• Home
 • /
 • Aandelen
 • /
 • ASML Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2022-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het ASML aandeel? De invloed van ASML is groter dan je door hebt, want de chips van ASML worden gebruikt in televisies, telefoons, elektrische auto's en alle denkbare elektronische apparaten die niet zijn genoemd. Dit bedrijf van Nederlandse bodem moet niet worden onderschat, want het bedrijf groeit met de dag meer en meer.

Maar hoe zit het met het aandeel van ASML? Je kent de chips, maar hoe zit het met het bedrijf? In dit artikel duiken we dieper in het bedrijf achter het aandeel, zodat jij op een onderbouwde wijze kunt beslissen of het ASML aandeel wel of niet voor jou interessant kan zijn. Wil jij meer weten over het ASML aandeel? Lees dan vooral verder!

Snel en gemakkelijk het aandeel ASML kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het ASML aandeel?

Beleggen in een aandeel kan je zonder onderzoek te doen heel gemakkelijk uitvoeren. Is dat heel verstandig? Wij denken van niet. Het is veel verstandiger om te informatie in te winnen over het bedrijf dat achter het aandeel zit voordat je daadwerkelijk beslist of je wel of niet wilt beleggen in een bepaald aandeel.

En dat onderzoek begint in dit geval met het kennismaken met ASML. En die kennismaking begint in het jaar 1984. ASML was in die periode ontstaan uit een samenwerking tussen ASM International en het welbekende Philips. In deze periode hebben de beide bedrijven de handen ineen geslagen om flink te investeren in de lichttechniek.

In deze periode werd de basis gelegd voor de minuscule chips die tegenwoordig terug te zien zijn in elk denkbaar beeldscherm. Met de techniek die in deze periode door ASML werd ontwikkeld kon namelijk voor het eerst licht worden geprojecteerd vanuit kleine chips. Hierdoor werd het bijvoorbeeld mogelijk om voor het eerst kleurentelevisie aan de man te brengen. 

In de jaren na de oprichting in 1984 is de technologie van ASML steeds meer doorontwikkeld. De samenwerking met Philips werd op een gegeven moment afgebroken, omdat ASML als zelfstandig bedrijf de investeringen van Philips niet meer nodig had. 

Wat volgde was een periode van enorme groei en uitbreiding naar het buitenland. De groei van ASML was dusdanig groot dat zij in 1995 de Nederlandse AEX betrad. En sinds de beursgang in 1995 stond was de directie van ASML verantwoordelijk voor groei, groei en nog eens groei.

In de periode tussen 1995 en 2022 heeft ASML meerdere bedrijven overgenomen, zijn fusies met Amerikaanse bedrijven bewerkstelligd en zijn er handelscontacten gelegd met technologiegiganten, zoals het Zuid-Koreaanse Samsung of het Amerikaanse Intel. 

Anno 2022 is het grootste deel van de winst van ASML afkomstig van klanten in Azië, gevolgd door de Verenigde Staten en Europa. 


Actuele ASML koers

Ben jij benieuwd naar de actuele ASML koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het ASML aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde ASML op dit moment heeft. 

Historische koers ASML

Nu we kennis hebben gemaakt met ASML, kunnen we onze ogen richten op de historische koers. Zo krijg je namelijk zicht op hoe het aandeel zich door de jaren heeft ontwikkeld. Dit is interessant, omdat een bedrijf dat heel goed presteert niet per sé ook als aandeel heel veel stijgt.

De koers van een aandeel ontstaat namelijk door vraag en aanbod. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. Het kan dus zo zijn dat een aandeel dat heel hoog staat kan worden aangeboden door een bedrijf dat op dat moment verlies draait.

In het geval van ASML kunnen we hier kort en bondig over zijn: ASML heeft een uitzonderlijke groei doorgemaakt. Ten tijde van de beursgang in 1996 trad ASML toe tot de beurs voor een bedrag van zo'n €2 per aandeel. In de periode tussen 1996 en 2014 is dit lage bedrag heel gestaag gegroeid tot een waarde van zo'n €65 per aandeel.

