Aandelen Kopen: Stappenplan om te starten met beleggen in aandelen

Wil jij beginnen met het kopen van aandelen? Ondanks de corona-pandemie bleek 2021 een sterk jaar voor de aandelenmarkt. Het kopen van een aandeel is makkelijk, maar het kopen van het juiste aandeel zonder een goede strategie voor de lange termijn is een stuk lastiger. Hoe weet je als beginnende belegger waar je moet beginnen?

In dit artikel nemen leggen we in 6 stappen uit hoe jij succesvol kunt beginnen met aandelen kopen. Met behulp van dit stappenplan weet jij waar, hoe, en wanneer je het best kunt starten met het beleggen met aandelen! 

Aandelen kopen stappenplan:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Sinds de jaren 2000 is er een enorme toename in aanbieders van beleggingen, waaronder aandelen. Zo is bijvoorbeeld DEGIRO enorm gegroeid in klantenaantal. Daarnaast hebben we sinds de coronapandemie van 2020 een enorme toename in startende beleggers gezien.

Met het online aandelen kopen wordt bedoeld dat beleggers via verschillende beleggers een aandeel aankopen op de beurs. Een aandeel is niets anders dan een klein stukje van een bedrijf dat beleggers kunnen kopen. Grote bedrijven zetten aandelen van hun bedrijf uit als middel om meer geld te ontvangen om hun bedrijf te laten groeien. Als het bedrijf het economisch goed doet, stijgt de omzet en stijgt de waarde van het aandeel.

Op het moment dat de aandeelwaarde stijgt en je verkoopt het op een later moment, heb je als belegger geld verdiend. Dit is het kernprincipe van het beleggen met aandelen. Het kopen en verkopen van aandelen van een bepaald bedrijf is bepalend voor de koers van dat aandeel. Zo zal je vast wel eens gezien hebben dat een aandeel in januari 30 euro waard is, terwijl het in februari is gestegen naar 35 euro. 


Waar aandelen kopen?

Anno 2022 kunnen beginnende beleggers gemakkelijk zelf aandelen kopen. Er is een grote hoeveelheid aanbieders van beleggingen. Dat was vroeger anders. Vroeger ging het aankopen van beleggingen vaak via banken, die in direct contact waren met de beurs.

Tegenwoordig gaat het handelen op de beurs volledig online. Allereerst is het zo dat er verschillende beurzen zijn waar een Nederlandse belegger aandelen zou kunnen kopen. Het grootste deel van de wereldwijde markt vind je terug in de Amerikaanse economie. Het is dus zo dat het als Nederlandse belegger mogelijk is om op verschillende beurzen wereldwijd te beleggen. Van alle beurzen zijn dit de 7 grootste beurzen:

 • New York Stock Exchange (NYSE) - Verenigde Staten
 • National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ) - Verenigde Staten
 • Shanghai Stock Exchange (SSE) - China
 • Shenzhen Stock Exchange (SSE) - China
 • Tokyo Stock Exchange (TSE) - Japan
 • Euronext (ENX) - Parijs, Brussel en Amsterdam
 • London Stock Exchange (LSE) - Verenigd Koninkrijk

Je kunt aandelen kopen op deze beurzen via banken of bij brokers. Dit zijn allebei tussenpersonen tussen de beurs en de consument. Brokers zijn over het algemeen een stuk goedkoper als het gaat om het kopen van aandelen dan banken. Daarom zullen we in het stappenplan ons richten op het kopen en verkopen van aandelen via een broker.

Er zijn verschillende brokers die je als Nederlandse, beginnende belegger kunt gebruiken om aandelen te kopen. Van de brokers die er zijn, zijn DEGIRO, eToro of Trading212 het bekendst. Later in dit artikel geven we je een top 4 van de beste brokers om te beginnen met beleggen met aandelen.

