• Home
 • /
 • Aandelen
 • /
 • AMD aandelen verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2022-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het AMD aandeel? Met dit aandeel beleg je direct een van 's werelds grootste producent van alles wat te maken heeft met hardware in computers. Mocht je dit artikel lezen op een pc of laptop is de kans heel groot dat ook jouw CPU is geproduceerd door het Amerikaanse AMD.

Maar hoe zit het met AMD aandelen? Je bent wellicht bekend met het bedrijf, maar een aandeel is toch nog even andere koek. Je hebt ongetwijfeld hard gewerkt voor jouw spaargeld, dus het is hartstikke belangrijk om te beleggen in aandelen die stevig in hun schoenen staan. Is AMD zo'n soort aandeel?

In dit artikel onderzoeken we of AMD aandelen interessante investeringen zouden kunnen zijn. Zo heb jij aan het einde van dit artikel alle handvatten voorhanden om vandaag nog te beslissen of een belegging in AMD aandelen voor jouw portfolio een geschikte keuze zou kunnen zijn!

Snel en gemakkelijk het aandeel AMD kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het AMD aandeel?

Bedrijven op de beurs zijn niet zomaar bedrijven. Dit zijn grote spelers die op zoek zijn naar investeerders met maar één doel voor ogen: groeien. Nu is het zo dat dit voornemen geldt voor meerdere bedrijven, maar niet elk bedrijf is in staat om dit om te zetten in een notering op de beurs. Maar AMD is het wel gelukt.

Advanced Micro Devices werd in 1968 opgericht in het Amerikaanse Sunnyvale in Californië. En in die periode was de computer nog lang niet zo populair als dat hij nu is. Sterker nog, computers waren nog een luxeproduct dat was bestemd voor de allerrijksten.

Dat computers in de jaren erop de hele wereld zouden overnemen, had niemand verwacht - zelfs AMD niet. Zo ging AMD in de jaren '70 nog een samenwerking aan met Intel, het bedrijf dat tientallen jaren later hun allergrootste concurrent zou gaan worden. Maar ook voor AMD was deze periode onzeker. 

Toch is het bedrijf in de jaren daarna geëxplodeerd. De wereld van de computers kwamen in de jaren erna steeds dichterbij - en daarmee werd er een enorme hoeveelheid nieuwe klanten aangeboord. AMD leverde in deze periode alles van CPU's, grafische kaarten tot RAM-sticks en alles daar tussenin.

Hoewel de groei groot was, werd AMD toch ingehaald door andere bedrijven, zoals Intel of Apple. Tot 2018 dan. Na 2018, toen de nieuwe generatie Ryzen grafische kaarten werd gepresenteerd, heeft AMD een inhaalslag gemaakt waar je u tegen zegt. Met andere woorden: AMD is anno 2022 een van 's werelds grootste producenten op de markt. 


Actuele AMD koers

Ben jij benieuwd naar de actuele AMD koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het AMD aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde AMD op dit moment heeft. 


Historische koers AMD 

Nu we kort hebben kennisgemaakt met het bedrijf achter het AMD aandeel, kunnen we de volgende stap zetten. En die volgende stap is voor beleggers in aandelen om eens goed te kijken naar de historische koers. Van de historische koers kan je als belegger namelijk heel veel leren. 

De historische koers van AMD begint in 1996, toen de AMD toetrad tot de New York Stock Exchange. In die tijd kostte een aandeel van AMD zo'n €9 per stuk. Het interessante aan deze lage koers is dat het bedrijf AMD in deze tijd eigenlijk niet zo heel goed presteerde, want ze werden ingehaald door andere concurrenten.

En de koers reageert op dat soort onzekerheid. Zo zien we bij AMD dat de koers tot en met 2006 heel veel schommeling laat zien. De koers steeg zo bijvoorbeeld van €20 per stuk in 1998 naar zo'n €50 per aandeel in 2000. En die fluctuatie is simpelweg het gevolg van een onzekere arbeidsmarkt.

Na 2006 lijkt het gedaan te zijn met AMD. De koers zakt naar een dieptepunt van €1,62 per aandeel in 2016 en zo lijkt het te blijven. Maar op de één of andere manier is het AMD toch gelukt om dat dieptepunt om te zetten in een positieve ontwikkeling. Na 2016 - en heel toevallig ook toen AMD met een nieuwe generatie Ryzen videokaarten kwam - raakte de koers van AMD in een stroomversnelling.

In een zeer korte tijd groeide de koers explosief snel, waarbij de koers steeg van een bescheiden €2 per aandeel in 2016 naar een piek van zo'n €160 per aandeel in 2021. Helaas gooide de coronaperiode roet in het eten, want de koers zakte in het jaar 2021 naar een bedrag van zo'n €100 per aandeel.

Toch is dat bedrag van €100 nog steeds vele malen hoger dan het dieptepunt van €1,62. Met andere woorden is het zo dat AMD anno 2022 er heel goed voor staat. Ze hebben een explosieve groei doorgemaakt - en dat is niet onopgemerkt gebleven bij de beleggers op de beurs. 

Snel en gemakkelijk het aandeel AMD kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

AMD Verwachting

Zo, we hebben nu kennisgemaakt met de historische koers van AMD. Daarvan hebben we al ontdekt dat de koers van AMD in de afgelopen jaren explosief is gegroeid sinds 2016. Daarvoor liet de koers van AMD een stuk meer fluctuatie zien. Al met al staat de koers er anno 2022 goed voor.

