• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Als ondernemer kiezen voor een auto: waar moet je rekening mee houden?

Als ondernemer zijnde kan het erg handig zijn om in een zakelijke auto te rijden. Als je ook van plan bent om een zakelijke auto te kopen of te leasen voor jouw onderneming, dan is het goed om te weten waar je allemaal rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan welke auto je kiest, en hoe je dit gaat financieren. Een aantal punten die belangrijk zijn bij het kiezen voor een zakelijke auto, zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Soort auto

Het begint natuurlijk allemaal bij de oriëntatiefase, waarbij je gaat nadenken in wat voor soort auto jij wil rondrijden. Het is een zakelijke auto, dus het moet natuurlijk wel een auto zijn die bij jouw bedrijf past maar ook waar jij je comfortabel in voelt.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar waar de auto op rijdt. Is dat brandstof, of wil je toch liever kiezen voor een elektrische auto? Ook is het goed om te kijken naar het aantal vorige eigenaren, de kilometerstand en het bouwjaar. Maak ook zeker proefritten om erachter te komen welke auto het beste bij jou past.

2. Leasen of kopen

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar hoe je de auto wil financieren. Wil je de auto kopen, of kies je ervoor om te gaan leasen? Als je zakelijk wil gaan leasen, kun je kiezen tussen twee leasevormen: operational lease en financial lease. Bij financial lease is de auto van jou, terwijl bij operational lease de auto van de leasemaatschappij blijft en je de auto dus ook weer achteraf moet inleveren. Bij financial lease is de auto na afloop van het contract van jou én kun je profiteren van verschillende fiscale voordelen. Ook als je een occasion wil leasen, kan dat via financial lease.

Een occasion lease je eenvoudig en daarnaast kun je profiteren van de vaak korte levertijd. Voor de verschillende auto’s die je kunt leasen op basis van financial lease, kun je eens kijken bij 123Lease.

3. Werk- en privéritten

Als je van plan bent om in een zakelijke auto te gaan rijden, is het ook belangrijk om stil te staan of je de auto ook wil gaan gebruiken voor privéritten. Als dit het geval is, is het belangrijk om je te verdiepen in de regels die hieraan verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kilometers die je privé mag rijden en de bijtelling die erbij komt kijken.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>