• Home
 • /
 • Investeren
 • /
 • Beleggen voor beginners: Alles wat je moet weten om vandaag te starten met beleggen! [2023]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Wil jij meer weten over beleggen voor beginners? Dan is dit artikel voor jou! Wist jij dat je 5 tot 6 procent rendement kunt behalen door maandelijks een klein bedrag te beleggen?

Je hebt vast wel eens ergens gelezen dat sparen op dit moment een gemiste kans. En dat klopt ook zeker. De gemiddelde spaarrente ligt op dit moment tussen de -1% en 0,5%. Tegelijkertijd heerst er een jaarlijkse inflatie van ongeveer 2%, waardoor geld steeds minder waard wordt door het op een spaarrekening te zetten. De oplossing? Beleggen, beleggen, beleggen en nog eens beleggen.

Deze informatie las ik al jaren geleden, maar ik had geen flauw idee hoe je moest beginnen met beleggen. Sterker nog: ik had geen idee wat beleggen was. Veel te ingewikkeld, dacht ik. Maar ik ben toch mezelf erin gaan verdiepen en ben langzaamaan begonnen met het leren van beleggen. En deze stap die ik heb gezet heeft ertoe geleid dat ik op dit moment een rendement van zo'n 15% heb behaald over een bedrag van €12.000 dat ik op dit moment heb belegd.

Echt waar, je kunt met kleine stapjes al veel bereiken. Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om te leren beleggen. Beleggen is niet meer alleen weggelegd voor de mannen in pak op het beursplein in Amsterdam, maar is door het internet geopend voor iedereen die zich erin wilt verdiepen.

In dit artikel vertel ik je alles over beleggen voor beginners. Ik geef je mijn beste tips en deel een handig stappenplan waarbij je direct kunt beginnen met beleggen ( al vanaf 100 euro per maand).

Beleggen betekenis:

Beleggen wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De kern van beleggen is dat je een stukje van een bedrijf koopt, wat ook wel een aandeel wordt genoemd. En dat kopen wordt dan weer beleggen genoemd. Het bedrijf maakt winst of maakt verliest. Gaat het goed met het bedrijf? Dan zal het aandeel in dat bedrijf meer waard worden. Gaat het slecht met het bedrijf? Dan zal het aandeel in dat bedrijf minder waard worden. Deze aandelen worden verhandeld op de verschillende beurzen op wereld, zoals de Nederlandse AEX of de Amerikaanse Dow Jones.

Waarom beginnen met beleggen?

Met beleggen haal je meer uit jouw geld dan met sparen. Beleggers die jong beginnen kunnen met een klein maandelijks bedrag al meer uit hun vermogen halen dan spaarders. Het starten met beleggen is best een lastige keuze en kan tot veel vragen leiden. Lees daarom in deze blog over de basisprincipes van beleggen, zodat jij goed beslagen ten ijs komt.

Het is namelijk zo dat je bij sparen te maken hebt met de spaarrente die wordt bepaald door de banken. Op dit moment ligt die spaarrente rond de 0,5%, wat heel laag is. Een spaarbedrag van €10.000 zal aan het eind van het jaar stijgen tot een vermogen van €10.050.

Dat klinkt als mooi meegenomen, maar je kunt met diezelfde 10.000 veel meer uit het vermogen halen. We hebben in Nederland namelijk te maken met inflatie. Kort gezegd betekent inflatie dat het geld in Nederland jaarlijks minder waard wordt. Je zult vast wel merken dat overal om je heen de prijzen stijgen. Zo kon je in 2019 voor 3 euro twee kopjes koffie halen, terwijl je met diezelfde 3 euro niet meer die twee kopjes koffie kunt betalen.

En die inflatie is vaak hoger dan de spaarrente. Dit betekent eigenlijk dat gespaard geld verdampt. De prijzen van alles om je heen stijgen, en de spaarrente blijft laag.

Met beleggen kun je meer rendement behalen dan met sparen. Dat heeft alles te maken met het rendement-op-rendementeffect, of ook wel rente-op-rente-effect. Kort gezegd is het rendement de winst die een belegger behaalt. Als het aandeel dat jij bezit in waarde stijgt met 4%, heb je 4% verdiend als je het aandeel verkoopt. Uiteraard zijn er kosten waar je nog rekening mee moet houden, maar daar zullen we later op ingaan.

Bekijk het voorbeeld hieronder. We hebben twee scenario's: sparen of beleggen. In beide situaties leggen we elke maand €100 in. Er geldt een inflatie van 2%, een spaarrente van 0,5% en een gemiddeld rendement van 6%. Het resultaat? Bekijk maar zelf.

Rendement sparen en beleggen

Hoe werkt beleggen in dit geval? Het gemiddelde rendement van beleggen ligt al sinds de jaren '70 rond de 6-7%. Stel je belegt vanaf januari elke maand 100 euro. Met een rendement van 4% zal jouw aandeel aan het eind van januari 100 * 1.04 = 104 euro waard zijn. De volgende maand blijft het rendement hetzelfde, maar nu over die 104 euro.

