• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Wat is de beste bank van Nederland? De Top 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024
Knab Logo

Knab

De best geteste bank in Nederland van dit moment is de Knab. Bij Knab  is het openen van een rekening gemakkelijk, worden alle functionaliteiten die je zou verwachten bij een goede bank aangeboden en worden jouw vragen door een uitstekende klantenservice goed beantwoord. Bovendien zijn de kosten van het houden van een rekening laag en is de rente op het sparen is bij de Regiobank aantrekkelijk. Daarnaast kan je bij de Knab terecht voor allerlei betaalrekeningen, sparen, beleggen, hypotheken en zelfs verzekeringen. Kortom, de Regiobank is voor alle verschillende mensen.

Overweeg jij over te stappen naar een andere bank? De spaarrente stijgt. Dat is goed nieuws voor Nederlanders die graag sparen, want zo kan je met jouw spaargeld op de lange termijn een aardig vermogen opbouwen.

Maar er zijn inmiddels veel meer opties. Zo kan je bij de meeste traditionele banken ook beleggen, een hypotheek of creditcard aanvragen, en meerdere rekeningen openen. Daarnaast zijn er steeds meer online banken in opkomst, die al deze diensten aanbieden tegen lagere kosten dan de grootste banken die we gewend zijn.

Hoe weet je nu welke bank het beste bij jouw wensen past? Om jou hierbij te helpen, onderzochten wij de beste banken in Nederland van dit moment. Uit ons onderzoek volgt een lijst van 5 interessante Nederlandse banken, waarbij een bankrekening openen een goed idee is.

Meer weten over de lijst met de beste banken in Nederland van dit moment? Lees dan hieronder meer over de beste banken van dit moment!


Top 5 Beste Bank van Nederland

Knab Logo

Best Geteste Bank
1. Knab

Regiobank logo

Meest Klantvriendelijke Bank
2. Regiobank

Bunq logo

Beste Online Bank
3. Bunq

Triodos Bank logo

Beste Duurzame Bank voor Beleggen
4. Triodos

ASN Bank logo

Beste Duurzame Bank voor Sparen
5. ASN

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke bank het beste is hebben we meer dan 10 banken vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een Nederlandse bank?

Deze top 5 komt niet zomaar uit de lucht vallen. De beste bank ziet er voor de ene persoon anders uit dan voor de andere persoon. Zo kan je het rentepercentage op een spaardeposito doorslaggevend zijn, of juist de mogelijkheden van een en/of-rekening.

In het samenstellen van onze top 5 hebben we daarom gelet op een aantal verschillende aspecten rondom het openen van een betaalrekening bij een bank.

Zo keken we naar het gebruiksgemak, de verschillende producten die worden aangeboden, het type bank en de extra mogelijkheden van de bank.

Al met al is het lastig om te bepalen welke bank nu 'beter' is dan de rest, omdat niet elke bank geschikt is voor iedereen. Toch kan je met behulp van deze kenmerken toch echt bepalen welke bank meer voordelen heeft dan de concurrentie.

Meer weten over hoe wij deze kenmerken gebruikten in onze analyse? Lees dan hieronder verder!

Gebruiksgemak

Allereerst starten we met het gebruiksgemak. Hoe makkelijk is het openen van een rekening? Hoe snel is het online bankieren? Krijg je een gratis betaalpas?

Dit is maar een handjevol vragen die je kunt beantwoorden om het gebruiksgemak van een bank te beoordelen. Omdat je met het openen van een bankrekening je dagelijkse bankzaken gemakkelijk wil regelen, is het beoordelen van gebruiksgemak belangrijk.

Hoe gemakkelijker de bank, hoe groter de algemene tevredenheid van het bankieren. Daarnaast is het essentieel dat mobiel bankieren eenvoudig is, want mobiel bankieren wordt tegenwoordig voor alle dagelijkse handelingen gebruikt in plaats van het bankieren via een computer.

Producten

Een tweede onderdeel onze analyse is het aantal producten dat wordt aangeboden door de bank. Zo kan je een bankrekening openen voor sparen, maar heb je tegenwoordig ook spaardeposito's, beleggen of creditcards.

Het is belangrijk dat de producten die worden aangeboden door de bank passen bij wat jij nodig hebt. Niet iedereen heeft immers een creditcard nodig.

Bovendien zit er verschil in waar banken zich in specialiseren. Zo zijn er banken die heel specifiek zijn gericht op ondernemers, waardoor zij scherpe tarieven zullen aanbieden voor bijvoorbeeld het openen van een zakelijke rekening.

Kortom: het is belangrijk om bij het analyseren van de producten die worden aangeboden door een bank stil te staan bij de producten die worden aangeboden. 

Type bank

Ten derde is het belangrijk om te bedenken dat er tegenwoordig twee type banken zijn: de traditionele bank en de online bank.