Deze groei op zich is al uitzonderlijk goed. Even ter illustratie: een investering van €1000 in 1996 had jou in 2014 een totaalbedrag van €30.000 (!) opgeleverd. In deze periode stond de winst van ASML redelijk gelijk aan de groei van het aandeel, want in deze periode zag het bedrijf gestage winst, net als het aandeel.

De groei was al enorm, maar er is altijd baas boven baas. De groei van het aandeel van ASML ging na 2014 tot de maan en daar voorbij. Daar waar je in 2014 een ASML aandeel voor €65 kon aanschaffen, groeide de prijs tot 2021 een astronomisch bedrag van €770 per aandeel.

In hetzelfde rekenvoorbeeld als hiervoor had een investering van €1000 in 2021 een bedrag van €385.000 opgeleverd. €385.000! Dit is een groei die niet snel te bevatten is, maar toch wel echt is bewerkstelligd door ASML. 

Dat deze groei te snel ging om te bevatten bleek dan ook uit de dip die ontstond in het jaar 2022. In deze periode zakte het aandeel van de €770 per aandeel tot een bedrag van zo'n €600 per aandeel. Nogmaals, zelfs dit bedrag is al enorm en had je al veel winst kunnen opleveren.

Gezien de buitengewone groei van ASML is het noemenswaardig dat de waarde van het aandeel niet helemaal meer gelijk stond aan de winst van het bedrijf zelf. Het is voor een bedrijf onmogelijk om in een periode van 5 jaar zo'n 35 keer zo groot te worden. Dat zijn namelijk 35 keer zoveel personeelsleden, 35 keer zoveel grond en 35 keer zoveel omzet uit klanten. 

Wat dit betekent voor het aandeel van ASML leggen we hieronder verder uit. 

Snel en gemakkelijk het aandeel ASML kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

ASML Verwachting

Beleggers die een aandeel van ASML kochten voor 2015 hadden in 2021 een raket nodig om de koers bij te houden. Met een ruimtepak aan zetten zij een stap op de maan en genoten van het prachtige uitzicht. Maar, deze beleggers lijken in 2022 helaas weer aan de terugreis te moeten beginnen.

De daling die in 2022 in de koers te zien is was onvermijdelijk. Begrijp ons niet verkeerd: het bedrijf ASML heeft sinds 2015 enorm goede jaren achter de rug, waarbij ze hun winst hebben zien vervijfvoudigen ten opzichte van 2015. Maar, een vervijfvoudiging is geen vervijfendertigvoudiging. 

Nu is het zo dat je bij het beleggen in aandelen altijd de volgende vraag moet stellen: is dit aandeel over twintig jaar nog steeds relevant? In het geval van ASML kunnen wij daarop volmondig ja antwoorden. De chiptechnologie is van gigantische waarde in de wereld en ASML is daarmee één van de vooraanstaande bedrijven.

Tegelijkertijd staat de koers anno 2022 buitenproportioneel hoog. Als je de winstcijfers naast de groeicijfers van het aandeel legt zal iedereen concluderen dat er door beleggers meer geld wordt geïnvesteerd dan dat ASML oplevert. Nu is dit in principe niet een slechte ontwikkeling, maar de mate waarin dit is gebeurd bij ASML moet worden gezien als een rode vlag. 

Een belegger die anno 2022 instapt in ASML moet daarbij zichzelf de vraag stellen of de raket zich nog zal omkeren en voorbij de maan zal gaan vliegen. Daar zal heel wat voor moeten gebeuren. In onze ogen gaat de koers van ASML de komende jaren alleen nog maar meer zakken, totdat het aandeel een koers zal laten zien de het bedrijf op een realistische wijze zal weerspiegelen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel ASML kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

ASML prijs voorspelling 2022 – 2028

Johan Cruijff zei ooit: als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat. Nu is het beleggen in ASML aandelen niet helemaal hetzelfde als voetbal, maar in dit geval past het citaat nog best wel goed. 

In het geval van ASML kan je namelijk stellen dat er heel veel beleggers zijn geweest die op tijd waren en heel veel beleggers geweest die te laat waren. Maar, het gaat natuurlijk om de koers van morgen. Veel beleggers hebben nu de keuze om te beleggen in ASML, en de vraag is natuurlijk of dat een goed idee is.