Na twintig jaar zal je met een inleg van €24.000 een totaal vermogen van ongeveer €40.000. Door te beleggen heb je zo €12.000 verdiend. En dat is een slimme zet!

Beleggen voor beginners: wat is het risico?

Hoe het risico van beleggen precies in elkaar zit leg ik hier uit. Beleggen is risicovol, maar er zijn talloze manieren om het risico te beperken tot een minimum.

De wereldeconomie groeit, en zal blijven groeien. Dit is de grootste reden dat beleggen een slimme zet is en meer oplevert dan sparen. En toch wordt er in Nederland meer gespaard dan belegd.

Dat is niet heel gek als we kijken naar hoe beleggen in het nieuws wordt vertegenwoordigd. In de media worden beelden geschetst waarin beleggers hun hele portfolio verliezen, in de schulden treden en leningen aangaan die ze vervolgens niet kunnen terugbetalen. Daarnaast wordt de tekst 'met beleggen kun jij je inleg verliezen' veelvuldig op advertenties geplaatst.

Gamestop

Het probleem van dit beeld is dat er voornamelijk aandacht is voor de uitersten. Hoe zit het met de beleggers die juist wel succesvol beleggen? Een gemiddeld rendement van 6-7% komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet jezelf daarom bij deze negatieve berichtgeving de vraag stellen wat er precies is gebeurd.

Ik vind daarom dat er een realistischer beeld moet worden geschept van beleggen. Waarin heeft deze persoon belegd, en op welke manier? Aandacht voor de middenmoot die al jaren succesvol beleggen mist! In Nederland alleen al zijn er meer dan 3 miljoen huishoudens die succesvol beleggen.

Laten we dan eerst even inzoomen op het daadwerkelijke risico. Ik heb al eerder verteld dat je met een belegging een stukje van een bedrijf koopt. Hier zit dan ook direct het risico in. Het kan namelijk zijn het bedrijf waarin jij belegt failliet raakt.

Neem een bedrijf als Shell. Shell is een beursgenoteerd bedrijf, wat betekent dat het op de beurs zit. En Shell denkt: wij hebben extra investeringen nodig, dus wij gaan kleine stukje van ons bedrijf verkopen. Shell heeft vervolgens duizenden aandelen in de verkoop gezet. Als je aandelen van Shell koopt, koop je dus een stukje van Shell. Maar plots is er een oliecrisis. In het Midden-Oosten rommelt het, waardoor de prijs van olie door het dak vliegt. Het gevolg is dat Shell veel meer geld moet investeren om dezelfde olie op te kopen. En daardoor schiet de prijs van benzine ook door het dak. Het gevolg daarvan is weer dat er bedrijven zijn die overstappen op bijvoorbeeld elektrische vrachtwagens. Massaal worden de aandelen van Shell verkocht, want dit kan toch zo niet? Dit houdt Shell nooit vol!

En de belegger zit dan met de gebakken peren. Jouw beleggingen zijn opeens veel minder waard dan dat ze waren toen je ze kocht. Als jij er dan ook voor kiest om jouw aandeel te verkopen, heb je verlies gemaakt. Gaat het zo slecht met Shell dat ze failliet raken? Dan zijn de aandelen niet meer van jou. Nouja, kwijt, er zijn garantiestelsels die consumenten beschermen. Bij DEGIRO krijg je een groot deel van het vermogen terug op het moment dat bedrijven failliet gaan.

Oke, dus het risico van beleggen zit in faillissement of in het verkopen van aandelen als het bedrijf verlies maakt. Gelukkig zijn er manieren om het risico te beperken. Je kunt je namelijk zelf wel voorstellen dat het niet handig is om al het vermogen te investeren in Shell. Dit is eigenlijk gokken, wat niet een slimme zet is. Nee, verspreid je kansen door te beleggen in verschillende bedrijven.

En daar zijn tegenwoordig heel veel mooie beleggingen voor. Wil je weten welke? Lees dan verder.

Hoelang moet je beleggen?

Beleggen moet je zien als een lange termijn investering. Beleg met geld dat je overhoudt aan het eind van de maand en beleg dit zo lang mogelijk. En wat is nu beter? Een korte periode of een langere periode?

Als je begint met €1000 en twintig jaar lang elke maand €100 belegt met een gemiddeld rentepercentage van 6%, zal je aardig wat geld verdienen. Bekijk maar eens de grafiek hieronder.

Rente-op-rente

Een periode van 20 jaar is echt wel de richtlijn. Door te beleggen voor zo'n lange periode met steeds een klein bedrag , zul je rendement maken. Daarnaast hoef je niet heel actief te beleggen, waarbij je niet elke dag op RTL Z hoeft te kijken welk aandeel het vandaag weer goed doet of juist niet.