De traditionele bank kent iedereen: het zijn de banken die je in het straatbeeld ziet, waar je pinautomaten van kunt vinden en waar nog fysieke kantoren van zijn gevestigd in iedere stad of dorp.

De online bank is nieuw. Deze bank heeft geen fysiek kantoor waar je langs bij gaat, maar moderniseert alles wat bij een traditionele bank inmiddels achterhaald is.

Voor jou kan dit gevolgen hebben. De online bank heeft vaak de laagste kosten, maar wellicht een kleiner aanbod. De traditionele banken van Nederland hebben daarentegen heel veel aanbod, van hypotheek tot beleggen, maar hogere kosten. 

Extra mogelijkheden

Als laatste is het belangrijk om te kijken naar de krenten in de pap. De beste bankrekening kan voor jou anders zijn dan van jouw buurman, omdat jij net even andere wensen hebt. Zo kan het bijvoorbeeld doorslaggevend zijn om een rekening te openen bij de duurzaamste banken, omdat jij als persoon dat belangrijk vindt.

Naast het voorbeeld van een duurzame bank kan je in deze categorie bijvoorbeeld banken vinden waarbij je meerdere rekeningen kunt openen, een bank waar je een gratis creditcard bij krijgt of simpelweg een bank met lage kosten.

Kortom: de extra mogelijkheden kunnen net het verschil maken in het wel of niet openen van een rekening bij die bank. 


Wat is de beste bank van Nederland?

Wat is de beste bank van Nederland op dit moment? Op basis van de bovenstaande 4 criteria onderzochten sloegen wij aan het banken vergelijken en kwamen we tot een top 5 van de beste banken van Nederland.

We keken naar verschillende banken, waaronder de bekendste banken, maar ook andere banken waarvan je wellicht nog nooit hebt gehoord. En dat alles met maar 1 doel: het vinden van de beste bank.

Hieronder vind je onze top 5 met de beste banken in Nederland van dit moment! 


1. Knab

Knab Logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

De best geteste bank van Nederland van dit moment is in onze ogen Knab. Deze klantvriendelijke bank biedt allerlei verschillende diensten aan die voor elke Nederlander interessant zouden kunnen zijn.

Zo is het bij deze online bank mogelijk om te beleggen, sparen, een pensioen op te bouwen, verzekeren en hypotheek aan te vragen. Bovendien is Knab onder ondernemers een steeds populairder wordende bankrekening, omdat de tarieven voor zzp'ers heel scherp zijn.

Knab - de naam is palindroom, en dus omdraaiing, van het traditionele 'bank' - is bovendien een van de betere banken van Nederland vanwege het gemak van al hun diensten.

Al gaat het om het openen van een rekening, het contact opnemen met de klantenservice of het gebruik maken van de mobiele app, alles bij Knab verloopt moeiteloos.

Dat is ook niet vreemd, want deze online bank werd juist opgericht om ervoor te zorgen dat bankzaken makkelijker gedaan konden worden. En, boven alles, online. Knab kan je naast traditionele bank eigenlijk ook zien als een techbedrijf, waarbij zij het (online) bankieren echt heel gebruiksvriendelijk hebben gemaakt.

Kortom, Knab is voor alle Nederlanders met het oog op de toekomst een interessante partij. 

Voordelen Knab

 • De kosten van Knab worden maandelijks in rekening gebracht, waardoor je nooit variabele kosten hebt
 • Je hebt de keuze uit verschillende soorten betaalrekeningen

Nadelen Knab

 • Geen

2. Regiobank

Regiobank logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

Op nummer twee in onze lijst met de beste banken in Nederland staat Regiobank. Deze 'buurtzame bank' is sinds kort onderdeel van de Volksbank, waar je wellicht de SNS bank of de ASN bank van zou kunnen kennen.

Regiobank is meermaals verkozen tot de mest klantvriendelijke bank. Uit een jaarlijkse panelonderzoek van de consumentenbond blijkt dat de Regiobank onder haar klanten ontzettend goed beoordeeld werd op meerdere criteria.

Bij de Regiobank zijn alle denkbare bankdiensten mogelijk: sparen, beleggen, creditcards en hypotheken. Dit is in vergelijking met andere banken niet heel opvallend.

Waarin Regiobank wel opvalt, is hun persoonlijke aanpak. Je kan hier makkelijk terecht voor persoonlijk advies op financieel gebied, terwijl de kosten hier hiervan niet hoger komen te liggen.

Al met als is het niet vreemd dat Regiobank onder haar klanten zo goed wordt beoordeeld. 

Voordelen Regiobank

 • Sterke samenwerking met SNS bank en ASN bank
 • Meest klantvriendelijke bank met de beste service

Nadelen Regiobank

 • Geen

3. Bunq

Bunq logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

Op nummer drie in onze lijst staat Bunq. Bunq is een nieuwe bank die betaalrekeningen aanbiedt op een andere manier dan we gewend zijn van banken.

