Crypto; het is waarschijnlijk geen onbekend begrip voor je. Je hoort en ziet het overal. Sociale media, reclames en zelfs billboards langs de snelweg. Bij sommige services, zoals Thuisbezorgd, kun je zelfs betalen met crypto. Ook zijn er tegenwoordig creditcards die direct jouw crypto omzetten naar fiat geld (tastbare valuta) en je daarmee kunt betalen. Kortom; er is enorm veel om te ontdekken op het gebied van crypto. Hier lees je alles wat je moet weten als je cryptomunten wilt kopen.
De fundamenten van crypto
Crypto en munt wordt vaak in één adem genoemd. In essentie klopt dit, maar er is zoveel meer. Je hebt namelijk crypto coins en tokens. Op een fundamenteel niveau lijken zowel cryptomunten als tokens op elkaar, maar het zijn twee verschillende dingen; alle munten zijn tokens, maar niet alle tokens worden als munten beschouwd. Cryptomunten werken op blockchains: dat betekent dat een blockchain alle transacties bijhoudt waarbij zijn eigen cryptomunt betrokken is. Alle Ether transacties worden bijvoorbeeld gedaan op de Ethereum blockchain.
Elke transactie wordt versleuteld en is alleen toegankelijk voor de leden van het netwerk. In tegenstelling tot cryptomunten hebben tokens geen eigen blockchain. Ze werken op blockchains van cryptomunten. Veel tokens draaien bijvoorbeeld op Ethereum. Stable Coins, waarvan de waarde meestal is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, behoren ook tot deze categorie. De transacties van cryptomunten worden afgehandeld door blockchain, terwijl tokens vertrouwen op ‘smart contracts’. Dit zijn een reeks codes die transacties tussen twee gebruikers vergemakkelijken. Elke blockchain gebruikt zijn meervoudige aantal smart contracts.
Wat is blockchain?
Nu roept dit bovenstaande stukje misschien de vraag op: wat is blockchain? Blockchain is een gedecentraliseerd netwerk dat verbonden is door een enorme hoeveelheid computers van over de hele wereld. Het is één grote database, waarvan op de blokken (de computers die zich beschikbaar hebben gesteld hiervoor) de data opslaan. De blockchain technologie kan allerlei soorten informatie bevatten, meestal vormgegeven in smart contracts.
Soorten trades en strategieën
Mensen die beleggen en/of handelen in crypto, hanteren vaak verschillende strategieën. Zo bestaan er beleggers/traders die daytraden, zij zoeken naar trades op een tijdsframe van vaak 1 uur tot 15 minuten, en kopen en verkopen binnen de dag. Daarnaast heb je traders die kijken naar hogere tijdframes, zoals 1 dag of 1 week, en deze houden de coin of token voor een langere tijd. Ook swingtraden is een bekende term, deze zoeken naar een ommekeer van trends en door het tijdig herkennen hiervan en er op te anticiperen, verdienen zij hun geld.
Over het algemeen zijn er ‘uniforme’ technieken die beleggers en traders gebruiken, zoals support and resistance, swing failure patterns, price patterns en nog veel meer. De belangrijkste techniek, support and resistance is eigenlijk de basis voor elke strategie en trade. Dit houdt in dat je zoekt naar gebieden op de grafiek die een support (steunpunt) of een resistance (weerstandspunt) voor de prijs zijn. Dit zie je aan een consolidatie of bounce op die punten. Je kunt dan het beste zoeken naar de meest opzichte gebieden, die de meeste punten op de grafiek raken.