Als we een prijs voorzichtig proberen te voorspellen kunnen we kijken naar de historische koers. Maar, bij een explosieve groei als die bij ASML moeten we onze blik toch een beetje aanpassen en wat meer gezond verstand in de wedstrijd gooien. 

De enorm hoge koers die anno 2022 geldt voor aandelen van ASML staat niet gelijk aan de intrinsieke waarde van het bedrijf. Daarmee zal de koers alleen in stand worden gehouden op het moment dat beleggers ervoor kiezen om alsnog te beleggen in ASML. 

Is dat verstandig? In onze ogen niet. Wij denken dat de koers dusdanig is opgeblazen dat je nog weleens op de blaren kunt komen te zitten. Als de koers in de komende jaren zal zakken naar een representatief getal, dan is het wel een heroverweging waard. 


ASML Kopen of niet?

En dan de hamvraag: ASML kopen of niet? Het kopen van een aandeel is voor de meeste beleggers een handeling waarbij de blik gericht is op de toekomst. Van een investering vandaag wil je immers over een aantal jaren de vruchten plukken.

Het kopen van een ASML aandeel anno 2022 is een dure investering. Een aandeel dat €600 kost is namelijk één van de duurdere investeringen. De gemiddelde kosten van aandelen liggen namelijk zo rond de €100. 

Voor een gewone huis-, tuin- en keukenbelegger zou je met die €600 verschillende alternatieve investeringen kunnen maken, zoals het beleggen in ETFs, fondsen, obligaties of het kopen van meerdere aandelen. In het geval van ASML zou jij al jouw geld wedden op een enkele club in de Eredivisie, terwijl het toch veel verstandiger is om jouw kansen te spreiden. Waarom zou je niet bijvoorbeeld op de gehele top 10 wedden?

Het risico van beleggen in aandelen is in het geval van ASML nogal groot. Een explosieve groei die ASML heeft doorgemaakt is namelijk niet zo snel te evenaren. Uiteraard is ASML een bedrijf dat een enorme potentie heeft om zich nog verder te ontwikkelen, maar zelfs dat is niet zichtbaar in de koers van nu.

Al met al is ASML een aandeel waarover niet te licht moet worden gedacht. Er ligt voldoende bewijs dat de huidige koerswaarde niet gelijk staat aan de intrinsieke waarde van het bedrijf, waardoor de koers nogal opgeblazen is. Dit kan voor beginnende beleggers als reden worden gezien om met de huidige koers niet te beleggen in ASML. 

Waar ASML kopen?

Ben jij desondanks van plan om te beleggen in ASML aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken hoe het kopen van aandelen in elkaar steekt? Je hebt verschillende online brokers die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

ASML aandelen advies?

In dit artikel hebben we kennisgemaakt met ASML, een bedrijf dat een voortrekkersrol heeft in het wereldwijd aanbieden van beeldschermen in alle soorten en maten. Zonder de chips van het Nederlandse ASML zou jouw telefoon een stuk minder scherp Netflix kunnen laten zien. En dat is bewonderingswaardig.

De waarde van het ASML aandeel heeft in de afgelopen jaren een astronomische groei laten zien op de beurs, waarbij de prijs van een enkel aandeel steeg van zo'n €2 naar €770 per aandeel. Deze groei van 38.400% (!) is ongekend op de beurs.

Ook hebben we beargumenteerd dat die explosieve groei niet gelijkwaardig is aan de intrinsieke waarde van het bedrijf, waarmee de hoge koers als een rode vlag kan worden gezien door beginnende beleggers. Een belegger die ervoor kiest om in ASML te beleggen moet voldoende geld op zak hebben en zich bewust zijn van de gevaren die op de loer liggen voor dit soort groeiaandelen. 

Al met al hebben we in dit artikel toegelicht dat beleggen in ASML aandelen zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Voor beginnende beleggers zijn er veiligere alternatieven mogelijk. 

Snel en gemakkelijk het aandeel ASML kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>