Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Het is een trend van de afgelopen jaren; steeds meer (jongere) Nederlanders beginnen te investeren in aandelen. Een goede keuze als je het mij vraagt. Maar daar gaat het hier niet om. We krijgen steeds vaker vragen van beginnende en ervaren beleggers over wat nou de beste aandelen zijn. Daarom leek het mij een goed idee om hier eens diep op in te gaan.

Wat zijn de beste aandelen om nu te kopen? En welke zijn juist het best voor de lange termijn? Dit en meer lees je in ons artikel!

Wat heb ik nodig om te starten?

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan voor ETFs en eToro voor losse aandelen
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en begin met investeren!

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen

Disclaimer: wij delen enkel onze visie op aandelen en financiële markten. De inhoud die je vind op ThinkRich moet nimmer geïnterpreteerd worden als beleggingsadvies.


Waar moet je op letten bij het kopen van aandelen?

Wanneer je aandelen koopt zijn er verschillende criteria die je mee moet wegen. Alleen door alle criteria mee te wegen weet je zeker dat je de beste aandelen koopt. De belangrijkste 5 criteria nemen we samen met jou door. Kom je er tijdens het handelen nog steeds niet uit? Laat dan eenbericht achter en ik, of onze redactie, komt er z.s.m. op terug.

Laten we voor nu beginnen!

Spreiden

Je zal vast eens van het spreekwoord "nooit al je eieren in een mand leggen". Of "nooit alles op één paard wedden". Beide spreekworden zijn van toepassing wanneer je gaat beleggen op de aandelenmarkt. Door de gigantische onstabiliteit en onvoorspelbaarheid van crypto's id het beeld ontstaan dat het investeren in aandelen zonder risico is en dat de koersen niet zo volatiel zijn. Dit is absoluut niet waard. ETF's zijn weliswaar een stuk stabieler, losse aandelen kunnen zomaar tientallen procenten stijgen of dalen in relatief korte periodes.

Daarom raden wij aan om je geld te verspreiden over meerdere (soorten) aandelen. 

Wel of geen dividend??

Wil jij ieder jaar of kwartaal een winstbedrag uitgekeerd krijgen op je aandelen? Kies dan voor dividend aandelen. Dividend is een bedrag dat wordt uitgekeerd aan alle aandeelhouders van het bedrijf wanneer de resultaten over de afgelopen periode erg goed zijn. Zo kun je, naast de eventuele groei in de waarde van een aandeel, ook nog eens extra meeprofiteren van goede cijfers.

Lang niet alle bedrijven keren dividend uit. Er zijn genoeg aandelen waarbij er geen sprake is van dividend. Wel is het zo dat deze bedrijven, en daarmee ook het bijbehorende aandeel, over het algemeen harder kunnen groeien.


Over het algemeen geldt;
Dividend aandelen = stabiel, minder forse prijswijzigingen

Groeiaandelen = potentiële snelle stijging (of daling) van het aandeel

Risico

Bij elke beslissing rond het kiezen van de beste aandelen is risico een belangrijke factor. Niet alleen kun je het risico verkleinen door te spreiden, ook door het soort bedrijven waarin je investeert kun je het risico vergroten of juist verkleinen. Denk hierbij aan consumentengoederen, tech aandelen, niet-cyclische producten of grote chipbedrijven.

Een relatief nieuw tech aandeel zal meer risico met zich meebrengen dan een  Shell aandeel, waarvan de verwachtingen makkelijker te voorspellen zijn.

Of je juist meer of minder risico wil nemen is volledig aan jou, wees je er echter van bewust dat elke keuze gevolgen heeft.

Broker

Tot slot de keuze voor een broker. Eerder schreven onze collega's van Top-X al een artikel over de beste broker. Op deze pagina zullen we niet te diep ingaan op dit vraagstuk, dat is een mooi onderwerp voor een specifiek artikel. Als we kijken naar de kosten en mogelijkheden die bij beleggen komen kijken, kunnen we stellen dat DEGIRO de beste broker is voor ETF's, terwijl eToro veruit de beste optie is wanneer het gaat om het kopen van aandelen.

Wat zijn de beste aandelen om nu te kopen?

Deze pagina is onder te verdelen in 3 verschillende categorieën beste aandelen. Dit zijn;

  • beste aandelen van dit moment
  • beste aandelen korte termijn
  • beste aandelen lange termijn

We beginnen met de eerste categorie. Wat zijn ze beste aandelen om nu te kopen?

Beste aandelen van het moment

ASML (Euronext NL)


Nummer 1 in onze lijst van goede aandelen van dit moment is ASML. ASML is een hightechbedrijf uit Nederland (in 1984 opgericht in Eindhoven) en is een van de grootste leveranciers van producten die gebruikt worden bom chips te maken. Het zijn dan ook vooral makers van chips die klant zijn bij ASML. Wereldwijd is er nog steeds een groot tekort aan chips. Iets waar ASML tegelijkertijd zowel winst als hinder van ondervindt.  

