Overweeg jij te om te starten met beleggen, maar twijfel je of het ook kan met weinig geld? Dan is dit artikel voor jou geschikt! Met de huidige lage spaarrente komt er steeds meer aandacht voor de meerwaarde van beleggen.

Door te beleggen kun jij namelijk rendement behalen op jouw vermogen door het voor een lange periode te investeren. Houd je je geld op een spaarrekening? Dan verdampt dat geld. Zonde! Beleggen is tegenwoordig voor iedereen toegankelijk, en, jazeker, het kan succesvol met een klein bedrag per maand. Ben jij in staat om met een maandelijks bedrag €30 opzij te kunnen leggen? Lees in dit artikel op welke manier jij die €30 per maand over een periode van 30 jaar kunt laten groeien tot €30.000! 


Vanaf welk bedrag kun je beleggen met weinig geld?

Geld beleggen kun je al doen met een bedrag van €25 per maand. Dat bedrag is zo laag, omdat je als belegger alle touwtjes zelf in handen hebt. Je kunt het namelijk zo gek maken als je zelf wilt. Natuurlijk is het zo dat je meer zult verdienen als jij maandelijks wat meer inlegt, maar dat blijft relatief.

Beginnen met beleggen begint daarom met het bepalen hoeveel geld jij maandelijks kunt missen om te investeren op de lange termijn. Het is slim om dit maandelijks te doen, omdat jij zo ervoor zorgt dat je belegt als het economisch goed gaat, maar ook als het economisch wat minder gaat. Dit hoeft natuurlijk niet: je kunt zelf ervoor kiezen om in één keer een bedrag te investeren als jou dat beter past op dat moment.

Broker

Beleggen vanaf:

Beleggen in: 

DEGIRO beleggen

€1

Aandelen en ETFs

BUX Beleggen

€1

Aandelen en ETFs

BitVavo Beleggen

€1

Crypto

Peaks Beleggen

€1

ETFs

CORUM Beleggen

€25 p/m

Vastgoed

Beginnen met beleggen begint dus bij jouw inkomsten. Een stelregel is om een bedrag tussen de 5% en 10% van jouw salaris elke maand te beleggen. Weet je niet zeker of je dit geld kunt missen? Geen probleem! Zoals eerder genoemd kun je ook prima beleggen met een bedrag van €25. 


Waarom beleggen weinig geld?

Waarom beleggen met weinig geld belangrijk is, heeft alles te maken met de lage spaarrente van dit moment. Het is namelijk zo dat de spaarrente op dit moment zo laag ligt dat de inflatie van geld hoger is dan die spaarrente. Zo ligt de spaarrente in Nederland gemiddeld tussen de 0% en 0.5%, terwijl de inflatie gemiddeld rond de 1.9% ligt. Met andere woorden: door te sparen 'verdampt' jouw geld op de lange termijn.

Door te beleggen met weinig geld tackel je dit probleem. Via beleggingen investeer je namelijk in allerlei verschillende bedrijven en instanties die winstgevend zijn. Jouw beleggingen stijgen daarom in waarde als het economisch goed ervoor staat.

Beleggen levert zoveel op door rente-op-rente-effect (compound interest). Simpel gezegd stijgt de waarde van jouw beleggingen door de rente die jij ontvangt op jouw beleggingen. Dit is een percentage. Hoe groter jouw vermogen, hoe meer dit percentage procentueel voor jou oplevert. En zo is de cirkel weer rond: hoe langer jij belegt, hoe meer jouw rentepercentage voor jou oplevert, en hoe meer jouw vermogen dus groeit. Hieronder kun je zien hoe je met een bedrag van €30 een vermogen kunt opbouwen door te beleggen:

Rente op rente effect

Beleggen is succesvol als je het een langere periode volhoudt. Dit noemen we ook wel een brede beleggingshorizon. Hoe langer jij belegt, hoe groter het vermogen dat jij opbouwt. En hierbij is een gouden regel dat alle kleine beetjes helpen. Door maandelijks een klein bedrag te investeren voor een langere periode bouw jij al gauw een vermogen op.


De Beste manieren om te beleggen met weinig geld

We hebben je al uitgelegd dat het belangrijk is om voor een langere periode te beleggen. Dit kan met weinig geld. Daar komt nu nog wat bij: beleg in veel verschillende dingen. Dit noemen we diversificatie. Neem bijvoorbeeld de Eredivisie: je kunt een groot bedrag aan geld inzetten op 1 club die dit jaar de Eredivisie gaat winnen. Misschien heb je geluk, maar misschien heb je pech. Veel beter kun je kleine bedragen inzetten op verschillende clubs. Zo is de kans dat jij wint veel groter.

Ditzelfde geldt voor beleggingen. Hoe meer en hoe diverser, hoe beter. Daarom geven we je in deze top 5 een aantal partijen waarvan wij vinden dat je als beginnende belegger met weinig geld een start kunt maken van een succesvol portfolio. Beleggen bij elk van deze partijen is al een enorme stap in de juiste richting, maar een combinatie van allemaal levert een portfolio op dat hartstikke divers is, en daardoor toekomstbestendig. 

