• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Aandeel Galapagos kopen of niet – Galapagos aandeel verwachtingen [2023-2030]

Aandeel Galapagos kopen of niet? Charles Darwin ontdekte in de negentiende eeuw met zijn HMS Beagle op de beroemde Galapagoseilanden allerlei nieuwe diersoorten - en daar werd de basis gelegd voor de evolutietheorie.

Maar wist je dat je ook kunt beleggen in een aandeel Galapagos, een medicijnontwikkelaar uit België? In dit artikel zal je ontdekken wat het Galapagos aandeel nu precies te maken heeft met Darwin en hoe dit aandeel zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

In deze Galapagos aandeel analyse onderzoeken we de verwachtingen van het Galapagos aandeel, zodat jij aan het einde zelf kunt overwegen of dit aandeel voor jou interessant zou kunnen zijn!

Snel en gemakkelijk het aandeel Galapagos kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het Galapagos aandeel?

Wat is het Galapagos aandeel precies? Een aandeel is niet altijd exact hetzelfde als een bedrijf. De koers van een aandeel ontstaat namelijk door een wisselwerking tussen vraag en aanbod. Kort gezegd stijgt de koers als men veel belegt in aandelen, en daalt de koers als men aandelen juist verkoopt.

En soms is het zo dat de koers aan het groeien is, terwijl het bedrijf in dezelfde periode juist verlies aan het maken is. In zo'n geval is de koers opgeblazen - en dat kan risicovol zijn.

Nu weer naar Galapagos. Galapagos is een Nederlands-Belgisch farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkelingen van allerlei geneesmiddelen. Zo ontwikkelt Galapagos medicijnen tegen reuma, de ziekte van Crohn en slijmvliesontstekingen.

In de branche van medicijnen wordt gewerkt met patenten. Dat wil zeggen dat een bedrijf na succesvolle ontwikkeling van een medicijn patenten kan aanvragen bij de officiële instanties. Als het medicijn wordt goedgekeurd, heeft het bedrijf recht op de verkoop van dat medicijn voor een bepaalde tijd in een bepaald land.

Dat maakt het voor medicijnontwikkelaars soms lastig om een bedrijf uit te bouwen. In het geval dat je als bedrijf veel patenten hebt lopen, zal je simpelweg meer winst maken. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Daarom is het gebruikelijk dat aandelen als Galapagos in sommige jaren beter presteren dan in andere jaren. 

Met een aandeel Galapagos beleg je in een bedrijf met zo'n 1300 medewerkers, waarbij het hoofdkantoor is gevestigd in het Belgische Mechelen. Dat is niet hun enige kantoor, want Galapagos is ook actief in Nederland en zelfs in Kroatië na een overname van Fidelta. 


Actuele Galapagos koers

Ben jij benieuwd naar de actuele koers Galapagos? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de Galapagos koers van het aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde het aandeel Galapagos op dit moment heeft. 


Historische koers Galapagos

Hoe zag de Galapagos koers er door de jaren heen uit? Het is belangrijk om de koers van een bepaald aandeel te analyseren voordat je erin belegt. Je kunt namelijk zo ontdekken of de ontwikkelingen van een bedrijf overeenkomen met de koers.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een bedrijf heel veel groei vertoont. Dan zou je bij een financieel gezond bedrijf verwachten dat de koers in dezelfde periode ook groei laat zien. Op het moment dat hier een verschil in zit, is het dus zaak om even goed op te letten wat daar precies gebeurd is.

Galapagos is een aandeel dat in 2005 toetrad tot de Nederlandse beurs voor een bedrag van zo'n €7 per aandeel. Een aantal jaren later trad Galapagos ook toe tot de Amerikaanse beurs, waarbij in 2008 een Galapagos Nasdaq aandeel te koop stond voor zo'n $5 per aandeel.

Sindsdien was het Galapagos Nasdaq aandeel en het Nederlandse aandeel samengebracht, waardoor het aandeel voor dezelfde prijs te koop stond.

Tot en met 2020 heeft het Galapagos aandeel een heel mooie groei laten zien. Zo groeide de koers tussen 2005 van een bedrag van zo'n €5 per aandeel naar €250 per aandeel in 2020. Natuurlijk fluctueerde de koers enigszins, maar over de hele linie was er een groei zichtbaar.

In 2020 kwam de eerste tegenspoed, want de koers zakte in een korte periode naar een bedrag van €100 per aandeel. En ook die daling werd doorgezet, waarbij de koers van het Galapagos aandeel in 2022 zakte naar een bedrag van €50 per stuk. Wat deze koersontwikkeling nu precies betekent voor een belegger, leggen we hieronder verder voor je uit! 

Snel en gemakkelijk het aandeel Galapagos kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Galapagos verwachting

Hoe zit het precies met de Galapagos aandeel verwachting? Met een Galapagos aandeel verwachting kunnen we een schatting maken van de ontwikkelingen van dit aandeel over de komende jaren.

Om die analyse te maken gebruiken we de winstcijfers, de historische koers en een kort onderzoek naar de branche waarin het bedrijf werkzaam is. 

Allereerst is Galapagos een bedrijf dat actief is in de farmaceutische wereld. Dat is een noodzakelijke sector waarin de ontwikkelingen van medicijnen levens kunnen veranderen. En tegelijkertijd een sector waarin de concurrentie hoog ligt.

