• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is het aantal miljonairs in Nederland? Het aantal Nederlandse miljonairs in 2024!

Nederland is een land met veel miljonairs. Nu hoor ik je denken: wat is veel?

Het antwoord is eigenlijk redelijk simpel. 1% van de Nederlanders is miljonair. Dat is best veel, toch?

Fout. Niet 1%, maar 3,9% van de Nederlanders is miljonair. Dat betekent dat in elke klas met kinderen, er 1 miljonair in de schoolbanken zit. 

Het verhaal wordt nog mooier, want het aantal miljonairs in Nederland stijgt al 7 jaren op rij. Voor dit artikel onderzochten wij hoe dit precies in elkaar steekt. 

In 2021 waren er in Nederland zo'n 8 miljoen huishouders. Van deze 8 miljoen huishoudens, waren er 310.000 miljonairshuishoudens.

 

Dat betekent dat er meer dan 310.000 gezinnen waren met meer dan een miljoen euro aan vermogen. Dit is een toename van zo'n 32.000 ten opzichte van 2020. 


Daarnaast is dit het zevende jaar op rij dat het aantal miljonairs in Nederland is toegenomen. 


De miljonairs in Nederland hebben daarnaast ten opzichte van de jaren daarvoor op een andere manier hun vermogen verdiend. Weten hoe? Lees dan de rest van dit artikel! 



Waarmee hebben miljonairs in Nederland hun geld verdiend?

In Nederland tellen we dus zo'n 310.000 miljonairshuishoudens, wat samen neerkomt op een percentage van 3,9% van de totale bevolking. 

Laten we maar meteen van wal steken: onder deze miljonairs zitten weinig vakkenvullers, leerkrachten of buschauffeurs. 

Deze Nederlandse miljonairs hadden in 2021 gemiddeld een vermogen van zo'n €1,6 miljoen. Het interessante hieraan is dat zo´n twee derde van de Nederlandse miljonair werkzaam is als zelfstandige.

Van deze groep zelfstandigen zijn de meeste miljonairs werkzaam in de landbouw en de financiële sector. 

Binnen de landbouw zitten de meeste miljonairs in de melkveehouderij en graan- en groenteelt.

Hieronder zetten we even voor je op een rijtje welke (zelfstandige) beroepen het meest vertegenwoordigd zijn in de miljonairsgroep en waarin zij hun vermogen hebben zitten.

Beroep

Vermogen zit in

Melkveehouder

Panden, grond, machines

Graanteler

Panden, grond, machines

Groenteteler

Panden, grond, machines

Financieel adviseur

Vastgoed

Vastgoedinvesteerders

Huurwoningen

Oke, dus zo'n twee derde van de miljonairs is zelfstandige. Hoe zit het met de andere een derde dan? 

Nou, uit cijfers van het CBS blijkt dat een heel groot deel hiervan al met pensioen is. 

Met andere woorden: de miljonairs in Nederland zijn ofwel zelfstandige, ofwel waren dat vroeger en zijn inmiddels met pensioen.


Wat bezitten miljonairs precies?

Inmiddels weten we dat miljonairs meestal zelfstandigen zijn. Maar dat is niet het enige dat een miljonair onderscheid van een niet-miljonair.

Miljonairs investeren hun vermogen namelijk op een andere manier dan niet-miljonairs. 

Om dit te laten zien hebben we eens gekeken naar waar miljonairs hun bezit eigenlijk in hebben zitten, en hebben we dat vergeleken met niet-miljonairs. Bekijk de tabel hieronder maar eens.

Type bezit

Niet-miljonairs

Miljonairs

Betaal- en spaarrekening

14.0%

8.3%

Aandelen

2.4%

10.6%

Waarde eigen woning

74.9%

21.4%

Overig vastgoed

3.4%

10.4%

Eigen onderneming

1.9%

5.1%

Aanmerkelijk belang

2.4%

40.1%

Overig

1.0%

4.0%

Wat valt op?

Ten eerste het percentage aandelen. Miljonairs beleggen hun geld meer in aandelen.

En dan de eigen woning. Bijna driekwart van het vermogen van niet-miljonairs is de waarde van het huis. Dat is ook niet vreemd, want het pensioen van veel Nederlanders bestaat hoofdzakelijk uit de waarde van het huis.

Miljonairs zijn minder afhankelijk van de waarde van hun woning, want zij hebben andere inkomensposten of investeringen lopen.

Dit zien we voornamelijk terug in het aanmerkelijk belang. Miljonairs investeren in kleinere bedrijven, gaan in de adviesraad en kopen aandelen binnen bedrijven op. Kort gezegd: aanmerkelijk belang.

En wat is dan de belangrijkste conclusie? Kennelijk investeren miljonairs meer in het aanmerkelijk belang, aandelen en overig vastgoed, terwijl niet-miljonairs meer geld op hun spaarrekening hebben staan, minder beleggen en zich niet bemoeien met kleine bedrijven.  


Waarom steeg het aantal miljonairs?

We begonnen dit artikel met de mededeling dat het aantal miljonairs in de laatste zeven jaren op rij steeg. 

Steeds meer miljonairs, hoe kan dat nu?

Als we kijken naar de samenstelling van het vermogen van miljonairs, is het opvallend dat veel miljonairs ofwel in vastgoed zitten, ofwel een aanmerkelijk belang hebben in bedrijven.

En juist hier zit dan ook een verklaring voor de stijging van het aantal miljonairs verscholen.

In de laatste jaren gebeurden er in Nederland namelijk twee dingen: er kwamen steeds meer zelfstandigen bij en de huizenprijzen zijn enorm gestegen.

Met een stijging van het aantal zelfstandigen, ontstonden er ook meer kansen om te investeren in kleinere bedrijven.

Tegelijkertijd zorgde de stijging van de huizenprijzen - en dus de huurprijzen - ervoor dat het voor miljonairs opeens een stuk interessanter werd om te investeren in vastgoed.

Zo zien we een patroon waarin er simpelweg meer geld wordt verdiend door de gemiddelde bevolking. En wie profiteert dat doorgaans het meest van? 

Juist, de bovenliggende investeerders.

Nu zul je je misschien afvragen of dat nu wel zo eerlijk is. Het korte antwoord is nee. En het lange antwoord is ook nee.

Gelukkig kan je jezelf wel redelijk goed wapenen tegen deze oneerlijkheid. Bekijk de vermogensverdeling maar. Wat kan jij vandaag nog doen om dichter bij te komen van het rijtje miljonairs? 

Juist, beleggen. Lees ons artikel over beleggen voor beginners en wellicht sta jij binnen 10 jaar ook wel in het rijtje met miljonairs.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>