• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Alibaba Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het Alibaba aandeelNee, we bedoelen niet Ali Baba en de veertig rovers, maar we bedoelen één van de grootste bedrijven in de hele wereld op het gebied van e-commerce. Alibaba, ook wel 阿里巴巴 genoemd, heeft de online markt flink opgeschud en zich ontwikkeld tot multinational.

Maar hoe zit het met het Alibaba aandeel? Kan dit aandeel voor jouw portfolio een interessante investering zijn? Het is al sinds 2015 mogelijk om te beleggen in Alibaba en sindsdien is het bedrijf op explosieve wijze gegroeid. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de koers.

In dit artikel analyseren we allerlei factoren rondom Alibaba, zodat jij aan het einde van dit artikel zelf kunt beoordelen of het beleggen in Alibaba aandelen voor jou een verstandige keuze is. Ook ontdek jij verschillende tips en tricks rondom het veilig beleggen in aandelen. Meer weten? Lees dan vooral verder! 

Snel en gemakkelijk het aandeel Alibaba kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het Alibaba aandeel?

Je hebt ongetwijfeld wel een keer gehoord van het bedrijf Alibaba. Wellicht ken je de oprichter, Jack Ma, die in 1999 besloot dat er wel heel veel kansen lagen in de verkoop van producten. In essentie heeft Jack Ma het 'marktplaatsmodel' de wereld in gebracht, waarbij kleine partijen via het platform van Alibaba de consumenten konden bereiken.

Voor die periode ging dat namelijk anders. Je kocht bijvoorbeeld een bank door naar de woonboulevard te gaan. Jack Ma bedacht iets anders. Via Alibaba kon je namelijk alle woonboulevards in één oogopslag vergelijken, zodat je de goedkoopste optie kon aanschaffen.

En dat veranderde de markt voorgoed. In combinatie met de opmars van de mogelijkheden van het internet werd het opeens mogelijk voor mensen over de hele wereld om Chinese producten aan te schaffen door één klik op de knop. Tegelijkertijd werd het voor bedrijven opeens mogelijk om gebruik te maken van het gigantische bereik van Alibaba. Win-win dus!

En die vernieuwing in de markt is niet onopgemerkt gebleven voor investeerders. Sterker nog, in 2014 is Alibaba toegetreden tot de beurs om nóg meer mensen de mogelijkheid te geven om te investeren in dit bedrijf.  

Al met al beleg je met het houden van een Alibaba aandeel in een bedrijf met meer dan 250.000 werknemers over de hele wereld en 13 deelbedrijven die een enorm marktaandeel hebben in de wereld van e-commerce. Dat wij in Europa overal 'made in China zien', is zo eigenlijk wel te danken aan Jack Ma's Alibaba. 


Actuele Alibaba koers

Ben jij benieuwd naar de actuele Alibaba koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het Alibaba aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde Alibaba op dit moment heeft. 


Historische koers Alibaba

We hebben even kort kennisgemaakt met het aandeel van Alibaba. Dat is belangrijk, want door onderzoek te doen naar een aandeel waarin jij eventueel zou willen investeren, moet je natuurlijk wel weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Zo zijn onbekende aandelen, zoals start-ups, vaak wat risicovoller dan gevestigde bedrijven die al jaren aandelen uitgeven.

Daarnaast is het zo dat er tussen aandelen heel veel verschillen zitten. Het ene aandeel spitst zich bijvoorbeeld toe op de vastgoedmarkt, een ander aandeel weer op technologie en een laatste aandeel op duurzame energiewinning. Daar komt nog eens bovenop dat het tegenwoordig mogelijk is om aandelen over de hele wereld aan te kopen.

En dat is nog maar een begin van een lange lijst met variabelen die verschillen tussen aandelen. Gelukkig hebben ze allemaal één ding gemeen, want de prijs van elk aandeel wordt weergegeven koers. En van die koers kan jij veel leren. Daarom kijken we in dit onderdeel even naar de historische koersontwikkelingen van Alibaba.

Zoals gezegd trad Alibaba in 2014 toe tot de Amerikaanse beurzen, waarbij het aandeel in het begin van 2014 was aan te kopen voor zo'n €100 per stuk. Dit is voor 'nieuwelingen' op de beurs een heel hoge prijs, maar die hoge prijs is te verklaren vanwege het feit dat in die tijd er al talloze investeerders hadden geïnvesteerd in Alibaba.