De aandeelkosten verschillen per beurs. Dit heeft te maken met de wisselkoers van valuta. Je betaalt bijvoorbeeld een klein percentage voor het omrekenen van euro naar dollar op het moment dat je een aandeel koopt op de Amerikaanse NSYE. Daarom is het in theorie het meest goedkoop voor Nederlandse beleggers om Nederlandse aandelen te kopen.

Aandelen van bedrijven worden vaak op verschillende beurzen aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld een Apple-aandeel kopen op de NSYE, NASDAQ en de Duitse Xetra. In alle drie de gevallen investeer je in Apple, alleen op een andere beurs. 


Hoe kun je aandelen kopen?

Kopen van het aandeel is niets anders dan een transactie. Een aandeel heeft een bepaalde koersprijs, die elke dag verschilt. De koersverandering per dag komt tot stand door het kopen en verkopen van aandelen in dit aandeel en de omzet van de bedrijven.

Om een aandeel te kopen heb je genoeg geld op jouw beleggersrekening nodig. Vervolgens koop je een aandeel, wat ook wel een participatie wordt genoemd. Stel, ik koop 10 participaties in Apple-aandelen tegen een koersprijs van 30 euro, dan moet ik dus 10 x 30 = 300 euro betalen voor 10 aandelen.

Bij sommige brokers is het mogelijk om een fractieaandeel te kopen, wat betekent dat je ook een deel van het aandeel kunt kopen. Zo zou je dus een half Apple-aandeel kunnen kopen voor 15 euro. Het grote nadeel hiervan is dat je het aandeel officieel niet zelf bezit, maar dat het in bruikleen is van de broker.

Daarom is het aan te raden om altijd volledige aandelen te kopen. Later in dit artikel leggen we je uit dat je ook aandelen kunt kopen via risicovolle CFD-trading, en waarom beginnende beleggers dit beter niet moeten doen. 


Aandelen kopen als beginner - 6 stappen

Aandelen kopen voor beginners is makkelijker dan je denkt. Toch zijn er dingen waar je als beginnende belegger over moet nadenken. In hoeveel verschillende aandelen wil jij bijvoorbeeld beleggen of bij welke broker wil jij aandelen kopen?

We hebben daarom een handig stappenplan voor je opgesteld. Met behulp van dit stappenplan kun je gemakkelijk en veilig aandelen kopen. 

Stap 1: Kies een broker

Een broker is de tussenpersoon tussen jou en de beurs. Via deze broker is het aankopen van een aandeel een fluitje van een cent dat volledig automatisch wordt uitgevoerd. Daarom is het belangrijk om te analyseren bij welke broker je het best een aandeel kunt kopen.

We verschillende brokers bekeken op factoren die van belang zijn voor beginnende beleggers die aandelen kopen en verkopen.

 • Veiligheid. Over het algemeen worden brokers gereguleerd door financiële autoriteiten die zijn gebonden aan een bepaald land. Zo worden Nederlandse brokers gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), terwijl Britse brokers worden gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FCA). Brokers staan constant onder toezicht en zijn gebonden aan strenge regels rondom het waarborgen van de veiligheid van jouw geld. Alle brokers die wij hebben geanalyseerd zijn veilig en bieden een vangnet.
 • Kosten. Brokers brengen kosten in rekening. Bij aandelen zijn dit vaak transactiekosten of valutakosten. Brokers verdienen geld door een kunstmatig verschil dat zij instellen tussen de vraag- en verkoopprijs van een aandeel. Dit wordt ook wel de spread genoemd. Bij de ene broker is dit een kleiner verschil dan bij de andere broker. Daarom zijn er wel degelijk verschillen in de kosten tussen verschillende brokers als het gaat om het aankopen van aandelen. De valutakosten zijn vrijwel bij alle brokers ongeveer gelijk.
 • Geld opnemen en storten. Bij alle brokers is het mogelijk om met behulp van een bankoverschrijving of iDEAL geld te storten en op te nemen.
 • Aanbod. Zoals we eerder al hebben genoemd is het mogelijk om aandelen te kopen op verschillende beurzen. Daarnaast is het zo dat er aandelen van hetzelfde bedrijf vaak worden aangeboden op verschillende beurzen. Het aanbod verschilt per broker, omdat elke broker vaak een bepaalde focus heeft. Die focus ligt niet altijd op aandelen, maar kan ook op fondsen of ETF's liggen.

