• Home
 • /
 • ETF
 • /
 • Top 3 beste alternatieven voor Vanguard S&P500

De S&P500 van Vanguard is wereldwijd een extreem populaire ETF. Met deze belegging investeer je in één klap in de 500 grootste bedrijven op de Amerikaanse beurs.

Vanwege haar lage kosten en de dominante positie van de dollar in de wereldeconomie is het daarom een aantrekkelijke ETF om in te beleggen. Toch zijn er interessante alternatieven op de markt die dezelfde rol als Vanguards SP500 kunnen vervullen. 

Alternatieven S&P500 kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Waarom (niet) de S&P500?

Beginnende beleggers doen er hun voordeel aan om te starten met beleggen in ETFs, vanwege de lage kosten en natuurlijke diversificatie. Vanguards SP500 is interessant, maar zeker niet de enige optie. Voordat we kunnen kijken naar alternatieve ETFs, is het interessant om even te kijken naar redenen waarom Vanguards S&P500 zo interessant is voor beleggers.

 • Het fonds is met $23.536,72 miljoen (!) groot.
 • De lopende kosten zijn met 0.07% laag.
 • De koers is met ongeveer €50,00 per aandeel betaalbaar.
 • De Amerikaanse economie is met 54% aandeel op de wereldwijde aandelenmarkt dominant.

En waarom niet? Dat antwoord is simpel. We zijn op zoek naar een zo divers mogelijk portfolio. Hoewel de Amerikaanse beurzen verantwoordelijk zijn voor een groot gedeelte van de wereldwijde aandelenmarkt, voelt het investeren via de S P 500 als het 'bieden op 1 paard'. Wat als de economie van de Verenigde Staten instort? Dan willen we een vangnet hebben. En daar gaan we naar op zoek. 

Lees tip: Wat is de S&P 500 eigenlijk?

Aandelenmarktaandeel Verenigde Staten

Weetje

In een blog over de DeGiro kernselectie hebben wij gedemonstreerd dat een ETF beter kan presteren dan een soortgelijk fonds. Vergelijk de volgende twee lijnen in de grafiek en zie het zelf! 

S&P500 fonds

Opbouw van jouw portfolio

We moeten het hebben over de opbouw van een goed beleggersportfolio. Laten we in dit geval er vanuit gaan dat we een portfolio willen dat (a) op de lange termijn gefocust is en (b) bestaat uit 70% aandelen en 30% obligaties. Dit zou je kunnen opbouwen door die 70% in te vullen met allerlei losse aandelen. Dat kan echter ook via een ETF. De focus ligt daarom op ETFs die een soortgelijke functie als de SP500 vervullen.

Onthoud het maar zo: een goed portfolio heeft altijd een vangnet. Bestaat jouw portfolio uit 100% aandelen in de SP500 en de Amerikaanse economie stort in? Dan heb jij geen vangnet. Het vangnet bouwen we daarom op uit bijvoorbeeld een extra ETF dat de Europese markt dekt.

Portfoliotip

Ben jij bekend met de 70/30 regel? Dat betekent dat jouw portfolio voor 70% uit aandelen en voor 30% uit obligaties bestaan. De S P 500 is een ETF, en dus een pakket dat bestaat uit aandelen. Je kunt jouw portfolio dus opbouwen met 70% ETFs!

De functie van de SP500 is om een graantje mee te pikken van de grootste speler op de aandelenmarkt. Je kunt jezelf de vraag stellen: op hoeveel paarden wed ik? Wed jij alleen op het Amerikaanse paard, of wed jij op alle paarden? Hoe dan ook, in het tweede scenario win jij altijd

Alternatieven voor de S&P500

Laten we dus even onder de lopen nemen waar wij naar op zoek moeten gaan om een goed alternatief te zoeken voor de S P 500. 

Allereerst heeft de fondsgrootte invloed op het consumentenvertrouwen. Over het algemeen geldt dat des te hoger de fondsgrootte, des te groter het consumentenvertrouwen. Combineer dit met de hoge status van Vanguard en voilà: een trending ETF. Vergelijk bijvoorbeeld de fondsgrootte van de Vanguard S P 500 van $23.536,72 miljoen (!) met een kleinere Amundi p 500 van €5.096,43 miljoen.

Spellingcheck

Het instrument van Morningstar laat zien dat de S&P500 van Vanguard niet de enige ETF op de markt is dat belegt in de S&P500. Let daarbij goed op de meerdere soorten spelling. De S&P500 wordt bedoeld, maar wordt op meerdere manieren geschreven, zoals s p 500, sp500, SP, Vanguard s p 500, Vanguard s p500 of zelfs alleen p 500. Ingewikkeld, maar goed om te weten!

