• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Beleggen in aandelen: de beste manier om te beginnen! [2022]

Overweeg jij om te Beleggen in aandelen? Dat is een goede keus! Door te investeren in aandelen kun je op een slimme manier je vermogen laten groeien.

We merken dat veel mensen wel willen beginnen met het beleggen in aandelen echter zien we ook dat er ontzettend veel vragen zijn. Hoe pak je dit bijvoorbeeld aan en welke aandelen kun je het beste in investeren?

In dit artikel ontdek je alles wat jij moet weten over het beleggen met aandelen. Na dit artikel kun je direct aan de gang met je eigen aandelen!

Aandelen kopen stappenplan:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Een aandeel is eigendomsbewijs in een bedrijf, je bent als het ware dus voor een klein stukje eigenaar van een bedrijf.Grote bedrijven geven aandelen uit zodat ze extra geld op kunnen halen. De aandelen die een bedrijf uitgeeft worden vervolgens via de beurs verhandeld. Wanneer jij aandelen van een bepaald bedrijf hebt kun je hier geld op verdienen middels dividenduitkering en koerswinst. 

Hoe kun je aandelen kopen?

Tegenwoordig beleggen steeds meer mensen in aandelen. Om aandelen te kopen dien je gebruik te maken van een online broker. Dit zijn platformen die verschillende aandelen aanbieden.

Hieronder vind je een overzicht van de bekendste brokers van Nederland en hun tarieven. Bij deze brokers kun je tegen gunstige tarieven aandelen kopen.

Beste brokers

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

Hoe verdien je geld met aandelen?

Een aandeel is dus eigenlijk niets meer dan een participatie in een bepaald bedrijf. Hoe verdien je echter geld door aandelen en waarom is dit zo interessant?

Wanneer we spreken over de handel in aandelen zijn er eigenlijk twee hoofdmanieren waarop je geld kunt verdienen. Deze twee manieren zullen we hieronder kort toelichten.

Geld verdienen door koerswinst

De prijzen van aandelen gaan continu op en neer. Het ene moment zal een aandeel meer waard zijn dan het andere moment. Wanneer jij aandelen hebt ingekocht tegen een gunstige koersprijs kun je deze verkopen wanneer de koersprijs hoger staat.

Door op de juiste momenten je aandelen te verkopen of te kopen kun je een goed rendement behalen. Deze manier van geld verdienen met aandelen is echter wel tijdsintensief aangezien je de beurs continu in de gaten moet houden.

Als jij echter voor de lange termijn aandelen van bedrijven vast wilt houden kan dit zeer interessant zijn. Over de jaren heen kan een aandeel flink oplopen in prijs waardoor je dus veel rendement kunt verdienen.

Geld verdienen door dividend uitkering

Een andere manier om geld te verdienen met aandelen is middels dividend uitkering. Er zijn verschillende bedrijven die ervoor kiezen om hun winst te verdelen onder iedereen die een aandeel heeft van het bedrijf (de aandeelhouders).

Deze winst wordt uitgekeerd in de vorm van dividend. Vaak wordt dividend 1 of 2 keer per jaar uitgekeerd. Om deze reden heb je veel investeerders die ervoor kiezen om voornamelijk in dividend aandelen te investeren. Op die manier kun je namelijk een passief inkomen genereren.

Waarom beleggen in aandelen?

Er zijn veel verschillende manieren om geld te beleggen. Toch is beleggen in aandelen een van de populairste manieren om geld te beleggen tegenwoordig.

Uit onderzoek blijkt dat het aantal beleggende huishoudens de afgelopen vier jaar hard steeg. Dit heeft uiteraard ook te maken met de lage spaarrentes maar dat beleggen in aandelen interessant is, staat vast.

Waarom is beleggen in aandelen dan zo verstandig?

Wanneer jij beschikt over veel spaargeld dan is het slim om dit geld aan het werk te zetten door het te beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

De waarde van geld daalt jaarlijks en door de inflatie stijgen de prijzen van producten elk jaar. Hierdoor kun je steeds minder producten kopen van je geld en wordt het dus eigenlijk minder waard. Ook levert spaargeld tegenwoordig bijna niets meer op.

Waar je vroeger goede spaarrentes over je spaargeld ontving is dat tegenwoordig bijna nihil. Om het allemaal nog eens erger te maken betaal je ook flink wat belasting over je vermogen. Door je geld niet slim te beleggen weet je dus in ieder geval zeker dat je geld verliest.

Wanneer jij je geld in aandelen stopt kun je op een slimme manier op zowel de korte als de lange termijn geld verdienen. Het gemiddelde rendement van de AEX was de afgelopen 25 jaar 7 procent, dit is uiteraard een stuk meer dan de spaarrentes die je tegenwoordig krijgt.

Wat zijn de risico's van beleggen in aandelen?