Nummer 1: DEGIRO

In onze DEGIRO Review kun je lezen dat DEGIRO een online broker is die oorspronkelijk alleen binnen de Nederlandse markt actief was. Inmiddels is DEGIRO echter uitgegroeid tot een van de grotere brokers in Europa en zijn ze actief in maar liefst 18 Europese landen.

DEGIRO Beleggen
 • Gereguleerd door de AFM en een depositogarantiestelsel tot €100.000 door de samensmelting van DEGIRO met de Duitse FlatEx bank.
 • Kosten zijn €2,00 + 0.03% per aandeel in Nederland en €0,50 + $0,004 per aandeel in de Verenigde Staten. Bij DEGIRO is beleggen in Amerikaanse aandelen goedkoper dan aandelen in Nederland. De spread is daarentegen het laagst van de vier genoemde brokers. De valutakosten zijn 0.10% en worden verwerkt in de koersprijs. 
 • Geld opnemen en storten is direct mogelijk via iDEAL, waarbij je rekeningnummer automatisch wordt onthouden. Aanbo
 • Aanbod is het grootst van alle geanalyseerde brokers met meer dan 15.000 aandelen op alle beurzen. Dit aanbod is veruit het grootst bij DEGIRO.

Nummer 2: Trading212

Handelsplatform Trading212 is in 2006 begonnen in Bulgarije, beschreven wij in onze Trading212 Review. Sinds 2016 is het kantoor verplaatst naar het Verenigd Koninkrijk en is de broker uitgegroeid tot een van de grootste brokers in de wereld met meer dan 14 miljoen gebruikers.

Trading 212 Beleggen
 • Gereguleerd door de Britse FCA en het Bulgaarse FSC gereguleerd. Bovendien geldt er een depositogarantiestelsel tot £85.000.
 • Kosten zijn €0 per aandeel, maar de spread is een stuk hoger. De valutakosten zijn 0.17%.
 • Geld opnemen en storten is direct mogelijk via iDEAL, waarbij je rekeningnummer automatisch wordt onthouden. 
 • Aanbod is groot, maar richt zich voornamelijk op de Britse aandelenmarkt. Hierdoor betaal je meer valutakosten. Bij Trading212 zijn gekochte aandelen niet in jouw bezit, maar zijn shared lending. 

Nummer 3: eToro

In onze eToro Review beschreven we dat online broker eToro in 2007 is opgestart in Tel Aviv in Israël en inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde broker met meer dan 13 miljoen gebruikers. Het hoofdkantoor is gevestigd en ingeschreven in Cyprus, waardoor eToro de Europese financiële wetgeving volgt. 

eToro Beleggen
 • Gereguleerd door de Britse FCA en de CySEC uit Cyprus. Bovendien geldt er een depositogarantiestelsel tot £20.000. 
 • Kosten zijn €0 per aandeel. De spread is ongeveer net zo hoog als bij Trading212. 
 • Geld opnemen en storten is direct mogelijk via iDEAL, waarbij je rekeningnummer automatisch wordt onthouden. Ook is het mogelijk om direct een portfolio te kopiëren, waarbij de transacties automatisch worden uitgevoerd. 
 • Aanbod is groot en voornamelijk gericht op de Britse en Amerikaanse markt.
 • Bij eToro kun je aandelen aankopen via CFD-trading. CFD-trading is een stuk risicovoller en duurder dan het aankopen van reguliere aandelen. Bij eToro is het verschil tussen het aankopen van een aandeel met behulp via CFD en een reguliere transactie nauwelijks zichtbaar, waardoor je als beginnende belegger al heel snel per ongeluk een CFD-transactie uitvoert. 

