• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Investeren
 • /
 • Beste boeken over Beleggen – Onze top 5 leerzame boeken over beleggen!

1. De intelligente belegger

Het best beoordeelde boek over beleggen is in onze ogen De intelligente belegger van Benjamin Graham, omdat in dit boek een totaaloverzicht wordt gegeven van alles wat jij moet weten om een flitsende start te maken - en dit te behouden - op de beurs.

In dit boek leer je hoe elke belegger zichzelf een langetermijnvisie kan aanleren, zodat je met minimale inleg op de lange termijn een vermogen kunt opbouwen.

Met deze informatie in je rugzak voorkom je simpelweg kostbare fouten te maken door niet meer te handelen uit emotie. En met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren heeft dit boek talloze lezers onderwezen. Kortom, zoek je het beste boek over beleggen? Check hieronder de beste prijs via de oranje knop!

Op zoek naar de beste boeken over beleggen? De wereld van beleggen op de beurs kan een overweldigende plek zijn voor beginners, omdat er aardig wat risico's kleven aan het investeren in aandelen, ETF's of obligaties.

Zo heb ik van mijn 18e tot mijn 20e jarenlang bij een bank in fondsen belegd zonder dat ik doorhad dat ik maandelijks tientallen euro's aan transactiekosten kwijtraakte. Zonde!

Gelukkig zijn er talloze beleggers die al jaren met veel succes deze fouten wisten te ontwijken, waardoor ze een groot vermogen konden opbouwen. 

En ook voor jou zijn er inmiddels genoeg manieren om de juiste keuzes te maken, waarbij het lezen van een boek over beleggen de eerste stap is. In deze top 5 geven we jou de best beoordeelde boeken over beleggen, zodat jij vandaag nog de juiste keuzes kunt maken rondom beleggen!


Top 5 beste boeken over beleggen

Beste Boek over Beleggen
1. De Intelligente Belegger

Beste Boek Lange termijn beleggen
2. Verdubbel je geld in vijf jaar

Beste Boek over aandelen
3. Warren Buffet

Beste Boek voor beginnende beleggers
4. Blondjes beleggen beter

Beste Boek voor passief inkomen
5. Permanent inkomen


Top 10 beste boeken over beleggen

Ben jij snel op zoek naar de beste boeken over beleggen, maar heb je even niet genoeg tijd? Door op de onderstaande knop te drukken word je automatisch doorgestuurd naar de top 10 beste boeken over beleggen! 


Waar moet je op letten bij het kopen van een boek over beleggen?

Waar moet je nu eigenlijk op letten bij een boek over beleggen? Over smaak valt niet te twisten. Of je een boek interessant vindt of niet blijft immers een persoonlijke keuze. Maar in het geval van boeken over beleggen kunnen we wel objectief kijken naar de informatie die in het boek staat.

We zijn namelijk op zoek naar informatieve boeken die jou een flitsende start op de beurs kunnen bezorgen. En daarom hebben we criteria opgesteld waarop we de boeken over beleggen in deze top 5 hebben beoordeeld. 

Met deze criteria als startpunt hebben we deze boeken gelezen, waardoor we per boek kunnen beoordelen welk boek voor beleggers het meest waardevol kan zijn. En die criteria leggen we hieronder voor je uit! 

Onderwerp

Allereerst is het zo dat boeken over leren beleggen vaak een bepaald onderdeel van de beurs bespreken. Zo heb je bijvoorbeeld aandelen, ETF's, obligaties, maar daarbinnen heb je ook weer talloze onderwerpen die je zou kunnen bespreken. 

Het ene boek analyseert bijvoorbeeld de hele beurs, waarbij je dus meer informatie krijgt over de economie, terwijl het andere boek gericht enkel gericht is op het handelen in aandelen. 

Het ene onderwerp is natuurlijk niet beter of slechter dan het andere, maar het zegt wel iets over hoe gemakkelijk je een boek wegleest of juist niet. 

Doelgroep

Een volgende onderdeel van het beoordelen van boeken over beleggen heeft te maken met de doelgroep. Sommige boeken zijn bedoeld voor beleggers die nog niet zijn gestart, terwijl andere boeken zijn bestemd voor beleggers die al een aantal jaren beleggen.

Daarom zijn er dus ook verschillende doelgroepen die worden aangesproken in onze top 5. 

Betrouwbaarheid van de schrijver

Beleggen is niet iets wat je op de een of andere dag tot in detail kunt beheersen. Het is vaak een proces van een aantal jaren, waarbij je ongetwijfeld fouten maakt.

Op het moment dat een schrijver van een boek over beleggen transparant is over gemaakte fouten en heeft laten zien dat diegene over een langere periode succes heeft behaald met het beleggen, kan je zeggen dat deze schrijver betrouwbaar is.

