• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Geld
 • /
 • Best betaalde banen in 2024: Met deze beroepen verdien je het meest!

Wat zijn de best betaalde banen? Dat wil iedereen wil een goed betaalde baan, toch?

Wij zijn op onderzoek uitgegaan en bespreken het met jou in dit artikel. En geloof ons: dat tikt wel lekker aan. Meer weten? Lees dan gauw verder.

Wat is de best betaalde baan in Nederland?

De best betaalde baan in Nederland is in 2024 Onderzoeker Klinische Chemie. Voor dit beroep ontvang je een salaris tussen de € 180.000 en € 240.000 per jaar. Binnen dit beroep doe je onderzoek naar allerlei menselijke ziektes en afwijkingen. Voor de opleiding moet je minimaal de universiteit hebben afgerond. 


Top 10 best betaalde banen

Is onderzoeker van klinische chemie niets voor jou? Dan hebben we gelukkig wat alternatieven voor je op een rijtje gezet. Dit zijn behoorlijk goed betaalde banen, met een mooi salaris. Per beroep of baan vertellen wij je hoeveel salaris je kan verwachten en welke opleiding je hiervoor moet volgen. 

Heb je zo'n baan dan nodig om miljonair te worden? Nee hoor, ook met een regulier salaris kan je miljonair worden. Maar een salaris helpt natuurlijk wel.

Misschien zitten er wel een paar leuke beroepen voor jou tussen! Let wel: dit zijn gemiddelden. Het daadwerkelijke salaris kan altijd verschillen.

10. Psychiater in de verslavingszorg

 • Salaris: € 56.000 - € 97.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: universiteit

Werken in de verslavingszorg is behoorlijk zwaar werk. Dat je daar een goed salaris voor krijgt is dan eigenlijk ook wel logisch. Gemiddeld verdien je als psychiater in de verslavingszorg tussen de 56.000 en 97.000 euro per jaar. Bijna net zoveel als een advocaat dus. Wil je psychiater worden?

Dan kan je rekenen op een studietijd van minstens 10,5 jaar. Hiervoor volg je eerst de zesjarige opleiding tot basisarts. Dit gevolgd door een specialisatie opleiding psychiatrie. En tot slot studeer je dan ook nog twee jaar in een bepaalde richting, zoals volwassenenpsychiater of kinder- en jeugdpsychiater bijvoorbeeld.


9. Advocaat

 • Salaris: € 58.700- € 98.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: universiteit

Bij een advocaat denk je al vaak aan veel geld. En eigenlijk is dat vooroordeel helemaal niet zo gek. Als advocaat kan je namelijk behoorlijk wat geld verdienen. Vaak tussen de 58.700 en 98.000 euro per jaar.

Uitzonderingen daar gelaten, want soms is het zelfs nóg meer. Om advocaat te worden dien je eerst meester in de rechten te zijn. Vervolgens moet je de opleiding Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht volgen. Kortom: best lang studeren dus. Maar daar krijg je een keurig salaris voor in de plaats.

Better call Saul

8. Bedrijfsjurist

 • Salaris: € 35.000- € 120.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: hbo/universiteit

Onder de beroepen waarmee je een flinke smak geld kan verdienen vallen ook bedrijfsjuristen. Als bedrijfsjurist verdien je gemiddeld tussen de 35.000 en 120.000 euro. Hiervoor kan je op zowel HBO als WO rechten studeren.

Wanneer je bijvoorbeeld HBO-rechten gaat studeren dien je dan vaak nog wel een vervolgopleiding te volgen of je te specialiseren. Maar over de salarissen van juristen valt zeker thuis te schrijven.


7. Burgemeester

 • Salaris: € 40.000- € 129.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: hbo/universiteit

Veel mensen weten niet dat je als burgemeester ook behoorlijk wat geld kan verdienen. Namelijk tussen de 40.000 en 124.000 euro. Hoe word je dan burgemeester? Dit gebeurt op basis van een aanbeveling van de gemeenteraad. Je wordt dan benoemd door de koning en minister van Binnenlandse zaken. Als je burgemeester wordt, blijf je dit voor minimaal 6 jaar.