Eigenlijk was Alibaba dus een heel populair aandeel, wat heel veel verschillende investeerders aantrok. Dat heeft als voordeel dat Alibaba in één keer heel veel extra geld heeft om mee uit te breiden. Het heeft echter als nadeel dat de koers meer fluctueert. En dat gebeurde. Tot 2021 zien we bij Alibaba een koers die heel veel schommelt, waarbij de koers met veel pieken en dalen steeg van een bedrag van zo'n €100 per aandeel in 2016 naar een bedrag van zo'n €300 per aandeel in 2020.

Maar het fluctuerende karakter van de koers bleef niet onopgemerkt door beleggers. In 2021 zag Alibaba een enorme daling in de koers, waarbij het aandeel zakte van zo'n €300 per aandeel in 2021 naar een bedrag van €95 per aandeel in 2023. Dit is een daling van 220% in een periode van 1 jaar! En dat is direct de huidige stand van zaken: een lage koers ten opzichte van de jaren daarvoor. 

Snel en gemakkelijk het aandeel Alibaba kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Alibaba Verwachting

Zo, nu we de historische koers onder de loep hebben genomen, kunnen we het hebben over de verwachtingen van het Alibaba aandeel. Normaal gesproken is dit het moment waarop wij onze glazen bol uit de kast halen, maar vandaag gaan we het toch even anders doen. Vandaag gaan we proberen met gezond verstand een voorspelling te maken!

En die voorspelling is natuurlijk niet bindend, maar kan wel veel opleveren. Als we kijken naar het bedrijf Alibaba, zien we dat zij zich hebben opgesplitst in allerlei verschillende kleinere bedrijven. Al deze bedrijven hebben op de een of andere manier iets te maken met e-commerce.

De grote vraag die we hier moeten stellen is of deze manier van handelen op de lange termijn nog zal blijven bestaan. Het is bijvoorbeeld zo dat de gigantische schaalvergroting in de Chinese productie van de afgelopen jaren meer en meer met kritiek worden overladen. Het is een aanslag op de grondstoffen, veel producten worden veelal weggegooid vanwege de slechte kwaliteit en het verschepen van al die producten is slecht voor het milieu.

Het is daarom niet geheel ondenkbaar dat deze productie op een gegeven moment tegen een plafond zal stuiten. En dat zal een flinke klap zijn. Het winstmodel van Alibaba is namelijk volledig gekoppeld aan het koopgedrag van mensen. Hoe meer men koopt, hoe meer winst Alibaba maakt.

Het probleem daarvan is dat de koopgekte op een gegeven moment niet meer rendabel zal zijn. De prijs van grondstoffen gaat steeds meer omhoog, waarbij het risico bestaat dat de goedkope productie en verscheping van die Chinese producten opeens niet meer zo goedkoop zijn - en daarmee vervalt het grootste voordeel.

Wij schetsen hier een beeld waarin Alibaba in de komende jaren steeds minder zal groeien, omdat het koopgedrag van de mensen niet houdbaar op de lange termijn lijkt. Tegelijkertijd blijft dit ook wel een beetje een aanname. Voor hetzelfde geld zal dit koopgedrag alleen nog maar toenemen. Misschien dat we toch maar onze glazen bol uit de kast moeten trekken....

Snel en gemakkelijk het aandeel Alibaba kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Alibaba prijs voorspelling 2023 – 2028

Oke, we hebben even een somber beeld geschetst over de verwachting van het Alibaba aandeel. Dit sombere beeld betekent niet meteen dat Alibaba dan een slechte investering is, alleen is het soms verstandig om een verhaal vanuit verschillende perspectieven te bekijken. En daarom zetten we nu even een andere bril op; de bril van een belegger.

En met deze bril op valt het direct op de koers van het Alibaba flink is gekelderd. En niet zo'n beetje ook. Ten opzichte van de piek in 2021 is de koers anno 2023 gezakt met zo'n 73%. Nu kan je op twee manieren interpreteren. Allereerst kan het zo zijn dat het bedrijf simpelweg verlies heeft gedraaid, waardoor de koers zakte.

Een andere manier om ernaar te kijken is dat het consumentenvertrouwen is gezakt, waardoor men in grote getalen de aandelen Alibaba heeft verkocht. Om te ontdekken welke van de twee opties is het is, moeten we kijken naar de winst van Alibaba in die periode. 

Wat blijkt? De winst is in 2021 vrijwel gelijk aan de winst in 2020. In diezelfde periode zakte de koers enorm ineen. Het is daarom aannemelijk dat het consumentenvertrouwen in die periode een flinke klap heeft ontvangen. Met andere woorden: beleggers hebben het aandeel massaal verkocht.