Nee, beleg elke maand in een vaste beleggingen en je risico vervalt vrijwel volledig. Na regen komt zonneschijn, en zo ook krabbelt een belegging dat het in januari slecht doet in december heus wel terug. Lees in mijn blog over de timing van de aandelenmarkt kun je alles lezen over misvattingen rondom het beleggen!

Beleggen voor beginners: hoe kun je beleggen?

Tot zover heb ik het steeds gehad over het beleggen in een aandeel. Ik heb ook verteld dat het niet altijd even handig is om al het geld op 1 paard te wedden. Maar hoe moet je dan wel beleggen? Via ETFs, fondsen en obligaties kun je dit probleem van het wedden op 1 paard oplossen. Zeggen deze termen jou nog niets? Dan is dit jouw geluksdag! Ik leg ze namelijk allemaal uit!

Eerst even een stapje terug. Een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Wellicht ben je weleens op het Beursplein in Amsterdam geweest of heb je in films of series weleens gezien hoe het eraan toe gaat op Wall Street. Neem bijvoorbeeld de AEX, de Nederlandse beurs, waar grote Nederlandse bedrijven op staan genoteerd. Een bedrijf als Shell geeft aan bij de medewerkers van de AEX op het beursplein aan dat ze de belegging willen gaan verkopen van het bedrijf. Vervolgens kunnen er allerlei partijen naar diezelfde medewerkers toe komen met de mededeling dat ze die belegging graag willen kopen.

Dit wordt gedaan door brokers of banken. Zij zijn de tussenpersoon tussen de consument en de beurs en proberen de beste deal te maken. En zo ontstaat er een cyclus van vraag en aanbod. De tussenpersonen regelen het aanbod, de consumenten regelen de vraag. En zo wordt er dus gehandeld op de beurs.

Hoe werkt de beurs?

Op de beurs wordt geld verdiend door het kopen en verkopen van verschillende beleggingen. Dit wordt ook wel rendement genoemd. Rendement kan dus positief (winst) of negatief (verlies) zijn. Tegelijkertijd verdient de consument geld door bedrijven die het goed doen op de beurs. Als een bedrijf enorm in waarde stijgt, zullen belegging in waarde meestijgen.

Het kopen en verkopen van beleggingen resulteert in de koers. Dit is een grafiek die je vast en zeker kent. Zo zul je bij de AEX een bepaalde koers zien. Dit is een getal dat wordt gebruikt om de hoeveelheid geïnvesteerd geld op dat moment in die koers weer te geven. Hoe meer geld er is geïnvesteerd, hoe hoger de koers. En voor de beginnende belegger is het opletten geblazen! Hoe hoger de koers, hoe meer rendement jij zal zien op jouw investeringen. En rendement klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor beginners.

Hoe werkt de beurs?

De koers wordt dus gevormd door het koopgedrag van consumenten op de beurs. Deze koers is gebonden aan een bepaalde beurs. Zo heb je bijvoorbeeld de AEX koers, waarin de 25 beste Nederlandse bedrijven zitten. Hier kun je denken aan bedrijven als Shell, Unilever of Ahold Delhaize. Bedrijven hebben ook een koers. Deze ontstaat op dezelfde manier als de koers van een bepaalde beurs. In de koers van bedrijven zie je de actuele prijs van beleggingen terug bij dat bedrijf. 

Naast de AEX heb je ook weer andere beurzen met hun eigen koers, zoals de Dow Jones uit Amerika of de Xetra uit Duitsland. En alle koersen over de hele wereld samen vormen in wezen de wereldeconomie. Niet helemaal natuurlijk, want er bestaan ook bedrijven die niet op de beurs handelen. Maar over het algemeen geeft de beurs wel een realistisch beeld van de stand van de wereldeconomie.

Beurzen over de wereld

Beleggen voor beginners: waarin kun je beleggen?

Ken jij de 70/30-regel? Nee? Gelukkig maar, dan kan ik dat voordat je begint met beleggen uitleggen. Beleggen voor beginners betekent dat je veel nieuwe informatie tot je neemt. Een van die dingen is dat je leert dat je verschillende soorten beleggingen in jouw portfolio wilt hebben. En je raadt het al, de 70/30-regel gaat natuurlijk over de opbouw van het portfolio. Is dit dan ook de beste verdeling? Nee, die bestaat helemaal niet. Beleggen kan op veel verschillende manieren, maar de 70/30-regel is wel een mooie richtlijn.

70/30 Portfolio

Nu is het zo dat beleggen tegenwoordig minder risico met zich meebrengt dan beleggen in de jaren '70. Dat heeft alles te maken met het feit dat de beginnende belegger kan beleggen in verzameling van heel veel verschillende aandelen in verschillende landen en sectoren. En dan komen we weer terug bij de termen ETF, fondsen en obligaties.

