde rugzak de beurs kunt betreden. Kort gezegd ontstaat de marktwerking rond het aan- en verkopen van ETFs, en is het verstandig om jouw ETF zo lang mogelijk in jouw bezit te houden. 

En dat begint met de basis van ETFs. Allereerst is het zo dat een ETF door beleggers kan worden aangekocht op de beurs via een broker. Dit ETF heeft een bepaalde prijs, die wordt bepaald door de marktwerking op die beursdag. Dit betekent dat de prijs op dinsdag lager kan zijn dan die op woensdag, en zelfs dat er verschil zit tussen de prijs om 12.00 en om 15.00.

Als je het ETF koopt, bezit jij dat ETF met 1 participatie. Zie dit als een kaartje op de kermis: je kunt 1 keer in de draaimolen met 1 kaartje op zak. In jouw portfolio kun je vervolgens zien of de koers van dat aandeel stijgt of daalt. Stijgt de koers, zou jij het ETF kunnen verkopen met winst. Dan sta je 'in het groen'. Daalt de waarde van het ETF, dan zou je het ETF kunnen verkopen met verlies. Zo sta je 'in het rood'. 

Als laatste is het zo dat ETFs dividend uitkeren. Dit dividend kan worden uitbetaald, te herkennen aan 'DIST', of herbelegd in hetzelfde ETF, te herkennen aan 'ACC'. 

Hoe beter de bedrijven in de ETFs presteren, hoe groter de vraag naar ETFs. Daardoor stijgt de prijs. Op het moment dat men dan die ETFs gaat aanschaffen, zal de koers omhoog gaan. Andersom daalt de koers als men ETFs gaat verkopen. En dit is kort gezegd hoe de marktwerking rondom beleggingen werkt. 

ESG Score

ETFs zijn duurzaam op het moment dat zij een lage ESG-score hebben. De gemiddelde ETF scoort zo rond de 30. ETFs in onze top 5 scoren daarboven, wat betekent dat ze wat minder duurzaam zijn. 

Duurzame ETF's

Duurzame ETF's kun je dus herkennen aan een lage ESG-score, maar ook door zelf onderzoek te doen naar de verschillende bedrijven waarin wordt belegd door het ETF. Zo kun je bepalen of duurzaam beleggen iets voor jou is door te onderzoeken of de bedrijven waarin wordt belegd ethisch verantwoord handelen. 

Belangrijke termen

  • ETF: staat voor Exchange Traded Fund. Dit betekent dat de beurs (Exchange) een bepaalde index (Traded Fund) volgt.
  • UCITS: staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Regelgeving van UCITS maakt het voor beleggingsaanbieders mogelijk om regelgeving van 1 lidstaat van de EU te hanteren in het beleggen in de hele EU. 
  • (DIST): dit kenmerk wordt gebruikt om te laten zien dat dividend uitgekeerd wordt door het ETF. 

Hoe beleg je in cyber security ETFs?

Het beleggen in cyber security ETFs begint bij het aanmaken ven een account bij een broker. Wij raden DEGIRO aan om te beleggen in ETFs, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Vervolgens gaat het proces redelijk gemakkelijk. Bij DEGIRO, maar ook bij andere brokers, kun je via de zoekfunctie op zoek gaan naar ETFs waar je naar op zoek bent. In het geval van cyber security zal je daarom moeten zoeken op 'cyber security', 'cybersecurity' of 'digital security'. 

Vervolgens kun je kiezen in wat voor beleggingsproduct je wilt beleggen. In ons geval zijn we op zoek naar ETFs, dus kiezen we voor de functie 'tracker (ETF's)'. Hieronder kun je zien hoe dit werkt bij broker DEGIRO:

En vervolgens is de stap redelijk simpel: kopen maar! Je zorgt er eerst voor dat er genoeg geld op jouw account staat door te controleren hoe hoog de koers van een ETF op dat moment staat. Daarna kun je direct een aankoop uitvoeren en staat het ETF direct in jouw portfolio. 


Wat zijn de risico's van beleggen in cybersecurity ETF's?

Of je nu belegt bij een bank, een beheerde belegger of een broker: het risico blijft gelijk. Dit komt namelijk doordat bij al die financiële aanbieders wordt geïnvesteerd hetzelfde ETF, maar dat dit wordt gedaan via verschillende beurzen. Zie het als een treinnetwerk: er zijn verschillende routes om in Amsterdam te komen. Het risico van beleggen in een ETF zit in verschillende onderdelen verschuild. 

Zo spelen er verschillende factoren mee met het rendement, zoals de grootte van het ETF of de regio. Hoe groter het ETF, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer het vakgebied, hoe veiliger de investering. Cyber security speelt anno 2024 een grote rol, maar zal alleen nog maar een prominentere plek innemen in de Nederlandse maatschappij. Daarom kan je gerust stellen dat Cyber Security een duurzame sector betreft. Weet je dan direct welk ETF het beste is? Nee. Het kan altijd zo zijn dat twee ETF's die investeren in dezelfde regio toch een verschillend rendement vertonen.

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETFs die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>