Al met al gaat het erg goed met deze Nederlandse reus. Voor dit jaar wordt nog steeds een omzetgroei van 20% verwacht en zijn alle lichten op groen om dit te verwezenlijken. Terecht op #1 dus. 

Dividendrendement

0.90

Werkkapitaal

3.852.100.000

Beurs

Euronext NL

Aantal aandelen (uitstaand)

410.000.000

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen

Ralph Lauren (NYSE)


Ralph Lauren is een veel groter en interessanter bedrijf om in te beleggen dan je in eerste instantie zou denken. Naast de bekende polo's die je regelmatig in het straatbeeld ziet zijn ook de aandelenkansen voor Polo Ralph Lauren zeer interessant. Hoewel de coronacrisis een negatief effect heeft gehad op het wereldwijde fashionmerk, ziet het er op korte termijn zeer rooskleurig uit. Het bedrijf investeerde bijna de helft meer in marketing dan de jaren ervoor en is de hele bedrijfsstrategie ingezet op groei. Polo Ralph Lauren wist dan ook het afgelopen kwartaal een zeer forse omzetgroei van 26% te bewerkstelligen. 

Ook voor komend jaar voorziet de directe een groei van meer dan 30%!

Dividendrendement

0.57

Werkkapitaal

3.852,10

Beurs

NYSE

Aantal aandelen (uitstaand)

50.000.000

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen

Beste aandelen voor de korte termijn

Tijd om in te zoomen op de beste aandelen korte termijn. Voor welke aandelen wordt er op korte termijn een sterke prijsstijging verwacht, en waarom? We behandelen drie verschillende aandelen die in 2022 op korte termijn goed zijn om in te stappen. 

Alphabet (NASDAQ)


Alphabet, het moederbedrijf van Google is absoluut een interessant aandeel voor korte termijn. Dit zal bij sommige misschien wat gefronste wenkbrauwen opleveren. Het aandeel heeft de laatste tijd namelijk al een stijging doorgermaakt. Toch zit er nog meer dan genoeg groeipotentie in. Alphabet investeert continue in nieuwe projecten, vooral in de categorie Smart Home. Dit doen ze o.a. met hun eigen slimme deurbel (Google Nest) en natuurlijk de Google Home, de tegenhanger van Alexa).

In tegenstelling tot sommige andere beste aandelen van 2022 uit dit rijtje ontvang je geen dividend op Alphabet aandelen. Waarom dit een goed aandeel is voor op de korte termijn? Er is de afgelopen jaren zeer veel geld gestopt in divisies die nog niet van de grond zijn gekomen maar op korte termijn wel voor zeer veel omzet en winst kunnen gaan zorgen. 

Dividendrendement

nvt

Werkkapitaal

182.106.000.000

Beurs

NASDAQ

Aantal aandelen (uitstaand)

320.000.000

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen

MC / LVMH (Tradegate)


LVMH staat voor Louis Vuitton Moët Hennessy. Luxe tassen, champagne en drank dus. Op de aandelenbeurs vind je dit bedrijf onder de ticker MC. Wat veel consumenten en beleggers niet weten is dat het bedrijf nog veel meer merken bezit. Zo is het luxe modehuis ook eigenaar vn o.a. Belvedere, Hublot (horloges), verschillende high-end parfums en nog veel meer.

De laatste jaren koopt het bedrijf steeds meer merken op. Ik verwacht dat het bedrijf hier op korte termijn de vruchten van gaat plukken en dat we dit dan ook terug gaan zien in de koers. 

Dividendrendement

1.54

Werkkapitaal

34.875.000.000

Beurs

Tradegate

Aantal aandelen (uitstaand)

500.000.000

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen

Alibaba (NYSE)


Het aandeel van de Chinese e-commerce gigant is al lange tijd niet om over naar huis te schrijven. Het bedrijf heeft al een aantal keer tegenvallende resultaten moeten communiceren en heeft ook te maken met hevige concurrentie en bemoeienis van de Chinese overheid. Toch lijkt een ommekeer op termijn in zicht. Een van de redenen van de tegenvallende winstresultaten was gigantische investeringen in andere bedrijven, waaronder Ele.me, 'het Aziatische JustEat'. Ook begeeft Alibaba zich in de cloud-industrie, net als het Amerikaanse Amazon. Een markt die een sterke groei doormaakt en waar het Alibaba aandeel van kan gaan profiteren. 

Kortom; de negatieve gebeurtenissen zijn geweest, kijkend naar de toekomst liggen er vooral kansen voor Alibaba!  

Dividendrendement

nvt

Werkkapitaal

n.B.

