• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Beste Budget App: Top 5 Budget Apps van 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 15/03/2023

Beste Budget App van Nederland [2024]

Dyme logo

Dyme

De beste Budget App van dit moment is Dyme. Bij Dyme kan je jouw financiën bijhouden door al jouw rekeningen en die van je partner te koppelen. In het totaaloverzicht van de Dyme App zijn de mogelijkheden eindeloos. Je krijgt inzicht in hoeveel je uitgeeft tijdens het uitgaan, wat een vakantie nu echt heeft gekost of op welke maandelijkse kosten jij toch echt kunt besparen. Kortom, met Dyme worden vaste lasten eenvoudig weergegeven, zodat jij aan het einde van de maand veel meer over kan houden. Zelf ervaren? Druk op de knoppen hieronder om de mogelijkheden van Dyme te ontdekken!

Wat is de beste Budget App? Iedereen schrikt wel eens van uitgaven. Toch een drankje teveel in de kroeg, een impulsieve aankoop van een nieuwe jas of een iets te duur taxiritje, wie kent het niet? Zo lijkt het net alsof er een gat in je portemonnee zit. 

Maar weet je eigenlijk wel hoe groot dat gat is? Zo bleek onlangs dat 1 op de 3 Nederlanders geldzorgen ervaart, maar ook dat 1 op de 3 Nederlanders hun financiën niet inzichtelijk maken.

Wees gerust, er is een oplossing! Er zijn namelijk talloze budget apps die jou kunnen helpen in het budgetteren van jouw inkomsten.

Wij onderzochten voor jou de top 5 beste budget apps. Zo weet jij vandaag nog hoe je er financieel voorstaat, en vooral wat je kunt doen om aan het einde van de maand kosten te besparen.


Top 5 Budget App

Dyme logo

Best Geteste Budget App
1. Dyme

Raisin Logo

Beste Budget App voor Uitgavenoverzicht
2. Raisin

iBilly Logo

Beste Gratis Budget App
3. iBilly

HetHuishoudBoekje

Meest Eenvoudige Budget App
4. HetHuishoudBoekje

WieBetaaltWat logo

Beste Budget App voor Kosten Verdelen
5. WieBetaaltWat

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke budget app het beste is hebben we meer dan 10 apps vergeleken op het type app, de koppeling met de bank en het gebruiksgemak.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een Budget App?

Wij krijgen vaak de vraag wat nu de beste budget apps van dit moment zijn. Om die vraag goed te beantwoorden, keken we naar een aantal verschillende onderdelen.

Het doel van elke budget app is om op een efficiënte manier jou inzicht te geven in jouw transacties. Zo ontdek je bijvoorbeeld welke terugkerende transacties eigenlijk nutteloos zijn, zoals sportschoolabonnementen die je al jaren niet meer gebruikt.

Elke budget app doet dat natuurlijk net weer even op een andere manier. Om toch te ontdekken welke budget apps beter zijn dan de rest, gebruikten wij onderstaande criteria. Druk op de knoppen om hier meer over te lezen!

Type budget app

Er zijn verschillende soorten budget apps. Bij de ene is het doel van de budget app voornamelijk het uitgaven categoriseren, terwijl je bij andere budget apps meer mogelijkheden hebt rondom het budget opstellen of categorieën aanmaken.

De ene app is niet automatisch beter dan de andere. Wel hebben wij voornamelijk gekeken naar de doelmatigheid van een app. Laten we eerlijk zijn: een budget app gebruik je alleen om op termijn geld te besparen.

Bij de ene budget app lukt dat simpelweg beter dan bij andere apps. In onze ogen is de beste budget app dus de app waarbij je uitgaven automatisch worden ingedeeld, maar waarbij er ook de mogelijkheid is om te ontdekken op welke uitgaven je nu kunt besparen.

Koppeling met de bank

Alle budget apps in onze lijst hebben een goede koppeling met je eigen bank. Door die koppeling krijg je namelijk inzicht in je inkomsten en abonnementen. Vaak heeft jouw bank zelf ook een budget bankieren app.

