• Home
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Aandeel Total Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het Total aandeel? Iedereen die regelmatig op de weg rijdt zal ongetwijfeld bekend zijn met de roodkleurige tankstations. Even bijtanken, een broodje, een koffietje en daarna weer op pad. En die dienst biedt Total al sinds 1924 aan.

Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit om te beleggen. Met hoge inflatie zou je zelfs met een flink gevulde spaarrekening jouw vermogen namelijk langzaamaan zien verdampen. En met beleggen voorkom je dat probleem.

En hoe zit het dan met het Total aandeel? Natuurlijk kennen we de tankstations, maar kan het aandeel van Total een interessante investering zijn? In dit artikel zoomen we in op Total, de koers van Total en de verwachtingen van het Total aandeel. Met al de informatie kan jij aan het eind van dit artikel zelf een inschatting maken of het Total aandeel voor jouw portfolio interessant zou kunnen zijn!

Snel en gemakkelijk het aandeel Total kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het Total aandeel?

De beurs is een bijzondere plek waar een grote diversiteit aan bedrijven hun aandelen aanbieden aan het brede publiek. Zo kan je op de beurs aandelen in bedrijven in allerlei sectoren verspreid over talloze landen treffen. Het Total aandeel is het best te beschrijven als een oldtimer die al sinds begin jaren '90 gestaag doorstoomt. 

Total is een bedrijf dat in 1924 is opgericht in Frankrijk onder de naam Compagnie française des pétroles (CFP). In deze tijd, net na de Eerste Wereldoorlog, werden er in West-Europa verschillende bedrijven opgericht in de oliesector, maar Total was een koppige speler.

Daar waar het Nederlandse Shell veel samenwerkingen aanging, voer de CFP haar eigen koers. Frankrijk had een koloniaal verleden in het Midden-Oosten, waardoor zij al heel snel olie gingen winnen in landen als Algerije en Mozambique. En met succes. Door het succes hebben zij zichzelf bijvoorbeeld uitgebreid naar de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.

In 1985 was het tijd voor een naamsverandering: Total. En die nieuwe naam dekt eigenlijk alles waar Total in die tijd mee bezig was. Zij hebben namelijk een enorme expansie opgezet, waarbij in de periode na 1985 uitgroeide tot marktleider op het gebied van het leveren van benzine over de hele wereld. 

In de jaren 2000 volgde er weer een naamsverandering naar TotalEnergies. Vanaf dat moment werd er door Total niet alleen maar gehandeld in olie, maar ook in allerlei andere energiebronnen, zoals elektriciteit. En vanaf dat moment werd ook de ambitie uitgesproken om uit te breiden naar groene energie. In deze periode heeft Total een magere 110.000 werknemers (!) in dienst. Dat zijn genoeg werknemers om de stad Alkmaar in Noord-Holland, of twee keer de Johan Cruijff Arena te vullen. 

Al met al is het koppige Total een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat klein is begonnen en is uitgegroeid tot marktleider in haar branche. Total is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld en zal die positie voorlopig nog niet uit handen geven. 


Actuele Total koers

Ben jij benieuwd naar de actuele Total koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het Total aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde Total op dit moment heeft. 


Historische koers Total 

Nu we kennis hebben gemaakt met het Total bedrijf, kunnen we onze pijlen richten op de koers van het aandeel. Want, een aandeel is niet altijd volledig gelijk aan een bedrijf. Dat klinkt gek, maar is eigenlijk heel logisch. Denk maar bijvoorbeeld aan rijke kledingmerken als Gucci of Versace. Is een Gucci-tas écht zoveel geld waard, of is de hoge prijs niet een marketingstunt?

Wij weten het antwoord wel: de prijs van Gucci-artikelen is enorm opgeblazen. En datzelfde kan gelden voor aandelen. Als iedereen belegt in een aandeel, schiet de prijs snel omhoog. Maar, dat betekent niet dat het bedrijf in diezelfde periode ook extreem veel winst maakt. Sterker nog, een 'hype' aandeel kan qua omzet in dezelfde periode dalen.

