• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Beste AI-Aandelen: De top 10 Artificial Intelligence aandelen in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Wat zijn de beste AI aandelen om te kopen? Van robotica, VR-brillen naar simpele software-oplossingen voor het huis-, tuin- en keukenbedrijf: AI kan in de toekomst het landschap aardig veranderen.

Welke bedrijven gaan mee in deze ontwikkeling? Er zijn bedrijven die volop investeren in de markt van AI, want zij zien de potentie hiervan om enorm te groeien op de lange termijn. Het wordt daarom ook geschat dat deze markt in de toekomst enorm zal groeien.

Dat is ook niet vreemd, want AI kan de dagelijkse bedrijfsvoering voorgoed veranderen. Versimpeling van dagelijkse taken en het vervangen van menselijke intelligentie met foutloze robotica. Het klinkt voor sommige bedrijven als muziek in de oren, maar voor de andere als een enorme bedreiging.

In dit artikel stellen wij de top 10 artificial intelligence aandelen van dit moment voor je op. Dit zijn aandelen die AI omarmen en laten groeien. Meer weten? Lees dan verder!

#

Naam

Afkorting

ISIN

Beurs

Risicolabel

1

Alphabet

NDQ

US02079K3059 

Nasdaq

B

2

Microsoft

MSFT

US5949181045 

Nasdaq

A

3

AMD

AMD

US12468P1049 

Nasdaq

C

4

C3Ai

AI

US00287Y1091

NSY

D

5

Infineon Technologies

IFX

DE0006231004 

Xetra

B

6

Upstart Holdings

UPST

US91680M1071 

Nasdaq

D

7

JD.com

JD

US47215P1066 

Nasdaq

C

8

Block

SQ

US8522341036 

NSY

C

9

Telecom Italia

TIT

IT0003497168 

MIL

C

10

Snap

SNAP

US83304A1060 

NSY

D

 • Swipe naar rechts om de hele tabel te zien

Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke ai-aandelen het best presteren, onderzochten we de marktkapitalisatie van de aandelen, het rendement van de laatste jaren en het risico. De risicolabels lopen van A tot en met D, waarbij A het minst risicovol is, en D het meest risicovol. 


Waar moet je op letten bij het kopen van artificial intelligence aandelen?

Waar hebben wij op gelet in het samenstellen van deze top 10? Aandelen analyseren kan je op verschillende manieren doen en er is geen vaste manier die voor iedereen werkt. 

Het is daarom belangrijk om bepaalde criteria vast te houden, en op basis daarvan de aandelen te vergelijken. Wij hebben hieronder vier criteria vastgesteld, namelijk de sector, het rendement, de ESG-score en het risico.

Druk op de knoppen hieronder om te ontdekken hoe wij tot deze top 10 zijn gekomen!

Sector

Laten we beginnen met de sector. De wereld van artificial intelligence staat nog in de kinderschoenen. Dat heeft gevolgen voor de aandelen die zich in deze sector begeven, want het risico hoger.

Laten we maar eerlijk zijn: de beste aandelen zijn aandelen van bedrijven die geld verdienen. Nu is het zo dat je met artificial intelligence zeker geld kunt verdienen, maar de manier waarop verschilt nog.

De vraag die je daarom moet stellen bij het wel of niet kopen van een artificial intelligence aandeel is als volgt: waarin investeer je nu eigenlijk?

Hoe duidelijker jij het product van het artificial intelligence aandeel kunt verwoorden, hoe groter de kans dat dit aandeel op termijn ook groei zal laten zien.

Bij bedrijven die een zeer duidelijk verdienmodel hebben rondom artificial intelligence, is de kans groot dat dit aandeel zal groeien.

Toch is boven alles duidelijk dat artificial intelligence op dit moment nog aan het ontwikkelen is. Wees echter wel alert, want dit zeiden we nog geen 10 jaar geleden over elektrische auto's. In artificial intelligence zit ontzettend veel groeipotentie, het is alleen de vraag waar en wanneer dit precies gaat gebeuren.

Kortom: wees opgepast bij het investeren in artificial intelligence, maar besef dat er ontzettend veel groeipotentie zit in deze sector.

Rendement

Het rendement is voor elk aandeel een belangrijk onderwerp. Met name de koers is hierbij interessant. Kort gezegd kan je stellen dat de koers hoog staat op het moment dat veel beleggers beleggen in het aandeel. De vraag is groot, dus stijgt de prijs.

Op het moment dat men het aandeel massaal verkoopt, daalt de koers. Dan is het aanbod hoog, en de vraag laag.