6. Dermatoloog

 • Salaris: € 70.000- € 129.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: universiteit

Last van eczeem? Of een rare uitslag op je huid? Dan ga je naar de dermatoloog. Wederom een medisch specialist. Dit soort beroepen verdienen dikwijls erg goed, als is dat ook afhankelijk van je werkgever.

Een dermatoloog verdient tussen de 70.000 en 129.000 euro per jaar. Ook dit heeft te maken met de ervaring. Net als bij een neurochirurg moet je behoorlijk lang studeren, in de medische hoek.

Chirurg

5. Neurochirurg

 • Salaris: € 70.000- € 130.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: universiteit

Medisch specialisten verdienen ook aardig wat geld. Dat is ook niet gek, want ze redden letterlijk levens. Daar mag je wel een goed salaris van verwachten. Als medisch specialist, en in dit geval neurochirurg, verdien je tussen de 70.000 en 130.000 euro.

Een heel goed maandsalaris dus, en dat zelfs in loondienst. Hoeveel je verdient, is ook hierbij afhankelijk van je werkervaring. Wil je medisch specialist worden?

Dan moet je vaak behoorlijk lang in de schoolbanken zitten. Zo dien je eerst een medische opleiding te volgen, en dan vervolgens je nog te specialiseren. Dat kost tijd, maar dan heb je wel één van de best betaalde banen die je gaat vinden.


4. Accountant

 • Salaris: € 27.000- € 162.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: hbo/universiteit

Hou jij wel van financiën? En zie jij jezelf in de boekhouding van bedrijven duiken? Dan is een baan als accountant misschien wel wat voor jou. Dat dit één van de best betaalde banen is, komt waarschijnlijk niet als een verrassing.

Je verdient tussen de 27.000 en 162.000 euro. Bij dit beroep is dit vaak afhankelijk van je ervaring. Een beginnend accountant verdient logischerwijs minder dan iemand die al 10+ jaar in het vak zit. Voor alsnog is het een goed betaalde baan.


3. Commercieel directeur

 • Salaris: € 64.000- € 192.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: hbo/universiteit

Ook als commercieel directeur kan je goed verdienen. Met dit beroep verdien je tussen de 64.000 en 192.000 euro. Zeker niet verkeerd, maar er zit dus behoorlijk wat verschil in. Hiervoor kan je de HBO- of WO-opleiding bedrijfskunde of economie volgen.

Ook schijnt Economics & Business aan de universiteit een goede opleiding te zijn om als directeur aan de slag te gaan.


2. Piloot

 • Salaris: € 112.500- € 200.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: hbo

Dat je als piloot veel geld kan verdienen is natuurlijk allang bekend. Naast dat het een enorm toffe baan is krijg je dan ook nog eens een lekker salaris. Let wel: dit salaris is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar je piloot bent.

Het minimale maandsalaris is 112.500 euro. Maar goed, dit kan oplopen tot 200.000 euro. Om piloot te worden dien je naar een particuliere beroepsluchtvaartschool te gaan, zoals die van de KLM bijvoorbeeld.

Je kan direct toelatingstesten doen voor de opleiding, of eerst op HBO-niveau scheep- en luchtvaart volgen. Als ervaren piloot verdien je meer dan als starter.

Piloot

1. Onderzoeker klinische chemie

 • Salaris: € 180.000- € 240.000 per jaar
 • Opleidingsniveau: universiteit

Klinkt een baan als onderzoeker klinische chemie jou wel wat? Dan heb je geluk, want je verdient er behoorlijk wat geld mee. Namelijk tussen de 180.000 en 240.000 euro per jaar.

Je kan onderzoeker worden met een diploma geneeskunde, farmacie, biomedische wetenschappen of biochemie. Allemaal aan de universiteit.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>