Zo lanceerde was de ABN AMRO app 'Grip' razend populair. Deze Grip App was een gratis app, die het voor het eerst mogelijk maakte om jouw inkomsten en uitgaven inzichtelijk te krijgen. De Grip App was daarmee een voorloper van de apps in onze lijst. Helaas is de Grip App inmiddels niet meer te downloaden.

Even terug naar onze top 5: bij alle apps is het mogelijk om alle Nederlandse banken te koppelen, maar ook verschillende banken buiten Nederland. Zo krijg je via het online bankieren direct alle informatie die nodig is voor het succesvol budgetteren.

Gebruiksgemak

Een budget app waar nauwkeurig mogelijke statistieken van jouw inkomsten en uitgaven worden weergegeven, is fantastisch. Inzicht willen krijgen is een fantastische eerste stap, maar niet het eindstation. We willen immers geld besparen.

Nu is het zo dat de budget apps in onze lijst niet allemaal even gemakkelijk zijn. Bij de ene app worden je inkomsten en uitgaven automatisch ingedeeld, terwijl je bij andere apps zelf het budget instellen zal moeten doen. Hoe minder handmatig invoeren eraan te pas komt, hoe gebruiksvriendelijker de app.


Wat is de beste budget app van Nederland?

Wat is dan uiteindelijk de beste budget app van Nederland? Dat is de vraag die wij hieronder voor jou gaan beantwoorden.

Het is natuurlijk goed om te bedenken dat jouw persoonlijke voorkeur ook hartstikke belangrijk is. Wellicht vind je een bepaalde app gewoon voor jou fijner werken dan een andere. Wie zijn wij dan om te zeggen dat de nummer 1 toch echt beter is?

In ieder geval kan je in onze top 5 ontdekken waarom wij vinden dat deze mobiele budget apps het uitproberen waard zijn. Of het nu een handig overzicht geeft van je inkomsten en uitgaven, suggesties geeft voor besparen of dat het een gratis budget app is, je leest hieronder hoe wij tot deze top 5 zijn gekomen!


1. Dyme

Dyme logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

We trappen deze lijst af met onze glansrijke winnaar: Dyme. De Dyme App steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit om verschillende redenen.

Allereerst is er een veilige koppeling met Dyme en meer dan 40 banken. Hierbij is het mogelijk om meerdere bankrekeningen te koppelen binnen dezelfde app. Daarnaast kan je ook credit cards koppelen.

Vanuit die koppeling met je bankrekening, makt de Dyme App automatisch een overzicht van jouw financiële situatie. Hierin zie je jouw persoonlijke situatie uitgestald in verschillende categorieën. Je inkomsten en uitgaven worden dus automatisch onderverdeeld.

Inzicht in je inkomsten en uitgaven is 1 ding, maar bij Dyme wordt een extra stap gezet. Je krijgt namelijk bespaartips. Zo ontdek je bij Dyme bijvoorbeeld in welke abonnementen toch duurder uitpakken dan jij zelf door hebt, of er wordt gekeken of er voor bepaalde abonnementen een betere deal bestaat.

De Dyme App heeft voor iedereen een gratis versie beschikbaar, waarbij je kunt betalen voor meer geavanceerde pakketten. Via een betaald abonnement zal je bijvoorbeeld bespaartips direct kunnen toepassen. Maar, de gratis versie biedt eigenlijk al heel veel inzicht voor mensen die meer grip op hun financiën willen hebben. 

Voordelen Dyme App

 • Automatische koppeling met een bankrekening, of meerdere bankrekeningen
 • In één oogopslag inzicht in je inkomsten en uitgaven
 • Als weinige krijg je direct specifieke bespaartips op jouw inkomsten en uitgaven

Nadelen Dyme App

 • Geen

2. Mijn Huishoudboek

MijnHuishoudboek Logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

Op nummer twee staat Mijn Huishoudboek, een zeer eenvoudige en overzichtelijke budget app.