Wij hebben daarom gekeken naar de autoriteit en betruwbaarheid van de schrijver, zodat je weet dat de informatie die je leest kloppend is. 


Wat is het beste boek over beleggen?

Wat is het beste boek over beleggen? Omdat de wereld van beleggen tegenwoordig steeds toegankelijker is gemaakt voor beleggers, worden er steeds meer boeken geschreven. Het boek 'beleggen voor beginners' wordt bijvoorbeeld steeds vaker gezocht.

Wij hebben de 15 meest verkochte boeken over beleggers gelezen, waarbij we van alles en nog wat zijn tegengekomen. Dunne boeken, dikke boeken, boeken over één soort aandeel en boeken met analyses over de gehele economie.

Vervolgens hebben we gekeken naar de drie criteria en kwamen we al vrij snel tot een stevige top 5. In deze top 5 kan het zo zijn dat de nummer 3 wellicht geschikter is voor jou dan de nummer 5, dus lees hieronder onze uitgebreide onderbouwing van de beste boeken over beleggen! 

1. De intelligente belegger

Onderwerp

Informatie

Betrouwbaarheid schrijver

Op het beste boek over beleggen in het algemeen komen we zonder twijfel uit bij De intelligente belegger van Benjamin Graham. 

In dit boek wordt vanuit de ogen van Amerikaanse econoom Benjamin Graham, tevens oud-professor van Warren Buffett, het beleggen in het algemeen volledig onder de loep genomen. Zo beginnen we bij de ontwikkeling van de S&P500 en komen we langzaamaan uit bij beleggen anno nu. 

Niet alleen leer je veel over waarom beleggen veel kan opleveren voor iedereen die er vroeg mee begint, maar je krijgt ook handvatten voor het beleggen op de lange termijn. Zo leer je beleggingen beoordelen op hun langetermijnperspectief.

Het taalgebruik in het boek is soms ietwat ingewikkeld en gedateerd, maar dit boek heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van de beurs zoals we hem nu kennen.

Kortom, in dit boek leer je om jezelf te transformeren van een belegger die weleens een fout maakt naar een intelligente belegger die op de lange termijn het meest uit zijn of haar vermogen weet te halen.  

Voordelen De intelligente belegger

 • Zeer uitgebreide informatie over de geschiedenis van het beleggen
 • Handvatten om de juiste beleggingen te selecteren
 • Essentiële informatie om op de lange termijn het meeste uit je vermogen te halen

Nadelen De intelligente belegger

 • Taalgebruik ietwat ingewikkeld en gedateerd.

2. Verdubbel je geld in vijf jaar

Onderwerp

Informatie

Betrouwbaarheid schrijver

Op nummer twee in onze lijst staat het boek Verdubbel je eigen geld in vijf jaar van Sam Hollanders. 

In dit boek leer je aan de hand van elf algemene lessen van Hollanders hoe je op een efficiënte manier waardeaandelen kunt herkennen en aanschaffen. Daarmee opent hij de zoektocht naar aandelen waarvan de onderliggende waarde van een aandeel hoger ligt dan dat de koers weergeeft.

We zijn enthousiast over dit boek, omdat je in zijn verhaal leert dat het beleggen in aandelen toch echt iets is waarbij je je emoties moet durven uitschakelen.

Nu hebben wij dit boek beoordeeld als beste boek voor de lange termijn, terwijl de naam meer richting de korte termijn neigt. Toch ontvang je in dit boek strategieën om niet alleen vandaag, maar ook over twintig jaar nog het meeste uit jouw vermogen kunt halen.

Kortom, aan de hand van praktische levenslessen neemt Hollanders je mee in de wereld van beleggen voor beginners, maar ook zeker voor al ervaren beleggers. Een aanrader voor iedereen dus!

Voordelen Verdubbel je geld in vijf jaar

 • Duidelijke structuur met 11 levenslessen
 • Een ander perspectief op beleggen, waardoor je zonder emoties leert beleggen
 • Handvatten om niet alleen vandaag, maar ook in de komende jaren succes op de beurs te behalen

Nadelen Verdubbel je geld in vijf jaar

 • De informatie is op sommige plaatsen minder uitgebreid en onderbouwd

3. Leer beleggen als Warren Buffett

Onderwerp

Informatie

Betrouwbaarheid schrijver

Op de derde plaats in deze top 5 staat Hendrik Oude Nijhuis' boek Leer beleggen als Warren Buffett.

In dit boek worden de belangrijkste lessen van Warren Buffett rondom het beleggen in aandelen haarfijn voor je op een rijtje gezet. Zo ontdek je al snel dat Warren alleen belegt in aandelen van bedrijven waarvan hij heel duidelijk begrijpt wat het bedrijfsplan is.

