• Home
 • /
 • ETF
 • /
 • Beleggen in VWRL ETF | Alles wat je moet weten! [2023]

Wist je dat je gemakkelijk kunt beleggen in de VWRL ETF met de grootste spreiding aan aandelen ter wereld? Je hebt vast weleens gehad dat je Mediamarkt in loopt en je wordt overweldigd door de grote hoeveelheden keuzes. Kies je een laptop van Microsoft of Apple? Of misschien toch een nieuwe headset, want die begint ook alweer te kraken, en hoe zit het eigenlijk met mijn wasmachine?

Deze keuzestress is allemaal verleden tijd door het Vanguard FTSE All World ETF. Met dit ETF koop je namelijk al het aanbod van de Mediamarkt in een keer op zonder een keuze te hoeven maken. Sterker nog, je koopt meerdere Mediamarkten op tegen lage kosten en er wordt dividend uitgekeerd. Geen keuzestress op de aandelenmarkt en een goed rendement, dat klinkt ideaal toch?

Wil jij weten hoe je dit VWRL UCITS ETF van Vanguard werkt en wat je ermee kunt bereiken? Lees dan verder!


 • 3.375 Aandelen
 • 37 landen
 • DEGIRO Kernselectie
 • Dividend uitkerend

Type ETF:  Large-Cap Wereldwijd

Beurs:  Euronext Amsterdam

ISIN code: IE00B3RBWM25

Land van herkomst: Ierland

Lopende kosten: 0.22%

Datum van oprichting: 2012

Wat is VWRL ETF?

VWRL is een afkorting die staat voor de Vanguard ltd FTSE All World ETF. Dit ETF is een steeds populairdere investering onder beleggers, aangezien er een enorm aantal aandelen in zit. Daarnaast zorgt de global spreiding over verschillende gebieden ervoor dat je kunt beleggen in bedrijven over de hele wereld.

De VWRL is een gevestige naam in de wereld van de ETFs. Een ETF betekent niets anders dan een verzameling van aandelen die een bepaalde index zo dicht mogelijk volgen. Stel je voor dat een fondshouder via een ETF de S&P500 in Amerika probeert te volgen. Bij de S&P500 index wordt geinvesteerd in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven met een stevige naam, zoals Google, Microsoft en Apple. Het ETF zal de investeringen die zorgen voor de koers van de S&P500 volgen. Zo is het ETF een mini-versie van de daadwerkelijke koers. De Vanguard ltd FTSE All World VWRL doet niets anders: er ontstaan mini-versies van indexen wereldwijd.

Met een VWRL investeer je in honderden bedrijven, zijn de kosten laag en staat je vermogen in een keer verspreid over verschillende sectoren. Doordat er een index wordt gevolgd blijven de kosten laag.

Er zijn veel termen die worden gebruikt om dit VWRL ETF aan te duiden, dus het is handig om die eerst even onder de loep te nemen.

UCITS staat voor de Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Zie dit als de filiaalmanager van de Mediamarkt. Simpel gezegd betekent dit dat het ETF regulering vanuit de EU volgt. Een All World UCITS ETF betekent dus dat het fund beleggingen over de hele wereld aanbiedt en dat het ETF wordt gereguleerd vanuit de EU.

Koers

Als laatste heb je de te maken met de term FTSE. Deze term staat voor de Financial Times Stock Exchange. De FTSE is opgesteld door grote spelers in de beleggingswereld met als doel om de wereldwijde beursen in kaart te brengen. Hierdoor kun je de FTSE zien als een kennisbank met actuele informatie over koersen van aandelen, markets, bedrijven en landen.

De VWRL is niet uniek in haar soort. Er zijn verschillende ETFs die ongeveer op dezelfde aandelenmarkt inspelen, waarbij je termen als UCITS ETF, All World UCITS ETF, FTSE All World UCITS of World UCITS ETF regelmatig zult tegenkomen. Het ETF is dus een FTSE All World ETF dat wordt gerund door Vanguard. En Vanguard heeft recentelijk slim ingespeeld op de aandelenmarkt, waardoor je op een gemakkelijke manier kunt beleggen in de mondiale aandelenmarkt.


