De artikelen van ThinkRich geven je niet alleen de tools om rijkdom te vergaren, maar ook om dit te behouden. Rijk worden en rijk blijven zijn twee totaal verschillende disciplines. 

Om rijk te blijven is het belangrijk om te weten hoe de Belastingdienst werkt. In dit artikel leggen we uit hoeveel belasting je betaalt over crypto.


Hoeveel belasting betaal je over crypto?

Bitcoin en cryptocurrency’s worden door de Belastingdienst en de Nederlandse overheid (nog) niet erkend als wettig betaalmiddel. Dat neemt niet weg dat crypto, net als spaargeld, tot je fiscale bezittingen hoort. En daar betaal je belasting over.

Hoeveel belasting betaal je over crypto? Dat hangt af van wat je met je crypto doet, en hoeveel crypto je hebt op de peildatum.

Veruit de grootste groep Nederlanders die iets met crypto doen, kopen en verkopen zo nu en dan. Om de hoogte van de belasting te bepalen, wordt gewerkt met een peildatum. In Nederland is de peildatum 1 januari, om 00:00 uur.

Er wordt gekeken naar de eurowaarde van je crypto. Handig is om op de peildatum een screenshot te maken van je cryptobezittingen, en de koers van dat moment. 

Bij de belastingaangifte wordt gevraagd of je crypto hebt, en zo ja, wat hier dan de waarde van is. Dit vul je in bij overige ‘overige bezittingen’ in box 3. Je hoeft niet altijd belasting te doen over je vermogen (vermogensbelasting). Een deel valt namelijk onder het heffingsvrije vermogen. 


Belasting betalen vanaf 50.650 euro vermogen

In 2022 hoefde je over de eerste 50.650 euro geen vermogensbelasting te betalen. Dit bedrag wordt verdubbeld bij fiscaal partnerschap. 

Is het vermogen in box 3 op 1 januari hoger dan het vrijgestelde bedrag? Dan moet je vermogensbelasting betalen over alles boven het vrijgestelde bedrag.

Stel dat je op 1 januari voor 50.660 euro aan crypto hebt, dan heb je 10 euro meer dan het vrijgestelde bedrag. Je betaalt alleen belasting over die 10 euro. De belastingdienst rekent 0,56% over het meerbedrag.

Het hangt af van hoe groot je vermogen is hoeveel belasting je moet betalen. Hiervoor zijn drie schijven in het leven geroepen:

  • Schijf 1: € 50.650 tot € 101.300 ~ 0,56% 
  • Schijf 2: € 101.301 tot € 1.012.350 ~ 1,35%
  • Schijf 3: Vanaf € 1.012.351 ~ 1,71%


Cryptocurrency is onderdeel van je totaal vermogen

Belangrijk om te weten is dat je vermogen niet alleen bestaat uit crypto. Ook aandelen, spaargeld en een tweede huis vallen hieronder. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact op met de belastingdienst.

Wat dat betreft, werkt het in Nederland anders dan in veel andere landen. Zo hebben de meeste landen winstbelasting, dat betekent dat je over elke winstgevende trade belasting moet betalen. Dat klinkt simpel, maar er zijn veel uitzonderingen. 

Zo betaal je in Duitsland belasting over elke winstgevende trade, behalve als je die crypto langer dan een jaar onafgebroken in bezit hebt. Koop je in de tussentijd meer crypto? Dan start de teller opnieuw.

Terug naar Nederland, op 1 januari wordt bepaald hoe hoog je vermogen is. Je vult dit zelf in op de belastingaangifte.

Geef je dit niet op en verdenkt de belastingdienst je van het achterhouden van vermogen? Dan wordt dit verhuld vermogen genoemd, de belastingdienst kan je hier een flinke boete voor opleggen. Afhankelijk van de grootte van het vermogen, kan dit leiden tot strafrechtelijke vervolging. Ga je zakelijk crypto kopen? Informeer dan bij je boekhouder hoe dit zit. De regels kunnen hier iets anders liggen namelijk.

Trekt de belastingdienst jouw opgegeven vermogen in twijfel? Dan kan je natuurlijk altijd bezwaar indienen om inzage te krijgen in jouw dossier. In zo’n geval helpt het om bewijs te hebben van wat je vermogen was op de peildatum. 

Daarom is het belangrijk om een screenshot te maken van je cryptoportfolio op 1 januari. Zo heb je altijd bewijs van de waarde van je crypto’s op de peildatum.

Naast traden en investeren in crypto, zijn er ook andere mogelijke redenen waarbij de belastingdienst om de hoek komt kijken.


Salaris ontvangen in cryptocurrency

Stel dat je je salaris (deels) in cryptocurrency ontvangt, dan moet je werkgever dit op de loonstrook noteren als loon in natura. Dit kan je vergelijken met je netto-salaris, de loonbelasting wordt ingehouden. 

Ontvang je als ondernemer cryptocurrency? Dan behoort dit tot je omzet. Noteer het eurobedrag op moment van ontvangst. Koop je als ondernemer cryptovaluta, dan horen deze alleen tot het ondernemingsvermogen als je de aankoop doet binnen de normale bedrijfsuitoefening. In alle andere gevallen hoort de aankoop tot privévermogen.

Er gelden weer andere regels voor een BV. Het beste kun je hiervoor contact opnemen met een accountant. Maar in de regel geldt dat als je bedrijf wordt betaald in cryptovaluta, dan wordt de eurowaarde genoteerd op de balans. 

Het omgerekende bedrag behoort gewoon tot de omzet. Bij het omwisselen van de cryptovaluta kan de BV winst of verlies maken. Dat komt tot uitdrukking op de winst-en-verliesrekening.

Kijk voor meer informatie op de crypto-pagina van de belastingdienst.


Veelgestelde vragen

Hoeveel crypto mag ik belastingvrij hebben?
Als je cryptoportfolio een waarde heeft van meer dan 50.650 euro betaal je over elke euro boven de 50.650 euro vermogensbelasting.

Kan de belastingdienst zien hoeveel crypto je hebt?
De belastingdienst beschouwd niet opgegeven crypto vermogen als 'verhuld vermogen'. Wanneer zier achter komen kun je een flinke boete krijgen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>