Maar wat nu? Wat gaat er de komende jaren gebeuren met de prijs? Het lage consumentenvertrouwen is iets hardnekkigs. Een bedrijf zal er veel moeite mee hebben om hun imago 180 graden te laten draaien. Daarnaast kunnen ze ook niet de winst als paradepaardje naar voren schuiven, want die is gelijk gebleven.

Kortom, we bevinden zich ons in een lastige positie. Enerzijds staat het aandeel anno 2023 in de uitverkoop, want men heeft de aandelen massaal verkocht. Anderzijds is het toekomstperspectief van Alibaba op zijn zachtst gezegd somber, waarbij de kans dat de koers in de komende jaren nog heel veel zal groeien niet heel groot zijn. 


Alibaba kopen of niet?

En dat brengt ons bij de meest ingewikkelde vraag van dit artikel: aandelen Alibaba kopen of niet? Het venijn van die vraag zit verstopt in het feit dat beleggen in aandelen heel veel variabelen met zich meebrengt. En één van die variabelen is jouw persoonlijke overtuiging rondom beleggen.

Over het algemeen is het aan te raden om te beleggen in aandelen waar jij veel van af weet en waar jij in gelooft. Op het moment dat je geen toekomst ziet in het gebruik van fossiele brandstoffen, is het niet verstandig om te beleggen in Shell. Het zou in dat geval veel verstandiger zijn om te beleggen in aandelen die een bijdrage leveren aan schone energie, zoals Fastned

Tegelijkertijd is het belangrijk om na te denken over hoe je belegt in aandelen. Beleggen in aandelen is namelijk grotendeels afhankelijk van timing. Je wilt in het ideale scenario kopen als de koers laag staat, en dit verkopen als de koers hoog staat. Helaas is de markt niet zo zwart-wit te timen.

Daarom beleggen veel beleggers in meerdere aandelen, waarbij ze op verschillende momenten aandelen aankopen. Zo pik je af en toe een lage koers, en af en toe een hoge koers mee. Onder de streep grijp je met die strategie op de lange termijn een prima rendement.

En binnen zo'n strategie zou Alibaba best een interessante investering kunnen zijn. De koers staat anno 2023 immers op een laag punt, waardoor het in principe in de uitverkoop staat. Maar of Alibaba voor jouw portfolio een bijdrage zou kunnen leveren, is en blijft een persoonlijke overweging. 


Waar Alibaba kopen?

Ben jij van plan om te beleggen in Alibaba aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken waar je dergelijke aandelen kunt vinden? Je hebt verschillende online brokers en banken die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten van het beleggen in aandelen!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2,50

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee


Alibaba aandelen advies?

En zo zijn wij alweer aanbelandt bij het einde van dit artikel! In dit artikel stond het Alibaba aandeel in de schijnwerpers, waarbij we verschillende onderdelen van dit aandeel hebben geanalyseerd, zoals de achtergrond van het bedrijf, de historische koers en de verschillende verwachtingen van dit bedrijf.

Allereerst hebben wij ontdekt dat Alibaba een enorme vernieuwing in de manier waarop e-commerce werd gedaan de wereld in heeft gebracht, waardoor het online landschap permanent is veranderd. Zo hoef je niet langer zelf naar de woonboulevard te gaan, maar word je door Alibaba geholpen om in één oogopslag alle woonboulevards te bekijken. 

Ook hebben we gezien dat de koers van Alibaba in de afgelopen jaren veel fluctuatie heeft laten zien. Al voor de beursgang in 2014 was er een groot aantal investeerders dat wel toekomst zag in het businessmodel van Jack Ma. Toch heeft die populariteit gezorgd voor een grote fluctuatie in de koers - met alle gevolgen van dien.

Eind 2021 stortte de koers ineen. En vanaf dat dieptepunt hebben we beargumenteerd dat het bedrijfsmodel van Alibaba wellicht tegen de grenzen van het koopgedrag van de mens is aangebotst. De grondstoffen worden duurder en duurder, dus zo goedkoop zijn de producten afkomstig uit China niet meer.

Zo is het beleggen in Alibaba een zaak van voor- en nadelen. Wat boven alles belangrijk is om te vermelden is dat het beleggen in dergelijke bedrijven risicovol kan zijn op het moment dat je in één keer heel veel geld belegt hierin. Kan het ook op een verstandige manier? Jazeker, door verspreid te beleggen in meerdere aandelen. En ook Alibaba kan daar een rol in spelen.  

Snel en gemakkelijk het aandeel Alibaba kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>