Gelukkig is de koers van Total rechttoe, rechtaan. Total betrad in 1991 de beurs voor een schamele prijs van €5,73 per aandeel. In de periode tot 1999 steeg de koers gestaag naar een prijs van zo'n €28 per aandeel. En die groei heeft zich door de jaren heen doorgezet.

De prijs steeg in de periode van 1991 tot 2007 van €5,73 per aandeel naar €60 per aandeel. Dit is een groei van zo'n 947%. Om dat even in andere woorden te vertolken: een investering van €1000 in 1991 zou in 2007 zo'n €10.471 waard zijn geweest. Een prima investering dus!

In de periode van 2007 tot 2023 laat de koers zich kenmerken door schommeling. De koers schommelde namelijk zo rond de €45 per aandeel. Het is interessant om deze schommelde koersontwikkeling naast de olieprijzen van de afgelopen jaren te leggen. Het zal je waarschijnlijk niet verrassen, maar de koersontwikkeling van Total volgt vrij consequent de olieprijs. 

Al met al is de koers van Total een relatief stabiele koers, waarbij er wil interne schommeling is te zien. Maar, die schommeling is niet schrikbarend groot. Sterker nog, de koers is in vergelijking met andere aandelen hartstikke stabiel. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Total kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Total Verwachting

De koers van Total is in de afgelopen jaren gestegen van zo'n €5,50 per aandeel naar een prijs die zo rond de €45 schommelt. Ook hebben we ontdekt dat Total sinds de oprichting in 1924 is uitgegroeid tot een marktleider op het gebied van oliewinning- en verwerking. Maar wat kunnen we nu met deze informatie?

Als we kijken naar de Total verwachting moeten we onszelf de volgende vraag stellen: is Total over twintig jaar nog steeds relevant? Anno 2023 is oliewinning een onderwerp dat steeds meer vaker kritisch wordt bekeken en waarbij er steeds vaker wordt gezocht naar duurzame alternatieven voor oliewinning. 

Totdat er structureel een duurzaam alternatief voor olie wordt gevonden, zal olie echter nog wel een grote rol spelen in de maatschappij. En dat betekent ook meteen dat Total voorlopig nog wel aan de weg zal blijven timmeren. Total is en blijft namelijk marktleider.

Het is interessant om te benoemen dat Total zich wel bezighoudt met 'vergroening'. Het feit dat zij zich nu al bezig houden met groene energie betekent dat zij namelijk wel mee zullen kunnen gaan met de ontwikkelingen op het moment dat er daadwerkelijk een groen alternatief wordt gevonden voor olie.

Daarom kan voorzichtig worden gesteld dat Total in de komende jaren nog wel een belangrijke positie zal innemen op de beurs. Het is een grote aanbieder van alles wat met olie te maken heeft, wat voorlopig belangrijk zal blijven in de wereld. Tegelijkertijd heeft Total de mogelijkheid om zich toe te spitsen op nieuwe ontwikkelingen, die dan weer in de toekomst een rol kunnen gaan spelen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Total kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Total prijs voorspelling 2023 – 2028

En dat brengt ons bij een belangrijk onderdeel van dit artikel: de prijs voorspelling. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om een eenduidige voorspelling te maken van de prijs van een aandeel, maar we kunnen de geschiedenis van Total wel degelijk gebruiken om te onderzoeken wat je zou kunnen verwachten van de koersprijs.

Als we kijken naar de geschiedenis van de Total koers, zien we een stabiele groei. Natuurlijk is er fluctuatie in de koers, maar dat geldt voor vrijwel alle aandelen op de beurs. Op sommige dagen regent het en op andere dagen schijnt de zon. Het is echter wel belangrijk om te benoemen dat fluctuatie van de Total prijs nogal beperkt blijft.