Soorten beleggingen

Beleggen in aandelen

Oke, toch nog een klein stukje over het aandeel. We hebben het er natuurlijk al veel over gehad, maar ik wil je laten weten dat het ook goed mogelijk is om te beleggen met aandelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een belegging die dividend uitkeert. Ook dit is een strategie die leuk kan zijn. Maar als jij een beginner bent is dit niet aan te raden. Het feit dat een bedrijf failliet kan gaan is risico dat je als beginner niet wilt nemen.

Daar tegenover staat dat je met beleggen in een aandeel wel het hoogste potentiele rendement kunt halen. Als jij wilt beleggen met een hoger risico, kun je dat natuurlijk doen. Deze keuze is van jou. Wat jou interesseert en wat voor jou het beste past is altijd aan te raden.

Beleggen in ETFs

Als jij graag wilt starten met beleggen dan zou een ETF een goede keuze zijn. Bij een ETF zul jij namelijk investeren meer dan 100 aandelen, waarin spreiding het toverwoord is. Gelukkig zit dat anno 2023 mee! ETFs hebben tegenwoordig een enorme spreiding over sectoren en landen, waardoor het risico van beleggen wordt verminderd. We hebben al eerder uitgelegd hoe Shell failliet zou kunnen gaan. Bij een ETF dat ook investeert in Shell zal je dan nog 99 andere aandelen hebben om op terug te vallen. Het interessante van ETFs is dat ze een bepaalde koers simuleren, waardoor de koers laag blijft.

Dit klinkt ingewikkeld, maar gelukkig heb ik hier onlangs een blog over geschreven, waarbij ik de VWRL, een ETF dat onder een van de beste ETFs valt, onder de loep nam. Lees hier alles over het VWRL ETF. Beginners beleggen hier vaak in door de natuurlijke spreiding, zodat de start van je beleggingscarrière goed is.

Als beginnende belegger moet je onthouden dan ETFs lage kosten hebben met een grote spreiding, waardoor het een belegging is met een laag risico. Lager dan beleggen in een enkel aandeel in ieder geval. Weet je nog? Wedden op 1 paard gaan we niet doen! Nee, als je gaat beleggen doen we dat verstandig.

Het interessante voor beginners is dat ETFs een hoog rendement hebben, waarbij beginners weinig risico lopen. De koers wordt immers gevolgd, waardoor er geen fondshouder aan gepaard zit. Later hier meer over, maar hierdoor zijn de kosten lager. En als de kosten lager zijn, wordt het rendement hoger. En een goed rendement is beginners natuurlijk het doel.

ISIN-code

Beginnen met beleggen begint bij het doen van onderzoek. Wil je vandaag nog gaan beleggen? Elke belegging heeft een unieke code. Zo kun je beleggen zonder dat je per ongeluk het verkeerde aandeel koopt. Als je wil leren beleggen zul je vaak de term ISIN-code tegenkomen. Als voorbeeld is dit ISIN-code van Shell: GB00B03MLX29.

De GB staat in dit geval voor Great-Britain. En dat betekent dat deze belegging wordt aangeboden op de Britse beurs. Veelvoorkomende codes zijn GB (Great-Britain), US (United States), NL (Nederland), IE (Ierland) of LU (Luxemburg).

Genoeg gepraat, even wat voorbeelden. Hier zijn een aantal beleggingen waar je in zou kunnen beleggen:

Vanguard S&P500 UCITS ETF


 • 500 grootste bedrijven in Amerika
 • Lage lopende kosten (0.22%)
 • Bij DEGIRO geen transactiekosten

ISIN-code:  IE00B3XXRP09 

Land van beheer: Ierland

Opgericht: 2013

Grootste sector: Technologie

Koers S&P500

Beleggen in fondsen

Fondsen bestaan net als ETFs uit verschillende aandelen. Het verschil tussen een fonds en ETFs is dat er bij fondsen door een fondshouder een keuze gemaakt uit alle aandelen ter wereld. Lees in mijn blog over beleggen met 1000 euro leg ik uit hoe je fondsen kunt gebruiken in een portfolio.

Nu is het zo dat een fonds actief wordt beheerd door fondshouders. Bijvoorbeeld: een fondshouder beheert een portfolio van iemand met 10.000 euro. Dan is het zo dat hij elke dag kijkt naar de aandelenmarkt en zichzelf steeds de vraag stelt: hoe kan ik op termijn zoveel mogelijk geld voor deze persoon verdienen? Wat is beter, beleggen in aandelen of juist in fondsen? Misschien obligaties? Wat is de beste keuze? Het gevolg van deze vragen: hogere kosten.

De vraag is of je de fondshouder die wedstrijd ooit zal winnen. Bekijk de volgende grafiek. De blauwe lijn is de koers van de S&P500 en de rode lijn is een fonds dat dezelfde investeringen probeert te volgen. Lees: bij de rode lijn beheert de fondshouder het portfolio. En het zit niet mee, want de S&P500 wint op termijn. Daarom kun je in dit geval stellen dat het fonds niet beter is dan de S&P500.

