• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • SunPower aandelen verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het SunPower aandeel? Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, zonnepanelenindustrie, kom maar gauw! Het Amerikaanse bedrijf SunPower kent als geen ander de potentie van het omzetten van zonnestralen in energie. En dat concept verspreiden ze sinds 1985 ook nog eens over de wereld.

Maar hoe zit het met het SunPower aandeel? Als belegger kan het interessant zijn om te beleggen in aandelen die op de lange termijn veel groei kunnen laten zien. Je hebt ongetwijfeld hard gewerkt voor jouw spaargeld, dus is het des te belangrijker om wel te beleggen in goede aandelen. Valt SunPower in die categorie?

In dit artikel nemen we eens een kijkje in de keuken van het SunPower aandeel. Zo heb jij aan het einde van dit artikel allerlei informatie in jouw rugzak gestopt, zodat jij vandaag nog op een weloverwogen wijze kunt beslissen of SunPower voor jouw portfolio interessant zou kunnen zijn! Meer weten? Lees dan vooral verder!

Snel en gemakkelijk het aandeel SunPower kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het SunPower aandeel?

De eerste stap in het analyseren van een aandeel heeft alles te maken met het kennismaken met het bedrijf dat het aandeel uitgeeft. In dit geval gaan we daarvoor naar het zonovergoten San Jose in de Amerikaanse staat Californië. Met een gemiddelde temperatuur die een stuk hoger ligt dan in ons koude kikkerlandje ontdekte SunPower de kracht van de zon.

SunPower werd in 1985 opgericht door Richard Swanson, een technicus gespecialiseerd in elektratechniek, die afstudeerde van Stanford. En onder zijn leiding heeft SunPower met horten en stoten zich ingevochten in de zonne-energiemarkt. Zo waren er talloze investeringen tussen 1985 en 2005 waardoor SunPower gestaag kon groeien.

Vanaf 2005 kreeg SunPower een steeds groter aandeel in de markt. Dat is niet geheel onverwachts, want in deze periode werd er door SunPower gegroeid in het aantal producten dat zij aanboden en werd er steeds meer productie uitgevoerd in landen buiten de Verenigde Staten.

Zo is SunPower tegenwoordig leverancier van alles rondom zonne-energie: installatie en productie van zonnepanelen-, batterijen- en software. Deze diensten komen met een prijskaartje, maar op den duur worden deze kosten natuurlijk terugverdiend door de technologie van SunPower. Kortom, SunPower is één van de grotere spelers in deze markt. 


Actuele SunPower koers

Ben jij benieuwd naar de actuele SunPower koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het SunPower aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde SunPower op dit moment heeft. 


Historische koers SunPower

Zo, we hebben nu kort kennisgemaakt met SunPower. Een volgende stap in het analyseren van beleggingen is door de historische koers van een bedrijf onder de loep te nemen. Met een korte blik op de historische koers kan je namelijk al veel ontdekken over hoe een bedrijf de afgelopen jaren heeft gepreseteerd.

De start van de historische koers van SunPower brengt ons terug naar de beursgang in 2005, waarbij het aandeel van SunPower was aan te kopen voor zo'n €18 per stuk. Zoals eerder gezegd begon SunPower in deze periode steeds positiever in het daglicht te staan, want de koers liet kort daarna al een eerste groei zien.

In 2008 groei de prijs van een aandeel SunPower naar een bedrag van zo'n €82 per stuk - wat tevens het hoogste bedrag is gebleken in de historische koers. Deze hoge koers ontstond snel en explosief. Dat is niet een heel goed teken gebleken, want hoe snel de koers in 2008 steeg, zo snel daalde hij in 2009. 

De periode na 2008 laat zich vooral kenmerken door een koers die relatief laag staat en waarbij de prijs veel schommeling laat zien. Zo schommelde de prijs van een SunPower aandeel tussen 2009 en 2019 tussen de €5 per stuk en €20 per stuk. Dat is ten opzichte van 2008 een daling van zo'n 81%. En dat is fors.

Toch was er een 2021 een flinke stuiptrekking van de koers zichtbaar, want de prijs klom ineens naar een bedrag van zo'n €55 per stuk. Maar, net als in 2009, daal de koers direct daarna even snel. Al met al is dit dus een aandeel waarvan de koers nogal onvoorspelbaar is gebleken, met veel pieken, maar ook veel dalen. Het algemene plaatje van de trend is dus niet zo positief.

Snel en gemakkelijk het aandeel SunPower kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

SunPower Verwachting

Wat is de SunPower verwachting op de lange termijn? Dat is een vraag die je kunt stellen rondom elk aandeel op de beurs. Het is immers voor beleggers belangrijk om na te denken over de verwachtingen van aandelen, want zo kan je een inschatting maken of een aandeel op de lange termijn een interessante investering zou kunnen zijn.

Kort gezegd is het van belang dat bedrijven meegaan met hun tijd. Zo zijn er talloze bedrijven in sommige branches die simpelweg failliet gaan, zoals kolenbedrijven. De reden? Kolen worden veel minder gebruikt als brandstof. Had je dat kunnen weten voordat je investeerde in kolenbedrijven? Ja en nee.

Als we kijken naar SunPower moeten we namelijk vermelden dat hun kijk op energiewinning - met behulp van de zon - nogal toekomstbestendig is. Zonnepanelen hebben immers laten zien dat zij bijvoorbeeld particuliere huizen energieneutraal kunnen maken. Wat als we dat op gigantische schaal toepassen in de wereld?

