• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • 7 redenen om te kiezen voor duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is een trend die aan momentum wint in de wereldwijde financiële sector. Maar wat maakt het zo aantrekkelijk? Er zijn tal van redenen waarom zowel nieuwe als ervaren beleggers hun aandacht richten op duurzaam beleggen. In dit artikel behandelen we de zeven voornaamste redenen waarom je zou moeten overwegen om duurzaam te beleggen.

Een hoog rendement

Duurzaam beleggen is niet alleen goed voor de planeet, maar het is ook zeer winstgevend. Verschillende studies hebben aangetoond dat bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, op de lange termijn beter presteren dan bedrijven die dat niet doen. Dit komt doordat deze bedrijven vaak beter voorbereid zijn op toekomstige regelgeving en marktveranderingen. Bovendien profiteren ze van de groeiende vraag van consumenten naar duurzame producten en diensten. Dit leidt tot hogere winstmarges en dus een hoger rendement op je belegging. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen voor duurzame beleggingsfondsen als Meewind kiezen.

Oog op de lange termijn

Duurzaam beleggen houdt in dat je rekening houdt met de lange termijn. Dit betekent dat je investeert in bedrijven die niet alleen gericht zijn op snelle winsten, maar ook waarde hechten aan hun impact op de samenleving en het milieu. Door dit soort bedrijven te steunen, draag je bij aan een duurzame toekomst. Bovendien hebben deze bedrijven vaak een stabiele groei, wat betekent dat je in de loop van de tijd een constant rendement mag verwachten van je belegging. Duurzaam beleggen is dus een manier van beleggen die de toekomst in het oog houdt.

Steeds meer aanbieders

Er is een stijgend aantal aanbieders van duurzame beleggingsopties. Van grote financiële instellingen tot kleinere, gespecialiseerde beleggingsfondsen, steeds meer organisaties erkennen het potentieel van duurzaam beleggen. Dit biedt beleggers meer keuzemogelijkheden en maakt het eenvoudiger om een beleggingsportfolio te creëren dat bij hun persoonlijke waarden past. Bovendien zorgt de toenemende competitie ervoor dat de kosten voor het beleggen in duurzame fondsen dalen, wat het nog aantrekkelijker maakt voor een breed scala aan beleggers.

Beter voor het klimaat

Duurzaam beleggen speelt een cruciale rol bij de bestrijding van klimaatverandering. Door te beleggen in duurzame ondernemingen help je bij de financiering van innovaties en technologieën die de CO2-uitstoot verminderen en de overstap naar een koolstofarme economie ondersteunen. Bovendien draag je bij aan de druk op bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verminderen en duurzame bedrijfsmodellen te omarmen. Door duurzaam te beleggen, heb je dus echt een positieve impact op het klimaat.

Je geld heeft veel meer impact

Je investeringen hebben een aanzienlijke impact wanneer je kiest voor duurzaam beleggen. In tegenstelling tot traditioneel beleggen, waar het voornaamste doel rendement is, richt duurzaam beleggen zich op het genereren van een positieve sociale en ecologische impact, naast financieel rendement. Jouw beleggingen dragen bij aan belangrijke ontwikkelingen zoals schone energie, verantwoord grondstofgebruik en sociale rechtvaardigheid. Met elke euro die je investeert in duurzame bedrijven en projecten, help je mee aan het creëren van een betere wereld. Duurzaam beleggen is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor de maatschappij en de planeet.

Belastingvoordelen

Duurzaam beleggen levert je ook fiscale voordelen op. In sommige landen, waaronder Nederland, biedt de overheid belastingvoordelen om duurzaam beleggen te stimuleren. Dit varieert van belastingaftrek voor investeringen in bepaalde groene projecten tot verlaagde successierechten voor duurzaam beleggen. Deze voordelen verhogen de aantrekkelijkheid van duurzaam beleggen verder, waardoor je zowel een positieve impact maakt als van financiële voordelen geniet.

Je ondersteunt bedrijven waar je in gelooft

Investeren in duurzaam beleggen betekent dat je je geld steekt in bedrijven waarin je gelooft – bedrijven die verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de wereld. Het zijn bedrijven die zich committeren aan ethische praktijken, eerlijke arbeid, milieubewustzijn en sociaal welzijn. Ze werken actief aan het creëren van positieve verandering en het bevorderen van duurzame ontwikkeling. Als belegger in deze bedrijven, ben je niet alleen een waarnemer, maar een actieve deelnemer in hun missie. Het ondersteunen van deze bedrijven door middel van duurzaam beleggen, biedt jou de unieke kans om je financiële doelen te combineren met je waarden en idealen.

Al met al zijn er vele redenen om te kiezen voor duurzaam beleggen. Het biedt zowel financiële als maatschappelijke voordelen en geeft jou de mogelijkheid om bij te dragen aan een betere wereld. Door te investeren in bedrijven en projecten die rekening houden met mens, planeet en winst, maak je een positieve impact en profiteer je tegelijkertijd van het rendement op lange termijn. Dus waarom zou je niet kiezen voor duurzaam beleggen? Het is een investering in de toekomst!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>