Koers S&P500

Fondsen zijn niet de ideale belegging, maar het heeft wel een voordeel. Fondsen beleggen niet alleen in bedrijven, maar vaak in een bepaalde sector. Zo bestaan er veel groene fondsen, die zich richten op groene energie. Of je hebt fondsen die zich richten op de mijnbouw, eSports of kleine startups in Europa. Hier krijgen we een idealistische kijk op beleggen, waarbij je je kunt afvragen welke investeringen passen bij jouw visie op de wereld.

Vind jij dat er een goede toekomst zit in eSports? Of vind jij dat wij massaal moeten beginnen met investeren in groene energie? Vind jij een investering in olie op dit moment leuk? Vind jij dat er moet worden geinvesteerd in startups? De beste belegging bestaat niet, dus kies wat het beste bij jou past. Je kunt jezelf de vraag stellen: wat vind ik over twintig jaar belangrijk?

Je kunt dus met iets hoger risico beleggen in fondsen als dit bij jou past. En dat is natuurlijk altijd aan te raden. Wat jou interesseert of leuk vindt kun je terug laten komen in het portfolio.

Blackrock Global Funds - Euro Market


 • Europese bedrijven
 • Hoge lopende kosten (1.07%)
 • Actief beheer door Blackrock

ISIN-code:  LU0252966485

Land van beheer: Luxemburg

Opgericht: 2016

Grootste sector: Industrie

Koers Fonds Blackrock

Beleggen in obligaties

Last but not least: obligaties. Obligaties hebben het laagste risico. Het verschil tussen ETFs en fondsen aan de ene kant en obligaties aan de andere kant is dat een obligatie geen bedrijf is. Dit is een soort omgekeerde lening die je afsluit bij bijvoorbeeld de staat, bij een bedrijf dat door de staat wordt gesteund of bij banken. Het ligt in het echt natuurlijk iets ingewikkeler, want het koopproces gebeurt natuurlijk via allerlei tussenpersonen. Wat je moet weten is dat obligaties een veilige belegging zijn, waarbij je weinig risico loopt. Je belegt in iets wat veel groter is dan een enkel bedrijf. De Nederlandse staat zal bijvoorbeeld niet failliet gaan, maar bijvoorbeeld een bedrijf als Shell zou dat wel kunnen. Als jij weinig risico wilt lopen, maar een leuk rendement wit behalen, dan is de obligatie perfect voor jou.

Alleen is het zo dat het rendement niet spectaculair hoog is. Ik vind dat de beste manier om obligaties te gebruiken in het portfolio is door het te zien als neutralisator. Je kunt weinig risico lopen met een lager rendement door te beginnen met beleggen in obligaties. Door te beleggen in obligaties kunnen beginners een goed, gebalanceerd portfolio opbouwen. Daar waar aandelen kunnen zorgen voor een explosieve groei, zorgen obligaties voor een beter gespreid portfolio.

Vanguard $-obligatie 


 • Staatsobligatie
 • Lage lopende kosten (0.07%)
 • Stabiele koers

ISIN-code:  IE00BZ163M45

Land van beheer: Ierland

Opgericht: 2016

Koers Vanguard Obligatie

Beheerd beleggen

Het beleggen in fondsen zul je vaak zien bij aanbieders die beheerd beleggen aanbieden. Wat beheerd beleggen betekent is dat een fondshouder zich buigt over het vermogen en belegt het in aandelen waarvan hij of zij verwacht dat ze het goed zullen doen. Zo kun je bijvoorbeeld het vermogen laten beleggen. Is beheerd beleggen verstandig voor een beginnende belegger? Ja en nee. Ja, want het is moeiteloos. Nee, want het laten beleggen brengt veel kosten met zich mee.

Minder moeite stoppen in beleggen? Voor sommigen werkt dit beter. De beste manier van beleggen bestaat niet, dus als jij content bent met hogere kosten en het risico wilt nemen om wellicht wat lager rendement te behalen, dan past beheerd beleggen het beste bij jou.

In deze blog lees je dat het mogelijk is om te beginnen met beleggen door onderzoek te doen. Mij is het gelukt om het in de vingers te krijgen, dus dat kan jij ook. Op deze manier waai je niet mee met de wind van de beleggingsbeheerder, maar heb je zelf de touwtjes in handen.

Dividend

Sommige bedrijven die op de beurs zitten keren dividend uit. Dividend is een soort winstuitkering. Als het heel goed gaat met het bedrijf, keert het bedrijf een stukje van de winst uit aan de beleggers die hebben geïnvesteerd. Dit wordt vaak per kwartaal of per jaar uitbetaald. Zie het als een presentje bovenop het rendement.

En dan weer terug naar de 70/30-regel. Het staat namelijk voor 70% aandelen en 30% obligaties. In dit geval kun je onder aandelen ook ETFs of fondsen verstaan. Immers bevat een ETF heel veel verschillende aandelen. Als je wil gaan beleggen kun je deze verdeling in het portfolio hanteren om op termijn rendement te behalen. Je kunt beleggen in ETFs om het verwachte rendement zo hoog mogelijk te houden. Vervolgens neem je minder risico in het portfolio door dit uit te balanceren via veilige obligaties.