1. Beleggen in aandelen en ETFs bij DEGIRO

 • Gigantisch aanbod
 • Nederlands bedrijf
 • Eén van de goedkoopste brokers van Nederland

Bovenaan onze lijst staat het beleggen in aandelen en ETFs bij DEGIRO. In onze DEGIRO Review kun jij lezen hoe beleggers ETFs kunnen kiezen in de DEGIRO Kernselectie, waarbij er € 1 aan handlingskosten gelden. Zo houd jij als belegger het meeste geld over. Bij DEGIRO kun jij maandelijks een bedrag investeren in allerlei aandelen en ETFs. Hierdoor houd jij als belegger heel veel controle over waar jij in belegt. 

2. Beleggen in aandelen en ETFs bij BUX

 • Nederlandse klantenservice
 • Lage commissie op cryptomunten
 • Lage commissies op Amerikaanse aandelen

Op de tweede plaats in onze top 5 staat BUX. BUX is een broker die net als DEGIRO aandelen en ETFs aanbiedt. Het grote verschil is dat het aanbod bij BUX even wat kleiner is. Hierdoor kan je deze aanbieder als overzichtelijker zien. In onze BUX Review leggen wij uit hoe jij vandaag nog kunt starten met beleggen bij BUX. 

3. Beleggen in Crypto bij Bitvavo

 • Goedkoopste crypto broker van Nederland
 • Maximaal 0.25% handelskosten
 • Meer dan 150+ verschillende cryptocurrencies

🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.🎁


Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen: crypto. Crypto is een belegging waarvan de prijzen meer fluctueren dan bij traditionele beleggingen zoals die worden aangeboden bij BUX of DEGIRO. Toch hebben we je verteld dat het belangrijk is om zo divers mogelijk te beleggen op de lange termijn. Daarom kun je bij BitVavo een klein bedrag investeren in crypto, met als doel op de lange termijn rendement behalen. In onze BitVavo Review leggen we je uit waarom BitVavo op dit moment voor beleggers met een kleine inleg een interessante broker kan zijn. 

4. beleggen in vastgoed bij CORUM

logo corum
 • Beleggen in vastgoed vanaf een laag bedrag
 • Dividend automatisch herbeleggen
 • Simpel en eenvoudig

Ook vastgoed kan bij het portfolio van een succesvolle beleggers niet ontbreken. Dat is tegenwoordig makkelijker dan ooit bij partijen als CORUM. Bij CORUM kun je met €50 per maand beleggen in vastgoed. Hierdoor breng jij als belegger diversiteit aan in jouw portfolio. In onze CORUM Review lees jij hoe je een gratis brochure kunt aanvragen bij deze broker van vastgoed. 

5. Beleggen in wisselgeld bij Peaks

 • Ideaal voor beginners
 • Makkelijk beginnen met beleggen
 • Elke euro wisselgeld wordt belegd

Last but not least: Peaks! Peaks profileert zich als dé aanbieder voor de beginnende belegger. Bij deze broker bestaat jouw inleg namelijk uit jouw wisselgeld. En dit past precies binnen onze visie bij ThinkRich: beleg met weinig geld over een langere periode. Deze broker is geschikt voor startende beleggers die nog zoekende zijn in de hoogte van elke inleg. In onze Peaks Review leggen we uit dat Peaks een goede broker is voor starters, maar dat daar wel een prijskaartje aan hangt.


Tips om te beleggen met weinig geld

Beleggen met weinig geld is voor iedereen mogelijk die daar een eerste stap in durft te zetten. Beleggen klinkt ingewikkelder dan het in de realiteit is. Toch zijn er veel tips die jou op weg kunnen helpen. Daarom geven we je in vogelvlucht de belangrijkste tips om te beleggen met weinig geld:

Beleg een klein bedrag per maand 

Bekijk jouw inkomsten en bepaald welk deel daarvan jij zou kunnen missen. Dit hoeft echt niet veel te zijn: al met €25 per maand kun jij beleggen.

Bouw een breed portfolio op

Dit betekent dat jij binnen jouw aandelen of ETFs bijvoorbeeld verschillende sectoren, landen en type beleggingen aanschaft. Een stukje Amerika, een stukje Europa, een stukje technologie en een stukje gezondheidszorg: het kan allemaal. 

Beleg bij verschillende brokers

De ene broker legt de focus op aandelen, terwijl de andere weer een focus legt op vastgoed. Hoe breder, hoe beter. 


Conclusie: beleggen met weinig geld, is het mogelijk?

Ons korte antwoord is volmondig ja! Alle succesvolle beleggers zijn ergens begonnen met een kleine investering. Dat kan jij dus ook. Het grote voordeel van beleggen met weinig geld is dat jij op termijn een vermogen kunt opbouwen, zonder dat je direct een enorme investering maakt. Je ziet jouw geld op termijn letterlijk groeien.

Beleggen met weinig geld komt het best tot haar recht als je investeert in verschillende type beleggingen bij verschillende brokers. Zo bouw je een breed portfolio op dat toekomstbestendig is!


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>