En dat is een interessant gegeven voor de toekomst. Een stabiel aandeel als Total is namelijk vrij uniek. En die stabiliteit is ook niet heel gek, want de prijs is, zoals we al hebben ontdekt, enigszins gekoppeld aan de koers van olie. Met andere woorden: als de koers van olie de komende jaren zal gaan stijgen, zal Total hoogstwaarschijnlijk meestijgen. 

Tegelijkertijd heeft Total de ambitie om te investeren in groene energie. Ook dit is interessant voor de prijs, want dat zal betekenen dat Total in de komende jaren nog wel meer zal stijgen op het moment dat groene energie meer een standaard wordt in de wereld. 


Total kopen of niet?

In dit artikel hebben we je al aardig wat informatie gegeven over het bedrijf Total, de koershistorie en de Total prijsverwachtingen. De vraag is nu alleen: wat nu? Is Total een interessant aandeel om als belegger in te investeren? Het korte antwoord hierop is dat dit nogal verschilt met jouw visie op beleggen. 

We kunnen namelijk concluderen dat Total een relatief stabiel aandeel is dat is gekoppeld aan de prijs van olie. Daarnaast is het zo dat een prijs zo rond de €45 goedkoop aandeel is. Even voor jouw beeld: voor een aandeel van Netflix betaal je al bijvoorbeeld in 2023 zo'n €450 per aandeel. 

Dat betekent dat Total een lage instapgrens heeft. Daarmee kan dit aandeel interessant zijn voor beleggers die toekomst zien in Total. Ben jij een kortetermijnbelegger die vooral geïnteresseerd is in snelle fluctuatie? Dan is het Total aandeel voor jou niet geschikt.

Al met al kan worden geconcludeerd dat het kopen van een Total aandeel met name geschikt is voor beleggers die op de lange termijn willen investeren in een stabiel aandeel. De stabiliteit van Total heeft zich sinds 1991 al laten zien, dus het is niet ondenkbaar dat deze lijn zal worden doorgezet in de komende jaren. 


Waar Total kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in Total aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Total aandelen advies?

En dat brengt ons aan het eind van deze route: bestemming bereikt. In dit artikel hebben we kennis gemaakt met een bedrijf dat langs de weg wellicht net zo beroemd is als de McDonalds, namelijk Total. En Total is een Frans bedrijf dat al sinds 1924 op koppige wijze de wereld van de olie heeft overgenomen.

Deze koppigheid zagen we echter niet terug in de koers. De koers van Total is sinds de beursgang in 1991 namelijk op een extreem stabiele wijze uitgegroeid tot een sterk aandeel. De schommelingen zijn door de jaren heen daardoor beperkt gebleven, waarbij de prijs eigenlijk al zo'n 15 jaar schommelt rond de €45 per aandeel.

En die stabiele koers met overzichtelijke schommelingen zijn te verklaren, want de prijs van het Total aandeel lijkt gekoppeld te zijn aan de prijs van olie. Met andere woorden: dit aandeel beweegt zich op een voorspelbare wijze.

Dit heeft gevolgen voor beleggers. Beleggers kunnen namelijk bij Total terecht voor een aandeel dat hoogstwaarschijnlijk op de lange termijn nog wel relevant zal blijven. Zal het leiden tot extreem hoge winsten? Waarschijnlijk niet. Kan het tegelijkertijd ook leiden tot extreem hoge verliezen? Waarschijnlijk niet.

Met andere woorden is Total een aandeel dat interessant is op de lange termijn en voor beleggers die op een verstandige wijze investeren in aandelen. Maar, we hebben ook vernoemd dat dit een persoonlijke keuze zal blijven. En die keuze hangt volledig af van jouw visie op beleggen. Wel hebben we in dit artikel jou voldoende informatie gegeven om hier zelf een oordeel over te vellen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Total kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>