Stappenplan beginnen met beleggen

Je hebt nu al aardig wat informatie tot je genomen. Je weet iets over wat de beurs precies is, hoe de koers ontstaat en welke beleggingen er op de beurs te koop staan. Beleggen maar! Alleen zijn we er nog niet helemaal. Als je wil gaan beleggen is het toch handig om wat voorbeelden te zien.

Je zult je misschien afvragen waar je dan precies begint met beleggen. Kan het via mijn bank? Moet ik elk aandeel los kopen? Waar koop je aandelen? Kun je alleen beleggen met heel veel geld? Goede vragen!

Er zijn twee opties, nouja, eigenlijk drie. Je kunt allereerst beleggen bij een bank. Dit is gebruiksvriendelijk en laagdrempelig. Wil je starten met beleggen is dit een gemakkelijk keuze, maar er zijn veel kosten aan verbonden. We hebben onlangs een review geschreven over het beleggen bij ING. De conclusie is niet heel positief, want het beleggen kost gewoon veel geld. En dat is het niet waard.

De tweede optie is om beheerd te beleggen. Dit kan via banken, maar ook via fondshouders en andere tussenpersonen. Ook hier is het gebruiksvriendelijk en gemakkelijk, maar wederom zijn er hoge kosten aan verbonden.

Omdat die kosten via banken en beleggingsbeheerders zo hoog zijn neem ik het heft in eigen handen door te gaan beleggen bij de broker DEGIRO. DEGIRO is een broker, wat niets anders is dan een tussenpersoon tussen de beurs en de consument. Het aanbod aan verschillende beleggingen via een broker is groot, waardoor je kunt kiezen uit alles wat je maar wilt. Het aanbod via brokers is vaak groter dan bij banken. Het leren beleggen is anno 2023 heel goed te doen door de grote hoeveelheid informatie online. Beginners beleggen ook zeker via online brokers als DEGIRO.

Stap 1: Account aanmaken

Als je wilt gaan beleggen moet je een beleggersrekening aanmaken. Beleggen start daarom oor een account aan te maken bij de aanbieder. Dit kan dus ING zijn, waarbij je een aparte rekening aanmaakt, of via een online broker als DEGIRO. Een beleggersrekening is in wezen hetzelfde als het aanmaken van een reguliere betaalrekening bij een bank. Je vult de bankgegevens in, de persoonlijke informatie en je kunt al vrij snel beginnen met het storten van geld op de beleggersrekening.

Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten

Stap 2: Beleggingstoets

Bij elke aanbieder van beleggingen zul je een korte toets moeten afnemen. In een review over de broker eToro gaven we tips over deze toets. Aangezien de aanbieders van beleggingen geld van consumenten in gebruik hebben, geldt er strenge regelgeving. De Nederlandse staat heeft elke aanbieder verplicht om zo'n korte toets af te nemen, zodat gebruikers bekend zijn met de risico's van beleggen.

We hebben het al eerder gehad over het risico van beleggen. De toets zal hier over gaan. Je kunt bijvoorbeeld vragen verwachten als: 'is het mogelijk om jouw vermogen (deels) te verliezen door te beleggen?'. Het antwoord is dan ja, dat kan. Is de kans groot? Nee, die is heel klein. Maar door die toets weet de consument in ieder geval dat het risico bestaat.

Stap 3: Portfolio kiezen

En dan nu de belangrijkste stap in het beleggen. Het kiezen van jouw beleggingen. Je kunt gaan beleggen op veel verschillende manieren. Voordat je gaat beleggen moet je je daarom afvragen op welke manier jij wilt gaan beleggen. Zeker voor beginners is het belangrijk om dit op orde te hebben. Leg je bijvoorbeeld maandelijks in? Leg jij per jaar een groot bedrag in? Beleg je in aandelen, ETFs of fondsen? Of een combinatie?

Laat ik direct duidelijk zijn: er is geen ultiem antwoord. En voor beginners is dat een tegenvaller. Als dat antwoord bestond zou elke belegger deze gouden verdeling gebruiken. En ook als jij degene bent die deze gouden regel ontdekt, dan zou jij die waarschijnlijk niet worden prijsgeven. Je bent in dat geval namelijk miljonair!

70/30 Portfolio

Dan gaan we nu op zoek naar verstopte parels die nu nog helemaal niets waard zijn. Je kent het wel, de Bitcoin onder de aandelen. Ik ga hem ontdekken! Neehoor, je bent helaas geen Hercules. Zo zagen we begin 2021 dat er een enorme hype was rondom het bedrijf Gamestop. Waarom de koers van Gamestop steeg lees je in mijn onlangs geschreven blog. Gamestop schoot door het dak, waardoor sommigen die laag hadden ingekocht direct veel geld hadden verdiend. Maar helaas, een aantal dagen later zakte de koers weer naar het beginpunt. Beginners hebben hier grote fouten gemaakt door zich te laten verleiden om mee te gaan met de hype. En uiteraard, juist de beginners draaiden verliezen. Boot gemist? Helaas pindakaas.

