• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Aandeel BP kopen of niet – Aandeel BP verwachtingen [2023-2030]

Aandelen BP kopen of niet? Wist jij dat het BP een stabielere koers heeft dan Shell? Nee? Dan is dit het uitgelezen moment om eens even verder te lezen. 

Beleggen in aandelen wordt met de huidige lage spaarrente steeds belangrijker om voor jezelf een vermogen op de lange termijn op te bouwen. En een BP aandeel zou daar best nog wel eens een rol in kunnen spelen. En hoe dat dan kan gaan we in dit artikel analyseren.

Zo geven we jou in dit artikel allerlei informatie om voor jezelf te ontdekken of het BP aandeel voor jouw portfolio interessant zou kunnen zijn!

 • BP is al sinds 1908 actief in de oliewinning 
 • BP wint olie in landen als Rusland, Alaska en Iran
 • BP is een van de zes grootste olieproducenten ter wereld
 • De koers van BP is stabieler dan vergelijkbare concurrenten en daarmee een veiligere investering
 • BP maakt - met uitzondering van 2020 - al jaren winst
 • De kans is groot dat het BP aandeel in de komende jaren met schommeling nog meer groei zal laten zien
 • Abbott kan worden gezien als een interessante, maar risicovolle belegging

Wat is het BP aandeel?

Wat is het BP aandeel nu eigenlijk? BP, de afkorting van British Petroleum - heel origineel - is een Brits bedrijf dat in 1908 is opgericht. Het bedrijf ontstond vanuit de wens van de destijds koloniale grootmacht Engeland om olie te vinden.

En zo gingen ze op de thee bij de sjah van Iran. En ja hoor, er werd al heel snel een akkoord gegeven. Dat moment was het startsignaal van jarenlange olie-exploitatie in het Midden-Oosten door de Engelsen.

Om maar alvast vooruit te blikken: BP is een bedrijf dat behoort tot een van de zes grootste olie-exporteurs met zo'n 65.000 medewerkers wereldwijd. En daarmee spreken we direct over een van 's werelds grootste bedrijven. 

En dat heeft BP bereikt door steeds meer en meer uitbreidingen te realiseren. Het begon met het boren naar olie in Iran, maar al gauw werden er allerlei landen in die regio betrokken bij de plannen van BP. Denk bijvoorbeeld aan landen als Saudi-Arabië, maar ook Rusland en Alaska behoren tot de regio's waarin BP actief is. 

Met een aandeel BP beleg je in de olie- en gasmarkt. Dat is een markt die niet smetteloos is, aangezien er steeds vaker wordt gewezen op de negatieve impact van dit soort bedrijven op de wereld. Denk hierbij aan schunnige contracten met achterstandslanden of olierampen - BP doet hard hieraan mee. En daarmee verdienen zij hun geld. Wat dit nu precies betekent voor beleggers, leggen we hieronder verder voor je uit!

Snel en gemakkelijk het aandeel BP kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Actuele BP koers

Ben jij benieuwd naar de actuele koers BP? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de BP koers van het aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde het aandeel BP op dit moment heeft. 


Historische koers BP 

Hoe ziet de historische BP koers eruit? Dat leggen we in dit onderdeel van het artikel uit. Met de koers van een aandeel kan je ontdekken hoe beleggers hebben gereageerd op ontwikkelingen binnen het bedrijf.

En de historische BP koers brengt ons terug naar 1984, toen het aandeel was aan te kopen voor een bedrag van €12,25 per aandeel. Dat is voor een bedrijf dat net toetreed tot de beurs in die tijd een vrij hoog bedrag, waaruit blijkt dat er al meerdere investeerders klaarstonden voordat het bedrijf daadwerkelijk de beurs op ging.

In de jaren daarna is er een duidelijke groei zichtbaar in de koers, waarbij het aandeel in de periode tussen 1984 en 2007 steeg naar een recordhoogte van €79,70 per aandeel. 

Binnen die periode is er veel schommeling zichtbaar, maar die schommeling komt vaker voor binnen de oliesector. Olie en gas zijn immers producten die afhankelijk zijn van politieke besluiten en zijn sterk verbonden aan de economische ontwikkelingen.

Na 2006 begint de prijs van een BP aandeel te zakken, waarbij - met evenveel schommeling - de prijs voor een aandeel BP in de periode na 2007 zakt naar een bedrag van zo'n €25 per aandeel in 2022. 

Snel en gemakkelijk het aandeel BP kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

BP verwachting

Wat is de verwachting van het BP aandeel? In dit onderdeel van het artikel zullen we onderzoeken wat we allemaal kunnen zeggen over het aandeel BP en de verwachtingen van het bedrijf.

Allereerst is het hierbij belangrijk om goed te beseffen waar BP nu exact werkzaam in is. En dat is het winnen en transporteren van olie en gas over de hele wereld. Nu is het zo dat olie en gas in de huidige wereld essentieel zijn voor het draaiende houden van de economie.

Zo is de olie noodzakelijke voor alle wereldtransport, terwijl gas noodzakelijk is voor het warm houden van alle huizen ter wereld. En daarmee is het overduidelijk dat BP een product levert dat momenteel relevant is - en dat voorlopig nog wel zal blijven.

