Mensen verzekeren zich in Nederland op van alles en nog wat. Levensverzekeringen, schadeverzekeringen, de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de verplichte zorgverzekering. De cijfers die van Prinsjesdag komen over de zorgverzekering zijn opvallend. In 2024 wordt die 12 euro per maand duurder. Het wordt duurder omdat we mensen in de zorg goed willen behandelen (goed salaris bieden), terwijl de vraag toeneemt (mensen worden ouder) en er inflatie is. Bij alleverzekeringenopeenrij.nl kan je onafhankelijke informatie en nieuws over verzekeringen krijgen. Maar hoe kan je op kosten besparen? 

Zelf ophoesten en premie

Alleen als je zelf de kosten niet kan betalen, moet je een verzekering nemen. Of neem in ieder geval geen aanvullende verzekeringen als je het zelf kan betalen. Sommige verzekeringen zijn namelijk verplicht (basiszorgverzekering en WA voor motorrijtuigen). En betaal je premie jaarlijks. Zo krijg je korting op de premie als je in een keer betaalt. Bij je premie kan je ook nagaan of het indienen van een claim bij schade effect heeft op je premie. Bij een autoverzekering geldt: hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie. 

Eigen risico 

Je kan je eigen risico verhogen om korting te krijgen. Als er toch wat gebeurt, dan moet je wel alles zelf kunnen betalen. Hierbij is het dus verstandig al een spaarpot te hebben, zodat je altijd je eigen risico kan betalen. Vooral omdat de zorgpremie omhoog gaat is dit verstandig. Je krijgt maximale korting door 500 euro eigen risico erbij op te tellen. Je kan het geld dat hierdoor vrijkomt ook gebruiken om je eigen risico te betalen.

Oververzekering

Mensen zijn eerder oververzekerd dan onderverzekerd. Dit gebeurt vaak als je collectief verzekerd bent bij een werkgever of bij een vakbond. Als je ergens geen gebruik van maakt, kan je je afvragen of je wel meer wil betalen voor een aanvullende verzekering. Je kan beter kiezen voor een los af te sluiten verzekering. Het is daarbij verstandig p, ieder jaar opnieuw te kijken naar je wensen en wat wel of niet bij je past. 

Één verzekeraar en onnodige verzekeringen

Je kan ook overwegen alle pakketten bij één verzekeraar af te sluiten. Je krijgt dan pakketkorting. Vergelijk wel de prijzen van de verschillende verzekeraars. Je kan zo ook voorkomen dat je dubbel verzekerd bent, alle verzekeringen staan immers bij elkaar. Veel dubbele verzekeringen zijn pechhulp, rechtshulp en medische kosten in het buitenland. En welke verzekeringen zijn nou echt overbodig? Een tuinverzekering, ongevallen inzittenden verzekeringen en aanvullende zorgpakketten. Ook een bruiloftverzekering is echt onzin.

Doorlopende reisverzekering

Welke verzekering het wel echt waard is, is de doorlopende reisverzekering. Als je vaak op reis gaat is echt vooral handig. Vaak al bij meer dan twee keer per jaar als gezin. Als alleenstaande of als koppel ben je goedkoper uit bij al drie weken of meer per jaar op vakantie te zijn. Als je een annuleringsverzekering wilt afsluiten, sluit dit dan af bij een doorlopende reisverzekering in plaats van los. Zo ben je goedkoper uit. Kijk ook wel wat je niet nodig hebt. Als je een keer niet op wintersport gaat, dan kan de wintersportdekking eraf. En buiten Europa heb je geen werelddekking nodig bijvoorbeeld. Met deze tips kun jij besparen op je verzekering!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>