En daarmee legt Nijhuis ook meteen uit hoe deze lessen jouw portfolio zou kunnen beïnvloeden. Warren Buffett wordt veelal gezien als 's werelds meest succesvolle belegger, dus het ontdekken van zijn strategie kan voor alle beleggers waardevol zijn.

In het boek wordt soms een te beperkte visie op het beleggen naar voren gebracht. Zo zijn er tegenwoordig naast aandelen talloze andere manieren om op de lange termijn een vermogen op te bouwen.

Al met al is dit boek een must voor alle beleggers die geïnteresseerd zijn in het opbouwen van een sterk aandelenportfolio dat de lange termijn overleeft. 

Voordelen Leer beleggen als Warren Buffett

 • Aan de hand van het portfolio van Waren Buffett leer je hoe je jouw eigen portfolio kunt verbeteren
 • Je leert transparante aandelen onderscheiden van niet-transparante aandelen
 • Het boek is niet te dik, zodat je al snel van start kunt gaan met jouw portfolio verbeteren

Nadelen Leer beleggen als Waren Buffett

 • Het boek biedt niet altijd ruimte voor alternatieve beleggingen, die ook voor jouw portfolio interessant zouden kunnen zijn

4. Blondjes beleggen beter

Onderwerp

Informatie

Betrouwbaarheid schrijver

Op nummer 4 in onze top 5 staat het boek Blondjes beleggen beter van financieel journalist Janneke Willemse. 

In dit boek wordt aan de hand van 7 stappen in Jip-en-Janneketaal het beleggen voor beginners uitgelegd. Het kunnen uitleggen van de complexiteit van de beurs en het beleggen is niet gemakkelijk, maar het is Willemse wel gelukt.

Ons enthousiasme voor dit boek schuilt voornamelijk in het feit dat dit boek voor beginnende beleggers een perfect handvat kan zijn om op de lange termijn meer uit je vermogen te halen. 

Tegelijkertijd is de informatie niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld onze nummer 1. Zo wordt er bijvoorbeeld niets uitgelegd over vermogensbelasting - en dat is op den duur wel een belangrijk kenmerk.

Toch blijft ons oordeel positief. Willemse heeft een boek over beleggen geschreven dat voor beginners een perfecte handleiding vormt om vandaag nog te starten met beleggen. 

Voordelen Blondjes beleggen beter

 • Het boek heeft de complexiteit van de beurs gemakkelijk weten te vertellen, waardoor het voor iedereen die overweegt te beleggen gemakkelijk leesbaar is
 • Aan de hand van dit boek kan je direct starten met beleggen

Nadelen Blondjes beleggen beter

 • De informatie had uitgebreider gekund
 • Het boek is niet geschikt voor gevorderde beleggers

5. Permanent inkomen

Onderwerp

Informatie

Betrouwbaarheid schrijver

En dan zijn we alweer aanbeland bij de hekkensluiter van dit artikel: Permanent inkomen van Fred Hendriks. 

In zijn boek wordt er een kijkje gegeven in de keuken van beleggers die hun financiële toekomst verzekeren door te beleggen in Amerikaanse aandelen die veel dividend uitkeren. Daarmee is dit boek dus een goed voorbeeld van een boek over een niche binnen de beleggingswereld.

Dit boek is opgenomen in onze lijst, omdat de informatie in dit boek uitgebreid en onderbouwd is. Daarnaast is dit een goed voorbeeld van een boek dat tegen de stroom ingaat, en daarmee een interessant boek kan zijn voor ervaren beleggers.

Nu is het zo dat dit boek niet voor beginners geschikt, omdat het toepassen van de strategie in dit boek simpelweg kennis en tijd vereist. Maar voor iedereen die het aandurft om te beleggen in Amerikaanse aandelen, is dit boek onmisbaar. 

Voordelen Permanent inkomen

 • Handvatten om te starten met een succesvolle beleggingsstrategie
 • De informatie in dit boek is onderbouwd en uitgebreid

Nadelen Permanent inkomen

 • Het boek is vanwege de moeilijkheidsgraad niet geschikt voor beginners
 • Het boek biedt niet altijd ruimte voor alternatieve beleggingen, die ook voor jouw portfolio interessant zouden kunnen zijn

Veelgestelde vragen

Hoe hebben jullie de top 5 beste boeken over beleggen samengesteld?

We hebben de top 5 beste boeken over beleggen samengesteld door 15 boeken over beleggen te lezen en vervolgens te kijken naar het onderwerp, de doelgroep en de betrouwbaarheid van de schrijver. Op basis van die criteria hebben we de top 5 samengesteld.


Wat is het beste boek over beleggen?

Het beste boek over beleggen in het algemeen is het boek De intelligente belegger van Benjamin Graham. Lees in onze top 5 beste boeken over beleggen waarom en welke andere boeken interessant kunnen zijn.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>