Hoe kun je beleggen in goud?
Je kunt beleggen in goud door fysiek goud te kopen, of door te beleggen in ETFs en fondsen die zich richten op goudwinning. Het fysiek aankopen van goud is minder aantrekkelijk, aangezien het goud ergens moet worden opgeborgen.
Hoe koop je gratis ETF's uit de Kernselectie bij DEGIRO?
Daarom is er een groot aantal ETFs en fondsen waarin je kunt beleggen. Dit is interessant, aangezien historisch gezien de koersen van deze ETFs en fondsen vaak harder steeg dan de actuele goudprijs. Dat betekent dat het goudaandeel meer waard is dan de koers van het daadwerkelijke hompje goud.
Met dit ETF investeer je in bedrijven die in goud handelen. De prijzen hangen sterk samen met de koers van goud. Er gelden geen transactiekosten voor dit ETF, want het zit in de DEGIRO Kernselectie.
Belangrijke informatie
Oordeel
Historisch rendement
Met dit ETF investeer je in de grootste mijnbedrijven in Canada (51%), Amerika (17%), Australië (15%) en de rest van de wereld (overige 17%).
Belangrijke informatie
Oordeel
Waarom moet je beleggen in goud?
Voor beleggers is het belangrijk om het portfolio zo divers mogelijk te maken. Een interessante manier om dat te doen is om te beleggen in goud. Dit heeft alles te maken met het feit dat goud waardevast is.
Rondom de prijs van goud en de koerswaardes van ETFs die investeren in goud zie je vaak interessante, maar voorspelbare bewegingen. Bekijk maar eens de volgende grafiek, waarin je de koers van een goud-ETF (blauw) en de koers van de S&P500-index (rood) ziet ten tijde van de coronacrisis rond het jaar 2020:
Je ziet dat de koers van goud zich in de tegengestelde richting beweegt van de koers van de S&P500. Met andere woorden: op het moment dat er een crisis is, grijpen investeerders terug op het 'veilige' goud. Tegelijkertijd is het zo dat de actuele prijs van het fysieke goud in dezelfde periode juist is gezakt.
We zien hier een heel duidelijk voorbeeld van de beweging van vraag en aanbod. Gaat het slecht met de economie? Dan investeert men in 'veilige' beleggingen, waardoor die beleggingen weer meer waard worden.
Als we verder kijken naar de relatie tussen de S&P500 en het goud-ETF zien we dat de tegengestelde relatie vaker voorkomt. Zo kun je hieronder bijvoorbeeld zien dat er in de nasleep van de oliecrisis in 2008 een hogere koers op het goud-ETF zat ten opzicht van de S&P500. Op het moment dat de economie zich stabiliseert, zie je dat de goudkoers weer zakt.
Wat is de waarde van goud?
Door de jaren heen is de waarde van goud enorm gestegen. Het wordt immers als een van de meest waardevolle metalen gezien. Zo associeer je goud al snel met rijkdom en welvaart. In de jaren 1840 heeft het rijke imago van goud zelfs tot de Californische goldrush geleid, waarbij zo'n 300.000 Amerikanen hun geluk beproefden door te mijnen naar goud.
De waarde en functie van goud is door jaren heen veranderd. Daar waar het hebben van goud vroeger een manier was om je rijkdom te uiten, is goud tegenwoordig meer een investering. Zo weten we bijvoorbeeld dat allerlei overheden wereldwijd een verzameling van fysieke plakkaten goud in hun nationale bank beheren.
Beleggen in goud bij DEGIRO
Bij DEGIRO is een groot aanbod van ETFs in goud. Weet je nog niet zeker of je wilt investeren in goud? Je kunt kosteloos en vrijblijvend een account aanmaken bij DEGIRO, zodat je zelf een kijkje kunt nemen in het grote aanbod.
De reden geld interessant is voor overheden heeft alles te maken met het feit dat fysiek goud niet verandert. De Euro kan door inflatie en deflatie van waarde veranderen, maar een plakkaat goud zal altijd een plakkaat goud blijven. De waarde van een kilo goud is door de jaren heen flink gestegen, zoals je hieronder kunt zien.
Wanneer moet je beleggen in goud?
Over het algemeen kun je stellen dat het interessant is om aandelen in goud te verkopen op het moment dat het economisch slecht gaat. Dit komt doordat de vraag naar de 'veilige' goudaandelen ten tijde van crises toeneemt.
Tegelijkertijd is te zien dat de koers van goudaandelen vaak dalen op het moment dat het economisch opbloeit. Het is daarom interessant om juist dan te investeren in goud.
Voor een beginnende belegger is het interessanter om goud te zien als manier om jouw portfolio divers te maken. Het inspelen op de koers is namelijk enigszins voorspelbaar als we het hebben over goud, maar blijft tegelijkertijd een vorm van speculeren. Het is verstandiger om het te behandelen als enig ander ETF, waarbij je altijd blijft nadenken over spreiding, lage kosten en consequent aankopen.
Spelen met geldbiljetten?
Tijdens de economische wereldcrisis die over de westerse wereld spoelde na de Roaring Twenties, kreeg Duitsland te maken met hyperinflatie. Geld was toen zo weinig waar, dat de banken uit noodzaak maar biljetten gingen bijdrukken. Het gevolg zie je hieronder: biljetten waren hun waarde kwijt geraakt. De kinderen vonden dat geen probleem: zij hadden nieuw speelgoed te pakken.
Wellicht had een grote investering in fysieke goudstaven door de Duitse regering hier verandering in kunnen brengen!