• Home
 • /
 • Aandelen
 • /
 • AEGON Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Overweeg jij te beleggen in een aandeel AEGON? Dan ben jij hier aan het juiste adres! In dit artikel geven we je namelijk alle informatie over het aandeel AEGON om jou te helpen in het maken van de keuze of je wel of niet wilt beleggen in AEGON.

AEGON is een bedrijf dat in 1983 werd gestart en is sindsdien een oldtimer op de beurs. Wellicht ken je AEGON wel als hoofdsponsor van Ajax.

Maar hoe zit het met het aandeel van AEGON? Is dit een interessant aandeel om in te beleggen? De koers van AEGON laat namelijk één van de meest interessante ontwikkelingen op de AEX zien. Hoe dat zit, staat in dit artikel centraal.

Dit gaan we onderzoeken door wat achtergrond te geven van het aandeel, de actuele en historische koers onder de loep te nemen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel AEGON kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het aandeel AEGON?

Al voordat de naam van AEGON officieel werd gebruikt, verkocht het bedrijf al aandelen onder een andere naam. Onder de naam Nilmij (Nederlandsch-Indische Levensverzekering- en Lijfrente-Maatschappij) werden er sinds 1969 aandelen verkocht op de Nederlandse AEX. Dit bedrijf fuseerde later met samen het bedrijf Eerste Nederlandsche tot Ennia N.V.

De naam AEGON werd voor het eerst gebruikt in 1983 door een fusie van AGO N.V. en Ennia N.V. Dit waren destijds bedrijven die zich richtten op levensverzekeringen in Nederland. En sindsdien timmerde AEGON stevig aan de weg.

In de jaren na 1983 heeft AEGON verschillende uitbreidingen in gang gezet door samenwerkingen aan te gaan met talloze bedrijven in binnen- en buitenland. In deze periode werd AEGON ook voor het eerst op de Amerikaanse beurs genoteerd. Deze uitbreidingen hebben geleid tot joint ventures in landen als Japan, China, Spanje, Mexico en India. Ook in Nederland zijn er sinds 1983 acht dochterbedrijven gestart onder de noemer van AEGON.

Vanaf 2008 kreeg AEGON een bijzonder positie in de maatschappij. In dat jaar kreeg AEGON namelijk van de Nederlandse regering een enorm bedrag van €3 miljard om te helpen in de crisis die destijds heerste.

Vanaf dat moment functioneerde AEGON niet alleen meer als een commercieel bedrijf, maar ook als een staatsbedrijf. Dit had ook als gevolg dat het bedrijf vanaf dat moment naast aandelen ook obligaties begon aan te bieden.

En dat brengt ons naar de status van nu. AEGON staat al sinds jaar en dag op de beurs genoteerd. 

Actuele koers AEGON (AGN)

Wanneer je overweegt om AEGON aandelen te kopen is het natuurlijk verstandig om te kijken naar de AEGON koers, de verwachtingen en de toekomst van AEGON. Maar wat is de stand van de actuele beurskoers van AEGON?

Bekijk de grafiek met de actuele koers van AEGON:

Historische koers AEGON

Nu je weet hoe de actuele koers ervoor staat, is het interessant om te onderzoeken hoe de historische koers zich heeft ontwikkeld. AEGON is een interessant aandeel om te analyseren, omdat de historische AEGON koers nogal uniek is.

Laten we daarmee beginnen bij het begin. Rond 1980 ligt de koers laag zo rond de €4 en is hij stabiel. De fluctuatie is best wel klein, omdat AEGON destijds nog niet de multinational was die hij nu is. In deze periode was het aantal investeringen niet zo hoog en functioneerde AEGON vooral op Nederlands niveau.

Vanaf 1994 begint de koers hard te stijgen. In deze periode kocht AEGON het bedrijf Scottish Equitable en dat heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen. Door het aanbreken van de Schotse, en daarmee de Engelse markt, heeft AEGON een enorme koersstijging doorgemaakt.

In de periode tussen 1994 en 2002 kan het feest niet meer op voor AEGON. Weliswaar is de fluctuatie in deze periode hoog, maar een investeerder die in 1980 €1000 had geïnvesteerd kon in deze periode rekenen op een bedrag op hun rekening van zo'n €47.000.

Maar aan alles komt een einde. IN de periode na 2002 begint de koers gestaag te dalen. Hier had de markt te kampen met verschillende crises, wat in 2008 ertoe heeft geleid dat AEGON obligaties ging aanbieden. En sinds het aanbod van deze obligaties is de koers gaan dalen tot ongeveer 10% van wat zij in hun hoogtijdagen waren.

Vanaf de periode van 2010 zien we dezelfde hetzelfde plaatje als de periode van 1980 tot 1994: stabiel en laag. Wel is opvallend dat AEGON in deze periode een hogere koers laat zien dan in de eerste periode. 