Ook is het zo dat in deze branche bedrijven afhankelijk zijn van het wel of niet verkrijgen van een patent op een ontwikkeld medicijn. En dat kan voor een bedrijf als Galapagos soms heel pijnlijk zijn. 

Als we kijken naar de winst van Galapagos herkennen we dit pijnpunt direct, want in de afgelopen 6 jaren zijn er maar 3 jaren geweest waarin er winst werd gemaakt. In de andere jaren was er dus duidelijk sprake van tegenspoed.

Of dat nu aan het verkrijgen van een patent ligt, is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de koers in laatste jaren snel is gedaald. Als we dat combineren met het feit dat er in diezelfde periode verlies werd gedraaid, is de conclusie dat er duidelijke verklaring is voor de lagere koers. 

Alles samen heeft voor het aandeel Galapagos als gevolg dat de verwachting is dat deze schommeling in de koers voorlopig nog wel doorgezet zal worden. Zal er weer een enorme piek komen zoals in 2020? Misschien wel. Dat ligt er maar net aan of ze nog meer patenten kunnen bemachtigen. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Galapagos kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Galapagos prijs voorspelling 2023 – 2028

Wat is de Galapagos aandeel prijsvoorspelling van 2023 tot 2028? Ook de prijs is voor beleggers belangrijk om te analyseren voordat er een beslissing wordt gemaakt of je wel of niet belegt in het Galapagos aandeel.

Een heel hoge prijs voor een aandeel is namelijk een hoge drempel. In het ideale geval beleg je in een aandeel dat laag staat en verkoop je weer als de koers na verloop van tijd is gestegen. 

Maar daar is helaas geen controle over. Wanneer groei van een aandeel ontstaat is namelijk afhankelijk van het gedrag van individuele beleggers. Toch kan je aan de hand van de historische koers wel een voorzichtige voorspelling doen.

In het geval van het aandeel Galapagos zien we bijvoorbeeld dat er een duidelijke periode van groei is die werd gevolg door een duidelijke periode van krimp. En de winstcijfers steunen deze observatie, want in de eerste periode werd er inderdaad meer winst gemaakt dan in de tweede periode.

Anno 2023 staat het aandeel redelijk laag, en daarmee kan eigenlijk worden geconcludeerd dat het aandeel in de uitverkoop staat. In ieder geval is duidelijk dat de koers in de komende jaren nog wel dezelfde schommeling zal laten zien, tenzij er een nieuw patent wordt goedgekeurd. 


Galapagos kopen of niet?

Aandeel Galapagos kopen of niet? Het antwoord op deze vraag is voor elke belegger weer net even anders. Niet iedereen hanteert namelijk dezelfde strategie rondom het beleggen in aandelen.

Een veelgebruikte strategie die beleggers hanteren is om gediversifieerd te beleggen in meerdere aandelen die zijn verspreid over meerdere landen en sectoren. Combineren we dat met het structureel beleggen - het liefst maandelijks - en je kunt zo een geweldig rendement opbouwen op de lange termijn.

Galapagos is een bedrijf dat werkzaam is in farmaceutische ontwikkelingen van medicijnen en dat is een sector die noodzakelijk is en zal blijven. Daarmee is het een bedrijf dat ook in de toekomst nog een rol zal spelen in de bedrijfswereld.

Tegelijkertijd is het interessant dat de Galapagos koers veelal overeenkomst met de bedrijfsontwikkelingen van dat moment. Gaat het slecht, daalt de koers ook daadwerkelijk, en gaat het goed, stijgt de koers weer.

Hiermee kan dus worden geconcludeerd dat het Galapagos aandeel een betrouwbaar aandeel lijkt. En daarmee kan het een interessant aandeel zijn voor een beleggersportfolio. 


Waar investeren in Galapagos?

Ben jij van plan om te beleggen in Galapagos aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Galapagos aandeel advies

Zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel over het Galapagos aandeel. Er is eigenlijk maar één vraag die in dit artikel onbeantwoord is gebleven: wat heeft het Galapagos aandeel nou weer met Charles Darwin te maken?

Darwin was een man die verder keek dan zijn eigen neus en daarmee de wereld heeft veranderd. De Galapagoseilanden stonden daarvoor centraal, want daar ontdekte hij voor het eerst hoe dezelfde diersoorten op verschillende eilanden er toch anders uit zagen.

Ook het bedrijf Galapagos is niet bang om verder te kijken dan de eigen neus. Met hun medicijnen proberen ze het leven te veranderen van patiënten over de hele wereld. En daarnaast hebben ze dit tot nu toe op een succesvolle manier gedaan.

We hebben ontdekt dat het Galapagos aandeel in de loop van 2021 aardig wat tegenspoed trof, want de koers stortte ineen. Toch blijft het nog steeds functioneren en is het bedrijf bij lange na niet helemaal in elkaar geklapt. 

Daarmee kan enkel worden geconcludeerd dat Galapagos een sterke speler is, maar waarvan de natuur van de branche nogal bruut kan zijn, zoals we ook ontdekte in ons recent artikel over het Pharming aandeel. Betekent dit dat Galapagos een slechte investering is? Nee, absoluut niet. Het kan nog steeds een interessante kandidaat zijn voor jouw portfolio. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Galapagos kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>