• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Nieuwe iPhone kopen? 4 tips voor het kiezen van de juiste iPhone voor jou

Het moment dat een nieuwe iPhone wordt gelanceerd, is voor veel mensen een spannende tijd. Elk jaar komt Apple met verbeteringen op het gebied van design, prestaties en functionaliteit. Maar met zoveel verschillende modellen kan het lastig zijn om te bepalen welke iPhone het beste bij jou past. Of je nu op zoek bent naar de nieuwste technologie, een goede prijs-kwaliteitverhouding, of gewoon een upgrade van je oude toestel, deze vier tips helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Bepaal je budget

Voordat je überhaupt naar de Apple Store rent of online gaat browsen, is het slim om te bedenken wat je eigenlijk wilt uitgeven. We weten allemaal dat iPhones niet bepaald goedkoop zijn, maar met wat planning kun je een goede deal vinden binnen jouw budget. Het nieuwste model, zoals de iPhone 16, gaat natuurlijk het meeste kosten, logisch, want het is de nieuwste en beste technologie die Apple biedt. Maar als je niet per se de allernieuwste functies nodig hebt, kun je vaak ook voor een ouder model gaan en flink besparen. Als je niet het nieuwste van het nieuwste hoeft, kan een model zoals de goedkope iPhone 15 ook perfect zijn. Deze versie biedt nog steeds veel van de snufjes die je zoekt, zonder dat je de hoofdprijs betaalt. En laten we eerlijk zijn: als je gewoon op zoek bent naar een iPhone die het goed doet en er strak uitziet, dan is de iPhone 15 nog steeds een topper. Overweeg ook de iPhone 14 als je echt voor een goede prijs-prestatieverhouding gaat.

Kies de juiste schermgrootte

Schermgrootte is een ander ding waar je goed over na moet denken voordat je je keuze maakt. Ben je iemand die vaak snel iets wil checken, dan is een kleiner scherm prima. Denk aan een iPhone 14 Mini of zelfs de iPhone SE, die kun je makkelijk in je zak steken en overal mee naartoe nemen zonder dat je een “kleine tablet” bij je hebt. Maar als je het soort persoon bent dat alles op zijn telefoon doet, van films kijken tot e-mails beantwoorden en games spelen, dan wil je waarschijnlijk iets met een groter scherm, zoals de iPhone 16 Pro 

Max. De grootte van het scherm heeft ook invloed op je gebruikservaring. Een groter scherm betekent meestal ook dat je een betere kijkervaring hebt bij video’s en dat multitasken soepeler verloopt. Plus, meer scherm betekent meestal ook meer batterij, wat zeker handig is als je de hele dag bezig bent en geen zin hebt om je telefoon constant op te laden. Het komt uiteindelijk neer op wat jij belangrijk vindt in je dagelijks gebruik.

Denk na over de camera’s

Als je van fotografie houdt, of gewoon graag mooie foto’s maakt voor Instagram, dan wil je een model met een goede camera. De laatste iPhone-modellen, vooral de Pro-versies, hebben echt indrukwekkende camera systemen. Het is bijna alsof je een professionele camera in je broekzak hebt zitten. Als je de beste camera wilt, zijn de iPhone 16 Pro en Pro Max waarschijnlijk de modellen waar je naar moet kijken. Ze komen met meerdere lenzen, zoals een ultra groothoek- en telelens, waarmee je letterlijk alles kunt vastleggen. Maar als je gewoon af en toe wat leuke kiekjes maakt of een video schiet tijdens een concert, dan is de camera van een standaard iPhone 16 of zelfs de 15 meer dan voldoende. Je hoeft niet per se de duurste Pro-modellen te hebben om goede foto’s te maken. En als je al je foto’s direct op je telefoon bewerkt, zijn de Pro RAW-functies van de Pro-modellen ideaal voor wie wat meer controle wil over de details in elke shot.

Overweeg de opslagcapaciteit

Opslag, het onzichtbare maar o zo belangrijke aspect van elke smartphone. Je denkt misschien dat 128 GB voldoende is, maar als je veel foto’s en video’s maakt of apps downloadt, dan kan dat geheugen snel vollopen. Stel je voor: je bent op vakantie, wil een video maken en BAM, “opslagruimte vol” verschijnt op je scherm. Niet ideaal, toch? Het is dus belangrijk om te bedenken hoeveel opslag je nodig hebt voordat je je nieuwe iPhone aanschaft. Apple biedt standaard modellen aan met 128 GB, wat voor de meeste mensen genoeg is. Maar als je van plan bent om veel 4K-video’s op te nemen of je telefoon te gebruiken als draagbare opslagruimte voor van alles en nog wat, overweeg dan 256 GB of zelfs 512 GB. Bedenk wel dat Apple je niet de mogelijkheid geeft om later je opslag uit te breiden, het is dus slim om meteen voor genoeg ruimte te gaan. Het kan je uiteindelijk geld en frustratie besparen.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>