Qua milieu zitten we met SunPower dus in een veilige zone. Toch is dat niet het hele verhaal. De niche van zonne-energie is namelijk hartstikke competitief. SunPower is bij lange na niet het enige bedrijf dat handelt binnen deze sector. Het is de vraag of SunPower op termijn niet weggeconcurreerd zal worden door andere bedrijven. 

Hierbij is het noemenswaardig dat SunPower sinds 2016 nogal matige jaarcijfers heeft gepresenteerd. Zo maakte SunPower tussen 2016 en 2019 alleen maar verlies. In 2020 werd voor het eerst sinds jaren weer eens winst gemaakt. En laat dat nu precies het jaar zijn dat de koers een opwelling meemaakte. En in 2021? Wederom verlies. 

Snel en gemakkelijk het aandeel SunPower kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

SunPower prijs voorspelling 2023 – 2028

Oke, we hebben nu kennisgemaakt met het bedrijf SunPower en met de historische koers van de afgelopen jaren. Tot nu toe kunnen we concluderen dat SunPower zonder meer een interessant aandeel is, want het bedrijf heeft enorm veel potentie laten zien, maar de koers reflecteert dit niet. Ook valt de winst nogal tegen.

Toch moeten we het even hebben over hoe de prijs van zo'n koers tot stand komt. Dit gebeurt namelijk door een wisselwerking tussen vraag en aanbod van beleggers. Op het moment dat veel beleggers investeren in een aandeel als SunPower, zal de koers van het bedrijf stijgen.

Andersom zal de koers natuurlijk afnemen als de vraag afneemt - en als veel beleggers de aandelen juist verkopen. Nu is het alleen zo dat deze koers niet altijd helemaal gelijk staat aan hoe een bedrijf presteert. De koers van SunPower liet tussen 2016 en 2018 bijvoorbeeld een lichte stijging zien, terwijl de winstcijfers in dezelfde periode rampzalig waren.

Met andere woorden: de koers staat niet altijd gelijk aan het bedrijf zelf. Het gevaar hiervan is dat een koers door beleggers kan worden overschat of juist worden onderschat. In het geval van SunPower valt dit gevaar gelukkig mee, want het lijkt alsof de koers op een aardige wijze de winst van het bedrijf volgt. 

Toch kan zonder meer worden geconcludeerd dat de prijs van SunPower in de komende periode dezelfde instabiliteit zal vasthouden. En dat betekent voor beleggers dat we met SunPower eigenlijk een relatief risicovol aandeel in onze handen hebben. 


SunPower kopen of niet?

En dat brengt ons bij de belangrijkste vraag van dit artikel: SunPower kopen of niet? In dit artikel hebben we vanuit verschillende perspectieven gekeken naar dit aandeel, waarbij het natuurlijk met name ons doel was om te onderzoeken of SunPower voor jouw portfolio een interessante investering zou kunnen zijn. 

Toch is het antwoord op deze vraag voor elke belegger nét even anders. Dat is ook logisch, want iedere belegger staat net even anders in de wedstrijd. En dat heeft natuurlijk weer alles te maken met jouw persoonlijke visie op het beleggen in aandelen - of het beleggen überhaupt.

Als we objectief kijken naar het SunPower aandeel hebben we te maken met een aandeel waarvan de koers veel instabiliteit heeft laten zien en waarvan de winstcijfers nogal tegenvallen. Tegelijkertijd is SunPower actief in een branche die op de lange termijn veel potentie zou kunnen hebben, want ze zijn actief in een milieuvriendelijke branche.

In de meeste gevallen is het voor beleggers van belang om in het portfolio veel diversiteit aan te brengen. Dit heeft alles te maken met het risico van beleggen in aandelen, want de koers zou op elk moment een dip kunnen meemaken. In de praktijk betekent dit dat het verstandig is om te beleggen in allerlei verschillende aandelen.

En SunPower zou met een dergelijke strategie wel een interessante rol kunnen innemen in jouw portfolio. Wellicht heb je nog niets belegd in milieuvriendelijke energiewinning. In zo'n situatie zou SunPower interessant kunnen zijn. Denken wij dat SunPower de komende jaren een enorme klapper zal gaan maken? De kans bestaat, maar is niet heel groot.  


Waar SunPower kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in SunPower aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


SunPower aandelen advies?

Zo! We zijn alweer aanbeland bij het einde van dit artikel over het SunPower aandeel. Dit artikel stond volledig in het teken van dit Amerikaanse zonne-energiebedrijf dat al sinds 1985 aan de weg timmert. Hopelijk hebben we jou in dit artikel een aantal zaken kunnen uitleggen om jou te helpen in jouw keuze of je wel of niet in dit aandeel wilt beleggen.

Allereerst hebben we ontdekt dat SunPower nogal veel pieken en dalen heeft gehad in haar historie. Zo groeide het bedrijf enorm snel in de periode rond 2005, maar kort daarna stortte de koers alweer in. Ook hebben we ontdekt dat de winst sinds 2016 weinig positiefs uitstraalde, want er werd enkel verlies gemaakt.

We hebben al met al te maken met een interessant dilemma, want de objectieve cijfers van dit aandeel zijn niet heel overtuigend. Tegelijkertijd schuilt er wel zeker potentie in het SunPower aandeel, want dit bedrijf is actief in een branche waarvan op de lange termijn nog wel veel verwacht van kan worden.

Kortom, SunPower kan voor elke belegger een interessante investering zijn, maar we hebben wel degelijk te maken met een risicovolle belegging. Daarom is het extra belangrijk voor elke belegger om zelf te onderzoeken of SunPower in jouw portfolio een rol zou kunnen innemen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel SunPower kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>