Zonder risico geen rendement, dit geldt ook voor het investeren in aandelen. Dat je goed geld kunt verdienen met aandelen staat vast maar wat zijn eigenlijk de risico's?

Beleggen brengt ten alle tijden risico's met zich mee en je kunt je inleg verliezen wanneer je begint met het beleggen in aandelen.

Als de beurs bijvoorbeeld crasht kan een aandeel wat eerst 10 euro waard was binnen een paar dagen nog maar 2 euro waard zijn. Ook kan het zo zijn dat een bedrijf failliet gaat, in dit geval raak je je volledige inzet kwijt.

Om de risico's laag te houden zouden we je adviseren om je beleggingen te spreiden. Hoe meer je spreid, des te lager je risico is. Daarnaast is het belangrijk dat je ten alle tijden met geld gaat beleggen dat je kunt missen. Dit is geen 'get rich quick' spelletje maar een gedegen lange termijn strategie.

Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste risico's van het beleggen in aandelen:

Risico's van aandelen
 • Je kunt je volledige inzet / vermogen verliezen
 • Je kunt op het verkeerde moment aandelen kopen (timing risico)
 • Je kunt verlies maken op vreemde valuta's
 • De markt kan sterk bewegen (voltaliteitsrisico)
 • Een sector kan slecht presteren waardoor je beleggingen minder waard worden
 • De markt kan instorten (markt risico)

Beleggen in een aandelen-index

Naast het kopen van losse aandelen kun je er ook voor kiezen om te beleggen in aandelen-index. Een index is een overzicht van verschillende groepen aandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Nederlandse AEX.

Hierbij wordt er niet gekeken naar een specifiek aandeel maar naar de hele beurs en de gemiddelde prestaties van deze beurs. Het voordeel hiervan is dat je ontzettend gespreid investeert. Je volgt bij deze manier van beleggen in aandelen dus eigenlijk de koers.

Beleggen in een aandelen-Fonds

Een andere populaire manier om te investeren in aandelen is via een aandelen fonds. Dit is ideaal voor beleggers die weinig tijd hebben om zelf aandelen te bestuderen maar wel periodiek een bepaald bedrag willen inleggen.

Wanneer je investeert in een beleggingsfonds leg je automatisch geld in in verschillende aandelen. Het grootste voordeel van het investeren in een aandelen fonds is dat je een goede spreiding kunt realiseren.

Bij beleggingsfondsen spreken we overigens vaak over actieve en passieve fondsen. Actieve fondsen proberen de markt te verslaan en deze zijn vaak duurder.

Een passief beleggingsfonds volgt een index en is vaak goedkoper. Om deze reden zijn passieve beleggingsfondsen vaak de beste keuze voor veel beleggers.

Wat is een goed moment om in aandelen te beleggen?

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je gaan beginnen met het kopen van aandelen? Goed zo! Maar wat is nu eigenlijk het gunstigste moment om aandelen te kopen?

Er zijn veel verschillende discussies over de timing van het aandelen kopen echter is er een bekend gezegde dat luid als volgt: 'Time in the market beats timing of the market'. Het gaat er niet om wanneer jij precies aandelen koopt maar hoelang jij in de markt actief ben.

Als jij elke maand aandelen koopt dan koop je de ene keer wat lager in en de andere keer juist wat hoger. Door te wachten tot het 'perfecte moment' zul je juist meer geld verliezen dan het daadwerkelijk oplevert.

Beleggen in aandelen tips

We sluiten dit artikel af met een aantal tips voor het beleggen in aandelen. Inmiddels weet je wat aandelen zijn en dat je een deel van de winst ontvangt wanneer een bedrijf dividend uitkeert.

Met aandelen beleggen is dus een goed rendement te behalen echter moet je wel een aantal dingen in je achterhoofd houden.

Beleggen brengt risico met zich mee en je kunt je inleg verliezen. Het kopen en verkopen van aandelen kan ervoor zorgen dat je geld verliest en hier moet je jezelf bewust van zijn.

Om die reden is het slim om alleen met geld te beleggen dat je kunt missen. Hierdoor zul je op de korte termijn niet snel in een positie komen waar je geen geld meer hebt om je vaste lasten te betalen.

Bij het kopen van aandelen is het bovendien slim om je aandelen zoveel mogelijk te verspreiden. Ga niet met al je vermogen in 1 aandeel zitten maar probeer het zoveel mogelijk te spreiden.

Ook is het slim om aandelen te kopen waar jezelf verstand van hebt. Kies geen aandelen uit waar je niks van weet.

Als laatste tip willen we je meegeven dat je geduldig moet zijn. Met aandelen kun je profiteren van mooie rendementen. Echter zal het tijd nodig hebben voor je echt op stabiele basis winst maakt.

Door een mooie portfolio van individuele aandelen te combineren met een lange termijn beleggingsstrategie kun jij een mooi extra vermogen opbouwen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>