Mis de boot niet door verstandig te beleggen. Zo stijg je al snel boven de beginners uit. Beleg daarom maandelijks in een vaste verdeling aandelen en beleg zonder je emoties te gebruiken. Zo kun je soms met minder ETFs meer bereiken dan een enorm portfolio van heel veel losse aandelen. Daarom kun je het beste denken in termen van een grove verdeling. Welke regel hanteren we ook alweer voor het hanteren voor een portfolio? Ohja, de 70/30-regel. En verder? Maandelijks inleggen.

De 70/30-regel is een handige richtlijn voor beginners. Natuurlijk kun jij het ook anders verdelen. Als je er maar van tevoren goed over nadenkt. Nogmaals, ik zie beleggen als een investering waarvan ik over 20 jaar pas het spaarvarkentje ga openbreken.

Stap 4: Belegging kopen

En dan kunnen we nu echt beginnen met beleggen. Als voorbeeld gebruiken we via het platform van de online broker DEGIRO. Dat is voor beginners een prima broker om mee te starten. Lees hier een artikel geschreven dat ik onlangs heb geschreven over hoe jij je eerste 1000 euro kunt beleggen. Als jij hier meer over wilt weten kun je lezen welke beleggingen ik zelf gebruik en kan voor beginners interessant zijn.

Ik beleg in 70% ETFs en 30% obligaties, waarvan ik gebruik heb gemaakt van de DEGIRO Kernselectie. Dit zijn beleggingen waarvan je geen transactiekosten hoeft te betalen. Het voordeel hiervan voor beginners is dat je kunt gaan beleggen met lagere kosten.

Hieruit volgt dat je de volgende beleggingen zou kunnen gebruiken in het portfolio:

Vanguard Obligatie Dollar IE00BZ163M45

% in portfolio

Met een obligatie balanceer je het portfolio en beperk je het risico. De dollar is een grote speler op het wereldtoneel, dus is dit een stevige keuze om te maken.

30

iShares World MSCI / IE00B4L5Y983  

% in portfolio

Wereldwijde spreiding, lage kosten en een brede verdeling over verschillende sectoren. Daarnaast zijn de kosten relatief laag

35

Vanguard S&P500 / IE00B3XXRP09 

% in portfolio

De Amerikaanse markt is leidend voor de wereldeconomie. Het investeren in de grootste 500 Amerikaanse bedrijven kan daarom geen kwaad.

35

En dan begint het puzzelen. Bijvoorbeeld, je hebt een budget van zo'n 100 euro per maand. Dan moet je het eigenlijk zo zien dat je aan het eind van het jaar 1200 hebt belegd, waarvan je 70% in de VWRL, het ETF van VanEck en de S&P500 wil hebben belegd en 30% in de obligaties van de dollar.

De koers van een beurs en een belegging verschilt per dag. Daardoor kun je in januari een andere prijs betalen voor de S&P500 dan in februari. De prijs zal grofweg hetzelfde zijn, aangezien dit beleggingen zijn die redelijk stabiel door hun brede spreiding.

Beleggen bij DEGIRO

Je koopt steeds 1 participatie in een ETF voor de koersprijs. Dit is precies hetzelfde als het kopen van een belegging: je koopt 1 stukje bedrijf. Dit stukje wordt dan weer participatie genoemd. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat een participatie in het VanEck ETF al 45 euro is. Met een budget van 100 euro per maand zal je er dus maar 2 kunnen kopen.

Dat betekent dat je de maand erop, met jouw volgende 100 euro, de volgende belegging kunt aanschaffen. Het zal in het begin dus wel even duren voordat jij jouw perfecte 70/30-verdeling kunt realiseren. Daarnaast moet je beseffen dat de koers niet altijd mee zit. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Als de koers mee zit, kun je vrij goedkoop beleggen in jouw belegging.

Wat kost beleggen?

Vaak zijn er twee argumenten die worden gebruikt door consumenten om niet te beleggen. Het eerste hebben we al besproken: beleggen is complex. Zeker waar, maar hopelijk hebben we in dit artikel duidelijk gemaakt dat het begrijpelijk kan worden gemaakt.

Een tweede argument is dat de kosten hoog zijn. Waarom zou ik investeren in iets waar ik voor moet betalen? Als ik spaar hoef ik helemaal niets te betalen. Sterker nog: ik verdien geld!