Snel en gemakkelijk het aandeel AEGON kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

AEGON Verwachting

En nu? Is het aandeel AEGON een interessante belegging? Natuurlijk ben je op zoek naar de parels onder de aandelen, zodat jouw aandeel een aantal keer over de kop zal gaan. En helaas, die zoektocht is niet zo duidelijk uitgestippeld als je graag zou willen.

Toch kan je op basis van de historische koers en het business model van AEGON een voorzichtige voorspelling maken van de koersverwachting. Is dat dan een garantie voor de toekomst? Nee.

Bovendien is een aandeel vaak een risicovollere investering dan bijvoorbeeld een ETF of fonds, omdat de spreiding daarin van nature groter is dan bij aandelen. Dit geldt natuurlijk ook voor een aandeel AEGON.

Toch kan een aandeel AEGON interessant zijn voor beleggers. De koers van het aandeel staat anno 2021 namelijk laag. Een lage koers is veelal interessant, omdat dit alleen nog maar potentie tot groei vertoont.

Tegelijkertijd heeft de koers al een flinke daling laten zien ten opzichte van 2000. De vraag daarbij is of de koers in de komende jaren nog terug zal groeien naar die eerste piek. Hiervan is het opvallend dat de periode tussen de piek in 1998 en de huidige periode al zo'n 23 jaar beslaat.

Dit is een lange periode. In veel gevallen krabbelt een goed aandeel namelijk in een periode van 10 jaar terug. Dit is AEGON niet gelukt.

Een ander concept waar rekening mee gehouden moet worden is het verdienmodel van AEGON. AEGON specialiseert zich natuurlijk in levensverzekeringen en heeft kantoren over de hele wereld. Het grootste deel van de uitbreiding zit bij AEGON verstopt in de structuur met joint ventures.

Hierbij is het interessant om te bedenken dat de grootste groei van AEGON in 1998 ontstond door de overname van de Schotse en Engelse markt. Het is niet ondenkbaar dat AEGON in de komende jaren nog zo'n succesvolle overname zal organiseren, waarbij er een nieuwe markt wordt aangeboord. Tegelijkertijd is dit ingewikkeld, omdat AEGON vrijwel alle markten al heeft aangeboord via de joint ventures.

Snel en gemakkelijk het aandeel AEGON kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

AEGON prijs voorspelling 2023 – 2030

Naar onze mening zijn het verdienmodel en de lange periode tussen 2004 en 2021 waarin de koers laag bleef argumenten om te stellen dat de prijs de komende periode niet heel veel meer zal gaan stijgen of dalen.

Daarnaast is het zo dat AEGON obligaties aanbiedt, waaruit blijkt dat het bedrijf vooral een door de regering gesteunde richting heeft gekozen. Een obligatie heeft veelal een stabiele koers, waar winst niet het doel is. AEGON heeft in dat opzicht twee gezichten.

Aan de ene kant is AEGON een bedrijf dat hard aan het uitbreiden is en veel verschillende markten aanboort. Aan de andere kant verstrekt AEGON obligaties en wordt door de Nederlandse regering gesteund. 

AEGON Kopen of niet?

En dan de hamvraag: zal ik een aandeel AEGON kopen of niet? Deze vraag is lastig te beantwoorden, omdat alle beleggers een andere houding hebben ten aanzien van het kopen van aandelen. Wellicht heb jij een smalle beleggingshorizon en ben je vooral geïnteresseerd in aandelen die op korte termijn veel winst behalen.

Dan is AEGON niet het aandeel voor jou. AEGON is anno 2021 een stabiel aandeel met een lage koerswaarde. Om de piek van 1998 te evenaren zal er nog veel moeten gebeuren, en dat is een resultaat dat een flinke opdracht is.

Daarom is AEGON interessant voor beleggers die het gebruiken als een stabiel aandeel voor een langere periode. Als het puntje bij paaltje komt heeft AEGON buiten de piek van 1998 om namelijk laten zien dat het een stabiele koers kan handhaven. En dat maakt het wel degelijk interessant. 

Waar AEGON aandelen Kopen?

Ben jij overtuigd en wil je AEGON aandelen kopen? Dat kan! Je hebt verschillende online brokers die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten.

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

AEGON aandelen advies?

Al met al hebben we in dit artikel jou geïnformeerd over AEGON aandelen. We hebben dit gedaan door uit te leggen dat AEGON een bedrijf is met een focus op levensverzekeringen en een rijke geschiedenis heeft aan fusies, overnames en joint ventures. De koers van AEGON was in de aanloop naar 1998 stabiel en begon na een overname van de Schotse markt met een explosieve groei.

De explosieve groei leidde tot een periode van een aantal jaren waarin de koers hoog stond en veel fluctueerde. In de periode hierna daalde de koers flink en bleef het voor een periode van 20 jaar laag en stabiel. Daarnaast werden er voor het eerst obligaties van AEGON aangeboden. Het aandeel kan een zijn interessante investering voor beleggers met een brede beleggingshorizon. 

Snel en gemakkelijk het aandeel AEGON kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>