• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Met obligaties beleggen in de marktneutrale swap arbitrage strategie

Met een vast rendement beleggen in een marktneutrale beleggingsstrategie. Dat is het kenmerk van obligaties gebaseerd op de zogeheten swap arbitrage. Er wordt hierbij geprofiteerd van verschillen in swaprentes in de valutahandel. 

Als je liever geen risico neemt, ben je meestal aangewezen op een spaarrekening of een deposito. Maar er zijn alternatieve mogelijkheden beschikbaar, zoals de 100 procent marktneutrale obligaties, gebaseerd op de swap arbitrage strategie. De uitgever hiervan is het Amsterdamse Circle Fund.

Obligaties met vaste rente en looptijd

“In onze contacten met klanten merkten we dat zij op zoek waren naar alternatieven, zoals een investering met een vaste rente in plaats van een variabele. We zagen dat hier veel vraag naar was”, zegt Panayiotis Christodoulou, bestuurder van het AFM-geregistreerde Circle Fund. “Toen hebben we beleggen in onze marktneutrale strategie, swap arbitrage, beschikbaar gemaakt middels obligaties. Enkel weken nadat deze op de markt werden gebracht, waren de obligaties uitverkocht.”

Circle Fund lanceerde vervolgens in april van dit jaar een nieuwe serie swap arbitrage obligaties. De obligaties van Circle Fund zijn te koop vanaf 100.000 euro en met een minimale looptijd van 1 jaar.

Verschillen in swaprentes

Swaprentes zijn een bekend fenomeen in de valutahandel. Ze worden ook wel rollover-tarieven of rollover-swaps genoemd. Het gaat hier om rentebetalingen die worden gedaan of ontvangen voor het overnight (’s nachts) aanhouden van een positie op de interbancaire valutamarkt. Elk valutapaar kent twee rollover-tarieven: één voor verkoopposities (short) en één andere voor koopposities (long). Swap arbitrage is erop gericht om te profiteren van de verschillen in swaprentes tussen verschillende brokers.   

Via swap arbitrage koopt en verkoopt een beleggingsfonds bij verschillende brokers één en hetzelfde instrument gelijktijdig voor dezelfde prijs en hoeveelheid. Daardoor is er geen marktrisico, of de markt nu stijgt of daalt voor de investering van beleggers is het irrelevant. Het enige dat telt is dat er redelijke verschillen in de swaprentes constateerbaar moeten zijn en de som van de betaalde en ontvangen rentes hierbij positief is. Met de verschillen in de swaprentes betaalt het fonds vervolgens de rente op de obligatie(s).

Toezicht

Het toezicht op de uitgifte van de swap arbitrage obligaties gebeurt bij Circle Fund door een onafhankelijke stichting: Stichting Bewaarder Circle. Die ontvangt onder andere de gelden van obligatiehouders en geeft deze op basis van afspraken vrij aan de vennootschap. Daarnaast zorgt deze stichting onder andere voor toezicht op uitkeringen van rente en aflossingen aan de obligatiehouders en beheert het de zekerheden.

De rentebetaling van de obligaties van Circle Fund vindt per kwartaal achteraf plaats. De rentevergoeding hangt af van de keuze van de looptijd en begint bij 8,5 procent. De hoogste vergoeding bedraagt 11 procent (bij een looptijd van 5 jaar). 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>