• Home
  • /
  • Geld
  • /
  • Best betaalde bijbaan voor studenten

Hé student, op zoek naar een goed betaalde bijbaan?

Wij vertellen je er op deze pagina alles over. Wij gaan in op de top 10 best betaalde bijbanen. Zo kan jij naast je studie lekker geld verdienen en je studielening zoveel mogelijk beperken. Klinkt goed, toch?

Bijbaan

Gemiddeld salaris p/uur

Bijles geven

€10 - €30

Privéchauffeur

€18

Callcenter medewerker

€6 - €16

Medewerker thuiszorg

€11

Administratief werk

€11

Eigen baas

n.v.t.

Precisiewerk

€10

Hovenier

€7 - €13

Logistiek medewerker

€8 - €12

Maaltijdbezorger

tot €35


De best betaalde bijbanen

Hieronder zijn de best betaalde bijbanen voor jou als student op een rij gezet. Het is een lijstje met erg veel variatie, waardoor er vast en zeker iets tussenzit wat goed in de smaak zal vallen. Een leuk zakcentje verdienen voor je studentenleven moet met deze baantjes zeker lukken!

Nederlandse studenten verdienen veel bij

Bron: https://www.volkskrant.nl/, september 2022


1. Bijles geven

Ben jij nou súper goed in bijvoorbeeld Engels of wiskunde? Zet die kennis om in geld en ga bijles geven.

Met bijles geven verdien je makkelijk tussen de 10 en 30 euro per uur. 

Het uurtarief is 15 euro netto. Een stuk meer dan het standaard horeca salaris dus. Met een beetje geluk kan je zelfs nóg meer verdienen dan dit.

Het voordeel is dat er veel platformen zijn waarop jij je gratis kan aanmelden als bijlesgever. Vaak geef je dan les aan scholieren uit de eerste, tweede of derde klas. Misschien is deze kennis ondertussen een beetje weggezakt.

Je moet werken voor je geld

Maar wanneer je je een paar uur hebt verdiept in de materie is dit een fluitje van een cent. Een goed betaalde bijbaan is op deze manier dus best makkelijk gevonden.

Dat bijles geven de best betaalde baan is, komt dan ook niet als een verrassing. Misschien ken jij wel ouders met kinderen die toevallig nog bijles kunnen gebruiken!


2. Privéchauffeur

In bezit van een rijbewijs? Ga dan aan het werk als chauffeur! Als privéchauffeur rijd je netjes gekleed succesvolle zakenmensen heen en weer. Naast dat dit een leuke bijbaan is kan je genieten van een hoger uurloon dan normaal.

Ervaren chauffeurs verdienen met gemak 18 euro per uur, exclusief fooien.

Wanneer je een vlotte babbel hebt kan het dus ook best zijn dat je nog nét wat meer verdient. Let wel: als chauffeur werk je vaak in de weekenden en in de avond/nacht. Daar moet je dus wel tijd voor hebben, zeker wanneer je in het weekend normaal naar je ouders gaat, bijvoorbeeld.

Privechauffeur

3. Callcenter medewerker

Werken voor grote bedrijven en een goedbetaalde baan? Ga dan aan het werk als callcenter medewerker of helpdeskmedewerker! Dit is veruit één van de populairste bijbaantjes onder de studenten. Dat komt omdat grote bedrijven (Zoals energiebedrijven) vaak goed betalen.

Het salaris wisselde flink in onze test, maar in het meest rooskleurige geval verdien je al gauw zo'n €16 per uur.

Dit is echter wel aan de hoge kant. Er zijn ook bedrijven die slechts 6 euro per uur bieden, bijvoorbeeld.

Maar goed, waarom genoegen nemen met slechts een paar euro? Bekijk dus goed het loon voordat je solliciteert. In vacatures staat dit vaak ook aangegeven. Omdat je vaak in de avond moet werken is dit de perfecte bijbaan voor studenten die overdag druk bezig zijn op school.

Vaak krijg je ook leuke bonussen uitgekeerd als je de verkooptargets weet te halen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je werkgever.

Callcenter

4. Medewerker thuiszorg

Ben jij een makkelijke prater en op zoek naar dankbaar werk? Verdien dan je geld als medewerker in de thuiszorg. In deze branche is een chronisch tekort aan personeel waardoor jij als student hier prima aan het werk kan.

Met een salaris van gemiddeld 11 euro per uur is dit goed verdienen.

Het is fysiek werk, waarbij je vaak werkzaamheden zal verrichten als schoonmaken of boodschappen doen. Er worden regelmatig studenten ingezet om het tekort in te perken. 


5. Administratief werk

Dit is een mooie bijbaan voor op je CV, zeker wanneer je een studie doet in deze richting. Bij veel grote bedrijven zoeken ze studenten die administratieve taken kunnen uitvoeren. Het is niet echt afwisselend werk, maar het verdient wel goed.

Zo'n 11 euro per uur.

Een groot voordeel is dat je dit vaak ook vanuit huis kan doen. Handig wanneer je de hele dag op school zit en tóch even een paar uurtjes gewerkt wil hebben.


6. Eigen baas

Waarom werken voor een baas als je ook aan de slag kan gaan als freelancer bijvoorbeeld? Je kan in principe van alles doen als eigen baas. Denk maar eens aan computers repareren, teksten schrijven of socialmediacontent maken, om zo je geld te laten werken. Er is enorm veel vraag en nog steeds niet genoeg aanbod.