En nu de belegger. In het ideale scenario beleg je als de koers laag staat, en verkoop je als de koers hoog staat. Helaas is dat niet altijd even makkelijk om te realiseren.

Kijk maar eens naar de koers van een aandeel op dit moment en vergelijk dit met de koers van een jaar geleden. Zal de koers gaan stijgen, of juist gaan dalen?

Hoewel het voorspellen van de koers vrijwel onmogelijk is, zegt het algemene beeld van de koers wel veel. Als de koers stabiel blijft, betekent dit dat beleggers redelijk stabiel investeren in dit aandeel.

Een prima investering dus. Zie je veel fluctuatie in de koers? Dan blijkt dat beleggers het niet helemaal weten. Risico dus.

ESG-score

Het laatste onderdeel is de ESG-score. De ESG-score is een score die wordt toegekend aan farmaceutische bedrijven, waarbij er wordt gekeken naar het Environment, Sustainability en de Governance van een bedrijf. Kort gezegd wordt er gekeken naar de wijze waarop het bedrijf financiële resultaten heeft behaald.

Wordt er geïnverteerd in duurzaamheid? Wordt er goed voor het personeel gezorgd? Kloppen de cijfers?

Een kunstmatige intelligentie bedrijf met een goede ESG-score is niet direct een goede investering. Soms zijn er bedrijven die zaken op orde hebben, maar nog steeds door afwijkende afspraken onderuit kunnen gaan. Ook de grootste fabrikant kan fouten maken.

Daarom kan de ESG-score het best worden gezien als een score die de kans op succes vergroot. Aandelen met een goede ESG-score hebben hun zaken op orde en zorgen goed voor hun persoon, waardoor de kans groot is dat ze op de lange termijn stabiel blijven.

Natuurlijk kan een ESG-score door de jaren heen veranderen. Gelukkig is kans is klein dat de ESG-score in een korte tijd enorm schommelt.

ESG Risicolabel

Oordeel

D

Slecht

C

Gemiddeld

B

Goed

A

Uitzonderlijk goed

Risico

En dan de risico. Bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligantie zijn risicovol. Dit komt grotendeels door de hoge concurrentie binnen deze sector.

Tal van bedrijven proberen mee te doen in de wereld van kunstmatige intelligentie en dat lukt lang niet iedereen even goed.

Als belegger kan je dit risico beperken, door te beleggen in AI-bedrijven die al wat langer actief zijn in de markt of maar voor een klein gedeelte AI-toepassingen proberen te gebruiken.

Een goed voorbeeld hiervan is Tesla, dat in principe autonome voertuigen produceert, maar dit in combinatie doet met kunstmatige intelligentie.

Als belegger beleg je zo niet alleen in de productie van zelfrijdende auto's, maar ook in de software daarachter. Op zo'n manier beleg je in een bedrijf dat een breder product aanbiedt.


Waarom beleggen in kunstmatige intelligentie?

AI-bedrijven zijn goed in het opschutten van de markt. Vrijwel alle industrieën worden de laatste tijd verstoord door automatisering en robotica, die worden gestuurd door artificial intelligence.

Wat dacht je bijvoorbeeld van ChatGPT, de meest recente artificial intelligence die het schrijven van teksten opeens automatiseert?

Of het nu gaat om cloud computing, machine learning of virtuele assistenten: ai-software is in de laatste jaren bezig met een opmars die ons het leven een stuk makkelijker kunnen maken.

En daar komt nog een essentieel onderdeel bij kijken: artificial intelligence maakt het leven van bedrijven makkelijker. En zo kunnen ai-aandelen op termijn de markt volledig op zijn kop gooien. En deze verschillende toepassingen zijn absoluut de moeite waard om eens verder te onderzoeken.

Wat zij nu preceis de voor- en nadelen van artificial intelligence? Wij zetten de belangrijkste zaken even voor je op een rij:

Voordelen

 • De markt van artificial intelligence staat nog in de kinderschoenen, waardoor er een groot groeipotentieel is
 • Bedrijven hebben ai-toepassingen nodig om te groeien in de huidige tijd
 • De nieuwe technologie van artificial intelligence opent nieuwe mogelijkheden, zoals zelfrijdende auto's of data analyse
 • De machine learning via artificial intelligence zal op bepaalde gebieden menselijke intelligentie overtreffen

Nadelen

 • Artificial intelligence bevindt zich in een relatief ontluikende fase, waardoor het niet volledig te voorspellen is op welke manier artificial intelligence terug te zien zal zijn in de toekomst
 • Artificial intelligence kost momenteel veel geld, waardoor bedrijven de machine learning nog niet in grote hoeveelheden investeren

Beleggen in aandelen bij banken gaat ten koste van jouw rendement. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Waar kan je het beste AI aandelen kopen?