Nummer 3: Bux Zero

Nick Bortot heeft in 2019 de app Bux Zero gelanceerd met als doel om te beginnende beleggers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met beleggen in een aandeel. In onze Bux Zero Review kun je lezen dat je dit terugziet gebruiksvriendelijke Bux Zero App en een overzichtelijke selectie van een aandeel. Hierbij wordt commissievrij beleggen bij bepaalde aandelen aangeboden.

Bux Zero Beleggen
 • Gereguleerd door de Nederlandse AFM. Bovendien geldt er een depositogarantiestelsel tot €100.000 door een samenwerking tussen van Bux Zero en ABN AMRO. 
 • Kosten zijn €1 per Nederlands aandeel en €0 per Amerikaanse aandeel. Bij Bux Zero worden de orders uitgevoerd aan het eind van de dag, waardoor je niet direct controle hebt over de kosten van het aandeel. De valutakosten zijn 0.25%.
 • Geld opnemen en storten is direct mogelijk via iDEAL, waarbij je rekeningnummer automatisch wordt onthouden. 
 • Aanbod is matig, maar wel overzichtelijk.

Hoewel eToro in onze vergelijking het goedkoopst is als het gaat om het aankopen van aandelen, staat DEGIRO op nummer 1. Dit heeft te maken met het grotere aanbod, de lagere spread en de transparantie van DEGIRO ten opzichte van eToro. Daarnaast zijn de valutakosten bij DEGIRO het laagst van de 4 genoemde brokers. 


Stap 2: Open een beleggersrekening

Het zelf aandelen kopen gebeurt via transacties. Daar heb je een beleggersrekening voor nodig. Dit is niets anders dan het aanmaken van een bankrekening.

In een recent artikel hebben we uitgelegd hoe je een DEGIRO account aanmaakt. Dit proces zal voor brokers grofweg hetzelfde verlopen. Gereguleerde brokers zijn verplicht om vragen te stellen aan beleggers die een account aanmaken over het risico van beleggen.

Tussen het aanmaken van een beleggersaccount en het moment dat jij kunt starten met beleggen zit vaak een kleine periode. Dit komt doordat de broker jouw gegevens moet verifiëren.

Account aanmaken DEGIRO

Stap 3: Geld storten

Als jouw account geverifieerd is, moet je geld storten op jouw beleggersrekening. Hier zit bij DEGIRO geen minimumbedrag aan verbonden en is ook nog eens gratis. Het is mogelijk om de beleggersrekening te koppelen aan jouw betaalrekening, waardoor je met 1 druk op de knop geld kunt inboeken. Op het moment dat dit geld op jouw beleggersrekening staat, staat het in de 'vrije ruimte' van de broker.

Geld inboeken DEGIRO

Stap 4: Kies de beste aandelen

En wat zijn nu de beste aandelen om in te beleggen? Dat is een vraag waar je ongetwijfeld duizend verschillende antwoorden op zult krijgen. Het eerlijke antwoord is dat de beste aandelen niet bestaat. Daar is de aandelenmarkt simpelweg te groot voor.

Toch kun je al snel een selectie maken door na te denken over een aantal factoren. Daarbij is het van belang om na te denken over jouw portfolio. Een portfolio is een verzamelnaam voor al jouw beleggingen. In jouw portfolio wil je het liefst een combinatie van verschillende soorten aandelen. Geef daarom antwoord op de volgende vragen voor een gezond portfolio:

 • Zijn mijn aandelen verspreid over verschillende sectoren in de markt?
 • Zijn mijn aandelen verspreid over verschillende beurzen?
 • Zijn mijn aandelen toekomstbestendig?
 • Beleg ik voornamelijk in grote, gevestigde namen?
 • Bij DEGIRO is het gemakkelijk om te zien in welke beurs je aan het beleggen bent. Daarnaast kun je zien hoe groot het aandeel is. Op deze manier kun je dus gemakkelijk antwoord geven op de bovenstaande vragen.