Waar bestaat VWRL uit?

Via de VWRL kun je beleggen in aandelen van bedrijven uit heel veel verschillende landen. Dit ETF wordt is niet zomaar een ETF, maar het valt onder categorie 'FTSE All World UCITS ETF'. Dit betekent dat jij kunt beleggen in een portfolio met een brede spreiding. Zie het ETF daarom als een mooie manier om te spreiden.

Het voordeel van deze spreiding is dat je geen keuzestress meer hebt op de aandelenmarkt, maar de hele Mediamarkt opkoopt. Anno 2023 investeer je met dit ETF in 3.375 bedrijven uit 47 landen. Wij gebruiken website Morningstar om verder te analyseren waar de VWRL eigenlijk uit bestaat. Gebruik deze site! Het geeft je extra informatie over de aandelen. Zie hieronder een overzicht van alle grote landen waar de Vanguard FTSE All World index in investeert:

Land

% van totaal portfolio

Verenigde Staten 

55.35%

West-Europa

8.53%

Japan

7.53%

Azië - Emerging

7.38%

Azië - Ontwikkeld

5.07%

Nu zul je je misschien afvragen waarom er zo'n groot percentage wordt geinvesteerd in de Verenigde Staten. Dat is toch helemaal niet eerlijk verspreid? Op het eerste oog lijkt dat zo, maar niets is minder waar. De wereldwijde aandelenmarkt wordt in 2020 - en eigenlijk al veel langer - gedomineerd door de Verenigde Staten. Het is niet gek dat een crisis in Amerika snel voelbaar is in andere delen van de wereld. Met deze achtergrondinformatie is het daarom niet gek dat dit ETF voor zo'n 55% investeert in Amerikaanse bedrijven. De spreiding blijft dus intact.

De spreiding van de VWRL kun je niet alleen terugzien in het aantal landen, maar ook het aantal bedrijven uit verschillende sectoren waarin je kunt beleggen door de VWRL aan te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de emerging aandelenmarkt. Zo wordt er door de VWRL voornamelijk geinvesteerd in bedrijven met de dollar. In het ETF wordt voornamelijk in large cap aandelen geinvesteerd, wat betekent dat er wordt geinvesteerd in bedrijven die een groot, waardevol kapitaal tot hun beschikking hebben. Het bedrijf wordt vertaald als company. Hieronder zie je 5 van de in totaal 3.375 bedrijven waarin wordt belegd:

Bedrijf

% van totaal portfolio

Apple Inc. 

3.61%

Microsoft Corp.

2.81%

Amazon.com Inc

2.33%

Facebook Inc

1.11%

Tesla Inc

0.90%

Om succesvol te beleggen is het belangrijk om met jouw aandelen zorgen voor natuurlijke spreiding over bedrijven, landen en aandelen in verschillende sectoren. Denk maar aan de Mediamarkt: het asset aanbod varieert van wasmachines, headsets, televisies tot aan spelletjes. Zie hieronder hoe bedrijven in 2020 in verschillende sectoren worden verdeeld bij de VWRL:Hoeveel kost VWRL?

Om succesvol te beleggen is het belangrijk om de kosten laag te houden. Vanguard houdt met de VWRL de kosten ook echt laag. Je betaalt in 2020 namelijk jaarlijks het lage percentage van 0.22% over jouw vermogen. Daarnaast heb je te maken met een klein percentage dividendlekkage dat ontstaat doordat dividend van de VWRL wordt belast in Ierland. Dit percentage kun je als Nederlandse belegger niet terugvragen, waardoor ongeveer 0.23% van jouw vermogen 'weglekt'. De totale kosten van de VWRL zijn daarom jaarlijks 0.45%.

Het beheren van een aandelenpakket van fondshouders wordt bij beleggers in rekening gebracht. Bij het ETF VWRL zijn deze kosten laag, aangezien Vanguard de index van de verschillende aandelenmarkten volgt. Dezelfde keuzestress die je kunt hebben in de Mediamarkt heeft Vanguard op deze manier niet. Nee, het index wordt gevolgd, en that's it.