Totdat er een alternatief is gevonden voor de fossiele brandstoffen die worden gewonnen en getransporteerd door BP, zal BP winst maken. 

Tenminste, dat is een logische voorspelling. Als we bijvoorbeeld naar de winstcijfers van BP in de afgelopen jaren kijken, valt het op dat BP inderdaad flink winst heeft gemaakt, maar dat in 2020 een heel hoop verlies is gemaakt. In 2021 draaide dat echter weer om in een jaar waarin wel weer flink wat winst werd gedraaid.

En de toekomst? Dat is een ingewikkelde vraag. De kans is groot dat BP de komende jaren nog wel omzet zal genereren. De wereld van de oliewinning is tumultueus - en de prijzen stijgen en daarmee van dag tot dag. Een positie als een van de zes grootste oliebedrijven ter wereld wordt niet snel vergeven - en BP is dat ook zeker niet van plan. 

Aandeel BP winstcijfers

Snel en gemakkelijk het aandeel BP kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

BP prijs voorspelling 2023 – 2028

Hoe ziet het dan met de BP prijsvoorspelling voor de komende jaren? We hebben al ontdekt dat de kans groot is dat BP in de komende jaren nog wel omzet zal generen. Sterker nog, de kans is groot dat het bedrijf alleen nog maar meer zal groeien.

Tegelijkertijd is het zo dat de prijs van het aandeel in de laatste jaren is gedaald ten opzichte van de recordhoogte in 2007. De schommeling van BP in de laatste jaren is kenmerkend voor een bedrijf dat werkzaam is in de wereld van olie en gas. 

Met andere woorden: de prijzen van aandelen in deze branche fluctueren. Daarnaast is de prijs hiervan onvoorspelbaar. Hierbij is het opvallend dat de BP koers in de afgelopen jaren stabieler is gebleken dan bijvoorbeeld het Shell aandeel

Toch is het interessant dat BP veel winst heeft gemaakt en dat de koers momenteel redelijk laag staat. Dat betekent namelijk dat er veel kansen liggen voor beleggers om hierin te beleggen - nog voordat de koers zal gaan stijgen.

Gezien het feit dat BP in de komende jaren nog relevant zal blijven, is daarmee ook meteen de voorspelling dat koers van BP zal gaan stijgen. Uiteraard zal de schommeling onveranderd blijven, want de oliebranche is en blijft risicovol. 


Aandelen BP kopen of niet?

Is het aandeel BP dan per definitie een interessante investering voor elke belegger? Nee. Er zijn teveel variabelen aanwezig bij het beleggen in aandelen die het onmogelijk maken om een eenduidig antwoord te formuleren op deze vraag voor iedere belegger.

Zo verschillen beleggers in strategie, budget en visie. Wellicht beleg je al in een oliebedrijf, of wellicht beleg je juist niet in oliebedrijven. Dit zijn allemaal persoonlijke overwegingen die het kopen of niet van een BP aandeel bepalen.

Als we uitzoomen komen we tot de conclusie dat BP een sterk bedrijf is - heel sterk zelfs. De koers reflecteert dit, want er zit veel schommeling in de koers. Dit is niet uitzonderlijk voor bedrijven die actief zijn in de olie- en gasbranche.

Ook de winsten van dit bedrijf zijn - behalve 2020 - hoog. Heel hoog zelfs. Toch is dit een belegging die risicovol is, juist omdat er zoveel verschillende bedrijven zijn die ook actief zijn in de oliebranche. Met andere woorden: de concurrentie is hoog.

Al met is het BP aandeel dus risicovol, maar liggen er wel degelijk kansen. En of die kansen op de lange termijn haar vruchten zullen afwerpen, is en blijft een kwestie van speculeren. 


Waar investeren in BP?

Ben jij van plan om te beleggen in BP aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


BP aandeel advies

Zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel over het BP aandeel! In deze analyse hebben we de verschillende onderdelen van het BP aandeel eens onder de loep genomen, waarbij we vanuit verschillende perspectieven dit aandeel hebben bekeken.

Allereerst zijn we tot de conclusie gekomen dat BP een zeer sterk bedrijf is met veel potentie in de toekomst om nóg groter te worden. De olie en gaswinning is immers essentieel voor het draaiende houden van de wereld - en dat zal voorlopig wel zo blijven.

Daarnaast is BP een aandeel waarvan de winsten hoog liggen, en de koers met veel schommelingen nog redelijk binnen de perken is gebleven. Daarmee is het dus een betaalbaar aandeel.

En dat maakt het meteen een aandeel waarvoor meerdere voor- en nadelen zijn te formuleren. Zo is het enerzijds een stevig aandeel als we kijken naar de koers, de winsten en de verwachtingen, maar kunnen we niet onze ogen sluiten voor negatieve invloed die het uitoefent op het wereldtoneel.

Op de lange termijn is het onduidelijk wat er zal gebeuren met bedrijven als BP. Wat als er een duurzaam alternatief wordt gevonden? 

Dit leidt tot een interessante discussie, waarbij de conclusie boven alles is dat het beleggen in BP aandelen een persoonlijke overweging blijft. Wel is bekend dat het een interessante belegging zou kunnen zijn - of je nu voor of tegen bent. 

Snel en gemakkelijk het aandeel BP kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>