  Aandelen DEGIRO

  Stap 5: Zelf aandelen kopen

  Op het moment dat je een keuze hebt gemaakt uit de verschillende aandelen, kun je beginnen met jouw eerste transactie. Bedenk wel dat je hiervoor genoeg geld op jouw beleggersrekening moet hebben staan.

  Aandelen DEGIRO

  Je voert de transactie uit door op de groene koopknop te drukken. Vervolgens voer je een Market Order uit. Dit is een transactie die realtime wordt gedaan gebaseerd op de koers van dat moment. Je zou ook een Limit Order of een Stoploss Order kunnen uitvoeren. Met deze twee opties zet je jouw aankoopprijs 'vast' op een bepaald bedrag, waarna het aandeel pas wordt aangekocht op het moment dat jouw 'vastgestelde' bedrag wordt overschrijden.

  Deze opties zijn voor de gemiddelde huis-, tuin- en keukenbelegger niet interessant. Met een Market Order voer je de transactie simpelweg uit tegen de koerswaarde van dat moment.

  Shell aandeel kopen DEGIRO

  Stap 6: Aandelen beheren en verkopen

  Voilà! Je belegt nu in aandelen. Deze investeringen staan nadat je ze hebt aangekocht in jouw portefeuille. Via deze portefeuille kun je in de gaten houden of de waarde van jouw portfolio stijgt of daalt.

  Het verkopen van een aandeel werkt precies hetzelfde als het aankopen van aandelen. De kosten die in rekening worden gebracht bij aandelen kopen gelden ook voor het verkopen van aandelen. De actuele waarde van jouw portfolio is dus niet precies hetzelfde bedrag als dat jij ontvangt als je aandelen verkoopt. Het zal iets lager liggen.

  Dit bedrag zal vervolgens in jouw 'vrije ruimte' komen te staan, en kun je later terugboeken naar jouw betaalrekening. Dit is een kosteloos proces.


  Waar moet je op letten bij het kopen van aandelen?

  Welke aandelen het best passen in jouw portfolio hangt af van de manier waarop jij wil beleggen. Veel beleggers hebben een breed portfolio, waarbij ze beleggen in verschillende sectoren op verschillende beurzen. Op die manier zorg je voor een divers portfolio.

  Zo kun je bijvoorbeeld aandelen kopen en verkopen op basis van sector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een divers portfolio met een aandeel in horeca (Heineken), brandstoffen (Shell), gezondheidszorg (Pfizer), informatie (Facebook) en transport (KLM). Op deze manier kun je de beste aandelen voor jou selecteren, waarbij je zoveel mogelijk sectoren kunt betrekken in je portfolio. Welke aandelen dit zijn kun je gemakkelijk bij DEGIRO analyseren.

  Verkopen aandelen

  Vervolgens is het belangrijk om als belegger consequent in te leggen. Dat wil zeggen: je koopt een aandeel in perioden dat het wat slechter gaat met de economie en in perioden waarin het wat beter gaat met de economie. Op die manier zorg je ervoor dat je als belegger onder de streep een gemiddeld uitgavenpatroon hebt.

  Het is namelijk zo dat beginnende beleggers vaak de neiging hebben om veel aandelen te kopen en verkopen. Gaat het goed met mijn aandeel? Bam! Nog meer bijkopen! Gaat het slechter? Oh nee, snel verkopen, want anders gaan mijn aandelen naar de knoppen.

  Wees daarom geen Robin Hood en beleg consequent. Gaat het iets minder met jouw aandelen? Geen paniek, de markt trekt altijd aan. 