Beurs

NASDAQ

Aantal aandelen (uitstaand)

2.710.000.000

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen

Beste aandelen voor de lange termijn

Slechts enkele beleggers zijn in staat om de markt perfect te timen. Dit gaat echter ook vaak genoeg fout. Enerzijds omdat er verkeerde keuzes gemaakt worden en anderzijds omdat er emoties in het spel komen (korte termijn winstbejag). Het is dan ook raadzaam om niet alleen in het nu bezig te zijn maar ook naar de toekomst te kijken. Hieronder vind je 2 van de beste aandelen voor lange termijn.

Moderna (NASDAQ)


Waarom Moderna? Het bedrijf heeft al fors geprofiteerd van de afgelopen twee jaar dankzij het vaccin tegen corona, toch? Dat klopt. Maar er zijn meerdere redenen waarom we positief zijn voor de langere termijn. Ten eerste is de farmaceutische industrie een die veel minder seizoensgebonden is. We verwachten in de nabije toekomst dan ook geen plotselinge drop van het aandeel.

De belangrijkste reden dat wij Moderna hebben verwerkt in onze lijst van beste aandeel voor de lange termijn is dat hoewel de pandemie over is, covid-19 nog lang niet weg is. Naar verwachting wordt covid het nieuwe griep en dat betekent dat o.a. Moderna de komende jaren hier nog heel veel vaccins en prikken voor gaat kunnen verkopen.

Daarnaast ziet ook de Technische Analyse er keurig uit op dit moment.

Dividendrendement

nvt

Werkkapitaal

6.279.520.000

Beurs

NASDAQ

Aantal aandelen (uitstaand)

400.000.000

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen

Beyond Meat (NASDAQ)


Met de alsmaar groeiende vraag naar duurzame producten en diensten ziet de toekomst er rooskleurig uit voor bedrijven die zich hierin specialiseren. Een voorbeeld hiervan is Beyond Meat. Beyond Meat is een wereldwijd bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van vleesvervangers. Het Beyond Meat concern heeft verschillende labels en merken onder zich hangen. Het aandeel heeft de afgelopen 3 jaren niet naar verwachting gepresteerd, zonder duidelijke redenen waarvoor dit is. 

Op de lange termijn is het echter een aandeel waar we zeer hoge verwachtingen van hebben. Deze branche is nog steeds groeiende, en het aandeel kan potentieel nog een paar keer over de kop gaan wanneer ze de omzet kunnen laten toenemen. Dit laatste is zeker niet onrealistisch als je kijkt welke uitbreidingen er nog mogelijk zijn op internationale markten en rekening houdt met de groeiende vraag naar plantaardige vleesproducen.

Dividendrendement

nvt

Werkkapitaal

279.160.000

Beurs

NASDAQ

Aantal aandelen (uitstaand)

30.000.000

DEGIRO is ideaal voor de aankoop van ETF's

eToro is ideaal voor de aankoop van aandelen


Andere interessante aandelen

Uiteraard zijn er op de verschillende aandelenmarkten nog veel meer interessante aandelen waar je kunt instappen. Een voorbeeld hiervan is Roblox (RBLX). Een game platform wat zich volop gaat richten op de Metaverse en de verschillende toepassingen daarin. Het verdienmodel zit in in-game advertenties en in-play aankopen. 

Ook het Volkswagen aandeel behoort misschien wel tot de beste aandelen van 2022. Waarom? Naar mijn mening is het aandeel op dit moment ondergewaardeerd. De waarde van de verschillende merken die het concern in bezit heeft is al stukken hoger dan de totale marktkapitalisatie. 

Tot slot willen we het aandeel Henkel nog even uitlichten. Ook dit aandeel is weer een voorbeeld van een die veel lager gewaardeerd is dan dat het zou moeten zijn. Het bedrijf komt, ondanks dat de koers nog niet hersteld is, op korte termijn weer terug in de groene cijfers. Het is een dividendaandeel met een rendement van meer dan 2,5%. Het aandeel kan in onze ogen eigenlijk alleen maar de weg naar boven vinden.


Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten

Goed om te weten

1. Hoe zijn jullie tot deze lijst van beste aandelen van 2022 gekomen?
Om tot een juiste selectie te komen hebben we onze eigen expertise gecombineerd met de visie van verschillende (andere) experts en specialisten in de markt. Op deze manier hebben we de breedste selectie aan adviezen.

2. Hoe weet je welke aandelen gaan stijgen?
Je weet dit nooit honderd procent zeker uiteraard. Iedereen die anders beweert die liegt. Wel kun je een zo goed mogelijke voorspelling doen door een combinatie van fundamentele analyse (hoe staat het bedrijf ervoor, hoe ziet de markt eruit cvoor de komende jaren etc.) en technische analyse. Dit hebben wij dan ook toegepast om de meest interessante aandelen voor korte en lange termijn te selecteren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>