Mocht je hebben besloten te willen beleggen in kunstmatige intelligentie, is het belangrijk om na te denken over waar je dat nu precies doet. In de vrijwel alle gevallen kan dit gewoon bij een bank of broker, waar je al een rekening bij hebt.

Toch zijn er verschillen in de kosten. Partij A rekent hogere transactiekosten dan de partij B, terwijl je hetzelfde aandeel koopt. Op de lange termijn kunnen hoge kosten jou dus aardig wat rendement kosten.

Aandeelbrokers zijn goedkoper dan banken. Zo simpel is het. Moet je dan altijd voor een broker kiezen? Nee, ook bij een bank kan je dezelfde winst behalen, want de koers van een aandeel blijft hetzelfde. Het enige verschil is dat je bij een broker meer geld overhoudt om te beleggen.

Een groot voordeel van een broker ten opzichte van een bank, is dat het aanbod bij een broker groter is. Zo kan je in het geval van de beste ai-aandelen bij elke broker terecht voor alle aandelen, terwijl een bank vaak maar een selectie aanbiedt.

Om jou hierbij te helpen, hebben wij in ons artikel onderzocht wat de beste broker van dit moment is. Daarin kun jij lezen welke broker passend is voor jou en het beleggen in aandelen.

Brokers


Onze favoriet

DEGIRO Logo


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Gratis €100 transactiekosten

Geen


Beste Kunstmatige Intelligentie aandelen conclusie

En dat brengt ons alweer bij de conclusie van dit artikel over AI-aandelen, waarin we eens artificial intelligence onder de loep hebben genomen. Kunstmatige intelligentie is een sector die momenteel in de kinderschoenen staat.

Dat betekent niet dat ai-aandelen kansloos zijn. Sterker nog, investeren in een AI-aandeel in een fase waarin artificial intelligence nog niet door alle bedrijven worden omarmt, kunnen een gat in de markt vormen.

Tegelijkertijd is het zo dat investeerders en de meeste beleggers het niet eens zijn over de beste ai-software en de beste ai-aandelen. Hoewel er een grote interesse is in de technologie, zijn sommige toepassingen van artificial intelligence 'vaag'.

Wat koop je nu eigenlijk? Zo kom je termen als software as a service, elektronische handtekeningen of customer relationship management tegen. AI gebruikt de meest handige trucjes om geld te verdienen aan het versimpelen aan de dagelijkse bedrijfsvoering.

In alle gevallen is het belangrijk om goed na te denken over in wat voor soort bedrijven je nu eigenlijk investeert, voordat je daadwerkelijk een aandeel koopt.

De meeste ai-aandelen kunnen op termijn interessant zijn, omdat deze markt simpelweg een groot groeipotentieel heeft. Dat betekent dat vrijwel alle investeringen in stevige bedrijven wat kunnen opleveren.

In die zin is het dus niet per se het geval dat je investeert in een bepaald type artificial intelligence, maar ben je meer op zoek naar een bedrijf dat eigenlijk al heel stevig staat, en in de toekomst steeds meer ai-toepassingen van plan is om te integreren in het bedrijf.

Nou ja, het is geen harde regel. Wel zegt het iets over het risico. Hoe 'nieuwer' de technologie, hoe groter de kans dat het op de korte termijn zou kunnen klappen. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar.

Beleggen in aandelen bij banken gaat ten koste van jouw rendement. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Veelgestelde vragen

Wat is het beste AI-aandeel?

In ons artikel over de beste AI-aandelen vind je onze lijst met de beste AI-aandelen van dit moment.


Welke AI-aandelen gaan stijgen 2024?

Het is onduidelijk welke AI-aandelen gaan stijgen, maar de verwachting is dat de gehele markt op de lange termijn veel groei zal laten zien.


Welke bedrijven gebruiken AI?

In de meeste beursgenoteerde bedrijven speelt artificial intelligence op grote schaal een leidende rol.


Wat zijn de beste artificial intelligence ETF's?

De beste artificial intelligence ETF's zijn ETF's waarin de grootste AI-aandelen worden opgenomen, zoals Microsoft of AMD. Artificial intelligence ETF's zijn interessant, omdat hiermee in de hele sector belegt.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>