S&P500 DeGiro

We zijn op zoek naar lage kosten. Aan de lopende kosten van de s p 500 hoeven we weinig woorden vuil te maken: 0.07% lopende kosten is nihil vergeleken met andere ETFs en fondsen.

Als laatste is de koers van Vanguards s p 500 betaalbaar. Laten we eerlijk zijn: niet iedere belegger is in staat om Invesco's S P 500 te kunnen aanschaffen tegen een gemiddelde waarde van €489,00 per aandeel. De eerstgenoemde variant is met een prijs rond de €50,00 daarmee veel betaalbaarder voor beginnende beleggers. Ook hier zijn wij dus naar op zoek!

De kenmerken waaraan alle ETFs dus moeten voldoen zijn:

 • Groot fonds.
 • Lage lopende kosten (< 0.5%).
 • Betaalbare koers (rond de €50,00).
 • Bredere spreiding dan SP500 (meer dan alleen de Verenigde Staten).
 • ETF op de beurs van Amsterdam (Euronext).

Resultaten

Via het instrument op de beleggingswebsite Morningstar.com hebben wij onze analyse uitgevoerd. Met dit instrument hebben we de bovenstaande criteria gebruikt om meerdere ETFs te analyseren. Onze voorkeur lag bij de beurs van Amsterdam, om zo valutakosten te vermijden.

De beste alternatieven

 iShares Core MSCI World EUR (IE00B4L5Y983)

Beleg in meerdere sectoren en landen met dit ETF tegen lopende kosten van 0.20%. Het interessant aan dit ETF is dat nog 64% is geïnvesteerd in de Verenigde Staten, maar de rest is belegd in de rest van de wereld. Zo houd je dus nog een beetje een vinger in de pap, terwijl je tegelijkertijd diversificeert. Hogere kosten dan de SP500, maar wel een grotere en veiligere spreiding.

Vanguard's FTSE UCITS ETF All-World EUR (IE00B3RBWM25)

Een soortgelijke functie als bovengenoemd ETF van iShares wordt vervuld door dit ETF, tegen iets hogere kosten van 0.22%. In dit ETF wordt maar 53% belegd in de Verenigde Staten. Ten opzichte van iShares is dit ETF nóg diverser, met beleggingen in meer dan 3400 aandelen wereldwijd. Breder dan iShares, iets hoger in kosten dus. 

VanEck's Global Equal Weight ETF EUR (NL0009690221)

Als laatste is VanEck's ETF met 0.22% lopende kosten interessant door het grote aandeel in de Japanse markt. Het ETF loopt met een kleinere, maar toch wereldwijde spreiding gelijk op qua koers met de bovengenoemde wereldwijde ETFs. Wellicht het overwegen waard!

Conclusie

Diversificatie is koning. Deze drie ETFs vervullen een soortgelijke functie in het portfolio, terwijl de kosten vrijwel gelijk zijn (0.20% of 0.22%). Dit is hoger dan de 0.07% van de S&P500, maar biedt dan ook een grotere wereldwijde spreiding. Is er een kant-en-klare winnaar? Nee. Bedenk zelf welke van deze 3 solide ETFs het best past in jouw portfolio. 


De S&P500 is een zeer goede ETF om in te investeren, maar het volledig investeren in dit ETF is niet aan te raden. Diversificeer door onze top 3 te combineren met de S&P500 voor een solide portfolio. 

Honorable mentions

iShares S&P 500 EUR (IE0031442068)

Wil je toch de S&P500 in jouw portfolio houden, is er nog altijd het ETF van iShares. Kleiner dan de gelijknamige variant van Vanguard, maar even veel potentie. Dit ETF is verbonden aan de iShares-serie van Blackrock. Blackrock is momenteel bezig met het verduurzamen van haar beleggingen. Wellicht sluit dat ideaal beter bij jou aan dan de visie van Vanguard. Bekijk de websites van beide bedrijven en oordeel zelf!

Invesco's S&P500 EUR (IE00B3YCGJ38) 

Deze variant is met €490,00 per aandeel een stuk duurder, maar heeft met 0.05% lagere kosten (!) dan de S&P500 van iShares!

Waar alternatieven S&P500 kopen?

Overweeg jij te gaan beginnen met investeren in S&P500 alternatieven? Goed idee! Hieronder vind je een overzicht van de best geteste brokers:

Beste brokers

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>