Voor jou een kans om geld te verdienen. Verder brengt deze bijbaan natuurlijk ook erg veel vrijheid met zich mee. Jij kan je studie zo perfect combineren met je werk, waar en wanneer je zelf wil. Hou er wel rekening mee dat je, wanneer je meer dan 10.000 euro verdient, je dient in te schrijven bij de KVK.

Werken voor een baas

7. Precisiewerk

Ben jij iemand die graag in het weekend werkt? En wil je direct aan de slag gaan? Misschien is een bijbaan als mystery guest wel wat voor jou. Of wat dacht je van veldwerker of het uitvoeren van enquetes op straat?

Het uurloon ligt vaak rond de 10 euro per uur wanneer je onder de 23 bent. 

Allemaal precisiewerk waar geld mee verdienen erg makkelijk is. Er zijn veel banen te vinden in deze branche. Wanneer je in de avond, het weekend of met feestdagen werkt krijg je vaak ook nog een extra toeslag. 


8. Hovenier

Heb jij groene vingers? Dan is deze bijbaan jou op het lijf geschreven! Als hovenier ga jij bezig in de tuinen van andere mensen. Onkruid wieden, de planten water geven en grasmaaien: jij doet het allemaal.

En dat voor een bruto-uurloon rond de 7 en 13 euro. 

Niet verkeerd! Let wel: een rijbewijs is handig om te hebben. De meeste hoveniers zijn actief in dorpen en hebben in de steden niet zoveel te zoeken. Hier zijn immers aanzienlijk minder tuinen te vinden. Er valt dus ook minder geld te behalen.


9. Logistiek medewerker

Niet vies van zwaar werk? Dan kan een bijbaan als logisitiek medewerker misschien wel wat voor jou zijn. Tijdens dit logistiek werk moet je vaak dozen inpakken en/of bestellingen klaarleggen.

Het salaris ligt zo tussen de 8 en 12 euro per uur.

 Zeker in de vakantieperiodes zijn er veel vacatures te vinden in deze sector. Ook ligt het uurloon dan gemiddeld hoger. Een sollicitatiegesprek is dan ook zo geregeld waardoor jij snel aan de slag kan gaan.


10. Maaltijdbezorger

De laatste bijbaan in dit rijtje waar je eenvoudig geld mee kan verdienen is als maaltijdbezorger. In de grote steden wordt aan de lopende band eten besteld.

Ook niet zo gek, want het is wel zo lekker makkelijk. Even op je brakke dag een vette hap zoals pizza of döner bestellen, wie maakt zich daar niet schuldig aan? Omdat de vraag heel groot is zoeken veel restaurants parttime maaltijdbezorgers.

Wanneer je het écht goed voor elkaar hebt kan je tot 35 euro per uur verdienen als maaltijdbezorger.

Bezorger

Dat is uiteraard wel afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt. Je hebt hiervoor niet eens een rijbewijs nodig. Vaak kan je namelijk ook gaan bezorgen op de elektrische fiets. Het ene bedrijf betaalt jou per bezorging, en het andere bedrijf juist per maand. Daarom is het goed om dit altijd even te controleren van tevoren. 

Zo verdien je bij thuisbezorgd aanzienlijk meer dan wanneer je bij Domino's werkt, bijvoorbeeld. Ook heb je tegenwoordig flitsbezorgdiensten: je ontvangt dan als consument binnen 10 minuten jouw boodschappen.

Dit concept is razend populair waardoor je ook prima als flitsbezorger aan de slag kan gaan. Vaak werk je (helaas) wel onder tijdsdruk. Het is dus wel van belang dat je stressbestendig bent.


Zijn er ook alternatieven?

Misschien eist jouw studie heel veel tijd van jou. Een studie wordt niet voor niets vergeleken met een fulltime baan van 40 uur per week.

Daar buitenom moet je waarschijnlijk ook nog studeren voor tentamens of bezig met belangrijke projecten. Daardoor kan het best een uitdaging zijn tijd te maken voor een bijbaantje. En als je een goed inkomen wil verdienen is een paar uur per week werken niet genoeg. Kortom: zijn er dan ook nog alternatieven?

In deze moderne wereld is een hoop mogelijk. Zo kan je, wanneer je bijvoorbeeld houdt van gamen, dit streamen op Twitch. Maar je kan ook een eigen YouTube-kanaal beginnen waar je leuke video's post over je interesses.

En net als vele influencers kan je je ook actief bezighouden met Instagram en betaalde promoties via het platform. Je bent dus zeker niet gebonden aan een bijbaan als student. Echter kosten zulke praktijken vaak erg veel tijd, en duurt het ook wel even voor je een groot aantal volgers hebt.

Je kan er ook voor kiezen om handje contantje aan het werk te gaan. Je verdient dan zwart geld. Toch raden wij je dit ten zeerste af. Het brengt namelijk altijd risico's met zich mee. Ook moet je je afvragen hoe betrouwbaar een bedrijf is die zijn werknemers zwart wil betalen.

Op die manier ontduikt jouw werkgever (en jijzelf) namelijk belasting. En voor het ontduiken van belasting kan je een fikse boete én zelfs een gevangenisstraf krijgen. Iets om goed in je achterhoofd te houden wanneer je zo'n aanbod krijgt dus.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>