Dit is een begrijpelijke houding, maar deze kunnen we al snel weerleggen. Allereerst 'verdien' je geen geld door te sparen. Door de inflatie, die vaak hoger is dan de spaarrente, verlies je namelijk geld. Alleen is het zo dat je geen rode cijfers op jouw spaarrekening ziet, waardoor je de schijn hebt dat je geld verdient. Dit is een misvatting die ertoe leidt dat jij niet het maximale uit jouw vermogen haalt.

Daarnaast is het zo dat de kosten van beleggen opwegen tegen het rendement dat je behaalt. Weet je nog dat we eerder vermeldde dat beleggen zo'n 6-7% rendement oplevert? Daar heb ik niet bij verteld dat dit percentage de kosten van beleggen al heeft verrekend.

Laten we eens even kijken naar waar je nu eigenlijk voor betaalt als je belegt. En daarvoor moeten we weer even terug naar het beursplein. Het bedrijf Shell verkoopt haar aandelen op de AEX op het beursplein. De tussenpersonen die daar werken zorgen ervoor dat er op het beursplein een menigte klaarstaat om die belegging te kopen, zodat de transactie zo snel mogelijk kan worden uitgevoerd.

Dit worden de transactiekosten genoemd. Uiteraard gaat dit proces tegenwoordig allemaal online, maar je kunt het zo zien dat de transactiekosten die online consumenten betalen voor het kopen van beleggingen ervoor zorgen dat de elektriciteitsrekening van het Beursplein kan worden betaald.

Vervolgens heb je te maken met verschillende pakketten aandelen, waarvan wij eerder hebben geleerd dat het om fondsen, ETFs of obligaties gaat. Wij hebben ook geleerd dat je hierin heel veel verschillende soorten aandelen hebt. De transactie van elke individuele belegging hoef jij niet te doen. Nee, je investeert in 1 keer in het ETF. De transactiekosten worden daardoor op zich genomen door de fondshouder of de tussenpersoon. Omdat zij dat op zich nemen, rekenen zij lopende kosten. Deze lopende kosten zijn een percentage van jouw vermogen.

Dus wij hebben ontdekt dat je transactiekosten en lopende kosten betaalt over het beleggen. Soms is het zo dat er aanbieders zijn die geen transactiekosten in rekening brengen. DEGIRO heeft bijvoorbeeld een kernselectie van ETFs waarvoor geen transactiekosten in rekening worden gebracht. Lees hier hoe je de beste ETFs kunt kiezen uit de DEGIRO kernselectie. Dat is leuk meegenomen!

Wij zijn er bijna. Je hebt namelijk nog te maken met valutakosten. Je kunt als Nederlander beleggen als de AEX, maar ook op de Amerikaanse Dow Jones. De Dow Jones berekent haar koersen met de dollar, terwijl wij betalen met de euro. Het omrekenen van deze valuta kost geld. Beleggen in aandelen op een andere beurs kan, beleggen in aandelen via de AEX is voor Nederlanders goedkoper. Hier zal je dus rekening mee moeten houden als je wilt gaan beleggen. Beginners beleggen vaak op de AEX om niet te hoeven nadenken over valutakosten.

Veelgestelde vragen

Je hebt vast een vraag of twee na het lezen van dit artikel. Lees hier een aantal veelgestelde vragen over het beginnen met beleggen.

Kun je geld verliezen met beleggen?

Dat kan. Maar de kans is klein. Je verliest geld op het moment dat je beleggingen verkoopt het moment dat de koers lager staat dan de aankoopprijs. Ook kun je geld verliezen als beursgenoteerde bedrijven failliet gaan. Hoe je dit risico zoveel mogelijk kunt beperken lees je hier.

Hoe kan ik beginnen met beleggen met weinig geld?

Maak een account aan bij een broker, zoals DEGIRO. Je kunt beleggen in ETFs, aandelen, obligaties of fondsen. Hanteer de 70/30-regel, waarbij je 70% investeert in aandelen en 30% in obligaties. Hier hoef je echt niet veel geld voor nodig te hebben, want met een bedrag van 100 euro per maand kun je al veel rendement behalen. Lees hier hoe je kunt beginnen met beleggen met 1000 euro.

Hoeveel geld moet je inleggen?

Leg maandelijks een bedrag van 5% tot 10% van jouw salaris apart en beleg dit in ETFs. Zolang je dit consequent blijft doen en niet snoept van dit bedrag, zul jij rendement behalen. Dit kan al vanaf een bedrag van 50 euro per maand. Lees hier hoe je de risico's van beleggen zo laag mogelijk houdt door zoveel mogelijk spreiding in het portfolio op te nemen.

Hoeveel levert beleggen op?

Je zult het meest verdienen aan beleggen als je het belegde bedrag zo lang mogelijk laat staan. Historisch gezien levert beleggen een rendement van 6-7% op. Een maandelijkse investering van 100 euro betekent dat jij over twintig jaar 36.000 op je rekening hebt staan, waarvan je 12.000 hebt verdiend aan rente. Lees hoe beginnende beleggers een portfolio kunnen opbouwen dat toekomstbestendig is. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>