Het belangrijkste voordeel van deze app, is dat er je per categorie - die je zelf kunt aanbrengen - kunt zien hoe dit over de jaren heen ontwikkeld met behulp van een grafiek. 

Zo zie je over een bepaalde periode precies waar jij nog verbeteringen kunt aanbrengen in jouw budget. 

Mijn Huishoudboek is boven alles een eenvoudige app, waar je zelf de touwtjes in handen hebt. Je kunt zelf zoveel mogelijk subcategorieën aanmaken als je wilt. Je krijgt inzicht in jouw budget op een heel basic niveau, of op een heel uitgebreid niveau; het ligt er maar net aan wat jij zelf instelt.

Al met al vonden wij juist deze eenvoud aantrekkelijk in de Mijn Huishoud app. 

Voordelen Mijn Huishoudboek App

 • Duidelijk huishoudboekje met goede koppeling met jouw bankrekening
 • Mogelijkheid om budgetten in te stellen van transacties

Nadelen Mijn HuishoudboekApp

 • Niet gratis

3. iBilly

iBilly Logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

Op nummer 3 vinden we iBilly app van ABN-AMRO. Deze app heette voorheen GRIP, maar heeft een nieuwe naam gekregen.

iBilly is een fijne app voor mensen die inzicht willen krijgen in hun inkomsten en uitgaven. Je hoeft geen klant te zijn van ABN-AMRO om gebruik te maken van deze app. Je kunt de grip app eigenlijk met alle Nederlandse banken koppelen.

Deze gratis budget app werkt op zich goed en je kunt er eigenlijk alles mee wat je nodig hebt. Denk hierbij aan het categoriseren van transacties, budgetten instellen per categorie en pushberichten ontvangen bij stortingen of afschrijvingen.

Nadeel van deze app is dat hij niet op desktop te gebruiken is. Sommige mensen regelen hun administratie op de computer en dan zou het natuurlijk fijn zijn als je ook daar kunt inloggen op de app.

Voordelen iBilly App

 • Helemaal gratis in het gebruik

Nadelen iBilly App

 • Er worden geen budgettips gegeven in de mobiele app
 • Minder geavanceerd dan de rest

4. HetHuishoudBoekje

HetHuishoudBoekje
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

Op nummer vier van deze lijst met beste budget apps vinden we het MijnGeldzaken Huishoudboekje. Als jij op zoek bent naar een uitgebreid online huishoudboekje dan is dit je beste keuze.

Dit is een zeer uitgebreid huishoudboekje waarbij je eigenlijk alles kunt tracken en plannen. Naast de standaard expense tracker biedt deze software je ook de mogelijkheid om je financiële toekomst te plannen tot aan je pensioen.

Niet voor niets werd MijnGeldzaken beoordeeld tot beste huishoudboekje van Nederland en wonnen zij de Pensioenwegwijzer van het ministerie van Financiën.

Handmatig invoeren van transacties is verleden tijd met dit programma, zo is er een directe PSD2-koppeling mogelijk met je bank waardoor alle inkomsten en uitgaven automatisch worden ingedeeld in de juiste categorieën.

Verder kun je budgetten instellen, spaardoelen maken en verschillende categorieën aanmaken en krijg je in één oogopslag inzicht in al je inkomsten en uitgaven. Ook is data exporteren mogelijk.

Het enige minpunt van dit huishoudboekje is dat je maar 1 rekening kunt koppelen met de gratis versie.