Zo biedt Bunq een gratis betaalrekening aan, waarvan je op basisniveau kunt internetbankieren. Wil je meer opties, zoals het openen van meerdere betaalrekening, betaal je een maandelijks bedrag.

Als online bank is Bunq vooruitstrevend, maar ook nieuw. Bankzaken zullen bij deze nieuwe bank bijvoorbeeld net even anders verlopen dan je wellicht gewend bent. Zo heb je bij Bunq een maximumaantal keren dat je geld kunt pinnen bij een pinautomaat, terwijl bij andere banken hier geen limiet aan vast zit.

Bunq is een bank die volop in ontwikkeling is, en waar veel Nederlanders zonder twijfel een bankrekening bij kunnen gaan openen.

Voordelen Bunq

 • Gratis bankrekening
 • Internetbaniekeren is heel gestroomlijnd

Nadelen Bunq

 • Maandelijkse kosten liggen aan de hoge kant
 • Mogelijkheden van de basis betaalrekening zijn beperkt

4. Triodos

Triodos Bank logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

We vervolgen deze lijst met de meest duurzame bank van Nederland, Triodos. Triodos is een grote speler in de bankenwereld, waarbij men al jaren een betaalrekening opent.

Al sinds de oprichting stijgt het aantal klanten dat een bankrekening heeft bij de Triodos Bank, waarbij het inmiddels is opgelopen tot zo'n 700.000 Nederlanders.

Dat is niet vreemd als we bedenken dat de Triodos bank als een van de weinige banken daadwerkelijk handelt naar eer en geweten, want zij investeren niet in bedrijven die betrokken zijn bij zaken als milieuvervuiling of arbeidersrechtenschending.

Bovendien zijn de basiszaken van Triodos op orde: je kan een gratis betaalrekening openen, je kunt een creditcard aanvragen, geld overboeken is kosteloos en ga zo maar door.

Triodos is, daarentegen, een traditionele bank. Dit betekent dat de kosten voor het internetbankieren hoger liggen dan een vergelijkbare betaalrekening bij een online bank. Desalniettemin is Triodos een uitstekende speler.

Voordelen Triodos

 • Een van de meest duurzame banken ter wereld, waarbij op een ethische manier wordt omgegaan met jouw geld
 • Goede mogelijkheid om ook te beleggen

Nadelen Triodos

 • Kosten liggen aan de hoge kant

5. ASN Bank

ASN Bank logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

We sluiten deze lijst af met de ASN bank. De ASN bank is onlangs samengevoegd onder de noemer van de Volksbank, samen met bijvoorbeeld de SNS bank.

ASN is een bank die vooroploopt in het duurzaam beleggen. Voor iedereen die naast een gratisbankrekening dus geinteresseerd is in beleggen, kan de ASN bank dus interessant zijn.

Een betaalrekening bij ASN is stabiel, want je kunt alle diensten die je zou verwachten bij een bank gewoon gebruiken. Zo heeft het de mogelijkheid om een jongeren-, studenten-, of juniorrekening te openen zonder al teveel moeite.

De verschillende betaalrekeningen worden bovendien uitgebreid met de mogelijkheid tot beleggen, verzekeren, zakelijke rekeningen of hypotheken.

Kortom, de ASN bank is interessant voor iedereen die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft zitten en die op zoek is naar een stabiele bankrekening. 

Voordelen ASN Bank

 • Meest duurzame bank van Nederland
 • Duidelijk en overzichtelijk aanbod

Nadelen ASN Bank

 • Kosten liggen aan de hoge kant

Beste Nederlandse bank vergelijking: conclusie

Zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel over de beste Nederlandse bank van dit moment.

We hebben ontdekt dat er zowel online banken als traditionele banken zijn, waarbij elk type bank net weer even bepaalde voor- en nadelen met zich meebrengen.

Over het algemeen zijn banken vergelijkbaar in het aanbod, maar zit het verschil vooral verstopt in de kosten die in rekening worden gebracht voor het openen van een bankrekening of de specialisatie van de bank.

Al met al kan worden gezegd dat alle banken in onze top 5 interessant kunnen zijn, omdat deze banken simpelweg hun financiële zaken op orde hebben, het online bankieren goed faciliteren en dat het openen van een betaalrekening soepel verloopt.


Veelgestelde vragen

Wat is de beste bank van Nederland?
Uit ons onderzoek bleek dat Knab momenteel de beste bank van Nederland is. 


Wat is de duurzaamste bank van Nederland?
De duurzaamste bank van Nederland is de ASN bank.


Wat is de beste online bank?
De beste online bank in Nederland van dit moment is Knab.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>