• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • 5 praktische tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Als trotse bezitter van een auto is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering? In dit artikel geven we je vijf handige tips, zodat je de juiste autoverzekering kunt kiezen die bij jou past. 

Tip 1: Bereken je autoverzekering

Voordat je een autoverzekering afsluit, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Dit is mogelijk door middel van je autoverzekering berekenen. Een van de makkelijkste manieren om dit te berekenen is online via een vergelijkingssite. Door enkele persoonlijke gegevens en informatie over je auto in te vullen, krijg je een overzicht van de premies en dekkingen van verschillende verzekeraars. Zo kun je snel zien welke verzekering het beste bij jouw wensen en budget past. Belangrijk om te weten is dat de premie van een autoverzekering afhankelijk is van verschillende factoren zoals de leeftijd van de auto, de gewenste dekking, je woonplaats en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie zal zijn. 

Tip 2: Vergelijk verschillende autoverzekeringen

Je autoverzekering vergelijken kan ervoor zorgen dat je flink kunt besparen op je premie. Het kan namelijk zo zijn dat de ene verzekeraar een lagere premie vraagt voor dezelfde dekking als een andere verzekeraar. Let bij het vergelijken van autoverzekeringen niet alleen op de premie, maar ook op de voorwaarden en dekkingen. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld een lagere premie aan, maar hebben minder uitgebreide dekkingen. 

Tip 3: Kies de juiste dekking

Er zijn verschillende dekkingen mogelijk bij een autoverzekering. De WA-verzekering is verplicht voor elke auto in Nederland en dekt alleen schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt. Bij een WA beperkt cascoverzekering is schade aan jouw eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm gedekt. Met een allriskverzekering is ook schade door eigen schuld gedekt. Voor een nieuwe en/of dure auto is een allriskverzekering aan te raden, terwijl voor een oudere auto een WA-verzekering vaak voldoende is. 

Tip 4: Let op de hoogte van het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Dit kan per verzekeraar verschillen en kan een vast bedrag zijn of een percentage van de schade. Let bij het afsluiten van een autoverzekering goed op de hoogte van het eigen risico. Een hoger eigen risico kan ervoor zorgen dat je een lagere premie betaalt, maar houd er rekening mee dat je bij schade ook een hoger bedrag zelf moet betalen. Kies daarom een eigen risico dat past bij jouw financiële situatie en risicobereidheid. 

Tip 5: Kijk naar aanvullende verzekeringen

Naast de standaard dekkingen van een autoverzekering kun je vaak ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk hierbij aan een inzittendenverzekering, pechhulp of een verzekering voor accessoires. Overweeg goed of je deze aanvullende verzekeringen nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld al een pechhulpabonnement bij een andere partij afgesloten, dan is het niet nodig om deze nogmaals bij je autoverzekeraar af te sluiten. Kijk dus goed naar je persoonlijke situatie en kies alleen de aanvullende verzekeringen die voor jou van toegevoegde waarde zijn. 

Het afsluiten van de juiste autoverzekering kan soms lastig zijn, maar door deze vijf tips kun je met een gerust hart de weg op.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>