  Dat is een foute redenatie. Beleggers verdienen niet geld aan elkaar, maar aan een groeiende economie. Door constant een aandeel te aankopen en verkopen heb je allereerst veel transactiekosten én wisselen de aandelen in essentie constant van eigenaar. Een bedrijf heeft niets aan wisselende investeringen. Nee, een bedrijf heeft baat bij consequente investeringen.


  Veelgestelde vragen

  Aandelen kopen of beleggen via CFD-trading?

  CFD-trading is een stuk risicovoller dan het aankopen van een aandeel, waardoor het voor beginnende beleggers geschikter is om te beleggen in aandelen. Het is niet aan te raden om short te gaan Lees hier hoe je een account kunt aanmaken bij DEGIRO om direct te starten met beleggen.

  Waar kan ik het best aandelen kopen?

  Uit onze analyse is gebleken dat je als beginner het best kunt beleggen in aandelen bij DEGIRO. Lees hier hoe je direct een account kunt aanmaken bij DEGIRO.

  Beleggen in aandelen of ETF's?

  Aandeelbeleggen is over het algemeen risicovoller dan het beleggen in ETF's. Met een heel breed portfolio aan aandelen kun je desalniettemin een prima rendement opbouwen. Lees hier hoe jij kunt starten met aandelen kopen

   

  Wat is een aandeel?

  Een aandeel is een stukje van een bedrijf, waardoor jij als belegger meeprofiteert met omzetgroei van bedrijven. Door te beleggen in veel verschillende aandelen kun jij een divers portfolio opbouwen. Lees hier hoe je vandaag kunt starten met aandelen kopen.

  Wat is het risico van aandelen kopen?

  Een bedrijf waar je aandelen van koopt kan failliet raken. Op dat moment ben je jouw aandeel kwijt. Daarnaast kan de koers van een aandeel snel dalen. Je bent je geld pas kwijt op het moment dat je een aandeel verkoopt. Lees hier hoe je aandelen koopt die toekomstbestendig zijn. 

  Welk aandeel moet ik kopen?

  Het beste aandeel bestaat niet. Lees hier waarom het kopen van aandelen in zoveel mogelijk verschillende sectoren verstandig is. 


  Waarom aandelen kopen?

  Sinds jaar en dag wordt er door beleggers geïnvesteerd in aandelen om rijkdom te creëren. Dit is anno 2022 niet anders. Er is al een langere periode een trend gaande waarin de spaarrente laag of zelfs 0% is. Het is daarom momenteel niet interessant om te sparen. In plaats daarvan kun je een aandeelgebruiken om meer uit jouw geld te halen.

  voordelen

  • Potentieel hoog rendement.
  • Geen lopende kosten op het moment dat je de aandelen bezit.
  • Enorm groot aanbod over verschillende beurzen en sectoren.
  • Eindeloos controle over portfolio.
  • Veel aandelen keren dividend uit.

  Nadelen

  • Potentieel hoog risico.
  • Divers portfolio moet je zelf samenstellen. 

  Conclusie

  Voor de lange termijn is beleggen in een aandeel interessant om te bouwen aan jouw toekomst met een divers portfolio. Dit betekent voor beginners dat je veel verschillende aandelen in jouw portfolio moet hebben om een toekomstbestendige belegger te zijn..

  Wij raden DEGIRO aan om te aandeelbeleggen, omdat dit een van de beste brokers is van dit moment. Daarnaast heb je de mogelijkheid om direct aan de slag te gaan via deze link.

  Welke aandelen het best passen heeft te maken met diversificatie in sectoren. Hoe meer sectoren, hoe toekomstbestendiger jouw portfolio is. Probeer het aandelen kopen en verkopen te beperken tot een minimum om op de lange termijn rijkdom op te bouwen.

  Beoordeling

  4.5/5

  Nog geen account bij DEGIRO?

  Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
  Insert Content Template or Symbol
  >