Beleggen brengt altijd kosten met zich mee. De kosten kun je onderverdelen in de lopende kosten en transactiekosten. De lopende kosten van de VWRL zijn in 2020 0.22%, zoals hieronder te zien is.

De transactiekosten zijn kosten die je als belegger maakt bij elke aan- of verkoop van beleggingen. Bij de VWRL worden bij jouw broker ook transactiekosten gerekend. Deze kosten verschillen per broker. Een voordeel van de VWRL is dat deze in DEGIRO kernselectie zit, waardoor er geen transactiekosten worden gerekend. Omdat er geen transactiekosten zijn, kun je dit zien als een gratis belegging. Niet helemaal gratis natuurlijk, want er blijven kosten aan verbonden. In vergelijking met een andere aanbieder van beleggingen is het echter wel gratis, aangezien je door het vermijden van transactiekosten ervoor zorgt dat er met lage kosten wordt belegd in VWRL.

In het geval dat je bij DEGIRO investeert in de VWRL, zul je dus alleen maar die 0.22% plus de dividendlekkage van 0.23% jaarlijke kosten moeten betalen. Nu is het zo dat de dividendlekkage wordt verrekend in het dividend dat de VWRL uitkeert. Jij zult hier dus geen rekening van ontvangen.

Hoe koop je gratis ETF's uit de Kernselectie bij DEGIRO?

 • 1. Maak een account aan bij DEGIRO. 
 • 2. Geld storten: Je kunt gemakkelijk geld storten via iDEAL. 
 • 3. Kies bij producten op ETF's: Bekijk het plaatje hieronder.
 • 4. Klik op Tracker (Gratis): Dit zijn de ETF's waar je geen transactiekosten voor betaalt!

Hoeveel rendement maakt de VWRL?

De hoogte van het rendement dat je kunt verdienen door te beleggen heeft te maken met verschillende factoren. Hierbij kun je denken aan het laag houden van de kosten, de staat van de aandelenmarkt, het moment van aan- en verkopen en de spreiding van jouw aandelen over verschillende sectoren en landen.

Vertalen we deze eisen naar een checklist, kun je al heel snel vinkjes zetten bij vrijwel alle onderdelen. Doordat de kosten relatief laag zijn, houd je als belegger het meest over. Daarnaast kun je menig website gebruiken om te zien hoeveel rendement beleggen in het VWRL oplevert. Hieronder geven we een overzicht van de groei van de VWRL binnen de afgelopen 10 jaar.

Jaar

Rendement

2014

19.30%

2015

8.40%

2016

11.20%

2017

9.0%

2018

-4.70%

2019

27.75%

2020

6.30%

Totaal

11.05%


Hoe koop je VWRL?

Het aankopen van VWRL is niets anders dan het aankopen van een ander aandeel. Je hoeft dus niet alle 3.375 losse aandelen op te zoeken. Nee, met een simpele druk op 1 knop kun je direct beleggen. Dit kun je het best doen via een broker.

Voordat je begint met het beleggen in dit ETF is het belangrijk om te weten op welke manier jij wilt beleggen. Dit heeft alles te maken met de timing van het kopen van aandelen. Hiervan is het belangrijk om te weten dat je in theorie aandelen wilt kopen als de koers laag staat, en verkopen als de koers hoog staat. In theorie natuurlijk, want de werkelijkheid ziet er niet altijd zo rooskleurig uit.

Wanneer weet je namelijk wanneer de koers hoog staat? Dat is nauwelijks te timen. Met name speculanten op de markt werken hier dag en nacht aan. Hebben zij de geheime formule al gevonden? Nee, anders zou iedereen het doen.

Hoe koop je nu een VWRL? Wij geven je stappenplan bij het aanschaffen van het ETF bij DEGIRO:

Stap 1: kies de juiste ETF

Druk op 'search' of 'zoeken'. Je kunt de VWRL kiezen door IE00B3RBWM25 in te toetsen of door te zoeken naar de Vanguard FTSE All World UCITS. Let hierbij wel goed op welke beurs je het ETF aanschaft. Beleg op de Euronext (EAM), want dan heb je niet te maken met valutakosten.