Voordelen HetHuishoudBoekje App

 • Meest complete huishoudboekje van Nederland en inmiddels gebruiken meer dan 600.000 gebruikers het programma
 • Gemakkelijkste budgetbeheer in de app

Nadelen HetHuishoudBoekje App

 • Weinig gebruiksmogelijkheden die jouw budgettering naar een hoger niveau tillen
 • Data importeren naar de app gaat niet automatisch, maar je moet data importeren vanuit jouw bankieren app
 • Met de gratis versie kun je maar 1 rekening koppelen

5. WieBetaaltWat

WieBetaaltWat logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

We sluiten de lijst met budget apps af met WieBetaaltWat. WieBetaaltWat is een vreemde eend in de bijt, want bij deze app zal je geen budget houden rondom je transacties, maar ben je op een andere manier bezig met budgettering.

Bij WieBetaaltWat kan je namelijk met je vrienden, familie of je vriendin bijhouden wie wat heeft betaald. Eigenlijk een soort Tikkie, maar dan ook voor een langere periode. Dit is de ideale budget app voor vakanties, verbouwingen of een avondje uit.

Bij WieBetaaltWat is er sinds kort een mobiele app beschikbaar, waarin het nog makkelijker is om het budget van jou te beheren. 

Voordelen WieBetaaltWat App

 • Eerlijke verdeling van de kosten mogelijk
 • Automatische berekening van wie je geld krijg of aan wie je geld moet teruggeven

Nadelen WieBetaaltWat App

 • Minder geschikt voor persoonlijke budgetten

Beste Budget App vergelijking: conclusie

Zo zijn we alweer aanbeland bij de conclusie van dit artikel over de beste budget apps van dit moment. We hebben in dit artikel onderzoek gedaan naar allerlei apps die op de een of andere manier jou helpen in het budgetteren van jouw financiën.

Natuurlijk doet de ene app dat net even beter dan de andere app. Wat in ieder geval duidelijk is geworden, is dat het handmatig bijhouden van al jouw uitgaven verleden tijd is, budget apps doen al het werk al voor jou. Koppel je bankrekening, of bankrekeningen, en de app doet de rest van het werk.

Nu is het wel zo dat sommige apps het beter doen dan andere. Vooral Dyme sprong bij ons in het oog, omdat Dyme als enige partij ook bespaartips geeft. Zo kan je bijvoorbeeld via Dyme zien of er goedkopere telefoonabonnementen zijn voor jouw mobiel.

Budgetteren is een kwestie van wakker blijven. Op het moment dat jij bovenop je financiën zit, is de kans groot dat jij op de lange termijn minder geldzorgen zal ervaren.

Maar daar is tegenwoordig lang niet altijd evenveel tijd voor beschikbaar. We zijn druk, dus een budget app die af en toe een pushmelding geeft over dingen waarbij je geld kunt besparen, klinkt als muziek in de oren.

De budget apps die wij hebben genoemd in onze top 5 zijn in onze ogen sterk, maar natuurlijk niet de enige optie. Budgetteren kan op 1001 manieren, en er is geen waterdichte manier dat problemen in de financiën voor iedereen zal oplossen. Was het maar zo'n feest!

Wel hebben we ontdekt dat je tegenwoordig het heft in eigen handen kunt nemen. Met behulp van een budget app kan jij op de lange termijn geld besparen. Zo simpel is het! Begin daarom vandaag nog met het gebruiken van een budget app - het werkt. 


Veelgestelde vragen

Wat is de beste budget app voor het huishoudboekje?

In ons onderzoek naar de beste budget app concludeerden wij dat Dyme op dit moment de beste budget app is voor het huishoudboekje. In deze app ontdek je precies wat jouw inkomsten en uitgaven zijn, en op welke gebieden jij geld kunt besparen op de lange termijn.


Welk online huishoudboekje is het beste?

Het beste online huishoudboekje van dit moment is Dyme, omdat bij deze app bespaartips worden gegeven. We ontdekten ook dat Spendo, Buddy, HetHuishoudBoekje en WieBetaaltWat aantrekkelijke budget apps zijn.


Hoe kan ik mijn uitgaven bijhouden?

Je kunt je uitgaven handmatig bijhouden, maar je kunt hiervoor een Budget App gebruiken. Zo is Dyme op dit moment de beste budget app. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>