• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Bespaar door te investeren in zonnepanelen op je dak 

Steeds meer Nederlandse huishoudens kiezen bewust voor de investering in zonnepanelen op het dak van hun woning. Niet alleen voor particulieren is een dergelijke investering lonend; hetzelfde geldt voor ondernemers. Zij gebruiken de zonnepanelen voor het op duurzame, voordelige wijze laten draaien van de machinerie of bijvoorbeeld voor het opladen van het elektrisch wagenpark. In dat laatste geval is de combinatie van zonnepanelen met een smart grid interessant, waarbij de auto’s voor het grootste deel worden opgeladen op het midden van de dag. Dit is immers het moment waarop de opbrengst van groene stroom het grootst is. De groeiende vraag naar zonnecollectoren ziet ook Blubase, montagesysteem zonnepanelen, dat klanten helpt bij het zo efficiënt mogelijk monteren van zonnepanelen. In dit artikel lees je er meer over. 

Platte daken zeer geschikt voor zonnepanelen

Voor het aansluiten van zonnepanelen zijn met name platte daken zeer geschikt. Het voordeel van een plat dak is de mogelijkheid om het rendement van zonnecollectoren optimaal te benutten met bijvoorbeeld een oost west opstelling voor zonnepanelen. Deze opstelling maakt dat er de hele dag door groene stroom wordt opgewekt. Zou je de zonnepanelen uitsluitend op de oost- of juist westzijde van het dak monteren, dan is dat niet mogelijk. Daar komt bij dat schuine daken vaak niet de juiste hellingshoek hebben. De opbrengst van de zonnepanelen zal hierdoor in de basis nooit optimaal zijn. Bij een plat dak kunnen zonnepanelen wel in de juiste hoek gemonteerd worden. 

Zonnepanelen zijn vaak snel terugverdiend

Naast het duurzame karakter van een investering in zonnepanelen, zijn deze producten relatief snel terug te verdienen. Het afgelopen jaar stegen de energieprijzen fors in de wintermaanden. Huishoudens en bedrijven met een groot aantal zonnepanelen op het dak profiteerden hiervan; zij verdienen hun investering sneller terug. Mede ook doordat de salderingsregeling voor zonnepanelen nog niet wordt afgebouwd. Zou dat straks wel het geval zijn, dan loopt de terugverdientijd van zonnepanelen iets op. 

Interessant is het bij een salderingsregeling die wordt afgebouwd, om de zonnepanelen op het dak te combineren met een grote batterij voor in huis. In feite kan ook een elektrische auto als batterij gezien worden. Al is het vaak nog zo, dat de stroom van energie slecht een richting oploopt: van de omvormer naar de auto en niet andersom. Het afnemen van stroom van een elektrische auto is daardoor niet altijd mogelijk. Bij een thuisbatterij kan dit straks wel. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>