Oplichters gebruiken verschillende technieken om nietsvermoedende beleggers in hun val te lokken. Ze bieden hoge rendementen aan en beloven lage risico’s. Dergelijke beloftes zijn te mooi om waar te zijn, en de gevolgen voor wie erin trapt verwoestend. Als slimme belegger moet je in staat zijn om investeringsfraude te herkennen voordat het tea laat is. In dit artikel lees je welke vormen van investeringsfraude het meest voorkomen, hoe je ze herkent en hoe je jezelf ertegen kunt wapenen.
Soorten investeringsfraude
Oplichters maken gebruik van verschillende trucs om hun slachtoffers te misleiden en hen te laten geloven dat ze een hoog rendement kunnen behalen met minimale risico’s. Er zijn verschillende soorten beleggingsfraude. De meest voorkomende bespreken we hier:
Ponzifraude
Bij Ponzifraude gebruikt de oplichter het geld van nieuwe investeerders om eerdere investeerders uit te betalen. Het lijkt alsof de beleggingen winstgevend zijn, maar in werkelijkheid wordt het geld gebruikt om de schijn van winst te behouden. Op een gegeven moment stopt de oplichter met het betalen van de eerdere beleggers en verdwijnt met het geld dat is opgehaald.
De pump-en-dump methode
Via de pump-en-dumpmethode koopt een oplichter aandelen van een klein bedrijf. Vervolgens verspreidt de oplichter valse informatie om de prijs van de aandelen kunstmatig te verhogen. Als de prijs stijgt, verkoopt de oplichter alle aandelen en verdwijnt met de winst. De prijs van de aandelen stort dan in en de nietsvermoedende beleggers blijven achter met waardeloze aandelen.
Sociale media
Sociale media zijn laagdrempelige en goedkope kanalen om veel mensen te bereiken. Een oplichter kan een nepprofiel aanmaken en ongevraagd contact met potentiële slachtoffers zoeken. Door middel van video’s en filmpjes op het profiel kan de oplichter zijn of haar geloofwaardigheid vergroten. Slachtoffers kunnen door berichten te plaatsen en te delen ook anderen binnen hun netwerk aanmoedigen om ergens in te investeren.
Boiler Roomfraude
Oplichters nemen ongevraagd contact op met mogelijke slachtoffers en houden hen een fantastische investeringsdeal voor. Ze oefenen veel druk uit op de slachtoffers, zodat ze steeds meer geld gaan investeren. Uiteindelijk blijkt het om waardeloze of zelfs niet-bestaande aandelen te gaan.
Recovery Roomfraude
Zodra de slachtoffers van boiler roomfraude hun verlies hebben opgemerkt, lopen ze grote kans weer benaderd te worden door diezelfde oplichters. Dit keer zullen ze het slachtoffer helpen om het geld weer terug te krijgen. Daarvoor moet wel eerst een bedrag betaald worden. Vervolgens wordt er nooit meer iets van deze zogenaamde hulpverleners vernomen.
Rode vlaggen
Oplichters gaan heel geraffineerd te werk. Ze weten precies hoe ze hun doelwitten over kunnen halen om zoveel mogelijk geld te investeren. Het is dus belangrijk om oplichters te ontmaskeren, voordat ze grip op je krijgen. Investeringsfraude kun je herkennen aan de volgende rode vlaggen:
- Hoge rendementen zonder risico’s
- Druk om snel te handelen
- Geheime of exclusieve beleggingen
- Gebrek aan transparantie
- Ongevraagde telefoontjes of e-mails
- Niet-geregistreerde verkopers
- Geen verifieerbare referenties
Beschermen tegen investeringsfraude
Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van investeringsfraude:
Online veiligheid en privacy
Veel zaken rondom beleggingen regel je online. Het is dan ook een must om op je online veiligheid en privacy te letten, zeker als je voortdurend het risico loopt om een oplichter te treffen. Je kunt dan het best een Nederlandse VPN inschakelen vooraleer je financiële handelingen gaat verrichten of privacygevoelige informatie deelt. De VPN zorgt voor encryptie van je dataverkeer, schermt je IP-adres af en beschermt tegen malware.
Doe onderzoek
Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voordat je investeert. Controleer de achtergrond van de persoon of het bedrijf dat de belegging aanbiedt. Heeft de verkoper een vergunning en zijn er ergens reviews van eerdere investeerders te vinden?
Wees sceptisch
Wees sceptisch over beloften van hoge rendementen zonder risico’s. Zwicht niet onder de druk om snel te handelen.