Toch moet worden vermeld dat een explosieve groei niet altijd een goed teken is. De koers ontstaat namelijk door een samenspel tussen vraag en aanbod - en in het geval van AMD kan je ook stellen dat de koers niet geheel representatief is voor de winst van AMD op hetzelfde moment.

De winst van AMD is in de afgelopen twee jaar extreem snel gestegen. In diezelfde periode steeg de koers ook heel snel, dus dat is eigenlijk een goed teken voor beleggers. Maar dan is nu de vraag wat de verwachting is van AMD. Wat zal dit bedrijf de komende jaren gaan doen?

Dit is een vraag die niet eenduidig is te beantwoorden, maar we kunnen wel voorzichtig voorspellen wat AMD de komende jaren nog zal gaan doen. Wat we hebben geleerd is dat de koers heel snel is gestegen, maar de winst ook. Ook hebben we ontdekt dat AMD ten opzichte van de concurrenten écht een goede positie heeft ingenomen.

Hier komt nog eens bij dat de hardware van AMD de komende jaren nog relevant zal blijven. Iedereen heeft tegenwoordig minimaal één laptop; de kans is klein dat dit in de komende jaren zal verdwijnen. Sterker nog, de wereldbevolking blijft groeien, dus de vraag naar AMD hardware ook! 

Snel en gemakkelijk het aandeel AMD kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

AMD prijs voorspelling 2022 – 2028

Oke, we hebben nu ontdekt met wat voor soort bedrijf we te maken hebben. Daarnaast hebben we ontdekt dat de historische koers van AMD nogal turbulent was. Als laatste hebben we geconcludeerd dat AMD de komende jaren nog wel relevant zal blijven op de aandelenmarkt. 

Dan kunnen we het nu hebben over de prijs van AMD aandelen. De prijs is voor beleggers belangrijk, want in het ideale scenario koop je een aandeel als de koers - en dus de prijs - laag staat, waarna je het verkoopt als de koers weer hoog staat. Helaas is dit scenario niet altijd haalbaar, want je weet als belegger nooit wanneer er een piek of dal wordt bereikt.

Toch kan je wel voorzichtig kijken naar de trend. In de meeste gevallen is het zo dat aandelen waarvan de koers een explosieve stijging laat zien vaak bestempeld kunnen worden als 'hype'. En als dat zo is, zal je zien dat de koers heel snel stijgt. Bij dergelijke aandelen is het andersom zo dat de koers ook weer heel snel kan gaan dalen.

AMD lijkt zo'n aandeel te zijn. In een periode van een jaar is de koers heel snel gestegen, en vervolgens weer heel snel gedaald. Dit gebrek aan stabiliteit is voor beleggers zorgwekkend, want eigenlijk is de koers heel onvoorspelbaar. En daarmee is het ook een risicovolle belegging.  


AMD kopen of niet?

En dan kunnen we het nu hebben over de belangrijkste vraag van dit artikel: AMD kopen of niet? We zijn immers in dit artikel geïnteresseerd in het beleggen! Toch moeten we helaas zeggen dat het antwoord op deze vraag voor iedereen verschilt. De ene belegger is namelijk de andere niet. 

Nu is het zo dat het beleggen in aandelen een risicovolle investering kan zijn. Het kan namelijk zo zijn dat de koers van een bepaald aandeel ineen kan storten. Zeker met een fluctuerend aandeel als AMD is dat niet geheel ondenkbaar. Hoe beperk je dat risico?

Een eerste manier is simpelweg om te beleggen in meerdere aandelen. Zo verspreid je immers jouw kansen. Een tweede manier om het risico te beperken is door de aankoopmomenten van het aandeel te verspreiden over het jaar. Zo beleg je soms op het moment dat de koers wat hoger staat en soms het moment dat de koers wat lager staan.

Vergeet niet, beleggen is een handeling op de lange termijn! En op de lange termijn kan AMD een interessante investering zijn voor beleggers die zich wel degelijk bewust zijn van de risico's die hangen aan het beleggen in dit soort volatiele aandelen. Wel kan worden gesteld dat AMD momenteel één van de stevigste spelers is op de markt. 


Waar AMD kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in AMD aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


AMD aandelen advies?

En dat brengt ons alweer bij het einde van dit artikel! In dit artikel hebben we de AMD aandelen eens onder de loep genomen, waarbij we allerlei verschillende onderdelen van AMD hebben onderzocht. Zo hebben we proberen te onderzoeken of een belegging in een AMD aandeel een interessante investering zou kunnen zijn.

Allereerst merkten we al snel op dat AMD een gouden tijdperk heeft meegemaakt, maar dat zij eigenlijk werden ingehaald door concurrenten als Intel en Apple. Toch moest het tij keren, en dat gebeurde in 2016. Vanaf toen raakte de koers van AMD aandelen in de lift, waarbij het aandeel steeg van zo'n €2 per aandeel naar maar liefst €160 per aandeel!

Over het algemeen was het oordeel van het AMD aandeel positief, want het is en blijft één van de stevigste spelers op de markt, die tegelijkertijd enorm veel winst maakt. Toch hebben we ook kort gekeken naar de risico's van het beleggen in aandelen als AMD.

En die risico's zijn wel degelijk reëel. Een explosieve koers geeft namelijk alle blijk van een aandeel dat nogal instabiel is. In het geval van AMD klopt dit niet helemaal, want de winst is in dezelfde periode vrijwel gelijk beleven. Toch kunnen we stellen dat AMD een interessante investering zou kunnen zijn voor beleggers!

Snel en gemakkelijk het aandeel AMD kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>