Stap 2: Druk op de koop-knop

Gebruik hiervoor het menu.

Stap 3: Onderhandel over de prijs

Je kunt bij brokers 'onderhandelen' over de aankoopprijs van aandelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vast bedrag waarbij je het aandeel koopt. Is het aandeel op dat moment €10, maar je wilt hem kopen voor €9, dan kun je ervoor kiezen om die 9 euro af te spreken met jouw broker. Dan wordt het aandeel pas aangeschaft als de prijs zakt naar 9 euro.

Wil je hier niet teveel over nadenken? Het is net zo makkelijk om de marktprijs op dat moment te hanteren. Zo ontvang je binnen een paar seconden jouw aankoop. Maakt het uit welke prijs je moet hanteren? Ja en nee. Als je in een keer een groot bedrag investeert maakt de koers uit, want je wilt de prijs zo laag mogelijk houden. Maakt het voor 'de gewone belegger' uit? Nee, niet echt.

Stap 4: Selecteer het aantal

Bij het beleggen in het ETF koop je een participatie op. 1 participatie betekent dat je 1 aandeel in jouw bezit hebt. Het aantal participaties wordt ook weleens weergegeven met de term 'holdings'. Bij het aankopen kun je dus zelf bepalen hoeveel participaties van het ETF jij wilt aankopen.

Stap 5: Bekijk je rendement

Gefeliciteerd! Het ETF staat nu op jouw naam. Nadat je een aankoop hebt gedaan, staat de belegging in jouw portefeuille. Binnen het platform van jouw broker kan dit ook wel portfolio worden genoemd. Hierin kun je zien hoeveel participaties je hebt en tegen welke prijs je dat gekocht hebt.

Zo kun je bijvoorbeeld in september een ETF kopen voor 90 euro per participatie. Dit is dan de koers van september voor dat ETF. Hetzelfde ETF kun je een maand later voor 100 euro per participatie aankopen. In jouw portfolio zul je dan zien dat je twee participaties bezit die je hebt aangekocht tegen een prijs van 90 + 100 / 2 = 95 eur.


Ons eindoordeel

Wij beleggen al sinds 2019 in de Vanguard FTSE All World. In 2020 is de waarde van de koers snel gestegen, waardoor 2020 een goed beleggingsjaar was voor ons. De VWRL is een grote, stabiele naam in de belegginswereld. Een enorm breed aanbod, lage kosten en veel natuurlijke spreiding zorgt ervoor dat wij enorm content zijn over dit ETF.

Om meer informatie te winnen over dit ETF maken wij gebruik van financial website Morningstar om diepere analyse te doen. Op deze websites worden begrippen als ticker en group van het ETF helder uitgelegd, wat ons heeft geholpen bij het maken van de keuze. Na dit te hebben gedaan kwamen we veel te weten over de precieze spreiding van dit ETF.

Zo zagen we bijvoorbeeld dat 55% in de Verenigde Staten werd geinvesteerd, gevolgd door landen als Japan en het Verenigd Koninkrijk. Via deze site kwamen we er vervolgens achter dat het grootste deel wordt geinvesteerd in technologie. Binnen de beleggingswereld zijn dit stabiele investeringen. Dit waren allemaal factoren die meespeelden in de keuze om te beleggen in dit ETF.

Op basis van ervaring en beleggingsinformatie formuleren wij ons oordeel. Ons eindoordeel is dat we dit ETF zien als een top investering. Op de top van de koers hebben we meer dan 15% rendement behaald. Hierbij maakt het ons niet uit wanneer we investeren, maar we investeren maandelijks, ongeacht de koers. Na elke top komt vaak een drop, maar bij de VWRL viel dit reuze mee. Het dividendlek maakt daarom nauwelijks iets uit, aangezien het rendement hoog is. Uit de koersinformatie weten we daarnaast dat de koers al sinds de financial oprichting stijgt. Dit maakt het voor ons interessant om ook in 2020 blijven te beleggen in dit grote ETF. Class!

Deze website maakt gebruik van cookies. All rights reserved ThinkRich.nl

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>